Листовка 442 ritonavir (норвир®) какво е ritonavir?Дата25.07.2016
Размер41.87 Kb.
#6492

AIDS InfoNet www.aidsinfonet.org

www.sevt.info
Листовка 442

RITONAVIR (НОРВИР®)КАКВО Е RITONAVIR?

Ritonavir е медикамент, използван като компонент на антиретровирусната терапия (АРТ). Познат е и като Норвир®. Произвежда се от фирмата Abbott Laboratories. Ritonavir е протеазен инхибитор. Тези клас лекарства блокират действието на ензима протеаза. Когато новите вирусни частици напускат инфектираната клетка, протеазата нарязва дълги нишкоподобни протеини на по-малки части, които са необходими да се сглоби зрелият и годен да инфектира вирус. Протеазните инхибитори “слепват” ножицата.
КОЙ ТРЯБВА ДА ВЗЕМА RITONAVIR?

Ritonavir беше одобрен през 1996 година като антиретровирусен медикамент за употреба при хора с ХИВ-инфекция. Действието му е изучено при възрастни и деца на възраст над 1 месец.

Няма абсолютни правила кога да се започне АРТ. Ти и твоят лекар трябва да вземете под внимание броя на твоите CD4 клетки, твоя вирусен товар, евентуални симптоми, които имаш, както и твоята подготвеност да започнеш терапия. В листовка 404 има повече информация относно препоръките за ползване на АРТ.

Ако вземаш ritonavir в комбинация с други АРВ медикаменти, ще можеш да понижиш твоя вирусен товар до много ниски нива и да повишиш броя на твоите CD4 клетки. Това означава да останеш здрав за по-дълго време.


Ritonavir забавя действието на черния дроб. Това може да повиши нивата на някои лекарства, включително протеазни инхибитори и от своя страна да доведе до опасни взаимодействия.


Ritonavir много рядко се използва като самостоятелен протеазен инхибитор в наши дни. Медикаментът се понася много трудно от пациентите. Ritonavir обаче често се използва за подсилване на другите протеазни инхибитори. Подсилващата доза е многократно по-ниска от пълната предписвана доза и поради това предизвиква доста по-малко странични ефекти.

КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С РАЗВИВАНЕ НА РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ RITONAVIR?

Много от новите вирусни копия на ХИВ са мутантни. Те се различават леко от изходната форма на вируса. Някои мутантни форми продължават да се възпроизвеждат независимо, че ти вземаш лекарство, което спира възпроизводството на “обикновения” ХИВ. Когато това се случи, даденото лекарство ще спре да действа. Това се нарича “развиване на резистентност”. В листовка 126 има повече информация по въпроса.


Понякога, когато ХИВ стане резистентен към медикамент, който приемаш, то вирусът ще е резистентен и към други антиретровирусни медикаменти, независимо, че никога не си ги приемал. Това се нарича кръстосана резистентност.


Резистентност може да се развие бързо. Поради това е от особена важност да приемаш АРТ според указанията, навреме и без да пропускаш или намаляваш дозите.

 

КАК СЕ ВЗЕМА RITONAVIR?

Ritonavir се приема през устата и е под формата на капсула или сироп. Пълната доза (когато ritonavir е единствиният протеазен инхибитор в комбинацията) е 600 mg два пъти на ден. Понастоящем, ritonavir почти никога не се използва по този начин. Ritonavir беше одобрен за употреба при деца на възраст над 1 месец в дози от 350 mg до 450 mg на квадратен метър телесна площ.


Ritonavir се използва най-често да подсили другите протеазни инхибитори. В тази си функция се приема като 1 или 2 100 mg-ови капсули с всяка доза от другия протеазен инхибитор. Добре е да си наясно колко точно е предписано в твоя случай, както и кога и как да вземаш всяка доза.


Малко количество ritonavir (за подсилване) е включено в капсулите и таблетките Kaлетра®. Kaлетра® също се произвежда от фирмата Abbott.


През 1998 беше разработена течна формулировка на ritonavir. Много хора смятат, че тази формулировка има твърде неприятен вкус. Други обаче намират приема на сироп за по-лесен, особено, когато става въпрос за деца. Течната формулировка не трябва да се съхранява в хладилник. Бутилката трябва да се разклати преди всяка доза.


В аптеката трябва да съхраняват капсулите ritonavir в хладилник. Ти също трябва да ги съхраняваш в хладилник у вас, но имай предвид също така, че те могат да останат на стайна температура (под 25 C°) за период от 30 дни, без това да повлияе на ефективността им.


Ако се използва пълната доза ritonavir, то тя трябва да се достигне постепенно в период от няколко дни, започвайки с ниска доза, за да се намалят възможните странични ефекти.

 

 
КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ?

Най-сериозните странични ефекти от ritonavir са гадене, повръщане, газове и диария. Някои хора изпитват резки убождания и изтръпване в областта на устата или имат странни вкусови усещания. Именно страничните ефекти принудиха около 1/3 от участниците в някои от клиничните експерименти да спрат приема на ritonavir. Страничните ефекти са много по-малко и слаби, когато ritonavir се използва като подсилващо средство.

При много хора страничните ефекти от ritonavir продължават само от 2 до 4 седмици. Ако те продължат над 4 седмици, в повечето от тези случаи те остават постоянни.


КАК RITONAVIR ВЗАИМОДЕЙСТВА С ДРУГИТЕ ЛЕКАРСТВА?

Ritonavir може да взаимодейства с определени лекарства и добавки. Тези взаимодействия може да променят концентрацията на всеки един от медикаментите в твоя кръвен поток и по този начин да предизвикат предозиране или прием на недостатъчно количество. Постоянно се откриват нови взаимодействия.

С особено внимание трябва да се приемат някои от другите АРВ медикаменти, медикаментите, използвани при лечение на туберкулоза (вж. листовка 518), лекарства за еректилна дисфункция (като Виагра®, например), лекарства за стабилизиране на сърдечния ритъм, както и лекарства, предписвани при мигрена. Някои антихистамини също могат да доведат до взаимодействия, както и някои седативи, лекарства за понижаване на нивата на холестерола и противогъбични. Уведоми лекаря си за ВСИЧКИ лекарства, които вземаш.

Ritonavir понижава нивата на methadone. При употреба с buprenorphine може да доведе до прекомерна седация (успокояване).


Някои противозачатъчни може да не действат ако ги вземаш с ritonavir. Обсъди с лекаря си какви средства за предпазване от бременност да използваш в този случай.


Билката “Свети Йоан” понижава концентрацията на някои от протеазните инхибитори. Не я приемай с ritonavir.
Проект на New Mexico AIDS Education and Training Center. Частично финансиран от National Library of Medicine

Листовките могат да бъдат изтеглени от http://www.aidsinfonet.org Преводът е от www.sevt.info

Каталог: uploaded -> factsheets
factsheets -> Листовка 418 тризивир® (azt + 3tc + Abacavir)
factsheets -> Листовка 422 кивекса® (Abacavir + 3TC)
factsheets -> Листовка 433 delavirdine (Рескриптор®) какво е delavirdine?
factsheets -> Хепатит: преглед
factsheets -> Листовка 419 tenofovir (Виреад®) какво е tenofovir?
factsheets -> Листовка 447 atazanavir (Рейатаз®) какво е atazanavir?
factsheets -> Листовка 124 cd4 (T-) КЛЕТКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ cd4 клетките?
factsheets -> Листовка 120 лабораторни стойности в границите на нормалното
factsheets -> Листовка 121 кръвна картина пълна кръвна картина
factsheets -> Листовка 150 да спрем разпространението на хив


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница