Месец април 2009 годинаДата08.06.2018
Размер62.28 Kb.
#72301
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

“ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯМЕСЕЦ АПРИЛ 2009 ГОДИНА
01 април (сряда)

19.00 часа
Вечер посветена на българския хумор с богата програма и весела томбола. Основен организатор – културно-просветно дружество „Кирил и Методи”. БКИ „Дом Витгенщайн” е домакин на проявата.
Място – зала № 1 на галерия – партер на БКИ „Дом Витгенщайн”.
02 април (четвъртък)

19.00 часа
Откриване на документалната изложба „Епохата на цар Фердинанд I – завръщането на България в Европа” и представяне на албум към нея, както и откриването на художествената изложба „Градините на Фердинанд”. Изложбите са посветени на 100 – годишнината от независимостта на България. Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мари Сакскобургготски е княз на България от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г.

Фердинанд е роден на 26 февруари 1861 г. във Виена.Завършва военна академия. Фердинанд е и писател, ботаник и филателист. Умира 1948 год. в гр. Кобург, Германия.

Стъпил на българския престол през 1887 год., княз Фердинанд започва една впечатляваща дългогодишна кариера. Той е изключително амбициозен, честолюбив, ловък и бързо ориентиращ се в ситуациите. След падането на правителството на Стефан Стамболов, той започва да налага своята воля в политическата практика. През 1986 год., успява да постигне признание от страна на руската дипломация и е признат и от Европейските държави за български княз, като така утвърждава окончателно династията си в България. Той спомага за осъществяваната модернизация в края на ХІХ и началото на ХХ век. След Освобождаването на България по покана на Княз Фердинанд у нас идват поредица от европейски специалисти, които допринасят за изграждането на едно модерно парково и гражданско строителство. Поставя се началото на формирането на зелени системи с парково строителство и сгради с представителни функции, както и отглеждането и селекцията на уникални растителни видове. Княз Фердинанд е основател на Естественоисторическия музей, към който впоследствие са добавени и Зоологическа и Ботаническа градина, включени в Царските природонаучни институти. Той издава указ за началото на издирването на български старини, по-късно включени в Етнографската сбирка към Народния музей. Царската библиотека наброява над 20 000 тома..

Съпътстващата проява – изложба от съвременни произведения на изкуството под наслов „Градините на Фердинанд” представлява подбрана колекция от около 30-40 картини от проведените пленери в парковете и градините на Фердинанд. Подборът на картините е направен от г-жа Долорес Дилова –куратор на изложбата. Инициативата е на г-жа Анелия Атанасова – Народен представител в 40-то Народно събрание.Документалната изложба и албума ще бъдат представени от проф. Андрей Пантев. Художествената изложба ще бъде представена от Анелия Атанасова – народен представител. Изложбите ще бъдат открити от г-н Явор Милушев – зам. министър на културата на Република България и г-н Ради Найденов – посланик на България в Австрия.
Събитието е по проект от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
Времетраене на документалната изложба: 03.04.2009 – 24.04.2009 г.
Място – двореца „Порча” - Виена.
Времетраене на художествената изложба: 06.04.2009 – 17.04.2009 г.
Място –галерия – партер на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатори:

- Федерално канцлерство на Република Австрия

-Федерално министерство на образованието, изкуствата и културата

- Министерство на външните работи на Република България

- Министерство на културата на Република България

- Посолство на Република България в Република Австрия

- Държавна агенция „Архиви”


07 април (вторник)

19.00 часа
В рамките на изложбите посветени на цар Фердинанд I в поредицата „На кино в Дом Витгенщайн” ще бъде представен двусерийният документален филм „Цар Фердинанд Български –непознатите години” на БТВ Документите.

Автори са Кристина Баксанова и операторите Борис Пинтев и Валентин Николов. Музиката е на композитора Константин Цеков.

Филмът разкрива неизвестни факти около живота на цар Фердинанд след абдикацията му през 1918 година. Авторът Кристина Баксанова проучва личния архив на царя от периода 1918-1948 година, както и документи на хофмаршалите му Едуард Вайх и ген. Петър Ганчев, които се пазят в държавния архив в Кобург.

В двата епизода са показани интересни снимки, писма и телеграми от кореспонденцията на българския владетел.

Първи епизод на филма – „ Непознатият цар” спечели наградата за най-добър телевизионен документален филм на 6-тия Международен фестивал за късометражни филми в Балчик през 2008 година.
Място – зала № 1 на галерия – партер на БКИ „Дом Витгенщайн”.
09 април (четвъртък)

19.00 часа
Откриване на Великденска изложба на православни икони. Копията на иконите са направени от художника Красимир Костадинов.

Времетраене на изложбата: 10.04.2009 – 30.05.2009 г.
Място - галерия – приземен етаж на БКИ “Дом Витгенщайн”.
21 април (вторник)

19.00 часа
Откриване на обща художествена изложба „Форма на живот – Витгенщайн” посветена на 120 години от рождението на философа Лудвиг Витгенщайн. В изложбата ще вземат участие художниците – Али Ал Таийе, Мария Бусман, Курт Кабалеро, Стоян Добрев, Титанила Айзенхарт, Кристине Грюнер, Хайди Харзибер, Петер Хаслер, Рихард Юртич, Флориан Лайбетседер, Рудолф Полански, Роджер Робертс, Хелмут Тойбъл, Буба Видам, Франц Вест, Адам Винер, Ервин Вурм и Мириям Видлер. Основен организатор на събитието е „Дружество за философия и изкуство” – Виена. БКИ „Дом Витгенщайн” е домакин.
Място - зала № 1 на галерия – партер на БКИ “Дом Витгенщайн”.

22 април (сряда)

19.00 часа
Представяне на филма „Лудвиг Витгенщайн”. Разговор с режисьора Фери Радакс. Основен организатор на събитието е „Дружество за философия и изкуство” – Виена. БКИ „Дом Витгенщайн” е домакин.
Място – зала № 1 на галерия – партер на БКИ „Дом Витгенщайн”.
23 април (четвъртък)

17.00 часа
Първи ден от философска конференция „Лудвиг Витгенщайн”- посветена на 120 години от рождението на философа Лудвиг Витгенщайн. В конференцията ще вземат участие философите – Д-р Томас Ауенгер, Проф. д-р Рихард Хайнрих, д-р Александър Хипман, проф. д-р Хербер Храковец, проф. д-р Петер Кампитс, д-р Ерстер Рамхартер, д-р Ханс-Доминик Швабъл и д-р Франц Шведиауер. Основен организатор на събитието е „Дружество за философия и изкуство” – Виена. БКИ „Дом Витгенщайн” е домакин.
Място – зала № 1 на галерия – партер на БКИ „Дом Витгенщайн”.
24 април (петък)

16.00 часа
Втори ден от философска конференция „Лудвиг Витгенщайн”- посветена на 120 години от рождението на философа Лудвиг Витгенщайн. В конференцията ще вземат участие философите – Д-р Томас Ауенгер, Проф. д-р Рихард Хайнрих, д-р Александър Хипман, проф. д-р Хербер Храковец, проф. д-р Петер Кампитс, д-р Ерстер Рамхартер, д-р Ханс-Доминик Швабъл и д-р Франц Шведиауер. Заключителна кръгла маса на същата тема.

Основен организатор на събитието е „Дружество за философия и изкуство” – Виена. БКИ „Дом Витгенщайн” е домакин.


Място – конферентна зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.
24 април (петък)

20.30 часа
Джаз – клуб “Витгенщайн”. Концерт на Васил Пармаков – пиано и Ицхак Финци - цигулка.
Място - зала № 1 на галерия – партер на БКИ “Дом Витгенщайн”.


28 април (вторник)

19. 00 часа
Закриване на общата художествена изложба „Форма на живот – Витгенщайн” посветена на 120 години от рождението на философа Лудвиг Витгенщайн. Разговор на тема „Лудвиг Витгенщайн - архитект” с участието на архитектите проф. д-р Бернхард Лайтнер, инж. Хайдулф Гернгрос и арх. Анджело Ровента. Основен организатор на събитието е „Дружество за философия и изкуство” – Виена. БКИ „Дом Витгенщайн” е домакин.
Място - зала № 1 на галерия – партер на БКИ “Дом Витгенщайн”.
Каталог: images -> bki
bki -> 14 октомври, вторник, 18. 00 ч., Бки-варшава, Ал. Уяздовские 33/35
bki -> Програма бки – м март 2009 27 февруари ( петък) Да посрещнем Баба Марта заедно!
bki -> Месец февруари 2009 година
bki -> Програма на бки-варшава за м. Февруари 2010 Г
bki -> Програма на б к и за м. Април 2008 до 13 продължава изложбата живопис на Иван Гоцев
bki -> Събития в бки будапеща – м. Март – Април – Май 2008 г. Изложба на марина и николай русеви
bki -> Програма да има повече усмивки 01. 04. 2009 г., 17. 00 ч., Бки, „Йесенскехо 7, Братислава
bki -> 7, Братислава Продължава изложбата „Музика върху хартия
bki -> Програма на бки братислава декември 2008 03. 12. 2008, 17. 00 ч., Бки, „Йесенскехо 7, Братислава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница