Лучиян милков конфликтологияPdf просмотр
страница1/34
Дата03.01.2022
Размер1.69 Mb.
#112317
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   34
Konflitologiq


ЛУЧИЯН МИЛКОВ
КОНФЛИКТОЛОГИЯ
СОФИЯ
2014 г.


Днес, пред никого не е необходимо да се доказва, че проблематиката, свързана с изучаването на конфликтите, има право на съществуване, въпреки, че конфликтологията e сравнително нова интердисциплинарна научна област, със специфично онтологично естество. Независимо, че разглежда проблеми от всички области на живота на социума (държавна и общинска власт, публична администрация, политика, икономика, право, образователна система, религия, култура, междуличностно общуване, управление, международни отношения, наука, отбрана, сигурност), тя има свой собствен строг научно-понятиен тезаурус, с чиято помощ разрешава разглежданите въпроси.
Конфликтологичното познание е специфичен вид научно познание. То изисква сериозна и системна подготовка в областта на хуманитарното знание- философия, психология, педагогика, социология, право, икономика, управление.
Монографичното изследване е насочено към най-значимите събития от живота на личността, социалната група и обществото, в които се зараждат, проявяват и разрешават всички видове конфликти.
Особено внимание е отделено на конфликтите в публичната държавна администрация- сфера на човешката дейност, в която се преплитат и често пъти сблъскват интересите на гражданското общество и бюрокрацията.
Трудът е предназначен за научни работници, преподаватели във висшите и средни училища, докторанти, студенти, специалисти-конфликтолози и за онези, на които не са чужди въпросите за същността и мястото на конфликта в живота на личността, групата, колектива, обществото.
София, 2014 г. Авторът


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   34
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница