Медиа пул Безработицата продължава да расте, но по-бавностраница1/5
Дата23.07.2016
Размер0.74 Mb.
#2656
  1   2   3   4   5
Новини за общините

19.05.2014


Медиа пул

Безработицата продължава да расте, но по-бавно

Забавя се вдигането на заплатите, бедността и неравенството се увеличават

15:47 | 19.05.2014
Въпреки предприетите мерки от страна на правителството, безработицата продължава да расте на годишна база, но с по-бавен темп. Това показват данните на Агенцията по заетостта (АЗ) за април, обявени в понеделник.

 

Регистрираните в бюрата по труда през април са 386 625 души, което е 11.8% от трудоспособното населението. Това е ръст от 0.2% на годишна база, но спад с 0.4%, спрямо март, отчитат от АЗ. Националната статистика отчете 13% безработни през първото тримесечие и спад на годишна база. Данните се различават, защото Агенцията по заетостта не отчита хората, които не са се регистрирали в бюрата по труда. 

От началото на годината в продължение на четири месеца безработицата намалява, което не се е случвало от 2009 г. насам, коментира Асен Ангелов, изпълнителен директор на АЗ.

 

Икономистите от Българската академия на науките (БАН) очакват тази година да бъде ключова за обрат в тенденцията при заетостта и безработицата. Ако икономиката продължи да расте, може да се очаква увеличение на заетостта или поне пълно преустановяване на нейния спад, коментира Любомир Димитров от Института за икономически изследвания на БАН. 

Ръстът на заетостта обаче ще бъде изключително слаб заради все още слабите темпове на растеж, а скоростта ще зависи от увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП), е заключението на икономистите от БАН. Тяхната прогноза е в следващите две години (2015-2016 г.) да бъдат създадени около 100 хил. нови работни места. За сравнение по данни на бизнес организации през годините на кризата бяха закрити 400-450 хил. работни места.

 

Бизнесът е предпазлив в разкриването на нови работни места заради все още недостатъчно стабилната и предсказуема среда. Затова и ръстът на икономиката от последните години, макар и слаб, все още не се трансформира в ръст на заетостта, коментира Любомир Димитров. 

Най-тревожно обаче е, че около една пета от населението (1.3-1.7 млн. души) живее в бедност, близо половината е в риск от бедност и социално изключване, а всеки четвърти българин живее в материални лишения, е посочено в доклада на икономистите на БАН. Най-голям е рискът за децата, най-възрастните, нискообразованите, както и домакинствата, съставени от един-единствен член, в които има и зависими деца.

 

Икономистите препоръчват за намаляване на бедността, неравенството и различията да се провеждат целенасочени политики за увеличаване на заетостта, но не субсидираната заетост, а трайните работни места. Това включва политики за увеличаване на доходите, за разширяване и подобряване на образованието, насърчаване на растежа и други. 

Спадът на заетостта чувствително се забавя

 

През последните години темповете на спад на заетостта значително са се забавили. Ако през 2010 г. броят на заетите се понижи с 3.9% на годишна база, през 2011 и 2012 г. беше отчетено намаление от 2-2.5%, а през 2013 г. спадът е 0.4%., посочи Любомир Димитров от БАН. 

Очакванията на икономистите от БАН са през тази година да спре да се увеличава безработицата, която за първите три месеца на годината е 13%, което е с около 2 процентни пункта над средното за Европейския съюз.

 

През април търсенето и обявяването на нови работни места се увеличава, което е положителна тенденция, защото се случва не толкова чрез правителствени програми, колкото в реалния сектор - при работодател, който не получава подпомагане от държавния бюджет, коментира Асен Ангелов. 

Към момента Агенцията по заетостта поддържа 46 хиляди субсидирани работни места по-малко от миналата година, като към април те са 27 000.

 

Най-много работници се търсят в преработващата промишленост (4430), хотелиерството и ресторантьорството (3419), горско, селско и рибно стопанство (1646) и строителството (1194), сочат данните на Агенцията по заетостта. 

Намаляването на безработните се дължи основно на големите градове, докато в по-малките безработицата продължава да е на високи нива, сочат още данните на Агенцията по заетостта.

 

Най-малко безработни има в София (3.2%). Изненадващо след столицата се нарежда област Габрово с(7.4%), следвана от Варна (7.8%), Бургас (8.4%) и Пловдив (9.8%). Традиционно най-много безработни има в Северозападна България, като лидер е област Видин, където всеки четвърти е без работа (25.6%).Следват Враца (23.8%), Монтана (23.3%) и Смолян и Силистра (по 21.2%). 

Икономистите от БАТ отчитат промяна в структурата на безработните. Само около една четвърт от безработицата се дължи на намаляването на заетостта. По-висок е делът на безработните, които са се завърнали в работната сила и вече активно търсят работа, т. е. отчетен е ръст на икономически активните хора, коментира Любомир Димитров.

 

Коефициентът на икономическа активност на населението се е увеличил до 53.9% (68.4% за населението на възраст от 16 до 65 години). За сравнение, през 2008 г., точно преди кризата, коефициентът на икономическа активност на населението беше 52.8% (67.8% за населението от 16 до 65 години). 

Забавя се ръстът на работната заплата

 

През изминалата година се наблюдава известно забавяне на ръста на номиналната работна заплата в сравнение с предходните две години. Факторите за това са продължаващата икономическа несигурност, въпреки отчетения растеж, преструктурирането на заетостта и административните мерки на правителството за "изсветляване" на икономиката, които имат двуостър ефект, коментира Любомир Димитров от БАН. 

Политическата несигурност и слабата инфлация също са сред факторите, които забавят ръста на заплатите, посочват икономистите в доклада си.

 

Средната годишна заплата е достигнала 9690 лева през 2013 г., което е ръст от 5% спрямо година по-рано. Традиционно възнагражденията в обществения сектор са по-високи от частния. Средната годишна заплата на чиновниците е била 10 073 лева през 2013 г., докато в частния сектор е 9555 лева, отчитат икономистите на БАН. Разликата се дължи на факта, че част от доходите в частния сектор са в сивата икономика. 

Връзката между доходите, производителността и растежа остават слаби, каза проф. Васил Цанов от Икономическия институт при БАН. Според изчисленията от 2011 г. ръстът на реалната работна заплата изпреварва този на реалната производителност на труда, измерена чрез физическия обем на БВП, произведен от един зает. В резултат през последните години нараства индексът на разходите за труд.

 

Бедността и неравенството се задълбочават

 

Като цяло през последните години бедността и неравенството в страната се увеличават, макар и с известни колебания. Задълбочават се и регионалните различия, което създава сериозни социално-икономически проблеми, отчитат икономистите на БАН. 

България е с най-ниско икономическо развитие в рамките на ЕС и има най-високи регионални различия и неблагоприятни тенденции. През последните 10 години различията между регионите у нас са се увеличили с 44%, докато в съседна Румъния ръстът е от само 10%, коментира Стоян Тотев от института на БАН.

 

Според него проблемите с регионалните различия се подсилват от демографските и миграционните процеси. Това прави българските региони значително по-уязвими спрямо останалите региони в ЕС, коментира Тотев. 

И в останалите европейски региони различията произтичат от икономическите процеси от типа център-периферия. У нас обаче различията между столицата и останалите региони на страната нарастват изключително бързо. Заради миграционните потоци към столицата и други урбанизирани райони се е стигнало до такова обезлюдяване в някои общини, че възстановяването там изглежда проблематично дори в дългосрочен аспект, е посочено в доклада.

 

Заради демографските и миграционни процеси се очаква задълбочаване на регионалните различия и през следващите години, като намаляването на различията в безработицата не може да повлияе съществено. Това означава, че българските региони не успяват да постигнат устойчиво развитие и са далеч от определените за това критерии на ЕС.


Медиа пул

Хеликоптер и парапланери издирват изчезналите край връх Ботев младежи

16:43 | 19.05.2014
Парапланери, мотопланери и военен хеликоптер от авиобазата в Крумово са се включили в спасителната акция по издирването на изчезналите в района на старопланинския връх Ботев в събота трима младежи.

Пряка връзка с тях няма от 8 часа в неделя, предполага се, че батериите на мобилните им телефони са изтощени. В издирвателната акция още в неделя се включиха 24 спасители и доброволци от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци, но мъглата и трудният пресечен терен затрудняват търсенето. В понеделник в акцията се включиха още спасители и доброволци, както и три парапланера и два мотопланера, както и военен хеликоптер, оборудван с топлинна камера за откриване от въздуха.

"Днес климатичните условия са добри, но труднодостъпният релеф затруднява издирването", обясни пред БНР Методи Тодоров, заместник-директор на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

"За съжаление все още нямаме резултат такъв, какъвто ние искаме. Резултат няма от наблюдението от въздуха. Реакцията е локализирана и всички неща, които правим - анализа, да направим тактика на търсенето е на юг от Ботев, защото те са тръгнали от там, местността Паниците е над Калофер. Трудностите, които идват, е от силно пресечения терен. Ненапразно името си носи този район Джендема. Той е скалист терен, с много дълбоки пропасти, има и растителност в по-ниската част... Все пак да не губим надежда", каза Тодоров.

Надеждите са парапланерите да открият изчезналите и да им спуснат пакети с храна до идването на спасителните екипи, което ще стане до три часа след установяването на местоположението на младежите, обясни кметът на Сопот Веселин Личев:

Надеждата е, че те не са в застрашаващо живота им състояние, каза Камен Якимов, дежурен в Планинската спасителна служба. Според него условията, не предизвикват някаква тревога за това, че примерно младежите нямат вода.

"Те знам, че нямат храна, но в зависимост от това какви действия те са предприели, доколко са се движили, доколко са се изморили, доколко са съхранили сили, предполагам, че не се намират в някакво застрашаващо живота им състояние" посочи Якимов.

Изчезналите младежи са на възраст около 20 години, двама са от Велико Търново, а един е от Стара Загора. Те тръгнали с кола от Карлово и атакували върха без подходяща екипировка, не са носили и храна, съобщава бТВ.


Darik news

Общината поръчва резервни части за коли за 1 млн. лева

19 май 2014 06:17 | Виктор Кадири

Обществена поръчка за резервни части за моторни превозни средства на община Пловдив е обявила местната администрация, научи Дарик радио.


Конкурсът е на стойност 1 млн. лева с ДДС за 3 години, като в него са включени и ремонтни дейности на возилата.
Минималните изисквания за икономическо и финансово състояние, на които трябва да отговаря участникът, за да бъде допуснат в конкурса са оборот от 240 хил.лева за последните 3 години.
Офертите ще бъдат отворени на 13-ти юни в 10.00 часа в сградата на община Пловдив.
Darik news

Стартира водният проект на Раднево

19 май 2014 06:22 | Дарик Стара Загора
Стартира интегрираният воден проект на община Раднево. Първата копка ще бъде направена утре в 11:00 часа.

Проектът е на стойност 38 949 684,44 лв. и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г."


С реализацията на планираните дейности по „Интегриран воден проект за изграждане ГПСОВ и изграждане и разширение на ВиК мрежата на гр. Раднево", ще подобри ВиК инфраструктурата, ще се изгради и нова Градска пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ). Изпълнението на проекта за изграждане на ГПСОВ и рехабилитация и разширение на водопроводната и канализационна мрежа ще изпълни Директива 91/271/ЕИО относно екологосъобразно пречистване и заустване на отпадъчните води на град Раднево.
Проектът ще допринесе за подобряване състоянието на приемника на пречистените отпадъчни води - р. Сазлийка, ще се подобри качеството и надеждността на подаването на питейна вода за всички потребители, ще се подобри събирането и отвеждането на отпадъчните битово-фекални и дъждовни води и не на последно място ще допринесе за опазване обществената хигиена и здраве на жителите на Раднево.
Darik news

Двама свищовлии запазиха местата си в ръководството на Съюза на народните читалища

19 май 2014 07:05 | Дарик Велико Търново
Двама свищовлии запазиха местата си в ръководството на Съюза на народните читалища, инфомират от Община Свищов. 33-ият конгрес на Съюза на народните читалища се състоя в София и в неговата работа взеха участие над 400 делегати от цялата страна. За свои делегати читалищата от Свищовска община избраха Ваня Георгиева, Катя Яламова и Ирина Йозова - секретари на читалищата в селата Хаджидимитрово, Козловец и Ореш.
В работата на конгреса участваха още председателят на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856" Пламен Александров, който е и зам.-председател на Съюза на народните читалища, и секретарят на Свищовското читалище Геновева Танчовска, избрана в състава на 5-членната Ревизионна комисия на Съюза. След проведените избори, двамата запазиха местата си в органите на управление на Съюза. За председател единодушно беше преизбран Николай Дойнов.
Гости на конгреса на Съюза на народните читалища бяха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, министърът на културата д-р Петър Стоянович, ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев, председателят на Европейската мрежа на културните центрове Габриеле Гербазис (Австрия). В хода на своята работа, конгресът прие Етичен кодекс на народните читалища. Приети бяха промени в Устава на Съюза на народните читалища, а членският внос ще бъде увеличен от 10 на 24 лв. годишно, считано от 2015 година.
Darik news

Обучават членовете на СИК в Димитровград

19 май 2014 08:09 | Дарик-Хасково
Обучение на включените в състава на секционните комисии за предстоящите на 25 май избори за членове на Европейския парламент ще се проведе в Димитровград днес. 91 са секционните комисии, като в тях участват представители на 6 партии и коалиции. Обучението им ще бъде в залата на читалище „Христо Ботев” („Химик”) в два тура- от 10 часа за СИК от № 60 до № 91 и от 13 ч. за СИК от № 1 до № 59, информира секретарят на община Димитровград Венета Стоименова.

Желателно е упълномощеното от вас лице, отговарящо за състава на секционните комисии, да присъства на обучението с цел проверка на присъствието на вашите представители в СИК, е записано в поканата, изпратена до общинските ръководства на партийните структури с представители в комисиите.Darik news

Заради проблеми с ОП „Околна среда” проектът по водния цикъл може да спре

19 май 2014 08:51
"Има проблем с парите по ОП „Околна среда”, проектът по водния цикъл може да спре", алармира кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.
"Когато в края на миналата година стана ясно, че Европа спира плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, имах известни притеснения за бъдещето на проекта по водния цикъл в Севлиево, но тогавашните обещания от министър-председателя и финансовия министър, че средствата ще се поемат от националния бюджет, успяха да ни заблудят. За съжаление реалността е съвсем друга и проблем с парите по програмата има.
За да приключим успешно проектът „Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на гр.Севлиево“, ние трябва да се разплатим с фирмите-изпълнители. С тази цел на 10 март 2014г. Община Севлиево кандидатства пред фонда, който финансира общините по европроектите - ФЛАГ, за отпускане на краткосрочен и дългосрочен заем на обща стойност от 4 334 357,4 лв. Така на 7 май в Община Севлиево получихме писмо, с което ни уведомяват, че одобряването на искания кредит е отложено, т.е отказано. Като причина за това е посочено, че фондът е спрял всички плащания и е отложил одобряването на нови искания за кредити, които са свързани с изпълнението на договорите по Оперативна програма „Околна среда”, докато не се възстановят плащанията за безвъзмездна финансова помощ от държавата.
От месец февруари до април тази година Община Севлиево е внесла четири искания за възстановяването на средства с обща стойност близо 3 600 000 лв. Те са разгледани от Управляващия орган на Оперативната програма, но все още не са приведени на Общината. Сега предстои изпълнителят на СМР да актува новите изпълнени строително–монтажни работи на стойност над 3 500 000 лв. без ДДС. В момента изпълнителите работят със собствени средства до подновяване на плащанията от Оперативната програма и от фонд ФЛАГ.
Спрените пари от Оперативната програма са сериозен проблем и крият рискове за успешното финализиране на проекта".
Darik news

Без вода днес в областта

19 май 2014 09:00 | Дарик Добрич

С нарушено водоподаване заради отстраняване на аварии ще останат следните места и адреси в Добричка област, информират от ВиК:

- Община Добрич – ул.Иван Вазов 6 , ул.Божур 16а, ул.Любен Каравелов

- Община Добричка – с.Лясково, С.Бранище, С.К.Гешаново;

- Община Балчик – гр.Балчик-ул.Г.Бенковски, с.Змеево;

- Община Каварна – гр.Каварна-ул,Витоша5, ул.Сава Ганчев3;

- Община Шабла – с.Божаново;

- Община Ген.Тошево – с.Сираково;

- Община Тервел – гр.Тервел - ул.Х.Димитър, с.Кочмар;


Darik news

Общински пазари“ ще си прави офиси за половин милион19 май 2014 19:05
Административно-търговска сграда на стойност 500 000 лв. ще строи дружеството със 100% общинско участие „Общински пазари“-Разград. Това стана ясно по време на заседание на комисиите по законност и управление на общинска собственост към Общински съвет-Разград. Шефката на пазара Диана Колева уточни, че това ще се извърши с банков кредит догодина, техническият проект вече е готов. Новата сграда ще е на мястото на настоящите офиси на „Общински пазари“, освен кабинети за администрацията обаче ще има и търговски помещения, включително и боулинг.
Колева допълни, че по подобен начин е изграден покрития пазар преди години, по сметка дружеството имало 200 000 лв., а кредитът бил за 300 000 лв. Сега в банка общинското дружество има 55 000 лв., към които се очаква да прибави 10136,49лв. Тези пари са част от печалбата, която дружеството е натрупало за 2013 г. Тя е общо 16 818,48 лв., в докладна, която на заседанието представи председателят на бюджетната комисия Петко Стоянов, се предвижда община Разград да получи дивидент от 5000 лв. По закон 10% от печалбата – 1682 лв. – остава във фонд „Резервен“.
На съвместното заседание на двете комисии днес бяха обсъдени още две предложения за разпределение на печалбата на „Общински пазари“ – на съветника от Синята коалиция Иво Димитров цялата печалба да се прехвърли за инвестиционни цели и на Мирослав Грънчаров от ГЕРБ цялата печалба да е за дивидент. И двете обаче не срещнаха одобрение.
В докладната на Стоянов се отчита и печалбата на другото дружество със 100% общинско участие: „ДКЦ I“. Тя е в размер на 3229,73лв, ще бъде отнесена в баланса на дружеството за покриване на загуби от минали години.
Докладната ще бъде гласувана на редовната майска сесия на местния парламент. На заседанието на комисиите предложението за решение да бъде одобрено бе одобрено от мнозинството, като съветниците от ГЕРБ се въздържаха.

Darik news


Darik news

Културен афиш

19 май 2014 09:13 | Дарик Добрич
Фотоизложба „Спортът и децата по света” по проект „Нашият красив регион” на ЦДГ №9 „Пчеличка” ще бъде представена от 10.00 часа във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе”.
Открит урок по родолюбие на тема „Хайдушкото движение и националноосвободителните борби” с участието на клуб „Традиция” – Добрич ще се проведе от 13.00 часа в Хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий”.
Литературно четене на открито в Лапидариума пред община Добрич ще се състои от 18.00 часа под мотото „Знаците, които говорят” с участието на автори от Сдружение на писателите по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Концертът на Български камерен оркестър с диригент Алексей Измирлиев е с начален час 19.00 в Огледална зала „Нели Божкова”. В програмата – филмова музика.

От 19.00 часа в Общинския младежки център е началото на бенефиса на абитуриентите от Експериментален театър с ръководител Севдалина Сарандева.


Darik news

Проектът „Шумен - живият град" и ПиАр агенцията на Максим Бехар отличени на годишните награди на БАПРА
Проектът „Шумен - живият град" бе отличен с награда от BAPRA Bright Awards 2014 /годишните награди на Българската асоциация на ПР агенциите/. ПиАр агенцията на шуменеца Максим Бехар - „М3 Комюникейшън Груп", която реализира проекта на Община Шумен бе отличена за работата си с трети места в най-значимите категории - „Агенция на годината" и „Комуникационна кампания в публичния сектор" с проекта „Шумен - живият град".
„Особено съм радостен, че проектът, над който работихме в моя роден град Шумен, бе отличèн. Благодаря на целия екип, който го осъществи, но особено на кмета Красимир Костов и на зам.-кмета по културата Живка Тонева, за огромната помощ и съдействие. Щастлив съм, че за пореден път доказахме професионализма и уменията си успешно да реализираме проекти за различни сектори.", каза Максим Бехар.
В юбилейното, пето издание на BAPRA Bright Awards взеха участие 86 кампании, подадени от 20 агенции и 6 компании и организации. Тази година оценяването на най-успешните ПиАр кампании в България се извърши от 20-членно международно жури, с председател беше Дейвид Галахър, президент на Световната PR организация.
Проектът „Шумен - живият град" бе финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, а реализацията му бе финализирана през лятото на миналата година. „Шумен - живият град" е проект на Община Шумен, който в продължение на една година обогати културния живот на жителите на града и помогна за утвърждаването на Шумен и региона като център на духовността, знанието и творчеството.

Darik news

Туристическият потенциал на Габрово, Севлиево и Трявна представен в „Зелени дни“

19 май 2014 09:57
бщините Габрово, Трявна и Севлиево участваха в петото издание на фестивала за устойчив туризъм и здравословно хранене „Зелени дни“, който се проведе от 10 до 14 май в София под надслов „Зелените хоризонти на България“. Организатори са Българска асоциация за алтернативен туризъм и туроператорът „Одисея-ин“ с подкрепата на Столична община, посолствата на Франция и САЩ и Министерство на икономиката и енергетиката.
Гостите на партньорския щанд получиха богата информация за природните забележителности и културно-историческите обекти в региона. Бяха представени осемте туристически пакета, разработени по проект „Подкрепа за развитие на регионален интегриран туристически продукт в общините Габрово, Трявна и Севлиево“.

Пролетният фестивал показа алтернативни туристически дестинации и средства за опазване на природното и културното наследство на България, както и за развитието на капацитета на местните общности да печелят от земеделие и туризъм. Включиха се над 50 изложители с различни идеи, както за здравословен начин на живот, така и за постигане на устойчиво развитие в туризма. В рамките на форума се състоя международна конференция с акцент върху биоземеделието и добри практики в екологичния селски и планински туризъм.

Участието на Габрово, Трявна и Севлиево е девето поред в рамките на проекта за регионален туристически продукт, чиято цел е да подкрепи и увеличи интереса към конкурентоспособни туристически атракции на територията на трите общини. Представянето в специализирани събития е само част от предвидените дейности. По проекта са разработени атрактивни рекламни материали, лого и слоган на марката, интернет страница с мобилно приложение, рекламен филм, клипове и други. Към момента се провежда втора рекламна кампания в национален и международен мащаб, позиционирана в радио и телевизионни медии, както и във водещи електронни платформи и печатни издания.


Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница