Международна година на водното сътрудничествоДата24.07.2016
Размер32.89 Kb.
#3969
22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА ВОДНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО”


През 1992 година на международна конференция по околната среда и развитието (UNCED), която се провежда в Рио де Жанейро, Бразилия се приема резолюция, според която 22 март се обявява за Световен Ден на Водата. Така от 1993 г. на много места по света се организират разнообразни събития, които целят да информират обществата и да привлекат вниманието на повече хора към сериозните проблеми с питейната вода в световен мащаб.

През декември 2010 г. Общото събрание на ООН обявява 2013 г. за Международна година на водното сътрудничество. В резултат на тази декларация Световният ден на водата (22 март) 2013 се посвещава на темата Международно водно сътрудничество.

ООН – Вода (UNWater) призовава ЮНЕСКО да поеме контрола по организацията на Международната година на водното сътрудничество. Предложението е най-вече заради уникалния мултидисциплинарен подход на организацията, която съчетава естествените и социалните науки, образованието, културата и всички сфери на комуникация.

Целта на Международната година на водното сътрудничество е  да повиши информираността относно потенциала на водното сътрудничество и предизвикателствата пред управлението на водите в условията на увеличеното търсене на питейна вода. Целта на така обявената година е да се покажат успешни инициативи с водно сътрудничество, както и да се обсъждат въпроси, свързани с водното образование, дипломацията, трансграничното управление на водите и т.н.

Глобалният фокус върху водното сътрудничество ще даде възможност на заинтересованите страни да се възползват от набраната инерция, създадена на конференцията на ООН по въпросите на устойчивото развитие, както и да подпомогне формулирането на нови цели, които ще допринесат за развитието на водните ресурси, които наистина са устойчиви.

Как замърсяваме водата?


Водата е едно от най-важните неща, нужни за оцеляването на човека, на второ място след въздуха. Всички известни форми на живот се нуждаят от вода, за да оцеляват, да се развиват и размножават.

Замърсяването е все по-голяма заплаха за качеството на водните ресурси. Човешката дейност през последните 50 години е отговорна за най-голямото замърсяване на водните ресурси в цялата история. Едни от най-големите водни количества днес се използват в домакинствата за битови нужди като къпане, миене, пране и т.н. Използваме свежата вода още за поливане на зелените площи, миене на колите или пълнене на басейни. Това се счита за разумно и оправдано, но всъщност човечеството ежедневно разхищава огромна част от безценния ресурс, подценявайки проблема с неговото използване и запазване за бъдещите поколения.

Всеки ден 2 милиона тона  човешки отпадъци се изхвърлят в питейните води. В развиващите се страни 70% от промишлени отпадъци се стичат  непречистени във водоемите и така замърсяват водоснабдителните мрежи. По информация на ООН днес на планетата 27% от градското население няма достъп до водопроводна мрежа, четвърт от жителите – 790 милиона души са лишени от възможността да ползват канализационна система. От 250 до 500 милиона кубически литра питейна вода ежегодно се губят във ВиК системите на градовете в следствие на течове и аварии.

В последните години във връзка с развитието на индустриализацията и химизацията, селското стопанство, масовото приложение на препарати за растителна защита, с бързото развитие на промишлеността и строителството, хидротехническите съоръжения и транспортните пътища нарасна рискът за здравето на населението, предизвикан от влошаване на качествата на водата.

Това е само част от черната статистика, обричаща човечеството на жажда, глад и болести, която реално ще се сбъдне, ако не се подобри ефективността на опазване и използване на водните ресурси.


Как можем да защитим този ценен ресурс водата?


Доброто качество на водите поддържа здрави екосистемите и следователно води до подобряване на човешкото благосъстояние и обратно - лошото им качество вреди на околната среда и човечеството. Бъдещото производство на храни и други селскостопански продукти няма да бъде възможно, без да се положат усилия за опазването и по-рационалното използване на водата.

Можем да оптимизираме потреблението си чрез събирането на дъждовни води и роса, използването на енергията на слънцето и вятъра за обезсоляване и третиране на отпадъчните води, използване на вертикално земеделие и капково напояване, мониторинг на течовете и др. Рециркулация на вода в областта на аквакултурите може да намали използването на вода с 90%. Отпадъчни води от градовете, в действителност са ценен източник на вода и хранителни вещества за селското стопанство.

Животът на човечеството зависи от водните ресурси, следователно опазването им от замърсяване е отговорност на всеки.

Световният ден на водата 22 март предполага споделена отговорност.(по данни от интернет - www.unwater.org)
Каталог: wp-content -> uploads -> 2013
2013 -> Временно класиране „В”-1” рг мъже – Югоизточна България
2013 -> Конкурс за заемане на академичната длъжност „Доцент в професионално направление Растителна защита; научна специалност Растителна защита
2013 -> 1. Нужда от антитерористични мерки Тероризъм и световната икономика
2013 -> Днес университетът е мястото, в което паметта се предава
2013 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2013 г
2013 -> Йордан колев ангел узунов
2013 -> 163 оу „ Ч. Храбър в топ 30 на столичните училища според резултатите от националното външно оценяване
2013 -> Гр. Казанлък Сугласувал: Утвърдил
2013 -> Подаване на справка-декларация по чл. 116 От закона за туризма за броя на реализираните нощувки в местата за настаняване


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница