Международен ден без тютюнопушене – 21 ноември, 2013 ГДата23.10.2018
Размер165 Kb.
#94736

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция КюстендилМЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ – 21 НОЕМВРИ, 2013 Г.За първи път Международният ден без тютюнопушене е отбелязан през 1977 г. в САЩ по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно всеки трети четвъртък на ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден, а понякога и завинаги.

Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).

В България за първи път той е отбелязан през 1990 г.

Кампанията има за цел да промени отношението на хората към тютюнопушенето, като за милиони консуматори това представлява едно предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия.

Тютюнопушенето се превърна в световна епидемия. Тревожно е увеличаването на употребата на тютюн сред жените от всички страни. Въпреки че науката открива непрекъснато нови факти за пораженията, които тютюнът нанася върху човешкия организъм, броя на пушачите, особено сред младите хора не намалява.

Съществуват много научни доказателства, че преустановяването на тютюнопушенето носи значителни преимущества за здравето и рязко снижава риска от повечето заболявания, свързани с употребата му. Отказването от тютюнопушене е благоприятно за здравето във всяка възраст.

На този ден ние, здравните професионалисти, се обръщаме към всички пушачи с призив да не пушат и да допринесат за опазване на своето здраве и здравето на хората около тях – в дома, на работното място, на обществените места.

По повод Международния ден без тютюнопушене – 21 ноември, 2013г. РЗИ- Кюстендил провежда кампания със следните инициативи:  • Съвместно със Сдружение „Младежки парламент” от 21 октомври до 15 ноември, 2013г. организира фотоконкурс на тема „Тютюнопушенето и вредите от него върху нас - хората и околната среда” за млади фотографи от 5 до 12 клас от община Кюстендил;

  • На 19 ноември в град Бобов дол, учениците от СОУ „Христо Ботев” в училището ще подготвят изложба от рисунки, колажи и фотоси посветени на тема „Тютюнопушене – проблеми и здравни последици”; ще се проведе викторина; предстои определяне на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта на желаещи пасивни и активни пушачи и консултиране; регистриране и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите (попълване на въпросник за пушачи);

  • На 21 ноември от 11.00 часа на площад „Велбъжд”, град Кюстендил предстои подреждане на фотоизложба и награждаване на победителите във фотоконкурса; определяне на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта на желаещи пасивни и активни пушачи и консултиране; разпространение на информационни материали.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница