Любовта е най-красивото и благородно чувствоДата28.02.2022
Размер15.22 Kb.
#113680
Любовта

Любовта е най-красивото и благородно чувство. Издигнато е в култ/Почитано е от стотици писатели и поети, може да бъде наречено шедьовър. Вдъхновение е за творците и радост за страдащите. Мисълта, за хората, които те подкрепят и обичат, точно това е чувството, което ни кара да сме силни и да се борим. Точно тук може да бъде споменато и твърдението „ Щом нямам любов, нищо не съм“ .

Любовта изиграва основна роля в живота на поетите, защото тя ги вдъхновява, извисява ги, за част от тях това дори означава край на живота. По този начин те намират спасение, прекрачват се границите на нормалното, но за тях това е единственият начин да бъдат щастливи, когато не са с любимия за тях човек. Общ мотив в творбите е „невъзможната любов“ и последиците от раздялата. Чрез стихотворенията любовта и образът на любимия човек биват възхвалявани и почитани. По този начин, читателят има възможност да усети чувствата на писателите – техните страдания, болка и силното чувство на нестихваща любов.


Любовта при любимия човек е особена ,защото всеки обича по различен начин и иска да помни човека до него по-различно от всеки друг както в „ Аз искам да те помня все така“ там героят на Димчо Дебелянов иска да запомни любимита като бездомна безнадежна и мила,други като в „Посвещение“ героинията очаква от нейния желан да я поведе по непознати пътеки на живота.Има и хора които имат много привличане към съседния пол,обаче имат и на ум мисъл,че може да не се реализириа както при прозведението на Христо Фотев и неговя лирически герой.

Невъзможната любов е много често срещана навскяъде,защото има хиляди причини тя да не се осъществи в „ Колко си хубава“ героят разбира че неговата любима ще го намрази заради неговото отдръпване,обаче той иска да я предпази от негативните чувства,за да остане тя неговата достойна любов.Заради това тяхната любов е невъзможна.Една от причините за стихотворението на Димчо Дебелянов „ Аз искам да те помня все така“ е поради невъзможната връзка между него и Звънчето която заминава да учи далеч от него.

Любовта както и невъзможна може да бъде нещо незабравимо и възхвалително.В произведението на Петя Дубарова лирическите герои мечтата им е да са заедно и с любовта ще успеят да преудлеят всичко по пътя им.При Димчо Дебелянов макар и след раздяла той възхвалява любовта като смисъла на живота.Христо Фотев през цялото време повтаря ”Колко си хубава!Господи колко си хубава“ за да може читателите да може да усетят как възхвалява любовното чувство.

Любовта през очите на всеки е различна,едни милеят за нея други не знаят какво да правят как да се държат,изпадат във влюбени фази както в „Посвещение“,двама купнеят и милеят един за друг,за тях любовта е нещо неповторимо,но при „Колко си хубава“ не седят нещата така,там героят предпочита да съхрания красотата,а да не я разрушава.При Дебелянов е най-необичайно,защото той хем се опитва да скрие,хем да си покаже чувствата в началото на третра строфа най-много си разкрива чувствата.


Любовта има преобразяваща сила, тя кара влюбеният да възприема целия свят по един много по-светъл и различен начин на живот. Да обичаш е да даваш всичко за твоята щастлива половинка, да не държиш в теб егоизъм и бездушие. Любовта е крехка и при най-малката грешка може да загубиш всичко, но е и това, което движи света.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница