Меморандум за ефективна профилактика, скрининг и лечение на рака на гърдата в БългарияДата16.10.2018
Размер22.12 Kb.
МЕМОРАНДУМ

за ефективна профилактика, скрининг и лечение на рака на гърдата в България
В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата, на 17 октомври 2013 г. в Народното събрание на Република България, под патронажа на Комисията по здравеопазването се състоя кръгла маса на тема „Съвременен поглед върху профилактиката, скрининга и лечението на рака на гърдата“ с участието на народни представители, представители на администрацията на Президента на РБ, Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, водещи медицински специалисти в областта на онкологията и неправителствени организации.

Участниците в срещата отчитат, че:


  1. Ракът на млечната жлеза е сериозен обществено-здравен проблем в световен мащаб, тъй като представлява 25.8% от всички онкологични заболявания в женския организъм. Според данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 1.38 млн. нови случая на рак на гърдата, а около 458 000 жени умират от болестта.

  2. В България ракът на млечната жлеза се превръща в социалнозначимо заболяване, тъй като заема челно място в структурата на заболеваемостта и смъртността от злокачествени тумори при жените в страната. Ежегодно диагнозата се поставя на около 4 000 жени, а около 1 200 умират от тази болест.

  3. Опитът на водещите страни показва, че 30 - 40% от смъртните случаи могат да се предотвратят с ефективно организирана профилактика. Масовият скрининг води до съществено намаляване на разходите за здравни грижи и възможност за насочване на средствата към други здравни приоритети. Въвеждането на нови скринингови техники, правилно структурирани в комплексна профилактична програма, могат да генерират още по-висока ефективност при предотвратяването на смъртните случаи.

  4. Голяма част от инфраструктурата на програмата за организирана профилактика на рака на млечната жлеза може да се използва за скрининг при други тумори – рак на маточната шийка и колоректален карцином, което ще създаде потенциал за намаляване цената на масовия скрининг и за тези заболявания.

В резултат на този анализ, участниците в срещата убедено заявяват, че:


  1. При невъзможност за удължаване на срока на програмата, да се изработи Национална програма по типа на „Спри и се прегледай“.

  2. Настояват профилактиката и скрининга на рака на млечната жлеза да бъдат заложени като основни принципи във всички стратегически документи, включително и в Националната здравна стратегия 2014-2020 г.

  3. Апелират, вземайки предвид сериозния недостиг на специалисти в много направления на медицината, за създаването на Национална телемедицинска платформа, която да обедини водещи лечебни заведения в областта на профилактиката, скрининга и лечението на онкологичните заболявания в България. Тази платформа следва да се основава на високотехнологичните и иновативни постижения в областта на медицината и информационните технологии и комуникации.

  4. Настояват за изготвянето и приемането на Национална лекарствена стратегия, която позовавайки се на актуални данни от Българския национален раков регистър, да отчита реалните потребности на пациентите с онкологични заболявания, основани на принципите за ефикасност и предвидимост на лекарствената терапия в областта на онкологията.Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница