Младите архитекти в съвременния святДата04.07.2022
Размер0.57 Mb.
#114745
професия архитект

Университет по архитектура, строителство и геодезия
Катедра: „Градоустройство”
Дисциплина: Практикуване на професията архитект

Есе
Тема: Младите архитекти в съвременния свят

Изготвил: Велина Димитрова ф.н. 10603 7 група 4 курс


Тел: 0896470306

Дата на предаване: водещ преподавател: 11.07.2021 проф. д-р арх. Валери Иванов


гр. София гл.ас. д-р арх. Венета Златинова

Днес, в двадесет и първи век, новото поколение млади архитекти се опитва да се справи с нов набор от предизвикателства, възникнали от консуматорска и капиталистическа реалност. Каква роля играят младите архитекти в промяната на днешния дизайнерски сценарий? Емблематичните дизайни винаги са отразявали в нуждите на нашето контекстуално общество. През двадесети век се е наблюдавал възхода на модернистичното архитектурно движение в резултат на индустриалната революция и насърчава нови видове фабрично изработени материали в изчистени и прости конструкции. През 1919 г. млад Валтер Гропиус стартира училището Баухаус, което извежда на преден план художници от несъществен сектор на икономиката и революционизира света на дизайна. Движението в крайна сметка довежда до колосална промяна в общественото приемане на изкуството, защото отговаря на нуждите на хората и копнежа за организирани условия по време на големи граждански вълнения и войни.


Историята доказа, че архитектите винаги са еволюирали в работата си, за да отговорят на проблемите на променящия се свят. Днес, през двадесет и първи век, се ражда ново поколение млади архитекти, които се опитват да се справят с нов набор от предизвикателства, възникнали от консуматорска и капиталистическа цивилизация. Съвременният свят сега изисква от обществото си да погледне назад към своите корени. За нас, младите архитекти, постигането на точния баланс между различни дуалности като глобално-местно, публично-частно и натуристично-урбанистично в днешния забързан свят е от решаващо значение.
Всяка нова ситуация изисква нова архитектура.“
Жан Нувел
Бързото индустриално развитие и урбанизация водят до големия екологичен упадък. Необходимостта от устойчива изградена среда принуждава много млади архитекти да погледнат по-широката картина на бъдещето на нашата планета.

Крис Прехт, основател на Studio Precht, вярва в създаването на устойчиви градове посредством сгради, устойчиви на бъдещето, които връщат на общността. Преработвайки мрежата на природата в планините на Залцбург, Прехт концептуализира „Фермерската къща“, жилищна сграда, която отглежда собствена храна. В опит да свърже вградената система и екосистемата, „Фермата“ използва концепцията за модулната подреждаемост на дървесината и вертикалното земеделие, за да създаде ново бъдеще на производството на храни. Растенията в сградата са защитени от подобна на оранжерия среда, която предлага различни екосистеми за различни видове и използва иновативни водни процедури, за да обогати снабдяването с различни хранителни вещества. Хранителните отпадъци се събират и превръщат в компост за отглеждане на повече храна. Тази местно отглеждана храна в крайна сметка скъсява веригата на доставки и намалява нуждата от пластмаса и други опасни за околната среда опаковки. Височинната подреденост осигурява по-високо съотношение на реколтата на площ и елиминира необходимостта от превръщане на останалите гори и влажни зони в земеделски парцели.


Ако останем несвързани с нашата екосистема, не можем да се справим с проблемите на нашето време. Обратното изменение на климата, по-малко замърсяване и здравословна хранителна система вече са част от архитектурата. Ако искаме да насърчим хората да се грижат за околната среда, трябва да внесем околната среда в нашите градове. "Наред с проблемите на екологията и устойчивостта, справянето със социално-икономическите условия с дизайна също е основно предизвикателство за младите архитекти по целия свят. Основна част от нашето население се формира от необлагодетелствани общности и създаването на визионерски решения за тях сега е от абсолютно значение. Създаването на примерни структури за решаване на проблеми е само един от начините за промяна на днешния сценарий на проектиране. Друга важна отговорност на младите архитекти е да дадат възможност на други млади архитекти и студенти да изграждат по-добро бъдеще.
От изменението на климата и изчерпването на ресурсите до увеличаването на населението и бързата урбанизация, ние сме изправени пред огромно количество предизвикателства, свързани с устойчивостта на нашето бъдеще. Архитектите може да не са политически и социални експерти, но тяхното интроспективно участие е от решаващо значение за подбуждането на творческа революция за по-добро днес и утре. Следователно в ръцете на младите архитекти е да създават контекстуално, екологично и социално информирано, управлявано от потребителя среди, които отговарят на нуждите на началото на нов сценарий на проектиране.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница