Министерство на образованието, младежта и науката национална комисия за организиране на олимпиадата по астрономияДата25.07.2016
Размер43.68 Kb.
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА

НАЦИОНАЛНА КОМИСИЯ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АСТРОНОМИЯ

ХVІ НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ

http://astro-olymp.org
І кръг

Ученици от 11-12 клас
Задачите можете да решавате сами в къщи, или да ги обсъждате със съученици и приятели. За решаването на някои от тях ще са ви нужни числени данни, които не са дадени в условията. Ще ви потрябват знания, които не се учат в училище, или пък ще срещнете думи, чието значение може би не знаете. Потърсете необходимата информация в книги, учебници, Интернет. Обърнете се за помощ към вашите учители.

Но все пак имайте предвид: Писмени работи с цели пасажи от текст, копирани от Интернет, преписани буквално от книги или повтарящи се с други писмени работи, ще бъдат анулирани! Писмените работи трябва да са подготвени самостоятелно. В тях всичко прочетено и научено трябва да обясните с ваши оригинални мисли.

Обяснявайте вашите отговори!
1 задача. В памет на Neil Armstrong.

  • Запишете какъв е вашият ръст. Представете си, че сте в равно поле, което се простира до много далеч. Пресметнете разстоянието от вас до хоризонта.

  • Космонавтът Neil Armstrong – първият човек, стъпил на Луната – разказва, че му е направила впечатление близостта на хоризонта на лунната повърхност. Пресметнете разстоянието от вас до хоризонта, ако се намирате на Луната. Сравнете го със земното разстояние до хоризонта.


2 задача. Температурни рекорди. Мястото на Земята, където е измерена най-ниската температура, е изследователската станция „Восток”. Това е станало на 21 юли 1983 г. и температурата е била – 89.2С. Мястото, където е измерена най-високата температура на нашата планета, е селището Furnace Creek Ranch. Това е станало на 10 юли 1913 г. и температурата е била +56.7С.

 • Потърсете информация и научете къде по Земята се намират тези две места.

 • Защо не само най-високият, но и най-ниският температурен рекорд е регистриран през юли?

 • Средната дневна температура на Луната е +107С, а средната нощна е –153С. Защо този температурен интервал е значително по-голям от разликата между най-високия и най-ниския температурен рекорд на Земята?

 • Най-ниската температура на Луната е измерена на дъното на един кратер, намиращ се близо до северния лунен полюс, и тя е – 247С. Защо на дъното на този кратер е толкова студено?


3 задача. Телескопи. На рисунките са показани оптическите схеми на два вида телескопи. • Какви са тези телескопи – рефрактори или рефлектори?

 • Кой от телескопите е изобретен от Галилео Галилей (Galileo Galilei) и кой – от Йохан Кеплер (Johannes Kepler)? Какви изображения дават тези телескопи – прави или обърнати?

 • Една от оптичните схеми получи много широко разпространение и се използва досега при производство на телескопи за визуални наблюдения. Коя е тази схема – на Галилей или на Кеплер?

 • Една от схемите се е използвала векове наред при производството на далекогледи за мореплаването и военното дело. Коя е тя? Защо точно върху нея е паднал изборът за производство на далекогледи?4 задача. Поглед от Луната.

  • На коя дата за първи път космонавти са стъпили на Луната?

  • Използвайте някой от многобройните on-line калкулатори на лунните фази в Интернет и определете в каква фаза е била Луната тогава. Нарисувайте приблизително как е изглеждала тя за земен наблюдател.

  • Потърсете информация къде е било мястото на кацане на тези космонавти на Луната. Нарисувайте как е изглеждала за тях Земята. Обяснете защо Земята е изглеждала по този начин.

  • Разгледайте снимката на E. Aldrin, направена от N. Armstrong. Определете приблизително в каква посока е гледал E. Aldrin (север, юг, изток, запад, или някаква междинна посока за повърхността на Луната). Обяснете вашия отговор.

  • Определете приблизително в кое съзвездие се е виждала Земята за лунните наблюдатели.


5 задача. Станцията Юнона. На поредицата от снимки виждате изстрелването на космическата станция Юнона (Juno) на 5 август 2011 г. от космодрума Cape Canaveral в САЩ. Станцията ще изследва планетата Юпитер.

Първата снимка е направена 21 секунди след старта на ракетата носител, втората – 23 секунди, а третата – 25 секунди след старта. Обърнете внимание, че мащабът на трите снимки е леко различен. Ракетата има дължина 45 м.

 • Определете средното ускорение, с което се е движила ракетата.

 • При такова ускорение колко време след старта ракетата ще достигне скоростта на звука, която е 340 м/сек.?


6 задача. Аналема. Разгледайте внимателно двете снимки. На всяка една от тях се виждат многократни изображения на Слънцето, заснети през някакви интервали от време в продължение на една година. Виждаме, че изображенията на Слънцето оформят фигура приличаща на цифрата осем. Тази фигура се нарича аналема.

 • Как се получава подобна фигура? Защо тя прилича на осморка? На какво се дължи асиметрията на “осморката” на аналемата?

 • На двете снимки виждате две различни аналеми. По какво те се различават и каква е причината за тяхната разлика?

 • В каква посока е бил насочен фотоапаратът при заснемането на всяка една от тях?
Снимка 1


Снимка 2Разгледайте страницата на олимпиадата в Интернет: http://astro-olymp.org

В нея ще видите изображенията в тези задачи с много по-добро качество, отколкото на напечатаните на лист текстове.

Можете да видите и задачите за всички кръгове на последните няколко астрономически олимпиади, заедно с техните решения. В раздела, наречен “Пищов” има информация, която ще ви помогне да решавате астрономически задачи. Засега тази информация е изложена във вид, който е подходящ повече за учениците от VІІ до ХІІ клас.

Решенията на задачите предайте на вашите учители по предмета “Човекът и природата” за V-VІ клас, или по физика за VІІ-ХІІ клас.
Краен срок за предаване на решенията – 15 януари 2013 г.

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница