Министерство на вътрешните работи академия на мвр факултет „пожарна безопасност и защита на населението”страница1/3
Дата24.01.2023
Размер64.52 Kb.
#116378
ТипЗадача
  1   2   3
ПЕЗЕИУ-Александър Атанасов
Свързани:
dokumentite.com-plan-konspekt-na-situaciq-po-mom-za-vtori-klas-na-tema-delenie-s-2-, Решение-Ц-36-01.10.2021, ANTI BACTERIAL TEST 4МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
АКАДЕМИЯ НА МВРФакултет „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”
Дисциплина „Пожаро и експлозивозащита на електрически инсталации и уредби”
КУРСОВА ЗАДАЧА
„Пускане на двигател за постоянен ток с независимо възбуждане”
ИЗГОТВИЛ: Александър Атанасов
фак. № РББ201733
Пускане на двигателя. След като е изпълнено горното условие, пускането се извършва при включено пълно съпротивление на пусковия реостат Rn. Той е свързан последователно с котвата и с възбудителната намотка и има 4-5 стъпала. Стъпалата са подбрани така, че да се изключват постепенно, токът да се изменя в границите от I1 до I2. Вместо наклонените праволинейни характеристики, по които се извършва процесът на пускане, в случая те са хиперболи, съобразно характеристиката n-I на този двигател.
Регулиране скоростта на сериен двигател за постоянен ток. Под регулиране скоростта на един двигател се разбира нейното изменение по желание при постоянно натоварване, т.е. при постоянен ток. Според израза , където R = Rk + Rв+Rn, това може да се извърши чрез изменение на U, на Rn и на Ф.
Регулирането на скоростта чрез изменение на подаваното напрежение U става трудно, тъй като за това е необходим специален източник на постоянен ток.

Вторият начин е чрез изменение съпротивлението на пусковия реостат Rn. По този начин може да се постигне само намаляване на скоростта. Така се получават по-малки скорости n1, n2 и т.н. Регулирането на скоростта по този начин е плавно, но не е икономично, защото се губи електрическа енергия в пусковият реостат (той се загрява). Въпреки това, този начин се прилага често на практика.

Третият начин за регулиране на скоростта е чрез изменение на магнитния поток Ф или все едно на възбудителния ток Iв. За тази цел успоредно на възбудителната намотка е включен регулиращ реостат. Колкото по-малко е съпротивлението на този реостат, толкова по-голям ток се отклонява през него, а по-малък остава през възбудителната намотка, поради което потокът се намалява. От това следва увеличаване на скоростта.

С регулиращия реостат може само да се увеличава скоростта над нормалната. Така се получават по-големи скорости (n1’; n2’). Диапазонът на регулирането е 2:1. Този начин на регулиране също много често се прилага в практиката.
Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница