Местните празници, обреди и обичаиДата23.10.2018
Размер145.5 Kb.
#94962

Местните празници, обреди и обичаи –


извор на добродетели и нравственост
Любка Ст. Серафимова - директор на ЦДГ ”Трети март”, гр.Батак

Адрес за връзка: гр.Батак, обл. Пазарджик, ул.”Иван Вазов” №10, ЦДГ ”Трети март”

тел. 03553-22 79, GSM 0887 382201
Най-висшето, най-талантливото, най-гениалното изкуство е народното творчество, това което е запазено от народа, което народът носи през вековете…”

М. Ив. Калинин
В годините след демокрацията, когато културният обмен между различните нации нараства, когато нравствените човешки ценности са изместени в страни се появи необходимост да съхраним народното творчество, като белег на нашата българска идентичност. Знаем, че народните традиции и свързаните с тях обичаи и обреди са неделима част от българската народна култура. Изпълнени с емоционалност и народна мъдрост, празниците и обичаите имат един общ смисъл - човешкото начало и осигуряване на здраве, благополучие, плодородие, нравствени и естетически ценности.

Формирането на интерес и приобщаването на децата към българското народна творчество може да започне от най-ранна детска възраст. Използването на българските народни обичаи и традиции приобщава детето не само към народното ни творчество, но и възпитава чувства на любов и привързаност към семейството, родния дом и Родината. А ролята на детската градина е особено важна за формирането и приобщаването на децата към самобитната ни култура.

Водени от тези цели и задачи през 1995 г. колективът на Целодневна детска градина “Трети март” гр. Батак потърси съдействие от Историческия музей в града за изучаване на местните обичаи и традиции. По този начин ние насочихме вниманието на уредника - музеен педагог Катя Пейчинова към една възрастова група, която до момента незаслужено е оставала встрани от нейното полезрение. Така съвместно детска градина и музей, положихме основите на музейната педагогика и вече 12 години работим по образователната програма “Историята и местните традиции като приказка”.

Образователните цели на програмата са: • Да провокира интерес към миналото и българската традиционна култура.

 • Чрез формиране на основни познания върху историческото минало и българската традиция, приобщаване на подрастващите към националната идентичност и специфичните за региона етнически и духовни ценности.

 • Да се изградят у децата конкретни приложни умения.

Акцентите на програмата са:

 • Единство и многообразие на българската култура - част от световното наследство.

 • Отношение: традиция – съвременност.

 • Равновесие между човека и природата.

Осъществяването на целите и задачите на програмата се реализира чрез традиционните български християнски празници, които са най-близките до мисленето на децата и те ги претворяват чрез познати художествени форми: народни приказки, песни, наричания, поговорки, пословици и танци.

До сега сме осъществили проектите: 1. “Бъдни вечер в Батак” - през 1995 г.

 2. “Час по родолюбие - Ден на народните будители” – 1996 г.

 3. “ Ден на християнското семейство - Въведение Богородично” – 1998 г. и през 2004 г. под надслов “На чай и кафе от душа и сърце” - съвместно с родителите на децата от детската градина, Исторически музей и Културният форум в града.

 4. “Великденска въртележка” – съвместен празник с детските градини на територията на община Батак, а нашата детска градина домакин на тържеството – 2004 г.

 5. Патронния празник на детската градина отбелязваме всяка година с разказ от К. Пейчинова в старата църква “Света Неделя”.

 6. “Лазаров ден и Цветница” - 29.03.2007 г. е новият образователен проект, по който работихме тази година съвместно с Исторически музей и детските градини от общината, включен в откритата практика “Великденска въртележка”, представена пред колеги от нашата област и област София.

Изминахме един много дълъг път, за да съберем много материал за този български обичай. Проучихме какви са традициите и обредите, изпълнявани от батачани на тези празници. Проведохме много срещи с баби и родители за обогатяване знанията на педагози и деца. Разучихме с децата автентичната баташка песен “Лазарица приода”. Децата изработиха рисунки, пана и апликации. Родителите донесоха битови черги и предмети, с които украсихме залата. Катя Пейчинова, директор на Исторически музей, поднесе информацията на децата като вълшебна приказка -“Тайната на една поовехтяла снимка”. Този вълшебен разказ впечатли много децата. Те слушаха със затаен дъх и светнали очи, пиещи от непресъхващия извор на познанието. Децата претвориха обредите чрез народните песни, наричанията и обичаите – наричания на пръстените и комичене с много настроение и цветна феерия.

Образователните цели и задачи, които си бяхме поставили при изпълнение на този образователен проект бяха: 1. Формиране на позитивно отношение у децата към местните и национални битови обичаи и традиции.

 2. Децата да имат конкретни представи за символите на пролетните християнски празници.

 3. Да уважават празниците на деца и възрастни от други етнически общности.

 4. Децата да съпреживяват обич, уважение, доверие, благодарност, трудолюбие и родолюбие.

Осъществяването на образователните проекти в сътрудничество с Историческия музей – гр. Батак и постигнатият ефект доказаха, че можем да работим успешно в тази насока. Това е един дълъг път, изминат с много ентусиазъм, приобщавайки подрастващото поколение към националната идентичност, народна традиция и богатото ни културно наследство.


ЦЕЛОДНЕВНА ДЕТСКА ГРАДИНА “ТРЕТИ МАРТ”

гр.БАТАК
СЦЕНАРИЙ ЗА ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИК В ДЕТСКАТА ГРАДИНА
РАЗРАБОТЕН ОТ ИВАНКА АНГЕЛОВА СТАНКОВА

ДЕТСКА УЧИТЕЛКА

ЦДГ”ТРЕТИ МАРТ”ГР.БАТАК
Тема:Лазаров ден и Цветница в Батак
Празнично украсена зала. Децата от ЦДГ “Трети март” влизат на фона на пролетна народна мелодия / след настаняване на гостите / и заемат местата си около софрата, водени от учителките-“стопанките “ на къщата. Водещите – стопанките на къщата правят последни приготовления за празника. Едната е седнала и преде, а другата шета около софрата:

СНАХА – Бягай иди си зимо, студена

Не ще ме вече твойта премена

Искаме слънце, игри и песни,

Искаме птички, треви зелени

Искаме всички да сме засмени

СВЕКЪРВА -Снахо, я виж дали всичко е на мястото си ?

Подредена, ли е софрата , че гости чакаме, лазарки да ни дойдатСНАХА -Всичко е както трябва, мале, софрата е готова. Ами къде се дяна Петър?

СВЕКЪРВА -Накарах го да отиде да вземе от полога яйцата , че като дойдат лазарките да има какво да им дадем за здраве.

СНАХА -Добре , мамо, добре си намислила.Ох, дано да дойдат, да ги видят и нашите деца, да чуят какви хубави песни пеят и какви хубави думи ще изрекат.

СВЕКЪРВА -Шъ дойдат снахо, как няма да дойдат.Я, виж внучетата ми , колко са нетърпеливи.Ох, на баба милите, как сте се нагиздили, празник е личен ден –Лазаровден. Ама , стойте мирни, слушайте, че да не ни отминат къщата, лазарките.Е, пък и тоя Петър къде ли се бави още?......

Влизат Хитър Петър и Настрадин Ходжа
ХП - Знаеш ли, ходжа ефенди, кои са най – щастливите хора на света?

НХ – Разбира се, че знам, Петре.

ХП –Я кажи тогава.

НХ – Богатите

ХП – Не знаеш, ходжа, не знаеш, не са богатите

НХ – Ами тогава- умните.

ХП – Пак не позна, ходжа ефенди, пак не позна.

НХ – Е, Петре, почакай малко да помисля /мисли/ Ха, досетих се побратиме. Здравите са най – щастливите хора. Ако си болен, за какво ти е ум, за какво ти е богатство?

ХП – Е, ходжа ефенди, най – после позна. Когато си здрав си най – богат и умен.

НХ – А ти, Петре, накъде си тръгнал с тази кошница с яйца?

ХП – Имаме празник в Батак, ходжа ефенди.Пролетен християнски празник! Ех, че се е пролет пукнала !Усещаш, ли, ходжа ефенди как ухае- на чистота и кристално чист родопски въздух-кристално чист баташки въздух, побратиме, който лекува хиляди болежки.Ама какво ли ти обяснявам, защо не вземеш да яхнеш магаренцето си и да дойдеш с мен в Батак.Нали помниш внучетата ми, с които ти гостувахме на Байрама. Е, те сега ме чакат. Празник да празнуваме - празник на разцъфналата пролет, побратиме, на зараждащия се живот – надежда за здраве и берекет.Да тръгваме ходжа!

НХ – Бива, Петре!Благодаря ти за поканата.Пък нали сме си комшии, ще дойда ,как да не дойда. Много ще ми бъде интересно да видя вашия празник, защото само съм слушал за вашите празници.А, нахално ли шъ бъде , ако доведа и внучетата си? Ти ги знаеш, сладурите от Нова махала и Фотиново.

ХП – Съгласен съм, ходжа ефенди, хайде да побързаме, че ни чакат, взимай и внучетата си.

(Тръгват – Хитър Петър вика стопанката)

ХП – Стопанке, сестричке, излез да ни посрещнеш. Идваме на празник и гости ти водя.


Стопанката -Добре дошъл Петре, а и гостенчета ми водиш. Заповядайте, заповядайте, че кой бяга от гости, братле! Настанявайте се удобно. Вън е малко хладничко, но в нашата къща е топло и уютно. И знаете, ли защо? Ами вижте, колко усмивки греят по лицата на децата ни. Пък и как са се нагиздили – с тия везани баташки сукмани и бели чисти празнични премени. Защо, ли? Защото пак ще празнуваме!

 • Мили деца, скъпи гости, добре дошли на нашия празник!

 • Поканихме ви днес, за да се докоснем отново заедно до онова вълшебство на българските традиции и обичаи, което носят пролетните християнски празници в Батак;

 • да надникнем в долапа на нашите баби и дядовци, за да открием тайните рецепти за здраве и дълголетие;

 • да се обърнем назад във времето към традициите на нашия народ, с надеждата , че пиейки жива вода от бистрото кладенче на българските песни, танци, гатанки, наричания, ще съхраним добродетелите на българина, ще станем по-добри!СТОПАНКАТА -Е, мили деца, знам, че и вие като чичо ви Петър и неговия побратим знаете много хитринки, а знаете ли какъв празник е Лазаровден?

ДЕТЕ - Лазаровден е празник на цъфналата пролет. ДЕТЕ - Той е празник на младостта,на пукналата пролет ДЕТЕ - Лазаровден носи надежда за момите, желанието им да се задомят.

ДЕТЕ -НА ПРАЗНИКА КАНДИЛЦЕ ГРЕЕ В КЪЩИ

ИКОНАТА ЗАД НЕГО ОЖИВЯВА

СВЕТАТА ДЕВА С ПОГЛЕД БЛАГ ОБГРЪЩА

ДВЕ ВНУЧЕТА И ЗДРАВЕ ИМ ДАРЯВА.


ДЕТЕ - ПРЕД ПЛАМЪЧЕТО КЛОНКИ ОТ ВЪРБИЦА

ПОСТАВЯ БАБА И СЕ ЧИННО КРЪСТИ

ДЕЦАТА ТЪРСЯТ ДЯСНАТА РЪЧИЦА

ЗА КРЪСТ ХРИСТОВ ДА СВИЯТ МАЛКИ ПРЪСТИПЕСЕН П Р Е К Р Ъ С Т В А Н Е

/След песента децата се нареждат в колонка и се приготвят за танца/


СТОПАНКАТА- Виждали ли сте моминска градина цъфнала напролет?…

В бели дрехи на главата с китчици

пак люлеят лазарките плитчици.

Веднъж ли тропнат след лудешки викове

да са утрините перуникови.

Дваж ли тропнат да гори в зениците

младостта на вятъра и птиците.

Трижди тропнат – да цъфти игличина

по земята топла и обичана.

Грейте лазарки с бузки алени

пейте лазарки – от слънцето погалени
/ВЛИЗАТ ЛАЗАРКИТЕ, ПРЕДВОЖДАНИ ОТ ЛАЗАР /
ТАНЦ “ЛАЗАР -ЛАЗАРУВА”
Лазарка: Ех, че ми е пролет пукнала, ех, че ми е слънце грейнало. Хайде дружки да лазаруваме.

Лазарка: Отвори чемшир порти, невесто, да влезнат лазарки да пошетат по двора като паун по чаршия.

Стопанката: Добре дошли, добри гости на Лазаровден, на Лазаровден в нашата къща!

Лазарка: Носим на всички пролетна радост, много щастие и здраве!

Лазарка: Благоденствие и плодородие да има в този дом през цялата година!

Лазарка: Ой, Лазаре, Лазаре, тука са ни казали

че има мома и момък.

Я, момата годете, я момъка женете

Догде е вино червено и тая бистра ракия Колко шума по гората толкоз здраве в тази къща!Стопанката: Дай боже, да сте живи и здрави! Да има здраве и берекет в нашия дом и в цялото село!

В нашата къща има и малки дечица. Попейте и поиграйте за тях, да са живи и здрави и все така засмени!Лазарка: Лазарка:
Лазарчице, китчице, Лазарчице, китчице,

тропни веднъж за мене, тропни веднъж за кака,

да ми станат китчице, да й дойдат сватове,

двете бузки червени. мома да ги дочака.


ХОРО: ЛАЛЕНЦЕ СЕ ЛЮЛЕЕ
СТОПАНКАТА-Благодаря ви лазарки за добрите думи и за чудните песни и танци.Петре,виждаш, ли какви моми има в Батак, хем красиви , хем умни, пък и работни.Я сега седнете и си починете, и… за нови чудеса се пригответе А, чувам звън, и то познат! Камбанке, ти ли си ? Кой ни водиш?-Добре дошла на нашия празник!
/Водещата представя на гостите леля КАТЕ – Екатерина Пейчинова,историк, дългогодишен музеен педагог, понастоящем Директор на Исторически музей - Батак/

-Малки приятели, здравейте и добра среща на всички! Щастлива съм, че днес отново съм сред вас. Приятели сме отдавна и аз от опит знам, че сте много любознателни. Днес, вие отново показвате , че не сте престанали да” пиете” от кладенчето на християнските традиции. Виждам, че сте научили много нови неща за пролетните празници.За първи път, откакто се познаваме показвате един малко забравен за батачани обичай- лазаруване.Доволна съм, че семенцето, което съм посяла при нашите срещи е намерило добра почва. А вие красиви лазарчици, с песните , танците и наричанията си стоплихте душата ми с пролетна радост.Днес съм ви приготвила нови изненади. Моята вълшебна камбанка ще ви открие тайна, каква ли?...


Тайната на една поовехтяла снимка. Слушайте!.....

МУЗЕЕН ПЕДАГОГ-Беше преди петнайсетина години.Един зимен мразовит ден при мен в музея дойде една възрастна жена от Батак.Донесе стар албум със снимки.Притискаше го до гърдите си с треперещи ръце…после, когато го отворих и разгледах- аз разбрах- в този албум бяха събрани спомените на един човешки живот.Всяка снимка разказваше една история….Аз питах, а бабата ми разказваше.:Тук съм годеница…Тук съм на полето…Тук пък съм ученичка.А тук с моите дружки сме лазарки…

Трепнах…Снимката не беше чак толкова стара-едва на 50-60 години.Знаете, че в музея има снимки на сто и повече години.От друга страна си мислех, че много по-отдавна в Батак са забравени тези прекрасни пролетни обичаи на Лазаров ден и Цветница.

-Разкажи ми бабо Славке, как лазарувахте?

Бабата се позамисли, усмихна се, а по светлината грейнала в очите й разбрах,че в мислите си тя се върна назад, назад във времето, когато е била младо момиче. Погали с пръсти моминските лица на снимката.Сякаш приглади буйните непокорни плитки,докосна пъстрите шевици, венците с пролетни цветя и заразказва:

- Когато бях в пети, шести клас, ние учехме в старото училище, всяка пролет преди Великден, организирани от учителките , чествахме Лазаровден и Цветница. Обикаляхме всички къщи в Батак, за да поздравим хората. Играехме лазарово хоро и пеехме песни за здраве и сполука .А стопаните ни се радваха, защото знаеха от стари времена, че в която къща играят лазарки, ще бъде честита през годината с много здраве и късмет.Даряваха ни с брашно, пресни яйца, които после боядисвахме за Великден.

- Коя година беше?- питам аз.

- Трябва да е било1930-31 г., но така продължи чак до към 1946г.

- А, защо бабо сте само момичета?Къде са момчетата?-питам отново аз.

- Лазаровден е празник на момите, както Коледа на момците. Голям народен празник, най-уважаван и най-чакан от момичетата.Защото старите хора казват, че нелазарувала мома не е мома. Само участието в групата на лазарките дава право на момичето да се момее и да бъде прието в средата на истинските моми.И баба е лазарувала и мама е лазарувала….Всяко момиче трябвало поне веднъж да лазарува преди да се омъжи.

Баба Славка продължи разказа си:

- Мама ми е разправяла, че лазарките играят за плодородие.Ако пропуснели да направят Лазар, годината ще е безплодна.Затова те обхождали и пеели из цялото село.Смятало се , че из където минат след тях върви плодородието.Затова след като обиколели къщите излизали да пеят и играят на нивите.

-Бабо Славке, в миналото Лазарица са правели момите във всички краища на България.Разкажи ми тук в Батак какви песни пеехте, какво хоро играехте?

Баба Славка ме поглежда дяволито и продължава разказа си:

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството, започвайки от най-стария. Песните им са за синове и внуци, за малки деца, смели юнаци, прекрасни девойки и още по-прекрасна любов, за хубост, късмет и богатство. А когато играят на двора лазарките подскачат високо,да растат високо посевите, да се плодят домашните животни. Танцувахме и пеехме - Ой, Лазаре, Лазаре…. запява баба Славка.

-Малки приятели, всичко това научих от баба Славка и нейната поовехтяла снимка.Днес го разказах на вас.Запомнете го, а като пораснете вие ще го разказвате на вашите деца.И така, ето че заедно направихме още една приказка без край, която ще се разказва докато има кой да я разказва.

За днешния празник заедно с вашите учителки издирихме стари баташки песни, записани преди 40 год. от краеведа Георги Станков и нотирана от чичо Наско Чолаков. Помогнаха ни и вашите баби, както и бабите от женска фолклорна група “Руфея”.”Лазарица приода, мен ми каър дуода”- да запеем деца!


ЛАЗАРСКА ПЕСЕН ОТ БАТАК - ЛАЗАРИЦА ПРИЙОДА

РАЗКАЗ НА ЛЕЛЯ КАТЕ ЗА ЦВЕТНИЦА В БАТАК

Деца, а знаете ли, след Лазаровден кой празник следва?Цветница, деца, е на другия ден след Лазаровден.Той е един от най-красивите пролетни празници, очакван с нетърпение от всички християни , а най вече от момите. Защо, ли? Защото, тези от тях, които са лазарували, отиват на реката, а там отново се случват вълшебства… По пръстените на този ден те гадаят за какъв момък ще се оженят. Знам, че вие сте научили много от вашите баби и учителки за това, как се е празнувало Цветница в Батак, затова няма повече да разказвам, а с нетърпение очаквам с какво ще ме изненадате. Ще ви кажа само, че на този ден вярващите празнуват тържественото влизане на Христос в Йерусалим.На богомолците се раздават върбови клонки и здравец, в знак на съпричастност и любов към Спасителя.От баба ми знам, че клонките трябва да отнесем вкъщи и да ги поставим на кандилцето.Така ще съхраним вярата в доброто, ще станем по- добри.Не забравяйте на този ден да поздравите и всички с имена на цветя!

Деца, а кой празнува имен ден на ЦВЕТНИЦА?

/Цветина, Цветка, Цветан, Трендафил, Роза, Карамфилка, Теменужка, Здравко,Ясен,Явор и т.н./Стопанката- Да благодарим на леля Кате и да я поздравим с настъпващите празници! Следващата песен е и специален поздрав за всички с имена на цветя.

ПЕСЕН “НА ГЕРАНА СНОЩИ БЯХ”
ОБИЧАЙ – ПО ПРЪСТЕНИТЕ ДА ГАДАЕМ

Стопанката: Ей те тебе, лично моме, лично моме – кумице лазарке! Ела да наричаш пръстените.

Кумица – Лазарица – Сбирайте се моми да пеем пръстените /Вади пръстенче от менчето и казва:/

- По пръстените на този ден те гадаят за какъв момък ще се оженят Тази мома първа ще се омъжи!-Да бъде!

- Бре, бре, бре-е-е-е!/момчетата/

-Тази мома ще я грабне горски от Превала!-Да бъде! -Бре, бре, бре-е-е-е!

-Тази мома ще я грабне берберин!Да бъде!

-Бре, бре, бре-е-е-е!-Тази мома ще пристане на чуждоземец! Да бъде!

-Бре, бре, бре-е-е-е!


Едно момче грабва китката на Кумицата, а тя му се кара с пръст:

-Ей, ергенче, дай си ми китката, бре! /мома/Момче: Хубава си моме Янке. Ще те грабна като вакло агне!

ПЕСЕН: ПОМНИШ ЛИ ЯНКЕ
Н.Ходжа - Много красиви венчета сте увили, моми!Петре, а ти като си такъв хитрец научил ли си внучетата си на ум и хитринки, а?Я, да видим, сега… Ще ви кажа една гатанка:

Тя е мъничка царица, златокоса, светлолика

Сред цветята си живее и на своя светъл празник

на лаленце се люлее, в рано утро песен пее.

ЩО Е ТО? Е, КОЯ Е ТАЗИ ЦАРИЦА, А ?

/ ЦВЕТНИЦА/Хитър Петър –Браво, браво, ходжа ефенди, а като знаеш толкова много, знаеш ли как момите разбирали за кого ще се омъжат?Не знаеш!Е, аз ще кажа на моите моми да знаят-На Цветница под възглавницата момичета си сложете клонка върба, който момък сънувате, за него ще се омъжите.
Дете Цветна Цветница дошла е

гиздава като момиче.

Обичая всеки знае- с китчица да се закичи Между синьо цвете китка ще увие

и венци зелени за моми, ергени.


СТОПАНКАТА- Хайде момичета, на горния край, едновременно в реката всички венчета хвърлете, а момците, напети ще чакат ей там долу, в края на града.

-Момата, чийто венец е най-напред ще има най-голям късмет.

-Който венец грабне момчето, за тази мома ще се ожени.

/Зазвучава музика/


Момите хвърлят венците, а момците ги вземат и се подреждат за танц: “Набраха китки зелени”
ТАНЦ “НАБРАХА КИТКИ ЗЕЛЕНИ”
СТОПАНКАТА - Да сте ми живи и здрави!(Поръсва ги с китка здравец, натопен във вода, след което подава няколко яйца и казва)

- Вземете тези яйца и ги боядисайте на Велики Четвъртък. Нарисувайте ги писани, червени и зелени за здраве и берекет./На фона на музика водещата благодари на децата, родителите, общественици и гости, на приятелите на детската градина

СТОПАНКАТА

Пролетта дойде отново

И донесе на света Възкресение Христово и още

Слънце, птички и цветя

Бият радостни камбани над гори, нивя, поля

И зове ни тази песен:

Да си подадем ръце

Да се чукнем със яйце

Да речем “Христос Възкресе”

-Уважаеми гости, завъртя ни пъстрата празнична въртележка от песни,танци, обреди и ритуали, свързани с чудесните пролетни празници-Лазаровден и Цветница!Да благодарим на децата и да си пожелаем в навечерието на великото Възкресение Христово, всеки от нас да открие в дребните човешки дейности, в посланията на празниците, всичко онова, което ни носи радост и ни прави щастливи.Да запазим и предадем на децата ни вярата, надеждата и любовта….и много доброта!
Каталог: 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
2016 -> Програма юли 2016 Discovery Channel Bulgaria Часовете на излъчване са в местно време за допълнителна информация, моля свържете се с: eleonora georgieva all channels pr тел: +359 2 434 40 350
2016 -> Образец №3 справка-декларация
2016 -> X в равенството; б попълнете схемите и намерете неизвестните числа y и z ; в сравнете стойностите на X, y и z. Задача
2016 -> Общи положения
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница