Международен ден на хуманитарните дейности: подкрепата на Европейския съюз за хуманитарната дейностДата01.02.2017
Размер49.93 Kb.
#13973

Европейска комисия

memo

Брюксел, 18 август 2013 г.Международен ден на хуманитарните дейности: подкрепата на Европейския съюз за хуманитарната дейност

Преди десет години на 19 август при брутално нападение срещу централата на ООН в Багдад загинаха 22 души, включително и специалният представител на ООН в Ирак Sergio Vieira de Mello. През 2008 г. Общото събрание на ООН обяви 19 август за Международен ден на хуманитарните дейности в памет на жертвите на това нападение и в чест на всички други хуманитарни работници, които се намират на огневата линия.

Като най-голям донор на хуманитарна помощ в света Европейският съюз споделя загрижеността относно безопасността на хуманитарните работници и способността им да изпълняват своята благородна мисия. Помощта, финансирана от Европейската комисия, достига до хората, които се нуждаят от нея, благодарение на нейните 200 хуманитарни партньори, които включват агенции на ООН, неправителствени организации и международни организации, като например Международния комитет на Червения кръст/Червения полумесец, Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец и Международната организация по миграция. Благодарение на хуманитарните работници Европейската комисия дава израз на солидарността на европейските граждани, мнозинството от които подкрепят усилията на Европейския съюз за оказването на помощ на жертвите на кризи и бедствия.

Една все по-опасна дейност

Нападенията срещу хуманитарни работници нараснаха по отношение на честотата и сериозността, като много от тях са насочени пряко срещу тях. През последното десетилетие при доставянето на помощи загинаха над 880 хуманитарни работници, а други 1 450 бяха отвлечени или ранени. През същия период тройно нараснаха инцидентите, свързани със сигурността, при които мишена бяха хуманитарни работници. Преобладаващата част от жертвите са хуманитарни работници, които служат в собствените си държави, като тази тенденция се потвърждава и във войната в Сирия. Емблемите и флаговете на хуманитарните организации, които обикновено осигуряваха защита за хуманитарните работници, сега ги превръщат в мишени.

Това се случва на хора, които помагат на сирийските бежанци, конгоанските жертви на изнасилване, лицата, преживели земетресения и урагани, и на милионите жертви на други кризи. Фактът, че нападенията са насочени срещу хора, които помагат за спасяването на живота на други хора, прави престъпленията срещу хуманитарните работници още по-възмутителни.Примери за неотдавнашни нападения срещу хуманитарни работници

Афганистан продължава да бъде най-опасната държава за хуманитарните работници. От 2012 г. насам се случиха 86 инцидента, при които бяха убити 31 души, а около 100 бяха отвлечени, като по-голямата част от тях са афганистански граждани.

Войната в Сирия представлява също така трудна и опасна ситуация за хуманитарните работници. През март тази година при ракетно нападение в Дамаск загина местен служител на ЕС. От началото на кризата са убити най-малко 20 доброволци от сирийския арабски Червен полумесец и девет хуманитарни работници на ООН.

В Сомалия и Кения ситуацията също се влошава. След предишната вълна на несигурност ООН възобнови отварянето на своите представителства в Могадишу, но преди два месеца при мащабна атака срещу централата ѝ там бяха убити 15 души. За щастие двама испански служители, работещи за „Лекари без граници“ (Médecins Sans Frontières), които бяха отвлечени в близост до бежанския лагер в Дадааб (Кения), бяха освободени миналия месец, след като прекараха 20 месеца в плен.

Конфликтът в Дарфур има тревожни последици за сигурността на хуманитарните работници. През юли миналата година двама служители на „World Vision“ загинаха при кръстосан обстрел между судански войници и бунтовнически групировки. Неправителствената организация реши да прекрати своите операции в района, в резултат на което можеше да бъдат изложени на риск един милион души, ползващи се от нейната подкрепа. В крайна сметка макар и в ограничена степен организацията възобнови дейността си в четири лагера за вътрешно разселени лица.Нападенията срещу хуманитарните работници имат огромни последици за тези, на които те се опитват да помогнат. Хиляди хора в уязвимо положение могат да останат без жизненоважна подкрепа, ако несигурността принуди хуманитарните организации да преустановят своите дейности или да се оттеглят от даден опасен регион.

Зачитане на международното хуманитарно право

Хуманитарните работници не вземат страна — те помагат на лицата, които се нуждаят от помощ, независимо от тяхната националност, религия, пол, етнически произход или политическа принадлежност. Независимо от това, ако в представите си враждуващите групировки свързват хуманитарните работници с военните, политическите, религиозните или идеологическите органи, те ще бъдат в опасност.

По време на война нападенията срещу хуманитарни работници представляват нарушение на международното хуманитарно право (МХП), което ясно определя отговорностите на държавните и недържавните участници при въоръжени конфликти по отношение на основни въпроси, като например правото на хуманитарна помощ, защитата на цивилното население, включително медицинските и хуманитарните работници, или защитата на правата на бежанците, жените и децата. МХП е задължително за всички държави, но все по-често бива потъпквано.

Европейският съюз активно насърчава спазването на международното хуманитарно право, включително чрез мерки за популяризиране, политически мерки и финансиране за получаване на достъп до хуманитарна помощ, образование и осведоменост относно МХП. Европейската комисия финансира обучение в областта на МХП на гражданския и военния персонал, участващ в операциите на ЕС по управление на кризи, като например мисията на ЕС за обучение в Мали (EUTM). От март до юни в рамките на EUTM бяха обучени малийски войници относно хуманитарните принципи, международното хуманитарно право и защитата на вътрешно разселени лица, бежанци, жени и деца.Хуманитарната дейност на Европа

Европа има дългогодишни традиции в областта на хуманитарната дейност, с които може да се гордее, и е родина на много от най-големите и най-ефективни хуманитарни организации в света.

През годините държавите — членки на ЕС, са се ангажирали и са предоставяли щедри дарения в подкрепа на жертвите на многобройни извънредни ситуации.

Съвкупно Европейският съюз предоставя хуманитарна помощ в продължение на повече от 40 години. През 1992 г. той създаде Службата за хуманитарна помощ на Европейската общност („ECHO“), „за да гарантира по-бърза и по-ефективна намеса“. През февруари 2010 г., когато настоящата Европейска комисия встъпи в длъжност, ECHO се превърна в пълноценна Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“, а Кристалина Георгиева стана първият европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Днес ЕС е един от най-големите донори на хуманитарна помощ.

Само през миналата година Европейската комисия помогна на 122 милиона души в над 90 държави, а през 2013 г. тя продължава активно да помага на жертвите на конфликтите в Сирия и Мали, на преживелите природни бедствия в Азия, на хората, засегнати от продоволствената несигурност в Сахел, и на уязвимото население, живеещо в условия на забравени кризи, като например тежкото положение на колумбийските бежанци или кризата в Централноафриканската република.За повече информация

MEMO/13/741: Международен ден на хуманитарните дейности 2013 г.: изявление на комисаря на ЕС Кристалина Георгиева

Генерална дирекция на Европейската комисия „Хуманитарна помощ и гражданска защита“:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

MEMO/13/742

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница