Махнаха и подуправител на здравната касастраница1/13
Дата01.05.2018
Размер0.64 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
02.02.2017
Национални вестнициМахнаха и подуправител на здравната каса


Д-р Димитър Петров се връща в НЗОК днес

Стандарт  стр. 1, 3  

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса Иванка Кръстева бе освободена от длъжност вчера следобед, стана ясно от членове на Надзорния съвет на институцията. Освобождаването от длъжността й е било подписано от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, потвърдиха пред "Стандарт" от здравната каса.

Очаква се още днес на нейно място да се върне предшественикът й на поста д-р Димитър Петров. Бившият заместник на д-р Глинка Комитов отново ще отговаря за лекарствата в НЗОК, потвърдиха за "Стандарт" и от здравното министерство.

Иванка Кръстева бе освободена от НЗОК вчера, но за смяната й се заговори още при встъпването в длъжност на служебния кабинет. Причината е, че срещу нея няколко пъти имаше силно напрежение от шефове на големи болници у нас. Според тях се опитвала да налага определена политика при закупуването на лекарства в здравните заведения. Освен това Кръстева бе част от екипа на ексминистъра Петър Москов. Бившата му съветничка на Москов стана заместничка на д-р Глинка Комитов през септември 2015 г. Тогава тя наследи поста именно от д-р Димитър Петров. Бившият подуправител тогава напусна по изричното настояване на Петър Москов. А след като си тръгна, обясни, че се оттегля заради политиките, които здравното министерство се опитва да налага по отношение на лекарствата и болниците. Тогава д-р Петров призна още, че след като е изявил несъгласие с тях, бил призован от министъра да освободи поста. "За да не създавам проблеми на управителя, включително и на политическо ниво, реших, че е по-добре в тази ситуация, при тези различия, действително да напусна", каза още тогава Димитър Петров.БСП ще настоява: Поне 51% български стоки в магазините


Махат пръстовия отпечатък, правят национална карта "Образование - Икономика"

Ангела ВАСИЛЕВА

Стандарт  стр. 5  

Безплатно медицинско обслужване на здравноосигурените, приспадане на лихвите по кредит за първо и единствено жилище до 100 000 лв. на млади семейства, етикет с наименование "Българско" в магазините. Това са само част от важните предложения на БСП, които са записани в програмата на Столетницата, която трябва да бъде одобрена на конгреса през уикенда.

В програмата на БСП е заложено, че в търговските вериги е необходимо да има минимален праг на стоките "Произведено в България" . Освен наименованията "Българско" и "Свежи плодове и зеленчуци" за стимулиране на производството БСП възражда и една от старите си идеи за минимални прагове за предлагане на български стоки в големите магазини. Става въпрос за търговски вериги с годишен оборот над 2 млн. лв. Произведени в България задължително трябва да бъдат 51% от предлаганите плодове и зеленчуци в сезона на производството им и 30% извън него, 70% от предлаганите мляко и млечни продукти, 25% от предлаганите месо и месни продукти, 50% от предлаганото пилешко месо, както и 75% от предлаганите вино и спиртни напитки. Предвижда се и подпомагане на производството на храни за местна консумация чрез стимулиране на "къси вериги на доставка" , т.е. отпадане на многото прекупвачи, без да се уточнява как ще се случи това. За това лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя още на пленума на червените преди две седмици.

В сферата на здравеопазването пък БСП предвижда още премахване на пръстовите отпечатъци за регистрация на пациенти в болниците и създаване на работещ механизъм за медицинското обслужване на лица, които са в обективна невъзможност да плащат здравноосигурителни вноски. В програмата е записано и че трябва да има минимален праг от 12% на относителния дял от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за първичната извънболнична помощ, оптимизиране на системата на спешната помощ спрямо демографската структура на страната и предварителни договори със студентите по медицина държавна поръчка, които след завършване да останат да работят в България за половината от времето на обучението си, платено от държавата. Същото от БСП настояват да важи и за медицински сестри, акушери и лаборанти.

В частта за развитието на образованието, от БСП са заложили, че висшето и професионалното образование трябва да бъдат според нуждите на държавата. Т. е. държавната поръчка в университетите трябва да бъде основана на планиране на нуждите от работна сила с определени квалификации и специалности. В секторната платформа на червените е записано още, че ще има безплатно обучение за студентите по приоритетните специалности. Предвижда се държавата и бизнесът да изработят национална карта "Образование - Икономика", в която да се очертаят потребностите на икономиката и на пазара на труда по региони, според които да се подготвят кадри в професионалното и висшето образование. В платформата се планират и финансови стимули за бизнеса за прием на ученици на стаж.

Учениците ни първи по пиене, пушене и секс


В топ 10 сме по тормоз в училищата

Стандарт  стр. 11  

България е в топ 10 на печалната класация за тормоз в училище. Това показва международно изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст- 2013/2014 г.", обяви доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от V, VII и IX клас в 163 училища. Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст. Българчетата, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи, са най-малко спрямо всички участници в изследването.

36,8 на сто от нашите деца се оплакват от изнервеност и раздразнителност, а всеки трети от лошо настроение.

2270 случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в училище показват данни от статистика на МОН за 2016 г. 1493 са случаите на кибертормоз.

Според Закона за предучилищното и училищното образование във всяко училище трябва да има психолог, който да осигурява общата подкрепа на всички ученици в случаи на насилие. Същевременно при такива инциденти законът не позволява предупреждение и преместване в друго училище за ученици от класовете в начален етап. Изключение от това правило беше скандалът в 19-о столично училище, който избухна преди дни, където агресивен третокласник предизвика протест на учители и родители. След намесата на Регионалния инспекторат и на МОН детето беше преместено със съгласието на родителите му.

След скандала учители поискаха промяна на спорните текстове в закона, а също и подобряване на действащия механизъм срещу училищния тормоз.

Българчетата са категорични лидери в още една "срамна" класация според международното изследване. Те заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично. По този показател България заема второ място в класацията след Гренландия.

Нашенчетата са на първо място и в класацията по употреба на бира - поне веднъж седмично. 16% от 13-годишните момчета и 9% от момичетата на тази възраст, както и 27% от 15-годишните момчета и 12% от момичетата посягат към халбите често. Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14-15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

Данните за България са стряскащи, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, и добави, че предстоят разговори с Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерството на спорта за промяна в средата в училище, здравно образование и др.
Бившият социален министър Иван Нейков:
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница