Манифест на турците в България Има ли причина турците в България, живеещи от двете страни на границата да нямат знаме?Дата15.08.2018
Размер42.5 Kb.
#79611
Манифест на турците в България
Има ли причина турците в България, живеещи от двете страни на границата да нямат знаме?

Съвсем естествено е националният флаг на турците, които живеят в Турция да е турското знаме, но дали националният флаг на турците в България е българското знаме?

Първата турска република в историята е основана от турците в Западна Тракия под името западно-тракийска турска република (Независимо управление на Западна Тракия). Тя е имала национален флаг, национален химн, армия, национални граници, както и всички организационни структури, които трябва да има една държава. И днес знамето и границите, които защитават турците в Западна Тракия са същите, каквито са били определени от западно-тракийската турска република. Турците в Западна Тракия наброяват приблизително 200 000 души. При това положение дали националният флаг, представляващ турците в Западна Тракия е знамето на Западна Тракия или е гръцкото знаме?

Наред с това гагаузките турци (Гьок огузите) в Молдова имат автономен район в състава на републиката, национален флаг и химн, национални граници. Броят на гагаузките турци е приблизително 200 000. При това положение дали националният флаг; който представлява гагаузките турци е знамето на Молдова или е гагаузкото национално знаме?

Татарите в Крим, наред с ограниченото представителство в парламента на автономния регион, имат национален флаг и национален химн. В Крим живеят приблизително 300 000 турци (татари).

При това положение отново възниква въпроса: дали знамето представляващо кримските турци е украинското знаме или е национално знаме на кримските турци?

Това, на което исках да се спра по-горе е, че докато турците в Западна Тракия, гагаузките турци и татарите в Крим имат знаме, турците в България нямат най-малкото едно знаме, което да ги представлява.

След разпадането на Османската Империя, общото знаме на наследниците на завоевателите (евляд-ъ фатихан) е официалното знаме на Република Турция и това ще бъде така завинаги. Към края на Османската Империя на историческата сцена, както на Балканите така и в Кавказкия и други региони възникнали самостоятелни турски държави. Тази тенденция на образуване на самостоятелните турски държави започната от турците в Западна Тракия, е последвана от Азербайджан (Северен/Южен), Турция, Хатай, Източен Тюркистан, Северно-Кипърска Турска Република, но за съжаление турците в България са изпуснали тази тенденция!

Дали наброяващите 2 милиона турци в България, притежават самоопределението на 200 хилядните гагаузките турци?

По тази тема биха могли да се направят много различни коментари, доста свързани или несвързани една с друга асоциации, но е ясно, че всички тези идейни различия няма да ни доведат до резултат. Ето защо, ние, тоест българските турци живеещи от двете страни на границата трябва да постигнем час по скоро единомислие относно:


  1. Турците в България да приемат национален флаг (може да е държавното знаме на Хатай)

  2. Турците в България да приемат национален химн (може да е химна на независимостта)

  3. Турците в България да бъдат представени с карта с национални граници, която да показва разпределението и местата, които населяват, карта на която всеки един турчин в България да може да каже: „това са моите национални граници“. Това да бъде прието без предварителни условия.

Ататюрк - човекът, който е положил най-големи усилия за присъединяването на Република Хатай с родината Турция е дал името Хатай на страната (старо име Искендерун Санджак) и знамето, което сам е изготвил. Знамената на Република Турция и държавата Хатай са еднакви, с единствената разлика, че звездата в знамето на Република Хатай е празна. Според някои твърдения Ататюрк, след съединението на Хатай и Турция поискал звездата да бъде запълнена.

За съжаление Ататюрк не успя да доживее съединението на Хатай с родината, но показа как би могло да се осъществи то. Това знаме днес не се използва, но то е единственото, което ще обедини с родината Турция, оставеното ни първо от османците а после и от основаната от Мустафа Кемал Ататюрк Турция – наследство: Наследниците на завоевателите

Според моето лично мнение, знамето на старата държава Хатай е знаме, което турците в България могат да възприемат като свое и което да го носят с гордост.
Следователно заложеното в горепосочените три точки трябва да бъде постигнато без предварителни условия чрез дейности, извършвани от организации (фондации, сдружения, клубове, федерации, средства за комуникации като радио, вестници, телевизия-интернет) на турците в България, намиращи се в страната и чужбина. Необходимо е да се направят анкети с най-широко участие или при необходимост и референдум.

Като турци живеещи в България, само по този начин може да защитим националната си идентичност, националния си химн и националните граници, които ще се начертаят. След като се изпълнят първите 3 точки, трябва да се работи за придобиване на правото self – determination, да се действа съгласно правилото: правата не се дават, те се взимат.


UNPO (съкр. от английски) се нарича организацията на непредставените нации и народи. Тази организация е орган на Обединените Нации, а центъра и се намира в Хага. Искам да дам няколко примера с някои от балкански държави които членуват в UNPO

1. Унгарците, които живеят в Румъния.

2. Албанците, които живеят в Македония.

3. Гърците, които живеят в Албания.

4. Мюсюлманите в Санджак.

5. Косово.

6. Гагаузия.

7. Турците в Крим.


Както се разбира от примерите, които посочих по-горе, турците в България, които са най-многочисленото турско население на Балканите, не са член на тази организация. Турците в Западна Тракия и Македония, които са равни по численост с гагаузите и турците в Румъния и чиято численост е наполовина на тази на гагаузите също не членуват в тази организация. Политическите партии, фондации-сдружения и федерации, които твърдят, че представляват турците в България, не са направили никакви опити за членство в организацията. Според мен това е най- печалната страна на този факт.

Какво ще спечелят турците в България от евентуално членство в UNPO?

Преди всичко представяне, признаване и приемане в международната област. Според мен, това е важна стъпка към постигането на правото за self – determination (предопределянето на собственото си бъдеще) .

В UNPO членуват 69 националности. Защо турците в България да не бъдат 70-тата националност?

Дойде времето турците в България да предопределят бъдещето си, правото за self – determination е право, прието в международната сфера и това право трябва да се използва до край.

Турците в България, не трябва да поверят и позволят бъдещето им да бъде определено с няколко думи излезли от устата на някой партиен лидер.

В много местни и чуждестранни медии се публикуват пристрастни и неверни новини относно това, че турците в България имат достатъчно право на глас в правителството и управлението. Посредством този психологически натиск се оказва влияние върху народа ни. Няма съмнение, че народа ни няма да повярва на тези неверни твърдения.

Предците ни ненапразно са казали “За село, което се вижда не трябва водач”. Положението, в което се намираме е ясно. Като че ли колкото повече нараства броя на турските народни представители в българския парламент, толкова повече гласът ни не се чува, ефективността ни намалява. Не трябваше ли да се случи точно обратното? Има нещо, което не върви както трябва…

Какво се промени за турците в България от разпадането на комунистическият режим до сега?


  1. Турският език е избирателен предмет в училищата.

  2. Каквото име и да вземеш, няма никакво значение.

  3. Множество от хора в парламента, чиято дейност не е ясна.

Днес, когато се налагат санкции на Турция кюрдския език да е официален или втори език в страната, защо на България не се налагат санкции като турският да е официален език или втори език. Коя турска политическа формация днес в България е правила някакви опити за приемането на турския език като официален?

Като турчин от България и Балканите, живеещ в Турция мисля, че правото на самоопределяне е най естественото право на турците в България и споделяйки мнението си с вас се надявам всички турци в България да се сдобият с това право и да бъдат управлявани от хора с национална воля.

Ататюрк казва: Тези места са турска територия, в бъдеще ще бъде дунавският вилает на Република Турция. С това изречение Ататюрк точно преди 85 години ни е показал една цел, към която трябва да се стремим с всички сили.

Хората, които се опитваха да ни лишат от това право вчера и днес ще ги има…

Бъдещето на народа ни отново ще бъде предопределено от свободната воля на народа ни.С този манифест се обръщам към политическата партия в България или Турция, която представлява турците в България- федерация или конфедерация. Той е отворен за народа и за подписи.
Каталог: content -> download
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”
download -> Св. Климент Охридски
download -> Акад. Илчо иванов димитров (1931 – 2002) фонд 20 опис 1
download -> Азбучен списък на преподавателите
download -> Климент охридски” университетски архив
download -> График за провеждане на семтемврийската (поправителна) изпитна сесия на магистърска програма „политическа социология учебна 2014/2015 г. Поправителна сесия от 24 август до 11 септември 2015 г
download -> Обявява прием на студенти


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница