Месец декември 2012 годинаДата08.06.2018
Размер49.54 Kb.
#72335
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯ

МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2012 ГОДИНА


До 14. 12. 2012 година продължава изложбата „Няма пенсиониран актьор” на фотографа Георги Вачев, която е експонирана в галерия „Приземен етаж” на БКИ „Дом Витгенщайн”.


Живеем в странно време, най-малко ни изненадват политическите и икономическите абсурди. По интересни и неразбираеми са социалните.
Феноменът “пенсиониран актьор”. Какво е това ? Нима една мелодия може да бъде пенсионирана, нима една картина може да бъде записана в списъка на “старите картини” ?
Нима нещо вечно живо, като енергията, таланта и любовта може да се покрие с прах ?
Пенсионираният артист съществува само и единствено на книга , никъде другаде и по никое време!
Георги Вачев е роден през 1977 година в България. Получава първия си фотоапарат на 8 годишна възраст. С него той се опитва да задържи своето детство. Безуспешно. Следва преход на рисуване и спортуване. На 17 годишна възраст е приет да учи в Националната академия за театрално и филмово изкуство за да учи актьорско майсторство. Завръщането към фотографията става посредством малкия дигитален фотоапарат „FUJI fine pix“, подарен му от неговия приятел Майкъл през 2002 година. През 2007 година вече учи магистратура „Фотография”. През 2009 година завършва магистратурата (но не и творческия си път).
03.12.2012 г. (понеделник)

18.00 ч.
Откриване на фотоизложбата „ЦВЕТОВЕТЕ НА СВЕТА”.

Благотворителен проект за обучение на очни лекари в Зимбабве.

Ръководител на проекта е българката д-р Анелия Хохвартер.
Изложбата е под патронажа на г-жа Елена Шекерлетова – посланик на Република България в Република Австрия, г-жа Зизи Грейс Мутандиро – посланик на Република Зимбабве в Република Австрия.
Музикален съпровод - квартет „Братя Владигерови” със специалното участие на Мамаду.
Времетраене на изложбата: 03.12.2012 – 07.12.2012 г.
Място – галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.
05.12.2012 г. (сряда)

19.00 ч.
Лекция на ст.н.с. д-р Милен Куманов и представяне на нов документален филм на тема „100 години от Балканската война 1912 – 1913”. Събитието е от поредицата „Произход и духовни корени на българите” на културно-просветното дружество „Кирил и Методи”.
Балканската война 1912 - 1913 година е едно от най-значимите събития в новата история на България. Тя е едновременно венец на българското военно изкуство, но и провал на българската дипломация. Колкото многобройни, толкова и противоречиви са изселванията и оценките за нея в българската историография...
Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”

Съорганизатор – културно-просветно дружество „Кирил и Методи” - Виена
09.12.2012 г. (неделя)

19.00 ч.
Коледен концерт „Роди се син”.

С участието на проф. Йозеф Щолц (чембало), д-р Волфганг Оберкоглер (цигулка) и проф. Гюнтер Томасбергер (виолончело) и солисти на хора „Колегиум музикум” при консерваторията „Прайнер” във Виена.

Музикантите са членове на Виенския симфоничен оркестър и камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.

В програмата ще бъдат изпълнени музикални произведения от композиторите Корели, Бах, Хендел и Букстехуде.


Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор – камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.
10.12.2012 г. (понеделник)

19.00 ч.
ПРЕМИЕРА НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ „СЛЪНЧЕВО”.

Режисьор и сценарист: Илия Костов, Музика: Николай Иванов -Ом, Оператор: Ярослав Ячев. В ролите: Лили Маравиля, Робърт Янакиев, Богомил Спиров, Велизар Величков-Визо, Стефан Попов, Досьо Досев, Васил Банов, Ириней Константинов, Кондьо, Теменуга Первазова, Даниел Владимиров, Жана Яковлева, Николина Харизанова,Николай Мутафчиев и др.


Стогодишна църква, която изплува и потъва от дъното на голям язовир е мястото, където отец Златан се опитва да организира събор от оцелелите и пръсналите се по света наследници на потъналото село. Арогантен хирург-политик, пастор-оперетен певец, известна международна журналистка и италиански студент, преминават през важни житейски перипетии от Рим, през Виена до Кандахар, за да открият, че съдбата е тази, която ги връща към корените на предците им.
След прожекцията ще има дискусия с режисьора Илия Костов.
Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.


12.12.2012 г. (четвъртък)

21.00 ч.
Концерт на Иво Папазов и неговия оркестър.

Концертът е част юбилейното турне на Иво Папазов по повод неговата 60 годишнина и 45 години на сцената.


Място – зала „Моцарт” на Концертхаус - Виена.
13.12.2011 г. (четвъртък)

19.00 ч.
Откриване на групова изложба „Ключалката на г-н Витгенщайн”.

През декември 2012 и януари 2013 г. БКИ „Дом Витгенщайн” представя групова изложба на съвременни български художници.

Куратор на проекта е Борис Костадинов. Участват: Василена Ганковска, Даниела Костова, Михаил Михайлов, Максимилиан Праматаров, Камен Стоянов и Боряна Венциславова.

Изложбата ще представи видео,  живопис,  фотография  и пространствени интервенции. Артистите са родени в България, но голяма част от тях 

отдавна живеят и работят във Виена. Точно това им дава възможността да интерпретират значението на къщата на Витгенщайн през призмата на два различни културни контекста. 
Времетраене на изложбата: 13.12.2012 – 25.01.2013 г.
Място – галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.
18.12.2012 г. (вторник)

19.00 ч.
Откриване на изложбата „ ПРАВОСЛАВНИ ИКОНИ ЗА КОЛЕДА”. Добрина Бадалова представя авторски копия на едни от най-забележителните български икони от ранните образци (15-16 век) чак до края на 18 и 19 век, когато българското Възраждане дава нови посоки в развитието на иконописното изкуство.

Изложбата е посветена на най-светлия християнски празник Рождество Христово


Добрина Бадалова е родена през 1971 година в България. Завършва иконопис в теологическия факултет на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”. От 1996 г. до 2005 г. живее и работи в гр. Братислава, Словакия. Има многобройни участия в общи изложби, както и 8 самостоятелни изложби. През 2002 година печели наградата овакия.ултет на Бя факултет на БТУ San Crispino в Италия.
Времетраене на изложбата: 18.12.2012 – 31.01.2013 г.
Място – галерия „Приземен етаж” на БКИ „Дом Витгенщайн”.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница