Министерство на образованието и науката централна комисия за организиране на олимпиадата по астрономияДата31.07.2017
Размер49.8 Kb.
#26950
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ЦЕНТРАЛНА КОМИСИЯ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АСТРОНОМИЯ

ХІV НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ

http://astro-olymp.org
І кръг
Ученици от 7-8 клас
Задачите можете да решавате сами в къщи, или да ги обсъждате със съученици и приятели. За решаването на някои от тях ще са ви нужни числени данни, които не са дадени в условията. Ще ви потрябват знания, които не се учат в училище, или пък ще срещнете думи, чието значение може би не знаете. Потърсете необходимата информация в книги, учебници, Интернет. Обърнете се за помощ към вашите учители.

Но все пак имайте предвид: Писмени работи с цели пасажи от текст, копирани от Интернет, преписани буквално от книги или повтарящи се с други писмени работи, ще бъдат анулирани! Писмените работи трябва да са подготвени самостоятелно. В тях всичко прочетено и научено трябва да обясните с ваши оригинални мисли.

Обяснявайте вашите отговори!
1 задача. Юпитер. Пет от планетите от Слънчевата система могат лесно да се видят с невъоръжено око на небето в различни периоди от време. За хората, които не се интересуват от астрономия, те не се различават от звездите.

 • При ясно време опитайте се да намерите в небето Юпитер. Сега той може да се наблюдава вечер, сравнително високо в небето. Изглежда като много ярка звезда, значително по-ярка от всички останали.

 • Нарисувайте приблизително положението на Юпитер върху схемата на небето и наблюдателя, дадена в края. Отбележете в каква посока се вижда планетата.

 • Нанесете положението на Юпитер на приложената звездна карта. Отбележете датата и часа на вашето наблюдение. В кое съзвездие се вижда Юпитер?


2 задача. Гуфи на Луната. Любителят на приключения Гуфи решава да стане космически пътешественик и тръгва на стоп към Марс. По пътя спира за кратка почивка в центъра на видимата от Земята страна на Луната. На небето вижда Земята и му става мъчно за верния му приятел Мики Маус. Дали той сега поглежда към Луната и дали се сеща за Гуфи? ...

 • Когато гледа в лунното небе как изглежда родната Земя, как Гуфи може да определи в каква фаза земните жители ще виждат Луната?


3 задача. Загадъчна рисунка. В 1610 г. великият италиански физик и астроном Галилео Галилей, изобретател на телескопа, е наблюдавал ярък обект от Слънчевата система. Телескопите на Галилей са давали твърде неясно изображение и той не е могъл да го разгледа добре. По-късно холандският физик Хюйгенс, наблюдавайки същия обект с по-добър телескоп, прави едно от големите си астрономически открития.Както се вижда от зарисовката на Галилео, на него му е изглеждало, че от двете страни на обекта има спътници, сякаш прилепнали към него. За учудване на учения, две години по-късно тези „спътници” изчезнали, а след още две години се появили отново.

 • Кой е този обект? Нарисувайте как изглежда той при наблюдение със съвременни телескопи.

 • Защо е имало период, когато образуванията от двете страни на обекта временно са изчезнали от погледа на астронома и после пак са се появили?


4 задача. Слънчево петно. На снимката виждате Слънцето с няколко слънчеви петна. По Слънцето често се появяват такива петна – области, в които газовете, макар и изключително горещи, все пак имат малко по-ниска температура, отколкото в останалите райони.

 • Потърсете информация и определете колко пъти диаметърът на Земята е по-малък от този на Слънцето.

 • Измерете с линийка по снимката диаметъра на Слънцето и диаметъра на най-голямото петно. Колко пъти това петно е по-малко по диаметър от Слънцето?

 • Определете кое е по-голямо – слънчевото петно или нашата Земя. Приблизително колко пъти?5 задача. Станцията Voyager 1. Автоматичните междупланетни станции Voyager 1 и Voyager 2 бяха изстреляни през лятото на 1977 г. и прелетяха покрай някои от големите планети в Слънчевата система, като предадоха на Земята ценна информация и снимки. Техните радиосигнали продължават да се получават и досега, като ни доставят уникални данни за междузвездната среда. Понастоящем Voyager 1 е достигналият най-далечно разстояние космически апарат, направен от хората. Намира се около 115 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Земята. Скоростта му е 17 км/сек.

 • Приблизително за колко време радиосигналите от станцията стигат до нас? (Упътване: Радиовълните се движат със скоростта на светлината.)

 • Както е известно, разстоянията до звездите се измерват в светлинни години. Какво е светлинната година? Колко километра има в една светлинна година? Опишете вашия начин на пресмятане.

 • Най-близката до Слънцето звезда е Проксима, намираща се на разстояние 4.3 светлинни години. За колко време станцията Voyager 1 би могла да стигне до нея?


6 задача. Сириус и Процион. Звездите Сириус и Процион са сред най-ярките на небето. Те са и едни от най-близките до нас звезди.

 • Наблюдавайте звездното небе в късните вечерни часове. След съзвездието Орион изгряват Сириус и Процион. Опитайте се да ги откриете с помощта на звездна карта.

 • Вашата педя, проектирана върху небето при протегната ръка, съответства на ъглово разстояние около 20. На рисунката по-долу са дадени и други приблизителни ъглови мерки, които също се прилагат с протегната ръка. Като използвате това, определете приблизително ъгловото разстояние между Сириус и Процион.

 • Намерете информация за разстоянията от нас до Сириус и до Процион в светлинни години.

 • С помощта на линийка и транспортир начертайте разположението на двете звезди и Слънцето в пространството при подходящ мащаб. Измерете и определете графично какво е разстоянието в светлинни години от Процион до Сириус.

Разгледайте страницата на олимпиадата в Интернет: http://astro-olymp.org

В нея можете да видите задачите за всички кръгове на последните няколко астрономически олимпиади, заедно с техните решения. В раздела, наречен “Пищов” има информация, която ще ви помогне да решавате астрономически задачи. Засега тази информация е изложена във вид, който е подходящ повече за учениците от VІІ до ХІІ клас.

Решенията на задачите предайте на вашите учители по предмета “Човекът и природата” за V-VІ клас, или по физика за VІІ-ХІІ клас.
Ако във вашето училище не се провежда организирано олимпиадата, вие можете да участвате и индивидуално, като изпратите решенията на адрес:

Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, п.к. 120,

гр. Варна 9000
Краен срок за предаване на решенията – 17 декември 2010 г.

Схема към задачата за Юпитер.
Карта към задачите за Юпитер и за пътешествието на Виктор
Каталог: index files -> news -> 2010
2010 -> Код на училище Име на училище
2010 -> Хіv национална олимпиада по астрономия
2010 -> Министерство на образованието, младежта и науката регионален инспекторат по образованието, софия-град
2010 -> 1. Въведение
2010 -> Какво е yes? Програмата Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (yes)
2010 -> Хіv национална олимпиада по астрономия
2010 -> Презентация за напреднали Анонс
2010 -> Хіv национална олимпиада по астрономия
2010 -> Програма на образователните и развлекателни събития Дата Час Зала Тема Аудитория Представя 11. 12. 2010 14: 00 Риби етаж 2


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница