Листовка 433 delavirdine (Рескриптор®) какво е delavirdine?Дата25.07.2016
Размер32.59 Kb.
#6488

AIDS InfoNet www.aidsinfonet.org

www.sevt.info
Листовка 433

DELAVIRDINE (Рескриптор®)КАКВО Е DELAVIRDINE?

Delavirdine е медикамент, използван като компонент на антиретровирусната терапия (АРТ). Познат е също така и като Рескриптор®. Фирмата Pharmacia & Upjohn разработи активната съставка. Agouron Pharmaceuticals, подфирма на Pfizer, се занимава с продажбата.

Delavirdine е не-нуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза (ННИОТ). Този клас лекарства блокират действието на ензима обратна транскриптаза. Този ензим променя генетичния материал на ХИВ от РНК в ДНК. Това трябва да стане преди генетичния код на ХИВ да бъде внесен в генетичния код на инфектираната клетка.


КОЙ ТРЯБВА ДА ВЗЕМА DELAVIRDINE?

Delavirdine беше одобрен през 1997 година като антиретровирусен медикамент за употреба при хора с ХИВ-инфекция. Безопасността и действието на delavirdine не е изучен при пациенти на възраст под 16 години. Delavirdine е неудобен за употреба медикамент, тъй като трябва да се приема три пъти на ден. Той също така взаимодейства с някои от протеазните инхибитори, променяйки техните нива в кръвта. Поради тези причини това лекарство не е използвано често.

Няма абсолютни правила кога да се започне АРТ. Ти и твоят лекар трябва да вземете под внимание броя на твоите CD4 клетки, твоя вирусен товар, евентуални симптоми, които имаш, както и твоята подготвеност да започнеш терапия. В листовка 404 има повече информация относно препоръките за ползване на АРТ.

Ако вземаш delavirdine в комбинация с други АРВ медикаменти, ще можеш да понижиш твоя вирусен товар до много ниски нива и да повишиш броя на твоите CD4 клетки. Това означава да останеш здрав за по-дълго време.

 


КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С РАЗВИВАНЕ НА РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ DELAVIRDINE?
Много от новите вирусни копия на ХИВ са мутантни. Те се различават леко от изходната форма на вируса. Някои мутантни форми продължават да се възпроизвеждат независимо, че ти вземаш лекарство, което спира възпроизводството на “обикновения” ХИВ. Когато това се случи, даденото лекарство ще спре да действа. Това се нарича “развиване на резистентност”. В листовка 126 има повече информация по въпроса.

Понякога, когато ХИВ стане резистентен към медикамент, който приемаш, то вирусът ще е резистентен и към други антиретровирусни медикаменти, независимо, че никога не си ги приемал. Това се нарича кръстосана резистентност. Кръстосана резистентност между ННИОТ се развива лесно. Ако станеш резистентен към някой от ННИОТ, то най-вероятно няма да може да вземаш който и да е от останалите от класа.


Резистентност може да се развие бързо. Поради това е от особена важност да приемаш АРТ според указанията, навреме и без да пропускаш или намаляваш дозите.

 

КАК СЕ ВЗЕМА DELAVIRDINE?

Delavirdine е наличен под формата на 100 mg-ови таблетки или 200 mg-ови капсули. Предписваната доза за възрастни е 400 mg три пъти на ден. Това означава 6 от 200 mg-овите капсули или 12 от 100 mg-овите таблетки. 100 mg-овите таблетки могат да се разтварят във вода (но не и 200 mg-овите капсули), за да се улесни приемът им.

Delavirdine може да се взема както с храна, така и на празен стомах.


КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ?

Когато започнеш който и да е от АРВ медикаментите, може да имаш временни странични ефекти като главоболие, високо кръвно налягане или цялостно неразположение. Тези странични ефекти обикновено отшумяват с течение на времето.

Най-често срещаният страничен ефект при употреба на delavirdine е кожни обриви, които се наблюдават при около 25% от хората, вземащи медикамента. Рискът от обриви може да бъде понижен ако започнеш приемаш лекарството в по-ниска доза и постепенно преминеш на пълната.


КАК DELAVIRDINE ВЗАИМОДЕЙСТВА С ДРУГИТЕ ЛЕКАРСТВА?

Delavirdine се преработва от черния дроб и може да взаимодейства с другите лекарства, които се преработват от черния дроб. Комбинирането на тези медикаменти може да промени концентрацията на всеки един от тях в твоя кръвен поток и по този начин да предизвика предозиране или прием на недостатъчно количество. С особено внимание трябва да се приемат медикаментите, използвани при лечение на туберкулоза (вж. листовка 518), някои антихистамини, седативи и пртовогъбични. Уведоми лекаря си за ВСИЧКИ лекарства, които вземаш.


Концентрацията на delavirdine в кръвта може да бъде понижена от ddI, средства против киселини, rifabutin и rifampin. Вземай delavirdine поне един час преди или след ddI или средства против киселини.


Delavirdine забавя работата на черния дроб. Това повишава нивата на повечето протеазни инхибитори. Засега има недостатъчно информация относно ефектите от комбиниране на delavirdine с протеазни инхибитори.
Проект на New Mexico AIDS Education and Training Center. Частично финансиран от National Library of Medicine

Листовките могат да бъдат изтеглени от http://www.aidsinfonet.org Преводът е от www.sevt.info

Каталог: uploaded -> factsheets
factsheets -> Листовка 418 тризивир® (azt + 3tc + Abacavir)
factsheets -> Листовка 422 кивекса® (Abacavir + 3TC)
factsheets -> Хепатит: преглед
factsheets -> Листовка 419 tenofovir (Виреад®) какво е tenofovir?
factsheets -> Листовка 442 ritonavir (норвир®) какво е ritonavir?
factsheets -> Листовка 447 atazanavir (Рейатаз®) какво е atazanavir?
factsheets -> Листовка 124 cd4 (T-) КЛЕТКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ cd4 клетките?
factsheets -> Листовка 120 лабораторни стойности в границите на нормалното
factsheets -> Листовка 121 кръвна картина пълна кръвна картина
factsheets -> Листовка 150 да спрем разпространението на хив


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница