Листовка: информация за пациентаДата03.02.2017
Размер74.83 Kb.
#14166
Листовка: информация за пациента


Есберитокс 3,2 mg тaблетки

Esberitox® 3,2 mg tablets

3,2 mg сух екстракт (4-9:1) на смес от:

Диво индиго, корен (Baptisia tinctoria L., radix);

Пурпурна ехинацея, корен (Echinacea purpurea Moench, radix); Ехинацея палида, корен (Echinacea pallida Nutt., radix);

Западна туя, стрък (Thuja occidentalis L., herba) (4,92:1,85:1,85:1).


Екстрагент: етанол 30% (V / V)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

 • Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.

 • Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

 • Ако след 10 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка

  1. Какво представлява Есберитокс 3,2 mg тaблетки и за какво се използва

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Есберитокс 3,2 mg тaблетки

  3. Как да приемате Есберитокс 3,2 mg тaблетки

  4. Възможни нежелани реакции

  5. Как да съхранявате Есберитокс 3,2 mg тaблетки

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Есберитокс 3,2 mg тaблетки и за какво се използва

Есберитокс 3,2 mg тaблетки e растителен лекарствен продукт.

Есберитокс 3,2 mg тaблетки се използва за укрепване на съпротивителните сили на организма, като поддържащо лечение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Есберитокс 3,2 mg тaблетки

Не приемайте Есберитокс 3,2 mg тaблетки
- ако сте алергични към диво индиго, корен, пурпурна ехинацея, корен, ехинацея палида, корен, връхчета и листа на западна туя или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6) или към растения от клас Сложноцветни.

По принцип, Есберитокс 3,2 mg тaблетки не трябва да се използва в случаи на:


- прогресивни системни заболявания като туберкулоза и редки възпалителни заболявания (саркоидоза);
- заболявания с насочване на имунната система срещу собственото си тяло (автоимунни болести), като възпалителни заболявания на съединителната тъкан (колагенази), множествена склероза;
- придобита имунна недостатъчност като СПИН, ХИВ-инфекции;
- имуносупресивна терапия например след трансплантация или химиотерапия за лечение на рак (цитостатична терапия);
- кръвни заболявания на белите кръвни клетки като левкемия и намаляване на определени бели кръвни клетки (агранулоцитоза).
Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар, ако:

- ако оплакванията Ви се засилят или продължават по-дълго от 10 дни,


- в случай на задух, повишена температура или при появява на гноен секрет от носа или кръвохрак.

Деца

Не са провеждани изследвания за употребата на Есберитокс 3,2 mg тaблетки при деца под 4 годишна възраст. Липсват изследвания, особено относно дълготрайните ефекти на Есберитокс 3,2 mg тaблетки върху изграждащата се имунна система на деца от тази възрастова група. Затова Есберитокс 3,2 mg тaблетки не трябва да се използва при деца под 4 годишна възраст.


Други лекарства и Есберитокс 3,2 mg тaблетки

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.Бременност и кърмене

a. Бременност


Тъй като безопасността на употреба на Есберитокс 3,2 mg тaблетки по време на бременност не е доказана, трябва да вземете Есберитокс 3,2 mg тaблетки само след консултация с Вашия лекар, след като той /тя е направил/а/ оценка полза-риск.

б. Кърмене


Тъй като не е известно дали някои от съставките на Есберитокс 3,2 mg тaблетки се отделя в кърмата и може да доведе до неблагоприятни последици при кърмене, не е желателно да се приемат Есберитокс 3,2 mg тaблетки по време на кърмене.
Шофиране и работа с машини

Няма посочени специални изисквания.

Есберитокс 3,2 mg тaблетки съдържа лактоза и захароза (захар).

Ако Вашият лекар Ви е информирал, че имате непоносимост към някои видове захари, свържете с него, преди да приемете това лекарство.

3. Как да приемате Есберитокс 3,2 mg тaблетки

Винаги приемайте Есберитокс 3,2 mg тaблетки точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Препоръчителната доза е:

Възрастни и юноши на възраст от 12 години приемат 3 пъти дневно по 3-6 таблетки.

Деца от 7 до 11 години приемат 3 пъти дневно по 2 таблетки.
Деца от 4 до 6 години приемат 3 пъти дневно 1-2 таблетки.

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Начин на прилагане:

Приемайте Есберитокс 3,2 mg тaблетки сутрин, обед и вечер с достатъчно течност, за предпочитане вода или ги оставяйте да се разтворят в устата.


Продължителност на употреба:

Започнете лечението възможно най-рано след появяване на първите симптоми и продължете да приемате Есберитокс 3,2 mg тaблетки, докато симптомите изчезнат. Въпреки това, обърнете внимание на предупрежденията и предпазните мерки в раздел 2 и възможните нежелани реакции в раздел 4 на тази листовка.


Не приемайте Есберитокс 3,2 mg тaблетки повече от 10 дни без консултация с лекар.Ако сте приели повече от необходимата доза Есберитокс 3,2 mg тaблетки

Интоксикации с Есберитокс 3,2 mg тaблетки не са били известни досега. Ако по погрешка сте приели една или две таблетки повече, отколкото трябва, това обикновено не предизвиква нежелани ефекти. Ако сте приели значително по-голямо количество Есберитокс 3,2 mg тaблетки, отколкото трябва, моля консултирайте се с лекар. Той / тя може да вземе решение какви мерки да бъдат предприети, ако е необходимо.


Ако сте пропуснали да приемете Есберитокс 3,2 mg тaблетки

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза, но продължете приема, както е описано в тази листовка или както е предписано от Вашия лекар.Ако сте спрели приема на Есберитокс 3,2 mg тaблетки

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Могат да се появят реакции на свръхчувствителност, като кожен обрив, сърбеж, подуване на лицето, задух, виене на свят, понижение на кръвното налягане (хипотония) и гастроинтестинални смущения (коремна болка, повръщане, диария). Няма налични данни относно честотата.
В тези случаи Вие трябва да прекратите приема на лекарството и да се консултирате с Вашия лекар. Веднага след като първите симптоми на реакция на свръхчувствителност се появят, не приемайте Есберитокс 3,2 mg тaблетки отново.
Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:


Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8

1303 София

Teл.: +35 928903417

уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Есберитокс 3,2 mg тaблетки

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след „Годен до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява под 30ºС.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Есберитокс 3,2 mg тaблетки
- Активните вещества са:

3,2 mg сух екстракт (4-9:1) от смес от: диво индиго, корен; пурпурна ехинацея, корен; ехинацея палида, корен; западна туя, стрък (4,92:1,85:1,85:1).


Екстрагент: етанол 30% (V / V)
- Другите съставки са: лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, макрогол (М: 6000), захар (захароза).

Есберитокс 3,2 mg тaблетки не съдържа алкохол.Забележка за диабетици: 1 таблетка се равнява на 0,02 въглехидратни единици.

Как изглежда Есберитокс 3,2 mg тaблетки и какво съдържа опаковката

Кръгли, бежово-кафяви таблетки.

Есберитокс 3,2 mg тaблетки се разпространява в опаковки от 60 и 100 таблетки.Притежател на разрешението за употреба и производител

Schaper & Brümmer GmbH & Co.KG

Bahnhofstrasse 35
38259 Salzgitter/ Германия
тел.: + 49 53 41 307-0

факс: + 49 53 41 307-124


Дата на последно преразглеждане на листовката

01/2015

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница