Литература за нашите постоянни и новоприети читатели. Значението на библиотечната дейност е приоритет за ръководството на читалищетоДата28.10.2018
Размер108.09 Kb.
#103866
ТипЛитература
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „БЪДНИНА 1982”

ж.к.”Младост”4 бл.464 вх.1 ет.1 т.0886394421

О Т Ч Е Т Е Н Д О К Л А Д

за периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2016 г.

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели и почитатели на читалищната дейност, позволете ми от името на членовете на Настоятелството и от мое име, да Ви приветствам с добре дошли! Желая спокойна и ползотворна работа при протичането на нашето събрание.

Измина още една напрегната година от последното годишно общо

отчетно събрание. И отново сме заедно , за да споделим успехите, проблемите и постиженията за изминалия отчетен период на Народно читалище „Бъднина 1982”.

Уважаеми Дами и Господа, едно от най-важните дейности в читалище „Бъднина 1982” е библиотечната. Тя е в основата на нашето читалище. За съжаление преди няколко години поизгубихме част от нашите редовни читатели, но през 2015-2016 година се вижда едно оживление и обновление. Благодарение на младата библиотекарка Дияна Янева, която е много инициативна и дейна, в библиотеката ни се завърнаха част от старите, а в същото време дойдоха и много нови читатели.

Членовете на Настоятелството дълбоко осъзнават трайното и неповторимо въздействие на художественото и литературно творчество. Те полагат големи усилия, за запазване, увеличавани и набавяне на нова и интересна литература за нашите постоянни и новоприети читатели. Значението на библиотечната дейност е приоритет за ръководството на читалището.

Тук е мястото да споделя, че миналата година на отчетното събрание г-н Николай Енчев ни обяви добрата новина, че сградата на библиотеката ни има акт № 16. После дойде разочарованието. Общинските съветници са гласували помещението да бъде частно-общинско. От това следва, че читалището е длъжно да плаща данъци и такси на общината. За да сключим договора със СО, читалището внесе 2115.00 лева общо за данъци и такси. И въпреки това през 2016 година закупихме нови книги. Получихме и много томове нова литература от наши постоянни читатели. Изказваме нашата голяма благодарност за тяхната съпричастност и помощ. Отчета за 2016 г. на библиотеката е следния:  1. Библиотечен фонд - 17764 броя;

  2. Набавена литература - 163 бр. на стойност 1 305 .00 лв.;

  3. Регистрирани читатели за 2016 година - 262 броя

/ 25 читатели повече в сравнение с 2015 година/

Желанието и целта на Настоятелството е, през новия отчетен период да се завърнат част от старите ни читатели и да дойдат повече нови.

Ще продължим да поставяме повече рекламни материали за библиотеката в сайта, да каним ученици от всички училища и детски градини на наша територия. Предстои нова инициатива! През топлите сезони да се изнасят книги пред читалището. По този начин ще се опитаме да събудим любовта на малки и големи към книгите и четенето на художествена литература. Да ги накараме да влязат в читалищната библиотека, от където сме сигурни, че ще излязат доволни.

Библиотеката организира регулярно срещи с творци под надслов „Творецът, който живее до мен” и ритуала „Приемане на първокласници за читатели на библиотеката”. Миналата година, за пореден път, поканихме децата от последните групи в ОДЗ 59 „Елхица” и Деца от 81 СУ „В. Юго” на среща с чудния свят на книгите. По този начин привличаме малките палавници, за наши читатели.

Библиотекарката помага много и за събиране на членския внос от членовете на читалището. Действителните членове на читалище„Бъднина” за 2016 година са 151.

Дами и господа, друг приоритет на ръководството и читалищните работници са школите по изкуствата. Проблемът за откриване, отглеждане и развитие на талантите се разглежда от читалищното настоятелство като проблем първостепенен и актуален. Много по-разнообразна и ефективна е рекламата за школите, курсовете, съставите и всички концертни изяви на читалището през последната 2016 година. Имаме сключени договори с интернет – оператори, които подпомагат по-лесното откриване на информация за дейността на читалището.

В ДМШ през отчетния период се обучаваха 30 деца в класовете по пиано и китара. Заниманията се провеждат в малките стаи на библиотеката до блок 343 и в клуба до блок 220. Преподавателите и учениците от школата работят упорито и целенасочено. Техният всеотдаен труд води до добри постижения и участия в читалищни и обществени изяви: традиционните пролетни концерти, класовите и годишни акт-концерти, участие в национални и международни музикални конкурси. Можем да се гордеем с постиженията на нашите

даровити деца. Всички, явили се на конкурс през 2016 г.,от класа на г-жа Христова печелят награди. Цветелина Владимирова; Магдалена Ковачева; Цветелина и Христина Бакалови и малката Анастасия, която само за една учебна година постигна много големи успехи.

Двете преподавателки по пиано и учителя по китара обичат своята професия, обичат децата и благодарение на това, постигат много добри резултати в своята област. Г-жа Мицева и г-жа Христова работят от дълги години в читалището. Те са доказали своя професионализъм и отговорност пред обществеността и учениците си. Много от техните ученици завършиха музикалното училище и Музикалната академия. Ученици на госпожа Мицева, заминали на обучение в чужбина, при завръщането им в България, идват на нашите концерти не само като публика, а и като изпълнители. Госпожа Христова подържа връзка със своите възпитаници, които продължават обучението си в СМУ „Л. Пипков” и ги кани на наши концерти, като гост- изпълнители. Много деца, които изучават пиано в 144 СУ, ходят на допълнителни уроци при г-жа Христова. Двете преподавателки, освен че са добри професионалистки, са и много добри педагози. Те успяват да омаят своите ученици с красивата музика и по този начин ги карат да я обичат завинаги! В бъдеще време те стават много добра и интелигентна публика!

Г-н Езекиев е млад и надежден преподавател по китара. Той е в нашия колектив, отскоро. Дава всичко от себе си за доброто обучение на своите ученици. Работи с голяма любов и я предава и на своите възпитаници. Те вземат активно участие в концертите, организирани от читалището. Някои от тях достойно се представят на традиционния концерт за най-талантливите ученици от ДМШ. Тази година им предстои и евентуално участие в музикални конкурси.

Една от основните дейности на читалището беше и школата по английски език. За съжаление остана само една група, която води занятията си в залата. Останалите групи ги изгубихме, тъй като помещенията в ж.к.”Младост”4 бл. 464 ни бяха отнети. На този етап нямаме база, в която да развиваме тази дейност. От районна администрация „Младост” ни обещаха база в ж.к.”Младост”4, зад пощата. За съжаление трафопоста е в доста окаян вид. Ще има нужда от голям основен ремонт! Ще търсим начини, да се справим и с този проблем!

През новата учебна 2016-2017 година открихме Театрална школа. Тя стартира през месец октомври 2016 г. с десетина деца. Пожелаваме успех на преподавателите Мишо и Стефо Милков и техните ученици. С нетърпение очакваме изявите им в читалищни събития и още повече в театрални постановки!

Друга основна дейност на читалището са школите по танци. С тях работим много добре и то от дълги години. За изминалия отчетен период

те показаха високи постижения в областта на танцовото изкуство и доказаха, че любовта на българина към фолклора и изобщо към танците е много голяма!

1. Школа по народни танци „Баядери” с художествен ръководител Богомил Тодоров и хореограф Карина Кирилова. Много желаещи да танцуват. Добра професионална работа с курсистите. Добър подход и добро представяне на традиционния национален фолклорен фестивал за клубни народни танци в зала „Фестивална” през м. март и много участия в МФФ в гр. Приморско, Турция, Италия и други.

2. Танцова формация „Живо” – главен художествен ръководител Елина Топалска. Техните изяви са пренасочени към Индия, Дубай и още много други източни държави.

3. „Салсафенс” с ръководител Лора Василева.

Вземат участие в организирани от нас концерти.

Вратите на читалището са широко отворени за спортен клуб „Здраве”. С тях работим повече от десет години и то много добре. По-голяма част от участниците в клуба са читалищни членове.

Уважаеми дами и господа, стигнахме и до любителско-творческите състави. Фолклорна група „Шопкиня”, работи усърдно в читалището от

20 години. В нея участват много талантливи жени. Жени усмихнати и отдадени на фолклорната магия и вечно готови за участия.

Те изпълняват еднакво добре, както автентичен фолклор, така и обработен. Те пеят толкова добре, че като ги слуша човек остава с чувството, че не са самодейки, а професионалистки. Техен организатор е Сърменка Цветанова. Благодарение на нейните организаторски качества и всеотдайност, ФГ „Шопкиня” е носител на много награди и медали от национални и международни фестивали – Велико Търново, Приморско, остров Тасос, Турция, Черна гора и мн. други. През 2016 година взеха участие в МФФ „Песни и танци без граници” в гр. Свиленград, където спечелиха сребърен медал. Корепетитор и ръководител на групата от дълги години е младият и талантлив акордионист – Евгени Павлов, който е неотлъчно до самодейките и помага за тяхното израстване.

През творческия сезон 2010 – 2011 г. към колективите на читалище „Бъднина” се присъедини и народен хор „София”. Те се включиха много активно в изявите на читалището. Участваха в Национален фолклорен фестивал „Пиленце пее” - носители на златен медал; Международен фолклорен фестивал „Балканфолк и „Еврафолк” – В. Търново – носители на сребърни медали; Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” – носители на сребърен медал и др. През м.юни 2015 г. участваха в МФФ „Петропавловски събор” – Велико Търново и спечелиха златен медал и 100.00 лева парична награда. На 16 април 2015 година отбелязахме с празничен концерт навършването на пет години от основаването на ЖНХ „София”. Благодарение на председателя на хора – г-жа Мария Стоева, екипът от хористки – самодейки е много добър. Тя създава атмосфера за творческо развитие на групата. Жените идват на репетиции със съзнанието, че освен за забавление, те достойно представят българското фолклорно разнообразие от красиви народни песни, почти на професионално ниво. Благодарение на първата им диригентка Ивелина Димова те постигнаха много високи резултати в певческата си кариера. Милена Ставрева, която от две години ръководи хора е много достоен заместник. Тя успя да завладее самодейките със своята харизма. Това им помага за още по-достойно представяне на концертни и фолклорни изяви. През 2016 год. те се явиха на три фестивала и получиха три златни медала. На „Балканфолк” и „Еврофолк” – Хисаря и в гр. Берковица.

И така стигнахме до културните изяви, реализирани през 2016 година.

1. ДМШ провежда своите акт-концерти два пъти в годината – за Коледа и заключителния в края на учебната година. На 27.11.2016 г. в залата на читалището се проведе традиционния концерт на учениците от ДМШ. В него взеха участие най-талантливите деца от класовете по пиано на г-жа Мицева, г-жа Славка Христова и учениците по китара на преподавателя Емил Езекиев. Гости на концерта бяха ученици от класа на г-жа Виолета Оникян – член на Настоятелството на ч-ще „Бъднина”. Присъстваха много зрители, които останаха доволни от големия успех на участниците и ги аплодираха бурно.

Великденска изложба-конкурс за писани яйца, пити, краваи и козунаци, която се провежда традиционно всяка година на Велики четвъртък; Бабин ден –ежегодна традиция проведена в залата на читалището на 21 януари ; традиционен концерт „Национален празник с национални традиции” с участието на ЖНХ „София”, ФГ „Шопкиня” и гости от други читалища; Тържествено честване 40-годишния юбилей на ФГ”Шопкиня” на 14 април 2016 г. в салона на колегите от Народно читалище „Младост”; участие в концерта на 17 септември – Ден на София; Коледно детско шоу на 18.12.2016 г. от 15 часа с участието на деца от школите; на 17.12.2016 год. се проведе коледно тържество за самодейците и членове на читалището.

2. „Младежта твори – участие на ТФ”Живо”-м.март и ноември;

- ТФ „Баядери” - НФФ за клубове по народни танци – зала „ Триадица”

” и участие в МФФ Венеция - Италия и др.

- „Творецът, който живее до мен” – срещи-разговори с поети и

представяне на нови книги, на която основен организатор е

библиотеката на читалището. Каним поети и поетеси, които

живеят на наша територия. Срещите се провеждат съвместно между

читалището, спортен клуб „Здраве” и „Пенсионерски клуб 2004”.

За 1-ви ноември – Ден на народните будители имахме среща с поетесата Ценцерушка Андреева. Поетесата бе приета много сърдечно. Всички останаха доволни от творческото и представяне.

- Участия на СК „Здраве” в много районни, регионални, национални и международни участия. Носители на златни, сребърни и бронзови медали.

3. НФФ и МФФ – участници

- ФГ”Шопкиня” - участие в концерти организирани от читалището и

от други институции на територията на гр. София; участие на Бабин ден;

3 март ; участие в МФФ Свиленград на 04.06.16 г. – спечелен сребърен

медал и мн. други.

- ЖНХ „София” - участие в концерти организирани от

читалището и от други институции на територията на гр. София;

участие на Бабин ден; 3 март ; участие в Международен

фолклорен фестивал в гр. Хисаря на 04.06.2016 г.– „Балканфолк”

и „Еврофолк” – 2 златни медала; участие в НФФ в гр. Берковица

октомври 2016 г. – златен медал и мн. други.

Съвместно с ОДЗ „Елхица” направихме ритуала „Приемане на

деца за читатели на библиотеката” по случай 1 юни.

На 28 октомври в СУ „Св. Климент Охридски” се проведе церемония

за връчване на награда „Будител София – 2016 година” организирана от

Столична община и СУ . С тази награда бе удостоена преподавателката

по пиано г-жа Славка Христова. Наградата и бе връчена лично от

г-жа Ваня Кастрева – СО - отдел „Образование”

Дами и господа,

не на последно място е грижата на Настоятелството за поддръжка и текущи ремонти на сградния фонд на Народно читалище „Бъднина 1982”. През отчетния период със собствени средства направихме частичен ремонт на помещенията, в които се обучават децата от детска езикова школа – английски език. За съжаление тези помещения вече не са наши! Закупихме проточен бойлер за залата в „Младост”2.

През есента на 2016 година демонтирахме климатиците от ДЕШ и ги монтирахме в помещенията на библиотеката.

Читалищното настоятелство работи усърдно за постигане целите на читалището, за подобряване работата на читалищните работници, за постигане на по-високи резултати в областта на цялостната читалищна

дейност и за по –приличен общ вид на сградния ни фонд. Тук е мястото да споделя, че Богомил Тодоров – член на Настоятелството е приел като своя кауза подпомагането на читалището ни в дейност „Ремонти”.

Има и една добра новина. През м.декември 2016 г. сключихме договор с Бюро по труда „Изток” по национална програма „Подпомагане на пенсионери”. Назначихме общ работник, който ще ни бъде от голяма полза за поддържане на базата.

Разчитаме и на нашите членове да подкрепят дейностите ни, да посещават библиотеката, да присъстват на нашите културни изяви и да има едно добро комуникиране между нас и тях. Търсим и партньори, които биха ни помогнали финансово. Тук мога да отбележа, че имаме такива партньори в лицето на „Гаматерм” ЕООД; „Ефект 3” ЕООД; „Теленова” ЕООД ; ПП „ГЕРБ” – район „Младост”; „Алко” ЕОД и др.

Ако сме пропуснали нещо, което за Вас е важно, може да ни допълните, да ни критикувате или да направите предложение за по-добра и ефективна работа. Обещаваме, че ние ще се вслушаме във вашите съвети, за да вървим напред и нагоре. Без вашата помощ, вашето присъствие на всички изяви на читалището, ние не бихме били толкова силни. Знаете, че върховния орган на читалището е общото събрание, т.е. Вие! Разчитаме на Вас и се стараем да откликваме на Вашите желания, както и на всички граждани от район „Младост”. Ще се радваме, ако успеем да реализираме по-голяма част от Вашите искания.

Уважаеми дами и господа, желанието на Настоятелството е да имаме повече поддръжници. Желанието ни е да приобщим повече млади хора. Да открием нови школи, клубове и студиа, които да имат притегателна сила и за тези, които никога не са стъпвали в читалището ни Очакваме с нетърпение решението на СО за помещението в ж.к.”Младост”4, което ще ни даде възможност за разширяване на младежките дейности.

Вратите на нашето читалище са отворени за всички – малки, големи и още по-големи, или както аз обичам да казвам от 3 до 93 години. Нашият дом – ЧИТАЛИЩЕ е и Ваш дом. Ще се радваме да се срещаме по – често! Заедно да съхраним ритуалите, традициите и многообразието, на красивия ни български фолклор!Председател:………

/Р. Недкова/
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница