Международен търговски и културен център ●геопан● на медиите до22 май 2009, 12. 00 чстраница1/4
Дата03.04.2017
Размер436.28 Kb.
  1   2   3   4
МЕЖДУНАРОДЕН ТЪРГОВСКИ И КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР ●ГЕОПАН●


на медиите до22 май 2009, 12.00 ч.21 – 25 май 2009 г., Българска църква “Св.Св. Константин и Елена”

гр. Одрин, Р.ТурцияБургас

2009 г.


Информационна агенция "Фокус"

Адрес: София 1505, ул."Султан Тепе" 8


Тел.: (359 2) 9607011, (359 2) 9607012
Факс: (359 2) 9607013
E-mail: focus@focus-news.net
Търговски отдел: sales@focus-news.net

Българският празник в Одрин бе почетен от стотици граждани

22 май 2009 | 09:04Одрин. Българският евродепутат Маруся Любчева взе активно участие в организирания в Одрин празник на обновената българска църква “Св. Св. Константин и Елена”, съобщиха от пресцентъра на евродепутата. Още от ранни зори стотици българи от Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Видин, Бургас, както и много българи, живеещи в Турция, изпълниха двора на църквата и улицата около нея. Цялостната организация на празника бе поета от Генералното консулство на Република България в Одрин и лично от Генералния консул Ангел Ангелов, от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийското дружество „Екзарх Антим І” Бургас, чийто почетен председател е доц. Любчева.
Освен храм - празника, още две събития белязаха деня – освещаването на мястото за изграждане на паметник на Екзарх Антим І и представянето на изложбата „Европейското откриване на Черно море” под патронажа на Маруся Любчева и народния представител Петър Кънев.
За паметника на Екзарх Антим І е определено централно място в двора на църквата „Св. Св. Константин и Елена”, а изложбата бе подредена в храма и в предверието. Негово Високопреосвещенство видинският метрополоит Дометиан проведе тържествено богослужение с отци от видинската митрополия, като в своето слово определи възстановяването на църквата като изключително дело, плод на усилията за съхраняване на българските свети места. Той благодари на всички, които са имали отношение към това велико дело, както и на организаторите на българския празник.
В качеството си на почетен председател на Тракийското дружество „Екзарх Антим І” Бургас, доц. Любчева подари на църквата икона на св. Св. Константин и Елена, която бе осветена от Негово Високопреосвещенство Дометиан. Самият той подари на храма албум „Българските земи от древността до днес” в карти и гравюри от архива на д-р Симов. Пред събралото се множество в двора на църквата, Генералният консул Ангелов и доц. Любчева откриха изложбата „Европейското откриване на Черно море”. Маруся Любчева поздрави хората с празника и отбеляза, че „усилията, които са положени за изграждането на храма са довели до съхранение на православните устои”.
„Съпричастни на днешния празник, ние искаме да превърнем това място в център на българската духовност и на култура. Тази територия винаги е била и ще бъде български олтар. Не случайно днес тук присъства именно тази изложба”, сподели Любчева и допълни: „Ние се надяваме с откриването на паметника на Екзарх Антим І да превърнем мястото в огнище на българското родолюбие и онези принципите и ценности, към които ние принадлежим и с които заехме достойно мястото си в ЕС”.
Българският евродепутат благодари на Генералния консул за приноса му за възстановяването на българските духовни средища в Одрин. Беше поднесено приветствие и от името на Боряна Божашка, председател на Държавна агенция по архивите, а за съдържателната част на изложбата говори д-р Стефан Пейков. Българският празник включи и народно веселие с фолклорни формации от Варна, Созопол и Пловдив.Европейски офис - Бургас - Маруся Любчева - член на Европейския

Откриване на детска фотоизложба „Аз и морето” по случай Деня на морето, Бургас. Представяне на изложбатаЕвропейското откриване на Черно море” в Одрин ...
www.bs-ml.eu/DetailNews.php?id=202 - 23k -

Маруся Любчева на посещение в Одрин

2009-05-21


По покана на Генералния консул на Република България в Одрин Ангел Ангелов  Маруся Любчева взе участие в тържествения прием , организиран от Генералното консулство по повод 24 май - ден на славянската писменост на българската просвета  и култура.


Гости на  генералното консулство бяха още областните управители на Кърджали, Хасково, Председателят на Съюза на тракийските дружества в България, много  представители на  Пловдивска, Хасковска, Видинска, Бургаска области. Видни представители на турската общественост и представители на дипломатически мисии   бяха също сред гостите на приема.
Събитието се превърна в  своебразна среща на добросъседството и сътрудничеството, потвърдена от Н.Пр. Генералния консул в  тържественото слово.
Маруся Любчева поднесе на Генералния консул  картина – високохудожествена фотография на „Лъвската глава” – един от най- забележителните природни паметници в Странджа – както в българската, така и в турската част на планината.
Маруся Любчева поздрави Генералния консул с постигнатото през последните години и особено за неговите усилия при възстановяването на  православните територии – храмовете Св. Георги и Св.Св. Константин и Елена.
Организираният от Генералното консулство концерт допринесе за превръщането на  приема в истински български празник.
Посещението на Mаруся Любчева продължава с отбелязването на деня на Св.Св. Kонстантин и Елена  и освещаването на мястото за изграждане на паметник на Ензарх Антим І.Информационна агенция "Фокус"

21 Май 2009 ... Одрин. Трите модула на изложбатаЕвропейското откриване на Черно море”- Западното черноморско крайбрежие в стари гравюри и карти; ...


www.focus-news.net/?id=n1187312 -Информационна агенция "Фокус"

Адрес: София 1505, ул."Султан Тепе" 8


Тел.: (359 2) 9607011, (359 2) 9607012
Факс: (359 2) 9607013
E-mail: focus@focus-news.net
Търговски отдел: sales@focus-news.net

Изложба за Черно море ще бъде открита в Одрин по инициатива на Маруся Любчева

21 май 2009 | 05:16Одрин. Трите модула на изложбата “Европейското откриване на Черно море”- Западното черноморско крайбрежие в стари гравюри и карти; Бургас – най-древното пристанище на Тракийските царе и Черно море – наша обща отговорност, по инициатива на Маруся Любчева ще бъдат представени официално в българската православна църква “Свети Константин и Елена” в Одрин. Това е поредната спирка на изложбата, след като презентацията и в Европейския парламент в Брюксел, в столицата на Молдова – Кишинев, както и в Созопол и в Бургас мина с изключителен интерес и бе посетена от над 15000 души. В навечерието на големия празник – Денят на славянските просветители Свети Кирил и Методий за първи път на публиката в съседна Турция ще бъде показано изображението Кирил и Методий, основателите на славянската писменост, откриват мощите на Св. Климент, папа Римски, в Херсон в Черно море от Менология на император Василий ІІ.
Изображението е създадено около 985 г. и е част от ръкопис, намиращ се във Ватиканската апостолическа библиотека. Обработката се показва за първи път като въведение на изложбата. С тази малко позната страница от живота на светите братя се поставя началото на подводните проучвания в черноморския район и в Европа въобще.
www.infotourism.net Тържества в Одрин по случай 24 май

21 Май 2009 ... Тържества в Одрин по случай 24 май ... ще бъде открита изложбата "Европейското откриване на Черно море" и ще бъде осветено място за паметник ...


www.infotourism.net/news.php?newsid=19870 - отпреди 19 часа -


Тържества в Одрин по случай 24 май
В рамките на празненствата на 21 май ще бъде отслужена тържествена литургия в българската църква Св. Св. Константин и Елена, ще бъде открита изложбата "Европейското откриване на Черно море" и ще бъде осветено място за паметник на Екзарх Антим I.


21.05.2009

a  a  a 


В Одрин вчера започна поредица от инициативи, с които ще бъде отпразнуван 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В сряда в Тракийския университет в Одрин арх. Васил Китов изнесе лекция и бе открита изложба. Вечерта се състоя прием по случай 24 май с участието на високопоставени представители от България и от Турция.
В рамките на празненствата на 21 май ще бъде отслужена тържествена литургия в българската църква Св. Св. Константин и Елена, ще бъде открита изложбата "Европейското откриване на Черно море" и ще бъде осветено място за паметник на Екзарх Антим I. Концерти и изложби ще съпровождат проявите.
Организатори са българското генерално консулство в Одрин, Министерството на културата, Съюзът на тракийските дружества и евродепутатът Маруся Любчева. За тържествата по случай 24 май в Одрин са пристигнали много туристи от България, очаква се и одринци да участват в тях.

 Дума

Български празник в Одрин - DARIK News

19 Май 2009 ... Тази година в Одрин за пръв път ще се проведе български празник ... Ще бъде представена изложбатаЕвропейското откриване на Черно море”, организирана от евродепутата доц. ... Европейски ден на морето. Станимир Димитров ...


dariknews.bg/view_article.php?article_id=357672 - 34k –


Каталог: compass -> docs -> 2009
2009 -> Арт Галерия Ларго представя изложба – живопис на Явор Витанов “Картини от дома”
2009 -> Програма на видеохолика 2009 международен видео арт фестивал II издание/ патица по пекински или видео по време на криза 4 13 август 2009, варна
2009 -> Книга на откривателите и изобретателите траян константинов траянов
2009 -> Отчет на Управителния съвет на бнапд за периода от 29. 03. 2008 г до 28. 03. 2009 г. Уважаеми колеги, дами и господа
docs -> Община белослав – варненска област
2009 -> Бургаска морска асоциация и н ф о р м а ц и о н е н б ю л е т и н
2009 -> Протест срещу назначаването на капитан Църнаклийски за шеф на Морската администрация До
2009 -> Община град добрич регионална библиотека “дора габе” добрич
2009 -> Декларация на Съюза на подводничарите в Република България


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница