Майчината кърма е най-добрата храна за бебетоДата16.09.2016
Размер30.57 Kb.
Майчината кърма е най-добрата храна за бебето

Тя е изцяло пригодена към неговите нужди, винаги е в наличност, с подходяща температура, не се нуждае от време за приготвяне и в нея няма опасни бактерии.

Едно от най-важните решения, които всяка майка трябва да вземе, е дали детето й ще бъде на естествено или изкуствено хранене.

Кърменето има неизброими практически

и психологически преимущества

Всички майки би трябвало да бъдат поощрявани, подкрепяни, но не и принуждавани да кърмят.

Любопитно за кърмата е, че хранителното й съдържание се променя според нуждите на бебето докато расте и се развива. Освен благотворното влияние на кърмата за развитието на мозъка на бебето и за борбата срещу инфекциите, тя ви помага да създадете една силна и много специална връзка с него. Чрез кърменето бебето се „захранва” също и с вашата нежност, директния контакт с кожата ви и сигурността, която усеща във вашите ръце.

Храносмилателната система в ранната детска възраст не е пригодена да толерира храни, различни от майчиното мляко. Особено важни са първите седмици и месеци след раждането. Едва на около шестмесечна възраст храносмилателната и имунната системи на детето достигат задоволителна зрелост, позволяваща да се приемат и други храни.Кърмените деца са изложени на много по-ниско антигенно натоварване в сравнение с изкуствено хранените като първоначално с коластрата, а в последствие и с кърмата, получават антитела, които ги предпазват от проникването на алергени и болестотворни микроорганизми.

Съвременните препоръки са, че поне до шест месеца детето трябва да бъде само на кърма (или в краен случай на адаптирано мляко) и едва след това да се започне захранване с въвеждане и на други храни - въглехидратни (каши) и месно-зеленчукови пюрета. Доказано е, че храненето само с кърма в продължение на поне четири месеца намалява риска от астма, екземи и хранителни алергии в по-късна възраст.

След тази възраст кърмене по 2-3 пъти на ден е също силно препоръчително и от полза за детето, но няма достатъчно данни, че влияе съществено върху евентуални бъдещи алергии. При невъзможност за кърмене следва да се използват адаптирани млека.

Как да започнем да кърмим?

При първия контакт с бебето го сложете на гърдата си. Все още няма да имате кърма, но вече се произвежда коластра, която е много полезна и предпазва бебето от инфекции.

В началото на бебето ще му е трудно да открие и захване добре зърното. Кърменето е дейност, която изисква търпение и много практика и никой не очаква да умеете да го правите още от първия момент. При затруднение поискайте съвет от акушерката или гинеколога ви докато сте още в болницата.

Още от самото начало кърменето не трябва да бъде болезнено, затова внимавайте дали слагате бебето правилно на гърдата.Колко често трябва да кърмите бебето?

Сукателният рефлекс на бебето стимулира секрецията на майчината кърма. В началото трябва да кърмите по-често за да предизвикате произвеждането на кърма в по-големи количества. В самото начало слагайте бебето по 10-15 минути на всяка гърда, като 8-12 пъти за 24 часа е нормално. Бебетата имат различни потребности и се задоволяват с толкова кърма, колкото им е необходима.

Препоръчва се в самото начало да кърмите бебето на “поискване”, тъй като то ще огладнява по-бързо, а и по този начин ще си изгради режим на хранене. Плачът е единственият начин бебето да ви каже, че е гладно и много скоро ще успявате да разпознаете кога е гладно още преди да се е разплакало.

Всяко кърмене трае от 30 до 40 минути, затова е много важно да ви е удобно. Изберете си комфортно място за кърменето. Дръжте бебето и се облегнете по такъв начин, че да не чувствате натоварване в гърба, кръста или ръцете.  • Преди кърмене измивайте ръцете и гърдите си с топла вода и сапун, след което изтривайте зърната с преварена вода. След кърмене през първия месец и винаги при задръжка на мляко гърдите се изцеждат с чисти ръце до пълното им омекване.

  • При болезненост, зачервяване, уплътняване в гърдата или нараняване на зърното да се търси консултация с лекар.

  • През нощта детето не се храни! Шестчасовата почивка е необходима и на майката и детето.

  • През първия месец новороденото се кърми 7 пъти през три часа

  • През втория месец 6 пъти през три-три и половина часа

  • След 5-ия месец - 5 пъти дневно през три и половина часа


Не пристъпвайте към смесено хранене на детето преди да потърсите съвета на личния му лекар. Той ще ви даде съвети за дохранване, ако кърмата е недостатъчна и бебето не наддава на тегло. За дохранване използвайте адаптирани млека, те са най-близки по състав до майчиното мляко.
Каталог: doc
doc -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
doc -> Програма за развитие „България 2020 8 Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 8
doc -> Лична информация
doc -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
doc -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
doc -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
doc -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница