Мит и митологияДата11.01.2018
Размер45.29 Kb.
КОНТРОЛНА РАБОТА НА ТЕМА: МИТ И МИТОЛОГИЯ

/1.вариант/

НА…………………………………………………………………………………………………………………………………….., КЛАС….N..
1. МИТ Е:
а) разказ за някогашно събитие, който се предава устно; б) народно или лично повествование с приказен характер; в) свещен разказ за устройството на света, герои и богове; г) разказ за необикновени герои, основан на действително събитие.

2. МИТОВЕТЕ ЗА РАЖДАНЕТО НА БОГОВЕТЕ СА:

а) теогонични; б) тотемистични; в) космогонични; г) антропоцентрични.3. МИТОВЕТЕ СА НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ ОБРЕДИТЕТЕ, А ОБРЕД ОЗНАЧАВА;

а) разказване на митове; б) песни и танци; в)поднасяне на дарове на боговете и жертвоприношение г) действия, свързани обикновено с религиозен празник;4. ЗАДРАСКАЙТЕ ЕДНА ОТ ДУМИТЕ, ЗА ДА СТАНЕ ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО!

ЛИНЕЙНО/ЦИКЛИЧНО според древните хора е времето, защото прилича на поток, който тече от …… през сегашния момент към …………..……..

В митовете обаче има и една друга разбиране – за времето като кръговрат, като движение по окръж-ност. Тази представа се нарича ЛИНЕЙНА/ЦИКЛИЧНА , защото според нея времето се движи в …. ……… и след като измине пътя си, се връща в началната си точка. Така то прилича на колело.5. ДОПИШЕТЕ:

Порасъл и възмъжал прекрасен и могъщ бог /1/……….. Той се опълчил срещу баща си и го принудил да върне отново на бял свят децата, които бил/2/ …………... ……….Едно след друго излезли децата – богове, прекрасни и светли. Те подели борба с /3/……………….. и с /4/…………. ………….за владеене на света. Ужасна и упорита била тази борба. Децата се укрепили на високия /5/…………………… На тяхна страна застанали и титанът /6/…………..и дъщеря му Стикс с децата си Усърдие, Мощ и/7/ …………. Борбата била опасна за боговете олимпийци. Могъщи и страшни били техните противници. Но на помощ на Зевс дошли/8/ ………………………… Те му изковали/9/ ………………………, които Зевс хвърлял по титаните. Борбата продължавала вече/10/.. ……… години, а победата не клоняла нито на едната, нито на другата страна. Накрая Зевс решил да освободи от недрата на земята/11/ …….. ..………………………….. – хекатонхейрите. Те къртили и хвърляли/12/………… …………………Накрая враговете отстъпили.Тяхната сила била сломена, те били победени. Олимпийците ги оковали и ги хвърлили вдън мрачния13/ …………, във вековната тъма.


6. МИТОЛОГИЯТА Е: /оградете грешното/

а) книга с митове.; б) сбор от митове, предания, легенди; в) съвкупност от митове; г) наука за митовете7. НАРИСУВАЙТЕ ВЕРТИКАЛНИЯ МОДЕЛ НА СВЕТА СПОРЕД ПРЕДСТАВИТЕ НА НАШИТЕ ПРАДЕДИ. ОБОЗНАЧЕТЕ ЯСНО ЗОНИТЕ!

8. КОЙ КОЙ Е В СТАРОГРЪЦКАТА МИТОЛОГИЯ?

а) Тифон - …………………………………………….

б) Тюхе - ………………………………………………

в) Химера - ……………………………………………

д) Ерос - …………………………………………..

9. СВЪРЖЕТЕ АТРИБУТИТЕ С ИМЕТО НА ГЕРОЯ! НА ПРАЗНИЯ РЕД НАПИШЕТЕ СРЕЩУ БУКВАТА ЦИФРАТА НА ОТГОВОРА.

1.ПОСЕЙДОН

2. ХЕРА

3.ХАДЕС


а) тризъбец, кон или делфин 4.ДЕМЕТРА

б) триглавото куче Цербер 5.АМАЛТЕЯ

в) огън, покривало на главата 6.ХЕСТИЯ

г) скиптър, паун 7.ЗЕВС


………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………10. Преразкажете от името на
КОНТРОЛНА РАБОТА НА ТЕМА: МИТ И МИТОЛОГИЯ

/2. вариант/

НА………………………………………………………………………, клас………….., N…………
1. МИТ Е:
а) разказ за някогашно събитие, който се предава устно; б) народно или лично повествование с приказен характер; в) свещен разказ за устройството на света, герои и богове; г) разказ за необикновени герои, основан на действително събитие.

2. МИТОВЕТЕ ЗА РАЖДАНЕТО НА БОГОВЕТЕ СЕ НАРИЧАТ:

а) теогонични; б) тотемистични; в) космогонични; г) теогонични.3. МИТОВЕТЕ СА НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ РИТУАЛИТЕ, А РИТУАЛ ОЗНАЧАВА;

а) разказване на митове; б) песни и танци; в)поднасяне на дарове на боговете и жертвоприношение г) действия, свързани обикновено с религиозен празник;4. ДОПИШЕТЕ:

Всичко се появява от ………………………….Той ражда ……………………………….., а тя - …………………………., планините, ………………………………. От брака между ………………………………се появяват 6 високи, красиви, силни същества, наречени………………………….. , както и еднооките ……………………….. и сторъките. Бащата хвърля ……………………..в подземното царство -…………………………, но майката тъгува и подтиква рожбите си на бунт. Само най-младият от тях – коварният ……………………., чрез хитрина сваля баща си и заграбва властта му. За да избегне участта на родителя си той иска съпругата му …………………..да му носи всяко новородено и той го ……… От тази съдба обаче избягва………………5. ЗАДРАСКАЙТЕ ЕДНА ОТ ДУМИТЕ, ЗА ДА СТАНЕ ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО!

ДЕЛНИЧНО /СВЯТО е времето на сътворението, времето на боговете, на първите герои и първите предмети. То се мисли като „Златен век”, като период, в който хората и нещата са били съвършени. То е отдалечено безкрайно много от обикновеното съществуване на хората, от ежедневния бит, от сегашния момент.
ПРАЗНИЧНО/ОБИКНОВЕНО време е онова, което продължава в настоящето. В него няма богове и герои, няма подвизи, има само обикновени хора и събития.

6. МИТОЛОГИЯТА Е: /ОГРАДЕТЕ ГРЕШНОТО ТВЪРДЕНИЕ!/

а) наука за митовете; б) сбор от митове, предания, легенди; в) съвкупност от митове; г) книга с митове.7. НАРИСУВАЙТЕ ХОРИЗОНТАЛНИЯ МОДЕЛ НА СВЕТА СПОРЕД ПРЕДСТАВИТЕ НА НАШИТЕ ПРАДЕДИ. ОБОЗНАЧЕТЕ ЯСНО ЗОНИТЕ!

8. КОЙ КОЙ Е В СТАРОГРЪЦКАТА МИТОЛОГИЯ?

а) Нукта - …………………………………………….

б) Тифон - ………………………………………….

в) Амалтея - ……………………………………….

г) Химера - ……………………………………………

9. СВЪРЖЕТЕ АТРИБУТИТЕ С ИМЕТО НА ГЕРОЯ! НА ПРАЗНИЯ РЕД НАПИШЕТЕ СРЕЩУ БУКВАТА ЦИФРАТА НА ОТГОВОРА.

А) венец от цветя или сноп житни класове 1.ХЕРА

Б) рог на изобилието 2.ПОСЕЙДОН

В) престол, орел 3.ХАДЕС

Г) тризъбец, кон или делфин 4.ДЕМЕТРА

5.АМАЛТЕЯ

6.ХЕСТИЯ

7.ЗЕВС
………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………

10. Преразкажете от името на …………………………………
Каталог: 2010
2010 -> Ноември, 2010 Г. Зад Кое е неизвестното число в равенството: (420 Х): 3=310 а) 55 б) 66 в) 85 г) 504 За
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> Януари – 2010 тест зад Резултатът от пресмятане на израза А. В, където
2010 -> Библиографски опис на публикациите, свързани със славянските литератури в списание „Панорама” /1980 – 2011
2010 -> Специалисти от отдел кнос, Дирекция „Здравен Контрол при риокоз русе, извършиха проверки в обектите за съхранение и продажба на лекарствени продукти за хуманната медицина на територията на град Русе
2010 -> 7 клас отговори на теста
2010 -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
2010 -> Код на училище Име на училище


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница