Листовка 447 atazanavir (Рейатаз®) какво е atazanavir?Дата08.05.2017
Размер41.44 Kb.
#20891

AIDS InfoNet www.aidsinfonet.org

www.sevt.info
Листовка 447

ATAZANAVIR (Рейатаз®)КАКВО Е ATAZANAVIR?

Atazanavir, наричан още Рейатаз®, е медикамент, използван като компонент на антиретровирусната терапия (АРТ). Преди беше познат като BMS-232632. Atazanavir е протеазен инхибитор, произвеждан от фирмата Bristol-Myers Squibb. Atazanavir беше одобрен през 2003.

Протеазните инхибитори блокират действието на ензима протеаза. Когато новите вирусни частици напускат инфектираната клетка, протеазата нарязва дълги нишкоподобни протеини на по-малки части, които са необходими да се сглоби зрелият и годен да инфектира вирус. Протеазните инхибитори “слепват” ножицата.


КОЙ ТРЯБВА ДА ВЗЕМА ATAZANAVIR?

Atazanavir е антиретровирусен медикамент за употреба при хора с ХИВ-инфекция. Действието му е изследвано само при възрастни. Няма препоръчвана доза за деца.

Няма абсолютни правила кога да се започне АРТ. Ти и твоят лекар трябва да вземете под внимание броя на твоите CD4 клетки, твоя вирусен товар, евентуални симптоми, които имаш, както и твоята подготвеност да започнеш терапия. В листовка 404 има повече информация относно препоръките за ползване на АРТ.

Ако вземаш аtazanavir в комбинация с други АРВ медикаменти, ще можеш да понижиш твоя вирусен товар до много ниски нива и да повишиш броя на твоите CD4 клетки. Това означава да останеш здрав за по-дълго време. Въпреки че другите протеазни инхибитори повишават нивата на мазнините в кръвта, atazanavir не го прави. Ако имаш високи холестерол/триглицериди или някакви други рискови фактори за сърдечно заболяване, твоят лекар може да предпочете да ти предпише atazanavir.

 


КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С РАЗВИВАНЕ НА РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ ATAZANAVIR?

 Много от новите вирусни копия на ХИВ са мутантни. Те се различават леко от изходната форма на вируса. Някои мутантни форми продължават да се възпроизвеждат независимо, че ти вземаш лекарство, което спира възпроизводството на “обикновения” ХИВ. Когато това се случи, даденото лекарство ще спре да действа. Това се нарича “развиване на резистентност”. В листовка 126 има повече информация по въпроса.


Понякога, когато ХИВ стане резистентен към медикамент, който приемаш, то вирусът ще е резистентен и към други антиретровирусни медикаменти, независимо, че никога не си ги приемал. Това се нарича кръстосана резистентност.


Atazanavir поддържа достатъчно високи нива в кръвта, за да контролира някои от вирусните щамове, които са развили известна резистентност към някои от другите протеазни инхибитори.


Резистентност може да се развие бързо. Поради това е от особена важност да приемаш АРТ според указанията, навреме и без да пропускаш или намаляваш дозите.

 

КАК СЕ ВЗЕМА ATAZANAVIR?

Atazanavir се приема веднъж дневно и е под формата на капсули. За пациенти на първа линия терапия (не са приемали АРВ преди това) се предписва 400 mg веднъж на ден с храна. При пациенти, които вече са били на протеазни инхибитори, дозата е 300 mg плюс 100 mg ritonavir, също веднъж на ден с храна. Atazanavir е наличен в капсули от по 100 mg, 150 mg и 200 mg. Съхранява се при стайна температура на сухо място.

 


КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ?

В няколко клинични изследвания atazanavir предизвика в над 30% от пациентите много високи нива на билирубина. Билирубинът се произвежда от черния дроб при разрушаването на остарелите червени кръвни клетки. Високите нива на билирубина водят до пожълтяване на кожата или очите. Състоянието е познато като жълтеница. Около 10% от хората, приемащи atazanavir го получават, но то отминава след известно време.


Високите нива на билирубина могат да са симптом на чернодробно увреждане. Това обаче не е така при хората, приемащи atazanavir. Медикаментът блокира нормалното отделяне на билирубин. По-малко от 1% от хората преустановяват приема на лекарството в резултат на високите нива на билирубина. Обикновено нивата се връщат към нормалното само няколко дни след като лекарството се спре.

 

Atazanavir не повишава нивата на кръвната захар.Atazanavir може да предизвика промени в сърдечния ритъм. Необходимо е да уведомиш своя лекар ако се чувстваш замаян, когато приемаш медикамента. Други възможни странични ефекти са гадене, главоболие, обриви, болки в стомаха, повръщане, диария, бодеж в ръцете и краката и депресия.


КАК ATAZANAVIR ВЗАИМОДЕЙСТВА С ДРУГИТЕ ЛЕКАРСТВА?

Atazanavir може да взаимодейства с определени лекарства и добавки. Тези взаимодействия може да променят концентрацията на всеки един от медикаментите в твоя кръвен поток и по този начин да предизвикат предозиране или прием на недостатъчно количество. Постоянно се откриват нови взаимодействия.

С особено внимание трябва да се приемат някои от другите АРВ медикаменти, медикаментите, използвани при лечение на туберкулоза (вж. листовка 518), лекарства за еректилна дисфункция (като Виагра®, например), лекарства за стабилизиране на сърдечния ритъм, както и лекарства, предписвани при мигрена. Някои антихистамини също могат да доведат до взаимодействия, както и някои седативи, лекарства за понижаване на нивата на холестерола и противогъбични. Уведоми лекаря си за ВСИЧКИ лекарства, които вземаш.

• Ако вземаш аtazanavir и първоначалната формулировка на ddI (с буфер), трябва да вземаш ddI два часа преди или след atazanavir.


• Atazanavir не трябва да се взема с indinavir (Криксиван®) поради повишен риск от жълтеница.

• Нивата на Amprenavir се повишават от atazanavir.

• Efavirenz (Стокрин®) и tenofovir (Виреад®) понижават нивата на atazanavir.

• Atazanavir не променя нивата на противозачатъчните.

• Няма взаимодействия между atazanavir и methadone.

• При употреба с buprenorphine може да доведе до прекомерна седация (успокояване).

• Оmeprazole не трябва да се взема с atazanavir. Може да се замени с други медикаменти против киселини като Zantac или Pepsid, но те трябва да се приемат 12 часа преди или след atazanavir. Другите лекарства против киселини могат да се вземат 1 час преди или след atazanavir.• Билката “Свети Йоан” понижава концентрацията на някои от протеазните инхибитори. Не я приемай с atazanavir.


Проект на New Mexico AIDS Education and Training Center. Частично финансиран от National Library of Medicine

Листовките могат да бъдат изтеглени от http://www.aidsinfonet.org Преводът е от www.sevt.info

Каталог: uploaded -> factsheets
factsheets -> Листовка 418 тризивир® (azt + 3tc + Abacavir)
factsheets -> Листовка 422 кивекса® (Abacavir + 3TC)
factsheets -> Листовка 433 delavirdine (Рескриптор®) какво е delavirdine?
factsheets -> Хепатит: преглед
factsheets -> Листовка 419 tenofovir (Виреад®) какво е tenofovir?
factsheets -> Листовка 442 ritonavir (норвир®) какво е ritonavir?
factsheets -> Листовка 124 cd4 (T-) КЛЕТКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ cd4 клетките?
factsheets -> Листовка 120 лабораторни стойности в границите на нормалното
factsheets -> Листовка 121 кръвна картина пълна кръвна картина
factsheets -> Листовка 150 да спрем разпространението на хив


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница