Месец ноември 2012 годинаДата25.09.2017
Размер89.83 Kb.
#30982
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯ

МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2012 ГОДИНА


БКИ „Дом Витгенщайн” за пореден път ще бъде участник в бианалето „ЕВРОПЕЙСКИ МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА”. Тази година участваме с две изложби


До 30.11.2012 г. в галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн” продължава изложбата на студенти по фотография от АМТИ – Пловдив под надслов „Неопетнени виждания към артистичната фотография”. Куратор на изложбата е доц. Никола Лаутлиев.
Доц. Никола Лаутлиев е ръководител на катедра “Приложни изкуства” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - гр.Пловдив, председател на “Пловдивско фотографско средище” и организатор на “Международни фотографски срещи”.
До същата дата продължава и изложбата „Няма пенсиониран актьор” на фотографа Георги Вачев., която е експонирана в галерия „Приземен етаж” на БКИ „Дом Витгенщайн”.
Живеем в странно време, най-малко ни изненадват политическите и икономическите абсурди. По интересни и неразбираеми са социалните.
Феноменът “пенсиониран актьор”. Какво е това ? Нима една мелодия може да бъде пенсионирана, нима една картина може да бъде записана в списъка на “старите картини” ?
Нима нещо вечно живо, като енергията, таланта и любовта може да се покрие с прах ?
Пенсионираният артист съществува само и единствено на книга , никъде другаде и по никое време!
Георги Вачев е роден през 1977 година в България. Получава първия си фотоапарат на 8 годишна възраст. С него той се опитва да задържи своето детство. Безуспешно. Следва преход на рисуване и спортуване. На 17 годишна възраст е приет да учи в Националната академия за театрално и филмово изкуство за да учи актьорско майсторство. Завръщането към фотографията става посредством малкия дигитален фотоапарат „FUJI fine pix“, подарен му от неговия приятел Майкъл през 2002 година. През 2007 година вече учи магистратура „Фотография”. През 2009 година завършва магистратурата (но не и творческия си път).
03.11.2012 г. (събота)

19.00 ч.
Драматичен театър – Пловдив ще представи актрисата Елена Атанасова - носител на наградата „АСКЕЕР-2003” – за изгряваща звезда  и на наградата за най-добра актриса на международния фестивал на спектаклите за един актьор „BGМОТ – 2012” в комедията по Франка Раме и Дарио Фо „SEX БЕЗ ЗАХАР ”. Постановка – Борислав Петранов и Щефан Флеминг. Сценография – Петър Митев.

Представлението е част от европейското турне на спектакъла – Братислава (02.11.2012), Виена (03.11.2012) и Брюксел (06.11.2012).

Спомоществователи – Национален фонд „Култура” и ресторант „Плевен” – Виена.
В този спектакъл става дума за двете най-важни теми на нашето време: сексът и тлъстините. Цели вестникарски империи са изградени върху тях, обградени сме от сексуални съвети и предложения за диети. Но казват ли ни те истината? Не! В тази искряща комедия по Франка Раме и Дарио Фо ще научите най-накрая абсолютната истина за това и може би след представлението ще напуснете театралната зала променени.
Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”

09.11. 2012 до 11.11. 2012 г. – курс по иконопис ръководен от Стефка Николова и Марио Николов.
Място – зала за конференции на БКИ “Дом Витгенщайн”.
15.11.2012 г. (четвъртък)

19.00 ч.
Българският журналист Цветана Паскалева, която понастоящем живее и работи в Армения, ще представи три от документалните си филми, посветени на конфликта в Нагорни Карабах. Колекцията й „Раните на Карабах“ се състои общо от 7 филма, преведени на 6 езика, които ще бъдат представени в Европа и САЩ.

 

През 1991 година Цветана Паскалева е аспирант в Москва в специалността театрална режисура. По това време разбира, че бившата съветска армия и азербайджанските специални части депортират насилствено арменски села в Нагорни Карабах. Твърдо решена да отрази  събитията, Цветана успява да стигне до горещата точка. Без да знае, че войната ще продължи толкова дълго – и тя ще остане до края. Проследява войната до 1994-та година. Камерата й запечатва разграбени, разрушени арменски села, свидетел е на цялата операция „Кръг“. Цветана Паскалева: "Искам света да знае за предизвикателствата, за трагедията, за унищожителната сила на една война и това е едно предупреждение към нас – никога повече да не пристъпваме към нещо подобно, да намерим сили и начин да се разбираме по друг начин. Това е начинът, моя апел към всички тези политици, които все още не могат да разрешат съдбата на карабахския народ, статуса на Карабах, който до ден днешен не е решен." 

За един период живее в подземна част на военна болница и вижда с очите си кървавото лице на войната с жертвите и ранените. Това, което снима през цялото време е нейната документална истина за карабахския народ. Която тя преживява със сърцето и душата си. Признава, че отразява събитията като човек, който не остава безразличен към страданието на другите.

 Цветана Паскалева: "Човек, който плачеше със сълзи когато умираха деца, когато се сипеха бомби, когато имаше ранени, убити, когато превързвах хората, когато страдах, че не мога да помогна, защото нечий живот е издъхнал е свършил."

С три смъртни присъди зад гърба си, които получава заради репортажите и филмите си.  

Цветана Паскалева: "Благодарение на мен бяха спасени много човешки живота, много пленници,към хуманно отношение,апелирах към тях. И ги предават на нужните власти. Аз мисля, че не бива да се наказва един документалист, един журналист, когато той рискувайки живота си, без оръжие само с камерата се оказва на бойното поле."

След войната Цветана получава медал за храброст, става Герой на Армения и званието Полковник на Карабхската армия. Тя е и първият чужденец, който получава гражданство в Армения. Признава също, че най-приятно е да получиш цветя като награда за твоя труд.  


Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатори:

  • Българско културно-просветно дружество „Кирил и Методи” - Виена;

  • Арменско културно-просветно дружество – Виена.


18.11. 2012 г. (неделя)

19.00 ч.
Камерен концерт „Папи, Крале, Кралици”.

С участието на проф. Йозеф Щолц (чембало), д-р Волфганг Оберкоглер (цигулка) и проф. Гюнтер Томасбергер (виолончело).

Музикантите са членове на Виенския симфоничен оркестър и камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.

В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Джироламо Фрескобалди, Антонио де Кабезон и Уилям Бърд.


Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”

Съорганизатор – камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.
20.11. 2012 г. (вторник)

19.00 ч.
Представяне на романа „Изборът” от Владимир Зарев. Представянето е в рамките на Международния панаир на книгата – Виена 2012. Основен организатор на събитието е издателство „Дойтике”, БКИ „Дом Витгенщайн” е съорганизатор. Модератор на вечерта ще бъде г-н Норберт Майер – вестник „Ди Пресе”. В представянето ще участват преводачите на г-н Зарев – Димитре Динев и Томас Фрам.
Владимир Зарев е завършил българска филология в СУ „Климент Охридски”. От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, завеждащ отдел преводна литература, зам.главен редактор. Понастоящем е главен редактор на списанието.

Автор е на шестнадесет книги, десет от които са романи, между които трилогията „Битието”, „Изходът”, „Изборът” и, „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Разруха”, „Светове”.

Негови творби са превеждани в Австрия, Германия, Чехия, Полша, Унгария, Румъния и Турция. През 2006 г. романът „Разруха” на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от “Кипенхойер и Вич”, и по мнение на радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. Във Франкфуртер Алгемайне цайтунт „Разруха” е наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа”, а авторът – “българският Балзак”. Книгата е приета с медии.

През май 2009 година в издателство “Дойтике” във Виена е отпечатана и първата част от трилогията на Владимир Зарев „Битието”, като още първата седмица за романа се появяват изключителен възторг от немската критика, за нея излизат над 40 отзива в най-значимите немскоезични

положителни отзиви в австрийските радио и телевизия, и в най-престижните немскоезични вестници „Ди пресе”, „Стандарт”, “Тагес Анцейгер”, “Нойе Цюрхер Цайтунг”. През 2011 и 2012 излязоха на немски език и вторият и третият романи от трилогията, “Изходът” и “Изборът” отново в превод година на Томас Фрам.
Място – „ОСТ КЛУБ” – Виена 4., Шварценбергплац 10.
20.11. 2012 г. (вторник)

19.30 ч.
Представяне на антологията „Погранично движениеIII. Накъде тръгваме?”. Антологията включва автори от Източна и Югоизточна Европа. Представянето е в рамките на Международния панаир на книгата – Виена 2012. То се организира от КултурКонтакт – Австрия. Модератор на вечерта ще бъде г-н Гюнтер Кайндълсторфер. В представянето ще участват авторите – Юрий Дачев (България), Таня Ступар-Трифонович (Босна и Херциговина) и Йон Манолеску (Румъния).
Юрий Дачев e театровед, драматург и тв водещ на предаването „Рецепта за култура” по сателитния канал на БНТ. Утвърждава се през последните 10 години като един от най-добрите театрални критици. Работил е във вестниците "1000 дни", "Култура", "Стандарт" и др. Прави предаване за култура в националното радио. Води клас по театрознание в НАТФИЗ. От 1995 г. е драматург на Малък градски театър "Зад канала". Той е един от сценаристите на предаването "Понеделник 8 и половина". Автор на пиесите "Праведните не закусват в петък", "Салон за плач", "Пансион за кучета", "Вчерашни целувки", биографичната книга за Стоянка Мутафова "Герой на площада", радиопиесата "Салон за плач" и други.
Място – Литературхаус – Виена 7., Циглергасе 26А.
21.11.2012 г. (сряда)

19.00 ч.
Историкът проф. Иван Стоянов ще представи своята книга „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. Това е най-новата книга на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет, която авторът посвещава на 175-годишнината от рождението на Апостола. В нея той не представя цялостно биографично изследване, а прави опит за осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми за възгледите и дейността на Апостола.

Професор Стоянов и директорът на Националния музей „Васил Левски” – гр. Карлово г-жа Дора Чаушева ще изнесат и лекция посветена на живота и делото на българския революционер, юрист и публицист Иван Касабов.


Иван Касабов е активен участник, ръководител, идеолог на ТБЦК, „Българското общество“, „Млада България“ и БРЦК, редактор на вестник „Народност“, един от най-подготвените в практическо и теоретическо отношение дейци на българската политическа емиграция зад Дунав през 60-те и 70-те години на ХІХ век.

Още през 1860 г., роденият през 1837 г. в Лясковец, едва навършил 23 години Касабов, написва и издава с помощта на престолонаследника на сръбския престол Михаил Обренович първия си сериозен труд „Освобождението на сърбите под Кара-Георгия и Милоша Обренович”. Завършва право в Белград през 1862 г., а по-късно защитава докторска дисертация по юридически науки във Виена. Той е дясната ръка на Раковски по време на Първата легия. В изпълнение на тази си длъжност Касабов се запознава със своя връстник от Карлово Васил Иванов Кунчев и заедно с останалите легисти се възхищава от проявената от него дързост в битката с турците в сръбската столица през юни 1862 г. Не е изключено, а е много вероятно, да е и един от „кръстниците”, дали на революционера в расо историческото прозвище „Левски”.

На 19 юни 1911 г., в разгара на дейността на V Велико народно събрание, Иван Касабов тихо си отива от този свят, за да остане сред родоначалниците на българското национално-освободително движение.

Днес, 175 години след неговото рождение, името на Иван Касабов е незаслужено забравено, а делото му се нуждае от компетентно осмисляне и обективна оценка.


Място – зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”

Съорганизатор – Българско културно-просветно дружество „Кирил и Методи”.
22.11. 2012 г. (петък)

15.30 ч.
В рамките на Международния панаир на книгата – Виена 2012 ще бъде представен романът „Изборът” от Владимир Зарев.
Владимир Зарев е завършил българска филология в СУ „Климент Охридски”. От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, завеждащ отдел преводна литература, зам.главен редактор. Понастоящем е главен редактор на списанието.

Автор е на шестнадесет книги, десет от които са романи, между които трилогията „Битието”, „Изходът”, „Изборът” и, „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Разруха”, „Светове”.

Негови творби са превеждани в Австрия, Германия, Чехия, Полша, Унгария, Румъния и Турция. През 2006 г. романът „Разруха” на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от “Кипенхойер и Вич”, и по мнение на радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. Във Франкфуртер Алгемайне цайтунт „Разруха” е наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа”, а авторът – “българският Балзак”. Книгата е приета с изключителен възторг от немската критика, за нея излизат над 40 отзива в най-значимите немскоезични медии.

През май 2009 година в издателство “Дойтике” във Виена е отпечатана и първата част от трилогията на Владимир Зарев „Битието”, като още първата седмица за романа се появяват положителни отзиви в австрийските радио и телевизия, и в най-престижните немскоезични вестници „Ди пресе”, „Стандарт”, “Тагес Анцейгер”, “Нойе Цюрхер Цайтунг”. През 2011 и 2012 година излязоха на немски език и вторият и третият романи от трилогията, “Изходът” и “Изборът” отново в превод на Томас Фрам.


Място – Литературно кафе, Панаирно градче – Виена2., Трабренщрасе.Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница