Министерство на здравеопазванетоДата19.05.2017
Размер28.66 Kb.
#21641
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Как да се предпазим от заразяване с вируса на птичия грип?

През четвъртото тримесечие на 2005 г. силно патогенният птичи грипен вирус подтип А (H5N1) придоби значително разпространение сред домашните птици в съседните ни страни – Румъния и Турция. В началото на 2006 г. в Турция бяха доказани първите случаи на заразяване на хора, възникнали в резултат на директен контакт с болни или умрели домашни птици.Предпазни мерки при разпространение на грипа А (H5N1) при птиците и/или при възникване на заболявания при хора

 1. Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с живи и видимо здрави, както и с болни, или умрели домашни птици. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.

 2. Да се избягват всякакви контакти с диви птици. Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици стриктно да се спазва забраната за ловуването им.

 3. Както при всички инфекциозни заболявания, основна предпазна мярка е спазване на обичайната хигиена и най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условие за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце.

 4. Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход. При приготвяне на храна всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, трябва да бъдат много добре обработени термично (достатъчно висока температура, за достатъчно дълго време), което гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.

 5. Когато се приготвя храна, трябва да се спазват определени хигиенни изисквания:

 • Суровото месо трябва да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни. Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на сурово месо и другите храни (сготвени, или такива, които се консумират сурови);

 • Да не с пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете;

 • Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка;

 • Всички продукти от птичи произход трябва да бъдат добре обработени термично (висока температура, за достатъчно продължително време). Да не се консумират сурови и рохки яйца;

 • Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете;

 • Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на ястия, които не подлежат на термична обработка;

 1. След обработка на сурово птиче месо и яйца, които може да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми), ръцете, използваните съдове и повърхности трябва да се измиват веднага със сапун и вода.

 2. Самонаблюдение за поява на симптомите, типични за заболяването при човек – респираторни или инфекции на очите (повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит), в рамките на 10 дни след евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици, или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).

 3. При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане, или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с контакт с болни птици или с пребиваване в заразена зона преди началото на заболяването, за местата, които са посещавани, за директен контакт с птици, или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.

 4. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаване на диагнозата.

 5. За предпазване на близките контактни лица болните трябва да спазват добра хигиена на ръцете. По възможност да използват марлена маска, а като кашлят да закриват устата си с ръка, да използват еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.

Тези препоръки подлежат на актуализиране в зависимост от развитието на епидемичната ситуация.Каталог: images -> blanks
images -> Дата Място
blanks -> Ами след като искате, ето и моето мнение по въпроса. Най-напред ще започна с малко информация. Дизеловото гориво и бензина се получават при ректификация на суров петрол
blanks -> Календар на културните събития в община – свищов за 2016 година културни събития с международно участие
blanks -> Конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко 13. 01. Зала №1 на Общината и салона на читалището
blanks -> Календар на културните събития в община – свищов за 2012 година културни събития с международно участие
blanks -> Конкурс за възлагане на малка обществена поръчка с предмет
blanks -> Програма "Околна среда 2007 2013 г."


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница