Lifestyle: 26 July 2005, TuesdayДата11.01.2018
Размер93.35 Kb.
#44366
http://www.novinite.com/view_news.php?id=50507
Thracian King's Gold Moves to Sofia
Lifestyle: 26 July 2005, Tuesday.
The unique Thracian treasure, discovered on Sunday in Bulgaria, was transported Tuesday to the National Historic Museum in Sofia.
Archaeologists came across the grave of an ancient ruler, believed to be a Thracian king, near the village of Zlatinitsa. The team from the National Historic Museum, headed by Prof. Daniela Agre, discovered 50 gold, silver and bronze funeral gifts.
The ruler was buried fully accoutred - with helmet, chain armor, sword and six spears. He also had a gold wreath on his head and a gold ring on his hand - symbols of king's power, Prof. Bozsidar Dimitrov, Museum's Director said.
The Thracian king was also a very tall man - approximately 190 cm of height, Prof. Agre said.
The astounding find dates back to 4th century BC and is believed to be the richest of its kind discovered so far in Bulgaria.
The treasure will be displayed to the public in the end of October, archaeologists announced.
++++++++++++++++++
http://www.novinar.org/main.php?act=news&act1=det&sql=MTY3MDsw&mater=MTY3MDsxNg==
Сряда, 27 Юли, 2005 г., Брой 172, (1414), Година XII
Съкровището от Златиница - новата археологическа сензация

Експонатите ще бъдат показани пред публика наесен

[ 2005-07-27 ] Виолета Цветкова,София-Златиница-София


Златният царски венец и 29-те розети бяха намерени в гробницата от Голямата могила (на дясната снимка) край Златиница.


1. Сребърен ритон с глава на елен. 2. Даниела Агре (седнала вляво) и заместникът й Деян Дичев (вдясно) показват напълно запазена амфора. 3. Сребърни съдове за пиене на вино. 4. Златният царски пръстен. Снимки Люлин СТАМЕНОВ
25 юли, 13.30 часа. Екипът ни едва се добира до базата на археологическата експедиция, водена от проф. Аданиела Агре от Археологическия институт към БАН, която в събота и неделя огласи първата сензационна новина за сезона - открита бе гробница на тракийски владетел от IV век преди Христа с уникални погребални дарове.

Известна като Голямата могила, местността е буквално насред житата - точно на границата между селата Златиница и Маломирово. Изкопано е огромно количество пръст преди археолозите да стигнат до заветното място - гробницата. Сега там зее дупка. Поглеждаме надолу - на дъното на 3-4 метра дълбока яма е бил положен покойният знатен тракиец. Скелетът е открит цял, на черепа - голям златен венец, а

на кутрето на лявата ръка - тежък пръстен

На нозете - добре запазени кожени мокасини, а около скелета - изобилие от керамични и сребърни предмети с позлата. Гробницата е била облицована с дърво, а отгоре - тонове едри камъни. Сега те са струпани вдясно от дупката. Оглеждаш равното поле и не проумяваш откъде е донесена цялата тази камара.

Пред входа на гробницата ясно личат вкопаните в земята скелети на два коня. В хълбока на единия е намерено калцирано острие от стрела. Явно животното е било ранено в бой, продължило е да живее с метала в тялото си, а след това е принесено в жертва при погребването на своя стопанин. На два-три метра от конете е било погребано и доста едро куче. Наоколо са били намерени и други гробове, затова специалистите твърдят, че мястото дълго време е било използвано като некропол.

В понеделник там беше само пазачът, а на няколко километра оттук археолозите бързаха да обработят находките от гробницата, за да ги изпратят в София. Отиваме при тях. В експедицията на проф. Агре са магистри по археология и студенти от СУ, ВТУ и НБУ. Вече пет години работят заедно. Настанени са в малка хижичка извън Златиница и ни очакват.

От два дни ги охранява местната полиция. Няколко стъпала по-нагоре виждаме какво точно се случва там - две момчета, художниците на групата, рисуват експонатите; момиче пред компютър описва подробно всяка находка; друго ги избърсва внимателно и ги подрежда... Всеки предмет е положен в отделна кутия.

Никой не смее да пипне

без разрешение. Дори когато Даниела Агре моли едно от момчетата да донесе крехък керамичен съд, той смутено казва: "Това не смея да го пипам!"

Всички сякаш свещенодействат. Лицата им са уморени, очите - недоспали. Три дни почти не са мигвали. Толкова много безценни находки накуп дори на сън не са виждали. "Започнахме да копаем на 13 юни. Това бяха спасителни разкопки, защото в могилата бе намерана огромна шахта, направена от иманяри, и трябваше да се работи бързо", разказва Даниела Агре и се обръща към своя заместник Деян Дичев: "Донеси, моля те, венеца."

След минута гледката пред нас е неповторима. Виждали сме и други един-два венци, намирани у нас, но като този наистина няма - доста тежък, само леко деформиран от тежестта на пръстта и камъните, но почти непокътнат от времето. 29-те кръгли висулки - розети, са се откъснали, но археолозите са ги събрали. Лавровите листенца, шишарките и пластината с изображените на Нике са изумителни. Идва

следващата изненада - пръстенът на царя

с дебела плочка в почти правилен кръг и фини изображения на богинята-майка и владетеля върху кон. Постявам го на безименния си пръст - като за мен е. Царят го е носил на кутрето си, но явно не е бил едър мъжага. От мислите ми ме откъсва проф. Агре: "Донесете ритона!"

На масата пред нас е съд с много позната форма - почернял, но главата на еленчето е същата като тази от Панагюрското съкровище. Представям си го - реставриран и лъснат, във витрината на музея и знам, че наесен отново ще се извият опашки от посетители. Изненадите обаче не свършват. Като че ли най-голяма е любовта на археолозите към

наколенника на тракиеца, т.нар. кнемида

Досега е намиран само един у нас, край Враца, но много по-малък и не толкова красив. "Едва ли е бил носен, много е мълък и тесен - обяснява археоложката. - Вероятно е направен като подарък или е поръчан от самия владетел. Затова е само един."

Направо не е за вярване - в горната си част представлява глава на богиня, а под нея има огърлица от изображения: богинята седи, държи вретено и пие от ритон, зад нея е владетелят, на другата страна той пие от ритон с глава на елен - същият като намерения в гроба сребърен съд...

Пред очите ни се редят сребърни пластини от конска сбруя - всяка е с различна форма и украса, сребърни чаши за вино, керамични съдове в различна форма и големина. Разбираме, че има и меч с дръжка във форма на глава на грифон. И още, и още... От вчера всичко е в София за реставрация, а наесен ще го видим последователно в Националния исторически музей и в Националния археологически музей. Двете институции са отделили известна сума за работа по експонатите, но експедицията нямаше да ги открие без помощта на холандско-немската фондация "Хоризонти" и международната фирма "Милицер и Мюнх" с изпълнителен директор Сашо Тодоров. Именно на тях и на шефа на полицията в Елхово, майор Гошо Шефпазов, експедицията е благодарна най-много.

++++++++++++++++++++++++++
http://www.segabg.com/27072005/p0020009.asp
Актуализиран на: 27.07.2005 09:42:02 27 Юли 2005
Полиция докара в София тракийското съкровище
Проф. Даниела Агре показва наколенника със сцени от тракийската митология.
Снимка: Николай Дончев


Силвия Георгиева
С ескорт от 8 полицаи тракийското съкровище от Златиница бе докарано вчера до София. При засилени мерки за сигурност уникалните златни, бронзови и керамични находки от най-богатото антично погребение, намирано от 100 г. у нас, бяха пренесени до Националния исторически музей.

Предметите влизат за реставрация, очаква се през октомври да бъдат показани за първи път пред посетители в столицата. Откритието на екипа от БАН с ръководител проф. Даниела Агре предизвика сензация и в чужбина. Интерес има от цяла Европа, разказа професорката.

Общо 50 са предметите, открити в гроба на тракийския владетел. 29 са златните розети, прикачени към кожената лента на лавровия му венец. Освен двата сребърни ритона и наколенника има бронзови предмети, керамични съдове, сред които много амфори, 6 копия. Наколенникът явно е правен от велик майстор, предполагат археолозите по 4-те ювелирно изписани сцени от тракийската митология.

Напълно запазени са и костите на погребания в могилата цар. Той е бил 1,90 м висок, историците вече имат предположения за произхода му. Находките навеждат на хипотезата, че погребаният е бил могъщ за времето си владетел. Почитан е поне в период от 30 г.

Находката от Ямболско не може да се сравнява с панагюрското злато, тъй като тя е цял разказ за живота на погребания владетел, за достойнството му и отношението на хората към него, коментира проф. Агре.

Още днес продължават проучванията в района на находката. Археолозите очакват да попаднат и на друг гроб. Мястото е необичайно за такова погребение - на голяма дълбочина, обясни проф. Божидар Димитров. Това е спасило съкровището от иманяри. Те обаче са ровили в околните десетина могили.

++++++++++++++++++++++++++
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=48316&eid=428
3 коли охраняваха тракийското съкровище до Историческия музей

Пренасят златото в кашони от ядки

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

Сребърният наколенник е аналог на Врачанския, уточни откривателката проф. Даниела Агре.


Венецът е мъжки, уточни археоложката.


Приликата между новооткритите ритони и тези от Панагюрското съкровище е поразителна.


Двата ритона с форма на еленова глава и четирите фиали са от сребро.


Проф. Даниела Агре разпечатва кашона, в който се съхраняваше венецът от масивно злато.
Откривателката проф. Даниела Агре:

Това е един от звездните ми мигове! Все още не съм много стара и се надявам да имаме подобни находки и в бъдеще, но за момента това е най-щастливият ми момент. Целия си живот съм отдала на проучване на траките. Работя към БАН от 1981 година.


Директорът на НИМ Проф. Божидар Димитров

Вероятно погребаният владетел е парадинаст. Тоест, не е цар, но е близък на царя. Парадинасти са ставали братя, синове и племенници на владетеля. От това време (началото - средата на IV век пр. Хр.) по тези земи е известен един парадинаст Севт.Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров показва владетелския пръстен.


ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Според проф. Агре погребаният тракийският владетел е бил висок 1.90 м. Хората са го почитали поне в продължение на 30 години - за това свидетелства дълбокият два метра култов ров, който огражда могилата, обясни Даниела Агре. В рова са извършвани жертвоприношения и са трошени амфори, показват многобройните останки от керамични съдове. За първи път в България се открива така цялостно запазено погребение, с площадката пред гроба, където са конете и кучето на владетеля. Той е бил изключителен воин и е получил златния венец, свидетелстващ за високия му сан, най-вероятно след победа в битка. Другата версия е, че венецът е за победа на олимпийски игри, но по-вероятно е да е награда за спечелена битка, каза Даниела Агре.

n Двата сребърни ритона с форма на еленова глава приличат поразително на ритоните от Панагюрското съкровище. "Според мен това е доказателство, че са изработени в ателие в Древна Тракия от майстори на много високо технологично ниво", твърди проф. Агре. Досега се смяташе, че Панагюрското съкровище е внесено в Тракия. Върху сребърните ритони е изобразена сцена на терзание - два грифона терзаят бик. На челото на елена има слънчев символ.

n Сребърният наколенник, открит от археоложката, прилича на прочутия наколенник от Враца.

n Върху шлема, който не бе показан от археолозите, е изобразена двуглава змия. Под нея има друга змия с две опашки.


Вместо в специални контейнери, тракийското съкровище, открито от археоложката проф. Даниела Агре край село Златиница, беше пренесено в кашони от ядки "Гривас" и препарат "Тест". Картонените кутии бяха грижливо запечатани с тиксо. Надпис с черен маркер уточняваше, че са намерени в село Маломирово. Именно в неговото землище, а не на територията на с. Златиница, се намира Голямата могила, направила от проф. Агре медийна знаменитост.

50-те сензационни находки, сред които мъжки венец и пръстен от чисто злато, сребърни ритони и наколенник, шлем, сребърни фиали, пристигнаха в НИМ вчера в 16.22 часа. Три полицейски коли ескортираха микробуса на археолозите по пътя към София. На края в двора на музея влезе само една. За разлика от предварителните очаквания нямаше полицейски кордон.

Пред входа на НИМ настана меле - журналисти, фотографи и оператори наобиколиха откривателката проф. Агре и шефа на музея проф. Божидар Димитров. Жената, която разби мита, че късметът се усмихва само на археолозите-мъже, постави изящния венец на главата на Димитров и му благодари за съдействието. "Той ни помогна да се свържем с международната фондация "Хоризонти", която вече трета година финансира нашите проучвания", разказа Даниела Агре.

Археоложката датира намерените предмети към втората половина на IV век пр. Хр. Освен накитите и съдовете от благороден метал, сред артефактите има много керамични съдове, изработени на грънчарско колело и предмети от бронз.

16 минути след пристигането на съкровището в НИМ, археолозите и реставраторите сложиха бели ръкавици и започнаха да вадят находките от кашоните. Проф. Агре разстла ленти с памук и нареди върху тях двата сребърни ритона с форма на еленова глава, 4 фиали от същия метал, както и наколенника. Археоложката показа и десетки дребни накити от сребро. За изненада на всички, те бяха грижливо увити в тоалетна хартия. После извади от чантата си владетелския пръстен от масивно злато. На бижуто ясно се вижда изображението на богиня, която държи венец и го поднася на царя. За да покаже по-добре пръстена, проф. Димитров го надяна на пръста си.


"Нямам съмнение, че всичко това е принадлежало на владетел. Венецът и пръстенът го доказват. Не мога още да кажа обаче кой е бил той. Любопитното е, че в могилата нямаше гроб, а обикновена гробна яма", уточни археоложката.

Цялото лято 17-те реставратори на музея ще работят над възстановяването на находките. "Ще ги покажем в залите на НИМ и Археологическия институт в края на есента", поясни археоложката.

+++++++++++++++++++++
http://www.standartnews.com/archive/2005/07/27/theday/index.htm
Сряда, 27 Юли 2005
Увенчаха археолог с царски венец

Два музея ще делят уникалните находки от тракийското погребение в Златиница

СОФИЯ. Точно в 16,30 ч вчера в Националния исторически музей пристигнаха уникалните находки от тракийското погребение край село Златиница, Елховско. Служителите на музея с труд си пробиха път сред журналистите, за да занесат кашоните в сградата.

Проф. Даниела Агре, шефка на археологическия екип, направил откритието преди дни, показа всички открити предмети - общо 50 на брой. Тя не устоя на настояванията на гилдията и постави на главата си златния венец на неизвестния засега тракийски владетел. Проф. Божидар Димитров пък сложи на кутрето си царски златен пръстен.

Такова откритие е мечтата на всеки археолог, сподели проф. Агре. Тепърва ще има дискусия около това погребение, защото то обърква доста от представите ни за траките, добави тя.

След реставрация експонатите ще бъдат показани на публиката в НИМ. Това ще стане до края на годината. После експонатите ще бъдат поделени между двете институции, спонсорирали разкопките - НИМ и Археологическия институт към БАН. Професор Васил Николов, директор на института, сподели, че още не е мислено на какъв принцип ще стане подялбата. "Ние имаме вече тракийски златен венец, ще наблегнем на други неща", пошегува се той.Константин СЪБЧЕВ
++++++++++++++++++++++


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница