Media information март 2011 година Историята и мистерията на „папийонката” на ChevroletДата12.07.2017
Размер53.1 Kb.
#25606MEDIA INFORMATION

Март 2011 година

Историята и мистерията на „папийонката” на Chevrolet

Емблемата на Chevrolet във формата на папийонка добива международна известност след представянето й лично от съоснователя на фирмата Уилям C. Дюран през 1913 година. По това време компанията Chevrolet е само на две години, но вече твърдо е поела по пътя към обществото на най-големите автомобилни производители в световен мащаб. Представянето на ясна, отчетлива емблема на едва прохождащата на пазара марка предизвиква силно чувство за идентичност както в самата компания, така и при нейните клиенти. Чувство, което продължава да съществува и до днес.


Официалната версия за това как емблемата се е появила на бял свят е добре известна. В историята, потвърдена лично от самия Уилям Дюран, се казва, че вдъхновението за създаването на този знак е дошло вследствие на мотив, който Дюран вижда върху десена на тапетите в парижки хотел. Според официалното фирмено издание „The Chevrolet Story”, издадено през 1961 година по повод 50-ата годишнина на Chevrolet, 'Емблемата се появява за първи път във въображението на Дюран през 1908 година, когато пътувайки по света, той вижда безкрайно повтарящия се мотив върху десена на тапетите на френски хотел. Той откъсва парче от тапета и го прибира, за да го покаже на свои приятели с идеята, че от изображението би могло да излезе сполучлива автомобилна емблема.'
В същото време съществуват и противоречащи на гореописаното разкази относно първата поява на емблемата и за да бъде интригата пълна, два от тях са дело на членове на семейство Дюран. През 1929 година Марджъри - дъщерята на Уилям Дюран, публикува своята книга „My Father. В нея тя разказва как той отвреме-навреме драскал по листа на масата в трапезарията, скицирайки различни автомобилни емблеми. 'Мисля, че беше в паузата между супата и пърженото пиле на една вечеря, когато той скицира изображението, което се използва като емблема на Chevrolet и до днес', споделя тя своята версия за раждането на папийонката.
Повече от половин столетие по-късно изниква и още един разказ по случая – този път отбелязан в брой на фирмения „Chevrolet Pro Management Magazine от 1986 година. Там интервюираната 13 години по-рано Катрин - съпруга на Уилям, си спомня момент от ваканцията, която семейството прекарва в Хот Спрингс, щата Вирджиния през 1912 година. Докато чете вестник в хотелската стая, вниманието на Уилям е привлечено от някакво изображение, за което той казва - "Мисля, че това би било много добра емблема на Chevrolet". За съжаление, Катрин не уточнява какво е било изображението или как е било използвано.
Tова парченце ценна информация се оказва напълно достатъчна, за да вдъхнови Кен Кауфман – историк и редактор на „The Chevrolet Review, да потърси евентуални доказателства за наличието на истина в нея. Резултатът от неговото изследване на фактите се оказва забележителен – в брой от 12 ноември 1911 година на излизащия в щата Джорджия вестник „The Constitution, Кауфман попада на реклама, публикувана от производителя на брикети „Southern Compressed Coal Company” за техния нов рафиниран горивен продукт с наименованието „Coalettes”. Логото на „Coalettes” се оказва напомнящо на папийонка изображение с наклонени странични линии – изключително близко по форма на емблемата, която скоро след това ще се превърне в символ на автомобилите на марката Chevrolet. Дали това не е същата – или подобна на нея реклама, която Уилям Дюран и неговата съпруга ще срещнат на страниците на вестника година по-късно в няколко щата по на север? Датата на публикацията във вестника е още един куриоз, добавящ масло в огъня, имайки предвид, че Chevrolet Motor Company е основана само девет дни по-рано.
В рамките на няколко години, папийонката започва да се утвърждава като категоричен символ на марката Chevrolet – до момента се счита, че първата употреба на фирмения знак за реклама на марката е в броя на вестник „Washington Post” от втори октомври 1913 година. „Търсете тази емблема”, гласи посланието над папийонката. И потребителите по целкия свят продължават да го следват и до днес.

Въпреки това вариациите по темата за произхода на легендарната емблема съвсем не свършват дотук. Друго обяснение за нейната форма изтъква приликата й със стилизирана версия на кръста от националния флаг на Швейцария – родната страна на основателя Луи Шевроле, роден на Коледа 1878 година в семейство на френски родители в Ла Шо дьо Фондс, кантон Нюшател.


Но независимо от това каква е истината – нещо, което едва ли вече може да се установи с абсолютна пълнота и точност – едно е сигурно. Златната папийонка на марката Chevrolet днес е също толкова ярък символ на качество, надеждност и достъпност, колкото е бил и през изминалите 98 години.

За марката Chevrolet
Chevrolet е водещата глобална марка на компанията General Motors с годишен обем на продажбите в размер на около 4 милиона автомобила в повече от 130 държави. Това е четвъртата автомобилна марка в света по отношение на обема на продажбите, както и един от най-бързо развиващите се в тази насока производители в автомобилната индустрия. Продуктите на Chevrolet Europe се отличават с ярък дизайн, въодушевяваща динамика и практичност. Едновременно с това те предлагат отлично съчетание от цена и качества. От момента на обновяването на представянето на марката в Европа през 2005 година, марката Chevrolet успя да постигне повече от удвояване на продажбите, достигайки обем от над 500 000 екземпляра през 2008 година. През 2010 година, Chevrolet увеличи своя дял на европейския пазар до ниво от 2.5 процента, реализирайки 477 194 автомобила. Към момента марката Chevrolet разполага с мрежа от 2 700 дилъри и сервизни точки на европейския континент. Гамата на Chevrolet включва градския модел Spark, малкия Aveo, компактния седан Cruze, SUV-модела Captiva и легендарния спортен модел Corvette. През 2011 година Chevrolet ще лансира седем нови модела – изцяло новия фамилен ван Orlando, новия SUV-модел Captiva, версията Corvette Grand Sport Coupé, новото поколение на Aveo във версии хечбек с пет врати и седан, хечбек-версията на Cruze с пет врати, спортното купе и кабриолета Camaro и високотехнологичния електрически Chevrolet Volt, отличен с множество престижни награди. Най-значимите пазари за Chevrolet в Европа са тези в Русия, Италия, Германия, Испания, Франция и Турция. Основаната в Съединените американски щати от швейцарския емигрант Луи Шевроле през 1911 година фирма ще отбележи своя вековен юбилей през 2011 година. Повече информация за марката Chevrolet можете да намерите в интернет на адрес  http://www.chevroleteurope.com или http://media.chevroleteurope.com.
За контакти:
Владимир Тодоров

Chevrolet Marketing/PR Manager

Chevrolet Central and Eastern Europe - Sofia Rep. Office

Tel.: +359 2 969 30 48; Fax: +359 2 969 30 70

Mobile: +359 886 964 999

E-mail: vladimir.todorov@gm.com
Chevrolet Europe GmbH

Stelzenstrasse 4

8152 Glattpark

SwitzerlandPhone +41 44 828 29 00

Fax +41 44 828 29 99www.media.chevroleteurope.com

www.chevroleteurope.com


Каталог: content -> dam -> Media -> microsites -> autoshows -> geneva -> 2011 -> chevrolet -> documents -> presskits
Media -> Chevrolet Volt бе обявен за Автомобил на 2011 година на списание automobile редакторите на американското списание определиха Volt като „най-важният автомобил днес”
Media -> Продажбите и пазарният дял на марката Chevrolet бележат ръст на 14 европейски пазара през първите три тримесечия от годината
Media -> Chevrolet Volt бе определен за Автомобил на 2011 година на списание Motor Trend
presskits -> Media information
geneva -> Изложение в Женева Световен дебют на комби версията на Cruze


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница