Министри и представители на гражданското общество и бизнеса от 14-те дунавски страни ще обсъдят и решат кои са най-добрите начини за постигане на напредък под мотото „Растем заедно Заедно растемДата11.02.2018
Размер46.5 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 26 юни 2014 г.Стратегията на ЕС за региона на река Дунав: годишен форум във Виена за обсъждане на важни инициативи в подкрепа на екологосъобразен и приобщаващ растеж

Комисарят по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан ще се присъедини към високопоставени политици и други представители на 14-те държави от дунавския макрорегион на техния трети годишен форум, който ще се проведе на 26 и 27 юни във Виена. Организиран съвместно от Европейската комисия, Република Австрия и град Виена, форумът ще бъде открит от министъра на външните работи на Австрия Себастиан Курц и от кмета и губернатор на столичния регион Михаел Хойпл.

Министри и представители на гражданското общество и бизнеса от 14-те дунавски страни ще обсъдят и решат кои са най-добрите начини за постигане на напредък – под мотото „Растем заедно – Заедно растем“. Специално внимание ще бъде обърнато на конкурентоспособността, социалното приобщаване и доброто управление след неотдавнашния доклад на Комисията, призоваващ за по-силно политическо лидерство на макрорегионите в ЕС. Важно място в програмата заемат и темите за чистотата на реката и обновяването на нейната флотилия.

Следвайки препоръките в доклада за управление, министрите на външните работи на дунавските страни ще се срещнат по време на форума, за да предложат конкретни действия за по-добре управлявано лидерство на стратегията. Очаква се министър Петер Фридрих от региона Баден-Вюртенберг, който ще бъде домакин на следващата годишна среща, да докладва пред форума.

Преди началото на проявата европейският комисар по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан заяви: „Стратегията на ЕС за региона на река Дунав ясно показва колко е важно да работим заедно по въпроси като енергийната сигурност, корабоплаването, подобряването на качеството на водата и засиления трансфер на технологии. В рамките на стратегията се развиват инициативи и проекти, основани на целите на стратегията „Европа 2020“. За да бъдем сигурни, че потенциалът на този нов подход се използва напълно, се нуждаем от повече ангажираност, участие и чувство за съпричастност. Всички трябва да участваме в превръщането на думите в дела и да гарантираме, че регионът на река Дунав продължава да бъде модел за други макрорегионални инициативи“.

Провеждането на форума съвпада с приемането на споразуменията за партньорство за европейските структурни и инвестиционни фондове за 2014-2020 г. Участващите страни членки трябва да гарантират, че Стратегията на ЕС за региона на река Дунав е неразделна част от тези инвестиционни планове и че в бъдещите програми приоритетите на региона на река Дунав ще се превърнат в конкретни цели.

Новост в тазгодишния форум е „Дунавски космос“ – поредица от дейности (семинари, зони за наставничество, щандове, лекторски кътове и пр.), представящи инициативи и проекти по широк кръг теми, които обхващат всички приоритети на стратегията. В рамките на тези дейности партньорите ще споделят идеи и добри практики.

Няколко срещи ще бъдат специално посветени на по-екологосъобразното корабоплаване, включително проявата „Политиката се среща с промишлеността“. В нея ще участват високопоставени представители на бизнеса и политици, за да формулират конкретни мерки за подобряване на настоящата инфраструктура и на условията за корабоплаване по река Дунав.Контекст

Изпълнението на стратегията на ЕС за региона на река Дунав започна през април 2011 г. Тя включва 9 страни от ЕС (Германия, Австрия, Унгария, Чешката република, Словакия, Словения, България, Румъния и Хърватия) и 5 държави извън ЕС (Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна и Молдова). Стратегията има за цел координация на политиките на Европейския съюз в региона, като се основава на идеята, че регионите най-добре могат да се справят с общите предизвикателства — били те екологични, икономически или свързани със сигурността, като действат заедно. Чрез равнопоставеното включване на съседни на ЕС държави, стратегията за региона на река Дунав доближава в по-голяма степен страните от Западните Балкани, Молдова и регионите на Украйна до Съюза.

Според неотдавнашен доклад на Комисията за управлението на макрорегионалните стратегии на ЕС (за региона на Балтийско море и за региона на река Дунав) тези стратегии водят до конкретни резултати на място. Въпреки това все още съществуват пречки, що се отнася до въздействието, резултатите и устойчивостта. Необходим е по-голям напредък по отношение на политическото лидерство и вземането на решения, както и по-ясна организация на работата и определянето на ролите и отговорностите.

Примери за проекти:

Проектът Модел на газов пазар в региона на река Дунав има за цел измерване на транснационалните вторични ефекти на планираните в региона проекти за газова инфраструктура върху цените на газа. Чрез модела бяха определени шестте най-значими свързани с газа инвестиции в региона на река Дунав и в резултат на това сега страните от региона се споразумяват за политическите препоръки за бъдещи проекти.

Изследователски проект за новаторски плавателни съдове: по-нататъшна подкрепа на разработването на технологии за корабостроене с цел модернизиране на дунавската флотилия чрез по-конкурентни и екологосъобразни походи, например по-добре проектиран корпус на корабите (за нови съдове) и технологични иновации, които могат да подобрят ефективността (за съществуващите). Това допринася за постигане на общата цел за повишаване на устойчивия товарен транспорт по реката с 20% до 2020 г. в сравнение с 2010 г.

Работната група „Дунавска есетра“ (DSTF) се занимава с гарантиране на жизнеспособни популации на есетра в река Дунав. Този вид е ценен ключов показател за качеството на водата и състоянието на екосистемата, но е на ръба на изчезването заради прекомерна експлоатация, нарушаване на миграцията при размножаване и загуба на местообитания. Работната група „Дунавска есетра“ взема спешни мерки за спиране на изчезването на този вид.Съвместният изследователски център на Европейската комисия оказва научна подкрепа на стратегията за региона на река Дунав заедно с ключови партньори от научните среди в региона. На 24 и 25 юни във Виена ще се проведе конференция на високо равнище съвместно с годишния форум. Резултатите от изследователските дейности на учените ще бъдат представени там. Създадени са четири тематични научни клъстера за насърчаване на научното сътрудничество и рационализиране на научноизследователските дейности.

За повече информация:

Стратегия на Европейския съюз за региона на река Дунав

Трети годишен форум на стратегията на ЕС за региона на река Дунав във Виена

Доклад за управлението на макрорегионалните стратегии (май, 2014 г.)

Доклад за оценка относно добавената стойност на макрорегионалните стратегии

Twitter: @EU_Regional @JHahnEU #EUSDR #Danube

За контакти:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната служба

IP/14/740

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница