Листовка 418 тризивир® (azt + 3tc + Abacavir)Дата25.07.2016
Размер40.66 Kb.
#6486

AIDS InfoNet www.aidsinfonet.org

www.sevt.info
Листовка 418

ТРИЗИВИР® (AZT + 3TC + Abacavir)
КАКВО Е ТРИЗИВИР®?

Тризивир® е комбиниран медикамент, съдържащ три антиретровирусни медикамента: Ретровир® (zidovudine, AZT), Епивир® (lamivudine, 3TC) и Зиаген® (abacavir). Произвежда се от фирмата GlaxoSmithKline.

Лекарствата, влизащи в състава на Тризивир® са от класа на нуклеозидните инхибитори на обратната транскриптаза (НИОТ). Тези лекарства блокират действието на ензима обратна транскриптаза. Този ензим променя генетичния материал на ХИВ от РНК в ДНК. Това трябва да стане преди генетичния код на ХИВ да бъде внесен в генетичния код на инфектираната клетка.

КОЙ ТРЯБВА ДА ВЗЕМА ТРИЗИВИР®?

Тризивир® беше одобрен като антиретровирусен медикамент за употреба при хора с ХИВ-инфекция. Тризивир® не бива да се използва при деца на възраст под 12 години, при хора, тежащи под 40 кг, както и при хора с бъбречни проблеми.

Няма абсолютни правила кога да се започне АРТ. Ти и твоят лекар трябва да вземете под внимание броя на твоите CD4 клетки, твоя вирусен товар, евентуални симптоми, които имаш, както и твоята подготвеност да започнеш терапия. В листовка 404 има повече информация относно препоръките за ползване на АРТ.

Ако вземаш Тризивир® в комбинация с други АРВ медикаменти, ще можеш да понижиш твоя вирусен товар до много ниски нива и да повишиш броя на твоите CD4 клетки. Това означава да останеш здрав за по-дълго време.


Тризивир® е медикамент, в състава на който влизат два АРВ медикамента. Поради таза причина, в някои случаи може да е по-удобно да се използва Тризивир® вместо някои други комбинации от лекарства. Това може да доведе до по-малко пропуснати дози и съответно до по-добър контрол върху ХИВ-инфекцията.

Тризивир® понякога се използва като цялостна тройна комбинация в една таблетка. Тази комбинация обаче се оказа не така ефикасна, както комбинациите, съдържащи не-нуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза или протеазни инхибитори. Тризивир® самостоятелно може да се използва само в много специални случаи.

При някои ко-инфектирани ХИВ-серопозитивни, хепатит Б-инфекцията се влоши след като те преустановиха приема на 3TC, който е част от Тризивир®. Необходимо е да си направиш тест за хепатит Б преди да започнеш терапия с Тризивир® за ХИВ-инфекцията. Ако имаш хепатит Б и спреш Тризивир®, лекарят ти ще трябва да проследява обстойно чернодробните ти функции в течение на няколко месеца. В листовка 506 има повече информация за хепатит.

 

КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С РАЗВИВАНЕ НА РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ ТРИЗИВИР®?

Много от новите вирусни копия на ХИВ са мутантни. Те се различават леко от изходната форма на вируса. Някои мутантни форми продължават да се възпроизвеждат независимо, че ти вземаш лекарство, което спира “обикновения” ХИВ. Когато това се случи, даденото лекарство ще спре да действа. Това се нарича “развиване на резистентност”. В листовка 126 има повече информация по въпроса.


Понякога, когато ХИВ стане резистентен към медикамент, който приемаш, то вирусът ще е резистентен и към други антиретровирусни медикаменти, независимо,че никога не си ги приемал. Това се нарича кръстосана резистентност.


Резистентност може да се развие бързо. Поради това е от особена важност да приемаш АРТ според указанията, навреме и без да пропускаш или намаляваш дозите.

 


КАК СЕ ВЗЕМА ТРИЗИВИР®?

Тризивир® се взема под формата на таблетка през устата. Нормалната доза за възрастни е една таблетка два пъти на ден. Всяка таблетка съдържа 300 mg AZT, 150 mg 3TC и 300 mg abacavir.


Тризивир® може да бъде приеман с храна или между храненията.

Дозата на 3TC трябва да се намали при хора, които тежат по-малко от 50 кг. На хората, тежащи по-малко от 50 кг, обикновено не се предписва Тризивир®.

 

 
КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ?
Когато започнеш който и да е от АРВ медикаментите, може да имаш временни странични ефекти като главоболие, високо кръвно налягане или цялостно неразположение. Тези странични ефекти обикновено отшумяват с течение на времето.

Най-често срещаните странични ефекти при употреба на Тризивир® са същите както при AZT, 3ТС и abacavir. Те включват главоболие, разстроен стомах, гадене и чувство на умора. Вж. листовка 551 за повече подробности относно чувството на умора.


Най-сериозните странични ефекти от AZT са анемия, гранулоцитопения и миопатия. Те се появяват само при малък брой хора, но ако се появат, твоят лекар може да препоръча преустановяване приема на Тризивир® и замяната му с други медикаменти. Вж. листовка 411.


Най-сериозният страничен ефект от abacavir е реакцията на свръхчувствителност. Около 8% от хората, които вземат abacavir получават тази реакция. Те трябва да спрат медикамента и не трябва да възобновяват употребата му в бъдеще, защото това може да доведе до потенциално животозастрашаващо състояние.


Реакцията обикновено се проявява през първите две седмици след започване на приема на abacavir. Пациентите имат поне два от следните симптоми: втрисане, обриви, главоболие, цялостно неразположение, липса на енергия, гадене, повръщане, диария или болки в стомаха, кашлица, недостиг на въздух или възпалено гърло. Ако се появи някой от гореспоменатите симптоми, докато вземаш Тризивир®, се свържи незабавно със своя лекар.


В листовка 416 има повече подробности за реакцията на свръхчувствителност към abacavir.

 


КАК ТРИЗИВИР® ВЗАИМОДЕЙСТВА С ДРУГИТЕ ЛЕКАРСТВА?

Тризивир® не трябва да се взема с ddC (zalcitabine, Хивид®) или с d4T (stavudine, Зерит®).


Нивата в кръвта на 3TC могат да бъдат повишени от bactrim или septra. Вж. листовка 535 за повече информация относно тези медикаменти.


Страничните ефекти от AZT могат да се засилят ако вземаш някои други медикаменти. Уведоми лекаря си за всичко, което приемаш. 

 Проект на New Mexico AIDS Education and Training Center. Частично финансиран от National Library of Medicine

Листовките могат да бъдат изтеглени от http://www.aidsinfonet.org Преводът е от www.sevt.info

Каталог: uploaded -> factsheets
factsheets -> Листовка 422 кивекса® (Abacavir + 3TC)
factsheets -> Листовка 433 delavirdine (Рескриптор®) какво е delavirdine?
factsheets -> Хепатит: преглед
factsheets -> Листовка 419 tenofovir (Виреад®) какво е tenofovir?
factsheets -> Листовка 442 ritonavir (норвир®) какво е ritonavir?
factsheets -> Листовка 447 atazanavir (Рейатаз®) какво е atazanavir?
factsheets -> Листовка 124 cd4 (T-) КЛЕТКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ cd4 клетките?
factsheets -> Листовка 120 лабораторни стойности в границите на нормалното
factsheets -> Листовка 121 кръвна картина пълна кръвна картина
factsheets -> Листовка 150 да спрем разпространението на хив


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница