Media informationДата20.02.2017
Размер86.05 Kb.
#15385MEDIA INFORMATION

Март 2011

Chevrolet в Европа – Първите 100 години


  • Една кратка история от самото начало до днес

Преди 100 години, когато автомобилът е навършил едва двайсет, на бял свят се появява Chevrolet Motor Company. Повечето возила по това време са големи и луксозни машини, купувани от богати хора, които могат да си позволят този модерен начин на персонален транспорт. Така започва и историята на Chevrolet. Американският бизнесмен Уилям Крапо Дюран, който просперира благодарение на Buick и General Motors, се сприятелява с родения в Швейцария известен автомобилен състезател и талантлив инженер Луи Шевроле и го наема като консултант през 1911 година. Задачата му е съвместно с приятеля на Луи, Етиен Планше да конструира луксозен шестцилиндров автомобил.


Всичко започва с Classic Six
Резултатът от общия творчески процес е престижният и модерен модел Classic Six, върху който освен това е поставено името на Шевроле, за да бъде капитализирана придобитата от известния състезател спортна слава. На 3 ноември, 1911 година, във Флинт, намиращ се в американския щат Мичиган, е създадена компанията Chevrolet Motor Company. Производството на Classic Six започва през следващата година.
Дюран обаче смята че най-добрият начин за разширяване на бизнеса е поставянето на фокуса върху едросерийно производство на автомобили с ниска себестойност и цена – идея вече доказала правотата си благодарение на Model T на Хенри Форд.

Луи не е съгласен с подобен бизнес подход, в резултата от което напуска фирмата през октомври 1913 година след като влиза в сериозни противоречия със своя партньор. Това развързва ръцете на Дюран и му дава възможност да започне производството на по-достъпни автомобили – четирицилиндровите модели от серията Н, които за първи път е поставен известният днес марков знак на Chevrolet във формата на папийонка.

Техният успех дава възможност на компанията да направи първите стъпки по пътя към експанзията си и извън САЩ, а той започва с построяването на първата фабрика в Канада през 1915 година. През същата тази година, със своя малък икономичен Model 490 Chevrolet се сражава за сърцата на клиентите с вече култовия Model T на Ford. Името на модела е избрано не случайно – по това време самият Model T се продава на цена от 490 долара.
През 1917 година, Chevrolet представя и първия си V-образен 8 цилиндров двигател, архитектура, която ще се превърне в асоциативно понятие за марката след 50-те години. Година по-късно, компанията става подразделение на General Motors, като едновременно с това пуска на пазара своя първи пикап. Благодарение на тези ходове, през 1919 година тя се превръща във втория по големина автомобилен производител в Америка, а през 1922 година е произведен и милионният автомобил с името Chevrolet.
Световна експанзия (1920 – 1930 година)
Компанията вперва поглед в европейските пазари през 20 те години на XX-ти век, стъпка вдъхновена от родения в Дания президент на компанията Уилям Кнудсен.

В такъв случай, няма нищо чудно във факта че именно Дания е избрана като място за построяване на първия европейски завод на Chevrolet, а производството на първия модел, който е пикап, започва през 1924 година. Търсенето скоро надхвърля предлагането и през 1925 година в производството се включва и завода на General Motors Continental в Белгия. Последният всъщност се помещава в едно старо абатство и произвежда всичко на всичко 25 автомобила на ден. Следват заводи в Швейцария, родната страна на Луи Шевроле, както и в Полша, Германия, Обединеното кралство. С производствени бази в Южна Америка и Австралия, компанията се превръща в световна сила през 20-те години. През 1927 година тя измества Ford от първото място, произвеждайки един милион автомобила само за една година – същата тази 1927-ма. Забележително постижение за компания, която е на по-малко от 20 години.


Повратен момент за Chevrolet е появата в компанията на Харли Ърл през 1926 година. Идеите на оглавилия новото стилистично и дизайнерско студио на компанията Art & Color ще развият в небивал мащаб стилистиката на моделите на Chevrolet. Почеркът му ще остане ярко изразен чак до края на 50-те години, а самият Харли Ърл ще бъде признат за един от най-важните, за автомобилния свят, дизайнери на ХХ-ти век.
Първият в света SUV модел (1930 – 1940 година)
Голямата депресия превръща трийсетте години в изключително трудни за автомобилната индустрия – както разбира се и за целия свят. Chevrolet преминава през бурята и става още по-силен, докато голяма част от конкурентите или фалират или изпадат в тежко финансово състояние. По това време компанията дори въвежда множество иновативни решения, като независимото предно окачване през 1934 година и първия в света комби модел и първи SUV – Suburban Carryal, през 1935 година. Към края на десетилетието всички автомобили с марката Chevrolet са освежени и променени, а динамичните обтекаеми форми ги превръщат в едни от най-красивите модели за времето си. След войната тези тенденции са запазени, а нови визуални и технологични решения като каросериите Fastback (скосена задна част) и Bustleback (седан със скосен багажник) са част от авангарда в съвременния автомобилен дизайн по това време.
Десетилетие на ярка стилистика и иновации (1950 – 1960 година)
Съществено технологично постижение е създаването на първата автоматична трансмисия през 1950 година. Най-доброто обаче предстои да бъде сътворено и това безспорно е най-великият от всички модели на Chevrolet – Corvette. Вдъхновен от европейските роудстери и създаден от Харли Ърл, Corvette е първият истински спортен автомобил, който е дело на американски производител. Той е произвеждан чрез иновативни за това време технологии, включващи каросерията, изработена от усилени със стъклени нишки полимери, вместо от стомана. Въпреки невероятните си качества, на практика Corvette почти не намира клиенти и производството му една не е спряно. Това се променя след въвеждането на V8 двигател през 1955 година и леката промяна в стилистиката през 1956 година. До ден днешен този модел се радва на небивал успех и всъщност остава единственият произвеждан без прекъсване американски спортен модел, който в момента съществува под формата на своето шесто поколение. Така нареченият small block V8 двигател от своя страна все още се произвежда и в наши дни. Междувременно той се използва и в други модели на Chevrolet и се е превърнал в един от най-значимите, обичани и надеждни двигатели, съществуващи по-продължително от който и да е друг серийно произвеждан агрегат.
Най-колоритната година за Chevrolet е 1959, когато ерата на перките и хрома достига своя зенит, а най-яркият и представител става Impala, един импозантен автомобил, който се появява през 1958 година и разширява пазарното позициониране на Chevrolet към още по-луксозни сегменти. Нейният дизайн с извиващи се настрани задни перки е меко казано необикновен. През следващото десетилетие тази мода постепенно изчезва, като именно Chevrolet е в авангарда на изоставяне на тенденцията към прекалена екстравагантност.
Corvette и Camaro: Двете легенди набират скорост (1960 – 1970 година)
Отговорът за клиентите търсещи икономичност и по-компактни форми е Corvair от 1960 година; с идейни заемки от европейската автомобилна култура, този модел е значително по-малък от типичните за този период автомобили на марката Chevrolet и е със задно разположен двигател. Това е радикална стъпка за марката, показваща желанието и да възприема идеи от различни части на света. За тези които се стремят към по-силна доза екстремни усещания, през 1963 година е пуснат рестилизирания Corvette Sting Ray, чиято ъгловата стилистика е много по-различна от тази на предишното поколение. Най-съществения модел на марката от това десетилетие е Camaro от 1967 година. Компактен и достъпен спортен модел той ще се превърне в един от автомобилите икони и ще завладее толкова много сърца че Chevrolet реши отново да го възстанови наскоро след като името е снето от производствената листа през 2002 година.
Малкото е хубаво (1970 – 1990 година)
70-те години са трудно десетилетие за автомобилните производители с все повече правителствени ограничения за емисиите, петролни кризи, финансови и икономически рецесии превръщащи създаването на автомобили в истинско предизвикателство. Големите модели започват да отстъпват мястото си на все по-компактни и Chevrolet започва производството на малката Vega. В другия край на спектъра за тези които искат и могат да си позволят по-луксозен модел фирмата предлага Caprice, като по този начин Chevrolet предлага автомобили за хора с всякакви вкусови и възможности. През 1979 година Chevrolet има истински повод за празнуване – компанията произвежда своя 100 милионен автомобил.
През 80-те години производствените мощности отново ускоряват обороти, а през 1983 година на пазара се появява новото поколение на Corvette, който определя насоките на развитие със все по-интензивно използване на електрониката в автомобила. През 1992 година броят произведени автомобили от този модел надхвърля един милион, а през същата година Camaro празнува своя 25-ти рожден ден. Тези които очакват нещо още по впечатляващо от Corvette трябва да почакат до 1997 година, когато версията C5 превръща спортния Chevrolet в модел с визия на почти състезателен автомобил.
Завръщането на Chevrolet в Европа
Истинско събитие за Chevrolet през 21 век е завръщането в Европа. Автомобилите на марката винаги са присъствали на пазарите извън американския, но в Европа продажбите са в много ниски обеми. Придобиването на Daewoo Motors от General Motors през 2001 година осигурява достъпа до вече изградена европейска дилърска мрежа и силна производствена база. В началото на 2005 година, Chevrolet прави своя повторен „дебют” в Европа, предлагайки гама от малки автомобили, базирани на предишните продукти на марката.

Оттогава е представена цяла нова гама от модели чийто стратегически цели са насочване към по-широк спектър от клиенти. Производството на Стария континент също е възобновено с пускането на изцяло нов завод в Санкт Петербург в Русия и са създадени няколко съвместни предприятия в Източна Европа и Полша.


Бъдещето започва сега
Chevrolet празнува своята първа 100 годишнина запазвайки неотменните си ценности – надеждни технологии, експресивен дизайн и изключително съотношение цена/качества. Като подарък който ще направи на самия себе си и на света, той ще предизвика конвенционалното мислене с иновативния Volt, първият електрически автомобил с възможност за удължаване на пробега с помощта на двигател с вътрешно горене. Тази новаторска технология е доказателство че Chevrolet има намерение да променя статуквото и да бъде сред лидерите в света на автомобилите във своето второ столетие, така както е бил в първото.

За марката Chevrolet
Chevrolet е водещата глобална марка на компанията General Motors с годишен обем на продажбите в размер на около 4 милиона автомобила в повече от 130 държави. Това е четвъртата автомобилна марка в света по отношение на обема на продажбите, както и един от най-бързо развиващите се в тази насока производители в автомобилната индустрия. Продуктите на Chevrolet Europe се отличават с ярък дизайн, въодушевяваща динамика и практичност. Едновременно с това те предлагат отлично съчетание от цена и качества. От момента на обновяването на представянето на марката в Европа през 2005 година, марката Chevrolet успя да постигне повече от удвояване на продажбите, достигайки обем от над 500 000 екземпляра през 2008 година. През 2010 година, Chevrolet увеличи своя дял на европейския пазар до ниво от 2.5 процента, реализирайки 477 19 4 автомобила. Към момента марката Chevrolet разполага с мрежа от 2 700 дилъри и сервизни точки на европейския континент. Гамата на Chevrolet включва градския модел Spark, малкия Aveo, компактния седан Cruze, SUV-модела Captiva и легендарния спортен модел Corvette. През 2011 година Chevrolet ще лансира седем нови модела – изцяло новия фамилен ван Orlando, новия SUV-модел Captiva, версията Corvette Grand Sport Coupé, новото поколение на Aveo във версии хечбек с пет врати и седан, хечбек-версията на Cruze с пет врати, спортното купе и кабриолета Camaro и високотехнологичния електрически Chevrolet Volt, отличен с множество престижни награди. Най-значимите пазари за Chevrolet в Европа са тези в Русия, Италия, Германия, Испания, Франция и Турция. Основаната в Съединените американски щати от швейцарския емигрант Луи Шевроле през 1911 година фирма ще отбележи своя вековен юбилей през 2011 година. Повече информация за марката Chevrolet можете да намерите в интернет на адрес  http://www.chevroleteurope.com или http://media.chevroleteurope.com.


За контакти:
Владимир Тодоров

Chevrolet Marketing/PR Manager

Chevrolet Central and Eastern Europe - Sofia Rep. Office

Tel.: +359 2 969 30 48; Fax: +359 2 969 30 70

Mobile: +359 886 964 999

E-mail: vladimir.todorov@gm.com
Chevrolet Europe GmbH

Stelzenstrasse 4

8152 Glattpark

SwitzerlandPhone +41 44 828 29 00

Fax +41 44 828 29 99www.media.chevroleteurope.com

www.chevroleteurope.com


Каталог: content -> dam -> Media -> microsites -> autoshows -> geneva -> 2011 -> chevrolet -> documents -> presskits
Media -> Chevrolet Volt бе обявен за Автомобил на 2011 година на списание automobile редакторите на американското списание определиха Volt като „най-важният автомобил днес”
Media -> Продажбите и пазарният дял на марката Chevrolet бележат ръст на 14 европейски пазара през първите три тримесечия от годината
Media -> Chevrolet Volt бе определен за Автомобил на 2011 година на списание Motor Trend
presskits -> Media information март 2011 година Историята и мистерията на „папийонката” на Chevrolet
geneva -> Изложение в Женева Световен дебют на комби версията на Cruze


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница