М о т и в и към присъда №176 от 07. 10. 2010 г по нохд №165 от 2010 г по описа на рс-гълъбово



Дата01.06.2018
Размер85.67 Kb.
#69967
М О Т И В И

към ПРИСЪДА № 176 от 07.10.2010 г.

по НОХД № 165 от 2010 г. по описа на РС-Гълъбово
Производството е образувано по повод внесен от РП-Гълъбово в РС-Гълъбово обвинителен акт срещу С.Ж.Д., с ЕГН **********, за това, че на 30.03.2010г., в дома си в с.М., общ.Гълъбово, държал огнестрелно оръжие – ловна пушка марка „Лидер”, турско производство, без фабричен номер, с надпис „ТМ 12/70” и боеприпаси – 16/шестнадесет/ броя ловни патрони – 12 калибър и 2 /два/ броя патрони 7.62 мм., 1 /един/ брой патрон 7,92 мм., 2 /два/ броя патрони 9х19 мм. и 4 /четири/ броя патрони калибър 11х59R, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл.339, ал.1 от НК.

Производството по делото се разгледа по реда на глава 20 от НПК.

В хода на съдебното следствие РП-Гълъбово се представлява от Районен прокурор Ж.Робаков, който в хода на съдебните прения поддържа повдигнатото срещу подсъдимия С.Ж.Д., обвинение, приемайки след анализ на събраният в хода на съдебното следствие доказателствен материал, че подсъдимия е осъществил, както от обективна, така и от субективна страна състава на престъплението, в което е обвинен. Представителя на държавното обвинение предлага по отношение подсъдимия С.Д., съдът да наложи наказание “лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година и 6 /шест/ месеца, като изпълнението на наказанието бъде отложено с изпитателен срок от 4 /четири/ години, на осн. чл.66 НК.

В хода на съдебното следствие подсъдимият С.Д., заявява, че разбира обвинението, не се признава за виновен по него, дава обяснение и категорично отрича да е знаел, че в дома му се съхраняват огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Съдът, след като изслуша пренията на страните и подложи на обсъждане и анализ събраният по делото доказателствен материал, намери за установено следното:
ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА
Подсъдимият С.Ж.Д. е роден на ***г*** Загора, жител и живущ ***. По народност е българин, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, с ЕГН **********. Подсъдимият Д. е неосъждан /реабилитиран/.

Подс.Д. ***, където живее заедно със съпругата си –К.С.Д.. Други членове на семейството на подсъдимия С. Д. не обитават това жилище.

На подс.Д. не е издавано съответно разрешително за придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

На 30.03.2010г. е извършена полицейска проверка в жилището, пристройките към него и дворното място на подс.Д. ***. Това действие е извършено в присъствието на съпругата на подс.Д. – свид.Д., като е изготвен Протокол за извършена проверка в помещение, без съгласието на собственика. Проверката е извършена в присъствието на св.Г.С.И. и св.С.Г.И..

Под покрива на външната чешма в двора на къщата на подс.Д. била открита ловна пушка марка „Лидер” – 12 калибър /едноцевка/, с надпис „ТМ 12/70” /турско производство/ без фабричен номер с 1 бр. ловен патрон в цевта. От стаите в къщата, обитавана от подс.Д., са открити 15 бр. ловни патрони 12 калибър, 2 бр. патрони 7,62 мм., 1 бр. патрон, 7,92 мм., 2 бр. патрони 9х19 мм. и 4 бр.патрони калибър 11х59R.

При разследването не е установено кога и по какъв начин подс.Д. е придобил откритите в дома му огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Видно от приетата по делото балистична експертиза, държаното от подсъдимия С.Д. едноцевна ловна пушка е 12 калибър, фабрично произведена – турско производство, марка „Лидер”, без фабричен номер и същата пушка е огнестрелно оръжие, изправна е и е годна да произвежда изстрели и поразява цели.

Държаните от подсъдимия С. Д., боеприпаси - 16/шестнадесет/ броя ловни патрони – 12 калибър и 2 /два/ броя патрони 7.62 мм., 1 /един/ брой патрон 7,92 мм., 2 /два/ броя патрони 9х19 мм. и 4 /четири/ броя патрони калибър 11х59R са годни за да произведат изстрел и да поразяват цели с изключение на 1 бр.патрон 7.62 мм и неизпробваните патрони за нарезно оръжие – 4 броя с калибър 11х59R и 1бр.7,92 мм. При изготвяне на балистическата експертиза е извършена експериментална стрелба, при която са употребени 5/пет/ бр. ловни патрони, а от изследваните боеприпаси за огнестрелно нарезно оръжие са употребени 1 /един/ бр. патрон 7.62 мм и 2 /два/ бр. патрони 9х19мм.

Видно от същата експертиза БНТЛ – ОДП - Стара Загора не разполага с методика, според която да се установи период на използване на оръжието.
ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА:
Описаната фактическа обстановка се установява от събраните и проверени в хода на съдебното следствие доказателства: гласни - обясненията на подсъдимия С.Д., показанията на св.Д.Н.Д., св.Г.С.И., св.С.Г.И. и св.Т.Г.Ш., заключението на вещото лице, писмените такива, приложени към ДП № 85/2010 г. по описа на РУП-Гълъбово и приобщени по реда на чл.283 от НПК към доказателствения материал по делото, както и веществените – ловна пушка марка „Лидер”, турско производство, без фабричен номер, с надпис „ТМ 12/70” и боеприпаси – 16/шестнадесет/ броя ловни патрони – 12 калибър и 2 /два/ броя патрони 7.62 мм., 1 /един/ брой патрон 7,92 мм., 2 /два/ броя патрони 9х19 мм. и 4 /четири/ броя патрони калибър 11х59R.
Обсъждайки свидетелските показания, съдът кредитира изцяло показанията на св.Д.Н.Д., св.Г.С.И., св.С.Г.И. и св.Т.Г.Ш.. Показанията им са непротиворечиви, подкрепят се и от останалия доказателствен материал и съдът ги кредитира с доверие, като намира, че всички тези свидетели възпроизвеждат идентична фактология и свидетелите са възприели и макар и по различен начин непротиворечиви обстоятелства.
На следващо място съдът обсъди и обясненията на подсъдимия С.Ж.Д., отчитайки обстоятелството, че същите, освен че са доказателствено средство са и средство за защита, което той упражнява по свое усмотрение. Затова достоверността на обясненията му относно фактите от предмета на доказване се оценява на общо основание в светлината на всички други доказателства и доказателствени средства, възприети непосредствено. Обясненията подс.Д. в настоящия случай изцяло са насочени към отричане на негово участие в деянието. Подс.Д. заяви, че не е знаел, че в дома му – в двора на къщата има огнестрелно оръжие, разбрал е за това след намирането му и впоследствие е установил, че това оръжие е било оставено от лицето Недялко Д.. За намерените в дома му боеприпаси – ловни и бойни патрони, подсъдимия С.Д. не даде обяснения.
Съдът намира, че обясненията на подсъдимия С.Д. - в насока отричане на негова съпричастност към деянието се явяват вътрешно противоречиви и изолирани от останалите доказателства по делото, не се подкрепят от тях, напротив, напълно бяха оборени, поради и което съдът приема, че са изцяло негова защитна позиция по делото.

Съдът изцяло кредитира заключението на съдебно-балистичната експертиза, изготвена в ДП и приобщено и прието в хода на съдебното следствие. Заключението на вещото лице е обективно, обстойно и подкрепящо се от показанията на всички свидетели. Вещото лице е категорично при изслушването си в съда, че оръжието е ловна пушка марка „Лидер”, турско производство, без фабричен номер, с надпис „ТМ 12/70”и същата пушка е огнестрелно оръжие, изправна е и е годна да произвежда изстрели и поразява цели.

Вещото лице е категорично, че боеприпасите - 16/шестнадесет/ броя ловни патрони – 12 калибър и 2 /два/ броя патрони 7.62 мм., 1 /един/ брой патрон 7,92 мм., 2 /два/ броя патрони 9х19 мм. и 4 /четири/ броя патрони калибър 11х59R са годни да произведат изстрел и да поразяват цели, с изключение на 1 бр.патрон 7.62 мм и неизпробваните патрони за нарезно оръжие – 4 броя с калибър 11х59R и 1бр.7,92 мм.
ОТ ПРАВНА СТРАНА:
При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че подсъдимият С.Ж.Д. е извършил от обективна и субективна страна престъплението по чл.339, ал.1 от НК, а именно: че на 30.03.2010г., в дома си в с.М., общ.Гълъбово, държал огнестрелно оръжие – ловна пушка марка „Лидер”, турско производство, без фабричен номер, с надпис „ТМ 12/70” и боеприпаси – 16/шестнадесет/ броя ловни патрони – 12 калибър и 2 /два/ броя патрони 7.62 мм., 1 /един/ брой патрон 7,92 мм., 2 /два/ броя патрони 9х19 мм. и 4 /четири/ броя патрони калибър 11х59R, без да има за това надлежно разрешение.
От установената фактическа и правна обстановка и от обективираните действия на подсъдимия С.Д. се налага извода, че от субективна страна, престъплението е извършено виновно, при форма на вината - пряк умисъл.
За държането, като форма на изпълнителното деяние по чл.339, ал.1 НК, не е необходимо да се установи придобиването на процесното оръжие и боеприпаси. Държането не държи сметка на действията на дееца по придобиване на вещите, а единствено до фактическата им връзка с дееца. В конкретния случай такава безспорно е налице. От обективна страна бе установена и липсата на надлежно разрешително за извършеното от подсъдимия Д. действие по отношение на ловната пушка и боеприпасите. От субективна страна и в интелектуалното и волевото съдържание на умисъла бе установено съзнаването от страна на подсъдимия Д., че той няма издадено разрешително за държането на ловната пушка и боеприпасите и че по този начин – като държи такива, действа в нарушение на установените правила от законодателството на страната.
Причините и условията за извършване на деянието от страна на подс.С.Д., според настоящия съдебен състав са ниската му правна култура и ниска степен на правосъзнание.

ПО НАКАЗАНИЕТО
При определяне вида и размера на наказанието, съдът се съобрази с двата основни принципа, върху които е изградена наказателно–правната ни система-принципа на законоустановеност и принципа на индивидуализация на наказанието, както и с целите на наказанието, залегнали в чл.36 НК.

Съгласно първия принцип, в специалния текст на НК е предвидено наказание лишаване от свобода от три до осем години - за престъплението по на чл.339, ал.1 от НК. На основание чл.2, ал.1 от НК, при определяне на наказанието, съдът приложи нормата на чл.339, ал.1 от НК, действаща към момента на деянието – 30.03.2010г., която предвижда наказание – „лишаване от свобода” - до 6 /шест/ години.


С оглед спазването на втория принцип, съдът, при така възприетата фактическа обстановка, обсъди обществената опасност на деянието, личността на подсъдимия, мотивите му за извършване на престъплението, както и всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства по смисъла на чл.54 от НК.

При определяне вида и размера на наказанието на подсъдимия С.Д., съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства – обстоятелството, че оръжието е ловно, неголемият брой боеприпаси, липсата на доказателства оръжието да е използвано от него, а като отегчаващи – обстоятелствата, че оръжието е съхранявано на общодостъпно място – в двора на дома му, липсата на критичност към деянието. Ето защо, съдът прецени, че обществената опасност на деянието, извършено от подсъдимия Д., в рамките на квалификацията „държане” е относително не висока.


При определяне на наказанието, съдът не констатира наличие на многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства, които да обуславят по-ниска степен на обществена опасност на конкретно извършеното, от типичната за този вид престъпления.

Преценявайки всичко това, настоящият съдебен състав счете, че следва да бъде определено наказание при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства – към минимума предвиден престъплението по чл.339, ал.1 от НК. Ето защо и с оглед разпоредбата на чл.54, ал.1 от НК, съдът определи наказание „Лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година и 6 /шест/ месеца. Съдът отложи изпълнението на така наложеното наказание с изпитателен срок от 4 /четири/ години.


Съдът счете, че не са налице отрицателни предпоставки за за прилагане на чл.66, ал.1 НК, защото прецени, че по отношение на подсъдимият С.Д. е настъпила реабилитация по чл.88, ал.4 НК.

Подсъдимия С.Д. е осъждан многократно. Последните му две осъждания са за извършени престъпления против собствеността. И с двете присъди на подс.Д. са били наложени наказания „лишаване от свобода”, като изпълнението на никое от тях не е отложено на основание чл.66 НК. Размерът и на двете наложени наказания е „лишаване от свобода” над 1 година.

От изтърпяването и на двете последни наказания /това по НОХД №53/1988г. на РС – Харманли и това по НОХД № 54/1991г. на ОС – Сливен/ е изтекъл срок, по- голям от този, предвиден в чл.88а, НК, а именно – 10 години.

Видно от приложената по делото справка от Министерство на правосъдието – Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” от 16.09.2010г., подсъдимия С.Ж.Д. *** на 21.01.2000г. поради изтърпяване на наказанието по последното му осъждане с Присъда № 46/18.12.1991г. по НОХД № 54/1991г. на ОС – Сливен, потвърдена с Решение № 488 от 03.12.1992г. по НОХД № 438 /1192г. на ВКС.

Ето защо, съдът прецени, че по отношение на всички осъждания на подсъдимия Д. е настъпила реабилитация по чл.88а, ал.4 НК
Така индивидуализираното по вид и размер на подсъдимия С.Д., наказание, съдът намира, че ще съдейства за поправянето на подсъдимия и за постигане на поставените от закона превантивни цели, както по отношение на него, така и по отношение на останалите членове на обществото - чл. 36 ал. 1 от НК.

ПО РАЗНОСКИТЕ ПО ДЕЛОТО и ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА:
Предвид факта, че настоящият съдебен състав призна подсъдимият С.Ж.Д. за виновен в извършване на престъплението по чл.339, ал.1 от НК на основание чл.189, ал.3 от НПК, го осъди да заплати направените разноски по делото в размер на 90 лева и 40 стотинки - за вещо лице.

Предвид разпоредбата на чл.53, ал.2, б.”а” от НК, веществените доказателства: ловна пушка марка „Лидер”, турско производство, без фабричен номер, с надпис „ТМ 12/70” и боеприпаси – 16/шестнадесет/ броя ловни патрони – 12 калибър и 2 /два/ броя патрони 7.62 мм., 1 /един/ брой патрон 7,92 мм., 2 /два/ броя патрони 9х19 мм. и 4 /четири/ броя патрони калибър 11х59R, бяха отнети в полза на държавата.



По изложените от фактическо и правно естество мотиви, съдът постанови присъдата си.
РАЙОНЕН СЪДИЯ


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница