Магистърска програма: „ Предучилищна педагогика“ Дисциплина: Изследователски технологии в предучилищното образованиеДата11.02.2024
Размер15.01 Kb.
#120288
ТипПрограма
Педагогическа ситуация

Магистърска програма: „ Предучилищна педагогика“
Дисциплина: Изследователски технологии в предучилищното образование
Изпълнил: Ивелина Кьосева фак.н. 1ЕА3040352
Касае се за дете на 4 год. Със силно изразен говорен дефект.Епикризата установява-дефицит в когнитивното и езиковото развитие. Езико-говорните нарушения дават отражение върху процеса на комуникация. Наблюдават се проблеми с ученето, както и емоционални разтройства. Често пъти детето се озовава в ситуация да бъде неразбрано от околните и на моменти афектира. Често е с агресивно поведение към другите деца от групата и това повишава стремежа му към провокационни дейности. Това поведение на детето се превръща в проблемно и го поставя в графа „ трудно дете“. Един от терапевтичниге методи е „рисуването с пръсти“- средство за намаляване на поведенческите проблеми. Дава възможност на децата да преодолеят своята потиснатост и страхове. Този метод не ограничава в нищо, налице е свободно изразяване на емоциите. Необходими материали-лист хартия(плътен), боички(безвредни, ако реши да опита). Казвам му, че може да нарисува каквото си поиска и така насърчавам да бъде по-самостоятелно, уверено, открито. Така детето усеща подкрепяща средаи изразява своите чувства и емоции.
Езико-говорните нарушения дават отражение върху процеса на комуникация и психичните процеси при детето. При рисуването с пръсти е налице изместване на вниманието от неудобството на говорната изява за трудноизразяващите се деца към дейността.
Ситуацията е правена от мен в процес на работа, когато детето не може да вземе участие(в повечето случай) в заниманията с другите деца или агресира по някакъв начин. Използвам и пластелин, тип пясък.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница