Международен ден на хуманитарните дейности: в чест на хората, посветили се на това да помагат на другитеДата11.02.2018
Размер42.99 Kb.
#57923

Европейска комисия — Съобщение за пресата


Международен ден на хуманитарните дейности: в чест на хората, посветили се на това да помагат на другите

Брюксел, 18 август 2011 г. — 19 август е Международният ден на хуманитарните дейности и както всяка година от 2008 г. насам, утре Европейската комисия ще почете хората, които посвещават своя живот на това да пазят и подобряват живота на онези, които се нуждаят от помощ, за да оцелеят.

„Хуманитарните работници са скромни хора. Техните постижения обаче съвсем не са такива: всеки един от тях може да помогне на стотици хора и това на практика би могло да бъде разликата между живота и смъртта, между глада и нищетата и надеждата и края на зависимостта от чужда помощ,“ заяви Кристалина Георгиева, комисарят на Европейския съюз по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи.

Като цяло ЕС е най-големият донор на хуманитарна помощ в света, като от началото на тази година той е предоставил над 37 % от общото финансиране за хуманитарна помощ. Комисията работи активно, за да гарантира, че водещата роля на Европа в хуманитарната област води до конкретни резултати. В Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ (ECHO) на Комисията работят повече от 400 души, разпределени в 47 местни служби по целия свят, където има нужда от хуманитарна помощ.

Комисията си сътрудничи с над 200 организации за хуманитарна помощ. Нейните хуманитарни партньори включват 14 агенции на Организацията на обединените нации, 191 неправителствени организации и три международни организации (Международния комитет на червения кръст/червения полумесец, Международната федерация на червения кръст/червения полумесец и Международната организация за миграция (МОМ)).

През 2010 г. Комисията е финансирала дейността на най-ефективните оператори с хуманитарна помощ в света с 1 115 милиарда евро. Тази подкрепа означава помощ и надежда за 151 милиона страдащи хора в 80 страни.

Международният ден на хуманитарните дейности се отбелязва за четвърти път по целия свят в чест на хуманитарните работници, изгубили живота си, и има за цел да подобри осведомеността за хуманитарната помощ в световен план. Организацията на обединените нации избра за тазгодишната кампания мотото „хора в помощ на други хора“. Началото на отбелязването на Международния ден на хуманитарните дейности беше поставено през 2008 г. от Общото събрание на ООН, което избра датата 19 август в памет на двадесет и двамата хуманитарни работници на ООН, които загинаха при бомбена експлозия в седалището на ООН в Багдад, Ирак на 19 август 2003 г. Сред убитите беше и специалният представител на генералния секретар на ООН Sergio Vieira de Mello.

„Международният ден на хуманитарните дейности отбелязва момент на възпоменание и тъга, но и на решимост да продължим да помагаме на най-нуждаещите се независимо от опасностите,“ заяви комисар Георгиева.

Хуманитарните работници заплащат висока цена за работата, с която са се нагърбили. Отвличанията, престрелките и смъртните заплахи са част от длъжностната характеристика в Афганистан и Сомалия, Дарфур, Шри Ланка и на много други места. Според Организацията на обединените нации през последните десет години предоставянето на помощ на нуждаещите се става все по-опасно за хуманитарните работници. Атаките срещу хуманитарни постове са се увеличили три пъти, като броят на жертвите на година е бил около 100. През 2010 г. са станали 129 инцидента, свързани със сигурността, чиито обект са били хуманитарни работници, като 69 от тях са били убити, 86 — ранени и 87 — отвлечени.

ЕС е решен да продължи да помага на хуманитарните работници в тяхната битка срещу нещастието и да се бори за спазването на хуманитарните принципи.ХУМАНИТАРНАТА ДЕЙНОСТ НА ЕВРОПА

Европа може да се похвали с дългогодишни традиции в областта на хуманитарната дейност, като тук са основани много от най-големите и ефективни хуманитарни организации в света.

През годините държавите-членки на ЕС взеха активно участие и предоставиха щедри дарения в подкрепа на жертвите на многобройни хуманитарни кризи.

Европейският съюз също активно предоставя хуманитарна помощ в продължение на повече от 40 години. През 1992 г. той създаде Службата за хуманитарна помощ на Европейската общност („ECHO“), „за да гарантира по-бърза и по-ефективна намеса“. С встъпването в длъжност на сегашната Европейска комисия през 2010 г. ECHO беше трансформирана в пълноценна Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“. Промяната бе продиктувана от Договора от Лисабон, в който на хуманитарната помощ и гражданската защита беше отредена съвместна и по-съществена роля. Кристалина Георгиева стана първият европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Комисията е предоставила хуманитарна помощ в над 100 страни по цял свят. През годините най-големите получатели на хуманитарна помощ на ЕС са били: Хърватска и Босна и Херцеговина (по време на разпадането на Югославия), Судан, Демократична република Конго, Афганистан, окупираната Палестинска територия, Пакистан, Русия и Бурунди.

Сред големите кризи, при които демонстрираната от ЕС солидарност имаше огромен положителен ефект, бяха южноазиатското цунами през 2004 г., земетресението в Хаити от 2010 г. и наводненията в Пакистан. Важен аспект на хуманитарната дейност на Комисията е нейният фокус върху „забравените кризи“ — хуманитарни ситуации, които са слабо отразени в медиите и при които често пъти Комисията е единственият източник на хуманитарна помощ.

Понастоящем Европейският съюз е най-големият донор на хуманитарна помощ. Сред двадесетте най-големи институционални донора в света са Европейската комисия и единадесет държави-членки на ЕС — Швеция, Обединеното кралство, Германия, Нидерландия, Финландия, Дания, Испания, Франция, Ирландия, Белгия и Италия.

За допълнителна информация:

Интернет страница на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Лица за връзка:

David Sharrock: +32 2 296 89 09

Ирина Новакова: +32 2 295 75 17IP/11/970

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница