Минало, настояще, бъдеще на психиатрията в българия. Нови тенденции в разбирането на психичните заболяванияДата11.01.2018
Размер25.47 Kb.
МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ НА ПСИХИАТРИЯТА В БЪЛГАРИЯ. НОВИ ТЕНДЕНЦИИ В РАЗБИРАНЕТО НА ПСИХИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Миланова В., София

Дискриптивната психиатрия е от преди 200 год., с представянето на класификацията на Пинел, по-късно систематизирана от Крепелин и разширена от Фройд с включване на амбулаторните случаи, преди това лекувани от невролози.

Първата революция в областта на невронауките е през втората половина на 19 век, следващата е през последните 30 год. Опитът да се обясни психопатологията чрез достиженията на невронауката, не е успешен в областта на психиатричната диагностика и терапия. Човешкият мозък е най-сложната структура в света. Психиатричната диагноза продължава да се поставя въз основа на субективната оценка, а не на биологични тестове. Има два кризисни периода в дискриптивната психиатрия: първата е била в началото на 70-те години на 20 век, втората – след публикуване на последната класификация на болестите, през 2013 год. Първата е била когато се установява, че английски и американски психиатри поставят различни диагнози на случаи, които се оценяват с видеофилми (Kendell RE al., 1971) С последната класификация отново има сериозна криза поради диагностичната инфлация. Границите на диагностиката се разшириха и няма ясна граница между леките форми и тежките заболявания. Освен това се въведоха нови диагнози, с които се диагностицират тежки варианти на нормалното поведение.

Напр. ADHD се диагностицира три пъти повече, отколкото в последните 20 год. БАР се е увеличило двукратно, в детска възраст – 4 кратно; аутистичното разстройство повече от 20 пъти. В САЩ годишната заболеваемост от психични заболявание е над 25%. В Европа не е по-различно състоянието, приблизително 1/3 от поупулацията има психични проблеми..

Разширената концепция за психичните заболявание носи със себе си нежелани последици. Само 5% от общата популация има тежки психични заболявания, допълнително 15-20% имат по-леки и/или временни състояния, които се повлияват от плацебо и често е трудно да се различат от очакваните проблеми на ежедневието. Приблизително 20 % от американците вземат психофармака (http://www.imshealth.com).

В психиатрията има свръхдиагностика и терапия на много леки случаи и нормални хора и релативно неглижиране на онези с ясна диагноза . Само 1/3 от болните с депресия получават специализирана помощ. Бавният и по-колеблив прогрес в изучаване на мозъка е в същност резултат от изключителната сложност на органа, който ние трябва да изучаваме. Мозъкът е не само сложен, но и специализиран в своите функции. Той се състои от повече от 200 млрд различни типове клетки и над 30 трилиона типа синапси, чрез които тези клетки се свързва. В допълнение, в мозъка има и локализация. Една област на мозъка е различна от друга област и всяка от тях има специализирана функция взависимост от анатомичната локализация и структурата си. Историята показва, че технологията е фактор, който ограничава скоростта на опознаването и прогреса, особено в науката. Пастьор не би могъл да открие микроорганизмите и причините на болестите преди да бъде открит микроскопа. Генома не би могъл да бъде открит преди да имаме технологии за обработват големи количества ДНК. Науката за мозъка и по-специално поведението има същите ограничения. Инициативата BRAIN е фокусирана точно върху развитието на тази следваща генерация технологии (Lieberman J, 2015).

Като цяло, психиатричната грижа в България е недобре организирана, недостатъчно финансирана и все още недостатъчно модернизирана като подход, като организация, като възможни, достъпни съвременни методи за лечение.

Kendell RE , Cooper JE, Gourlay AJ, et al. Diagnostic criteria of American and British psychiatrists. Arch Gen Psychiatry. 1971;25:123–30

IMS Institute for Healthcare Informatics. The use of medicines in the United States: review of 2011; http://www.imshealth.comLieberman J. Two bright lights on the healthcare horizon, 15 August 2015 http://www.medscape.com
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница