Листовка 150 да спрем разпространението на хивДата20.08.2018
Размер62 Kb.

AIDS InfoNet www.aidsinfonet.org

www.sevt.info
Листовка 150

ДА СПРЕМ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ХИВКАК ЧОВЕК СЕ ЗАРАЗЯВА С ХИВ?

Човешкият Имунодефицитен Вирус (ХИВ) не се пренася лесно. Можеш да се заразиш само ако заразена кръв, полови секрети или майчино мляко попаднат в твоето тяло. Не можеш да се заразиш при ухапване от комар, кашляне или кихане, ползване на домашни принадлежности, или при плуване в същия басейн с ХИВ-позитивен.


Някои хора говорят, че “обменът на телесни секрети” е рисков за заразяване с ХИВ, но засега няма документирани случаи на инфекция от пот, слюнка или сълзи. Въпреки това обаче, трябва да се знае, че дори малки количества кръв в устата могат да заразят партньора при целувка или орален секс. Кръв може да се появи, когато си миеш зъбите, ако имаш кървящи венци или ако си ял много гореща, люта или твърда храна.


За да зарази някого, вирусът трябва да премине през телесните защитни механизми. Те включват кожата и слюнката. Ако по кожата ти няма ранички, то тя те предпазва от заразяване от кръв и полови секрети. Слюнката съдържа вещества, които помагат да се унищожи ХИВ в устата.


Ако заразени с ХИВ кръв или полови секрети попаднат в твоето тяло, ти може да се заразиш. Това може да се случи при незащитен полов контакт, ако ползващ общи игли и спринцовки с инфектиран при инжектиране на наркотици или през открити рани или възпаления.


ХИВ може да бъде предаден и от майка на дете през време на бременността или раждането. Този тип заразяване се нарича “вертикална трансмисия”. Бебето може да бъде заразено и ако се храни с кърмата на заразена жена. В листовка 611 има повече информация относно бременността.

 


КАК МОЖЕШ ДА ПРЕДПАЗИШ СЕБЕ СИ И ДРУГИТЕ?

Освен ако не си 100% сигурен, че ти и хората, с които си, не са ХИВ-негативни, ще се наложи да вземеш мерки, за да избегнете инфекция. Хората, които са се заразили наскоро (през последните 2-3 месеца), са с най-голям шанс да заразят други хора. Това е така, защото техният вирусен товар е много висок, а и често те не знаят, че са се заразили. Като цяло, колкото по-висок е вирусният товар, толково по-голям е рискът от заразяване. Тази листовка представя информация

 

относно предпазване от ХИВ и насочва към други листовки за по-обстойна информация по специфицни въпроси.


Полов акт


Можеш да избегнеш всеки риск от заразяване с ХИВ ако практикуваш абстиненция (въздържание). Няма да се заразиш и ако твоите пенис, уста, вагина или ректум не влизат в контакт с ничии пенис, уста, вагина или ректум. Сред безопасните практики са сухи целувки, еротичен масаж, самозадоволяване или взаимна мастурбация.


Сексът при моногамна (само с един партньор) връзка е безопасен ако:


• И двамата партньори сте ХИВ-негативни

• И двамата имате сексуални контакти само и единствено с партньора, с други думи никой от вас няма “извънбрачни” контакти

• Никой не се подлага на риск от заразяване чрез употреба на наркотици с чужди игли и спринцовки или по какъвто и да е друг начин


Оралният секс (френска любов) е с по-нисък риск от заразяване в сравнение с аналния или вагиналния секс, особено ако няма открити ранички или кръв в устата. За допълнителна информация относно начините на заразяване виж Листовка 152.


Можеш да намалиш риска от заразяване с ХИВ и други полово предавани болести ако използваш изкуствени прегради като презервативи, например. Традиционните презервативи се поставят на пениса, но вече има презервативи, които се поставят във вагината или в ануса. Повече информация-Листовка 153.


Определени продукти, наричани спермициди могат да предпазят от бременност, но не предпазват от ХИВ. Те дори могат да увеличат риска, тъй като могат да предизвикат раздразнение на лигавицата.


Повече за безопасния секс, Листовка 151.


Употреба на наркотици


Ако си под влияние на наркотик, може да забравиш да използваш предпазни средства по време на секс. Ако ли пък ползваш чуждо “снаряжение” (игли, спринцовки, капачка или лъжица, памук, както и вода за промиване) можеш да се заразиш дори и от миниатюрни количества кръв. Най-добрият начин да се избегне заразяване е въобще да не се използват наркотици, но ако се използват, то тогава е задължително това да става с индивидуални прибори и най-добре за еднократна употреба. Ако се налага да използваш чужди прибори, то задължително ги почисти с белина и вода преди употреба. В Листовка 154 има по-подробна информация за наркотиците и ХИВ.


В определени градове на България има програми за обмен на игли и спринцовки, където можеш да получиш чисти прибори за еднократна употреба. Ако се интересуваш от този род услуги, можеш да се обърнеш към Фондация “Плюс и Минус” plusandminus@aidsbg.info. Работещите там ще те упътят към

най-близката до теб организация, работеща в сферата на обмен на игли и спринцовки

Вертикална трансмисия


Ако бременната жена не приема лечение, вероятността бебето да се роди ХИВ-позитивно е около 25%. Рискът се понижава до 4% ако жената приема AZT по време на бременността и раждането, както и ако на новороденото се дава AZT. Рискът е 2% и дори по-малко ако майката приема комбинирана антиретровирусна терапия. Ражданията с цезарово сечение вероятно не намаляват допълнително риска ако майката има вирусен товар под 1000 копия.


Бебетата могат да бъдат заразени ако се кърмят от ХИВ-позитивна майка или ако се хранят с дарена кърма от ХИВ-позитивна жена. В случай, че майката е ХИВ-позитивна трябва да се използват заместители на майчината кърма или кърма от ХИВ-негативни жени.


Листовка 611 представя подробна информация за ХИВ и бременност.


Контакт с кръв


ХИВ е един от моногото вируси, които могат да бъдат пренесени чрез кръвта. Поради тази причина трябва да си особено внимателен ако помагаш на някой, който кърви. Ако работата ти те поставя в ситуация, в която имаш контакт с кръв, то трябва задължинелно да ползваш предпазни средства за ръцете (особено ако имаш открити ранички, порязвания и др.), както и за очите и устата. Работодателят ти трябва да ти предостави ръкавици, маски за лице и други предпазни средства, плюс обучение как да се предпазваш от инфекции, предавани по кръвен път.

 

КАКВО ДА ПРАВЯ АКО СЪМ БИЛ В КОНТАКТ С ХИВ?

Ако мислиш, че си бил в контакт с ХИВ, говори с личния си лекар или с консултант и се тествай. Повече подробности за тестовете можеш да получиш от Листовка 102.


Ако си сигурен, че си бил в контакт с ХИВ, се свържи незабавно с лекаря си и обсъди дали е необходимо да вземаш ХИВ лекарства. Този тип прием на медикаменти се нарича пост-експозиционна профилактика или ПЕП. Ще ти предпишат две или три лекарства, които ще трябва да вземаш в продължение на няколко седмици. Тези медикаменти могат да понижат риска от инфекция, но могат да имат и сериозни странични ефекти. В Листовка 156 е отделено внимание на ПЕП.

 


В ОСНОВНИ ЛИНИИ

 

ХИВ не се пренася лесно от човек на човек. За да се заразиш с ХИВ, кръв, полов секрет или кърма, съдържащи ХИВ, трябва да попаднат в твоето тяло. ХИВ-позитивните бременни могат да предадат ХИВ на своите бебета ако не приемат лечение.


За да се понижи вероятността от заразяване с ХИВ:


• Използвай презервативи по време на полов акт

• Не използвай чужди прибори при инжектиране на наркотици, както и не предоставяй своите

• Ако си ХИВ-позитивна бременна, говори със своя лекар относно лекарствата, които трябва да приемаш

• Ако си ХИВ-позитивна жена не трябва да кърмиш бебето си

• Предпазвай ръцете, очите и устата си с необходимите средства при контакт с кръв


Ако смяташ, че си бил в контакт с ХИВ, се тествай и говори с лекаря си дали и какви лекарства трябва да вземаш. 

 Проект на New Mexico AIDS Education and Training Center. Частично финансиран от National Library of Medicine

Листовките могат да бъдат изтеглени от http://www.aidsinfonet.org Преводът е от www.sevt.info

Каталог: uploaded -> factsheets
factsheets -> Листовка 418 тризивир® (azt + 3tc + Abacavir)
factsheets -> Листовка 422 кивекса® (Abacavir + 3TC)
factsheets -> Листовка 433 delavirdine (Рескриптор®) какво е delavirdine?
factsheets -> Хепатит: преглед
factsheets -> Листовка 419 tenofovir (Виреад®) какво е tenofovir?
factsheets -> Листовка 442 ritonavir (норвир®) какво е ritonavir?
factsheets -> Листовка 447 atazanavir (Рейатаз®) какво е atazanavir?
factsheets -> Листовка 124 cd4 (T-) КЛЕТКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ cd4 клетките?
factsheets -> Листовка 120 лабораторни стойности в границите на нормалното
factsheets -> Листовка 121 кръвна картина пълна кръвна картина


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница