Много мотиви, никакъв шансДата23.10.2018
Размер297.5 Kb.

12- 18.07.2008 г.МНОГО МОТИВИ, НИКАКЪВ ШАНС
Опозицията може и да попречи на правителството на Сергей Станишев да стане рекордьор по най-много поискани вотове на недоверие в историята на 18-годишния български преход. Засега първенството държи правителството на Любен Беров, чийто кабинет бе канен да си ходи седем пъти.

От две седмици се говори, че десните, независимите и квазинационалистите в 40-ото Народно събрание гласят шести вот на недоверие към кабинета на тройната коалиция. До парламентарната ваканция в края на юли има доста време, така че нищо чудно депутатите да бъдат изпратени на почивка с това екстремно, но вече станало досадно упражнение.

Не че за вот на недоверие липсват поводи. Проблемът по-скоро е в тяхното изобилие. Опозиционерите, които на 10 юли трябваше да се разберат за мотивите за опит за бламиране на правителството, не са единодушни точно за какво да го поискат. Очакваният на 23 юли остро критичен доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България беше основната причина, само че преди десетина дни гръмнаха военните складове в Челопечене. От 1 юли пък има ценови взривове. На същата дата лидерът на ДСБ Иван Костов заяви: "Покачването на цената на живота у нас е най-силното доказателство за некадърността и кражбите на управляващите" и настоя за изслушване на премиера в парламента заради ценовия скок и за мерките, които ще предприеме правителството, за да го неутрализира. От ДСБ и от СДС отново си направиха устите за намаляване на ДДС и редица други мерки, които да компенсират поскъпването. Тогава двете опозиционни партии дадоха вид, че са се разбрали за общ вот на недоверие след евродоклада. Четиридесет и осем часа по-късно, на 3 юли, избухнаха военните складове и опозиционерите тутакси минаха на друга вълна. Костовистите поискаха оставките на министъра по извънредните ситуации Емел Етем и на прясно назначения й колега от военното ведомство Николай Цонев.

С пет дни закъснение и от СДС реагираха по въпроса, като настояха министерството на Емел Етем директно да бъде закрито. Сините не са далеч от мисълта за оставка на вицепремиера, но имат своя концепция. Те искат вместо Министерство на извънредните ситуации да бъде създадена специална Национална агенция по управление на кризите. Хората на Пламен Юруков са решили това на заседанието на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС на 8 юли. СДС настоява и за създаване на временна парламентарна комисия, оглавявана от опозицията, която да анализира и оптимизира системите за реакция при кризи. Ако това не стане, парламентарната група на ОДС ще настояват в мотивите към готвеното искане за вот на недоверие към правителството да бъде добавена неспособността му да се справя със ситуации като тази с взривовете край Челопечене, заяви главният секретар на СДС Пламен Радонов, който на всичко отгоре не е и депутат. От "Раковски" 134 обявиха, че засега опозицията планира да внесе искането за оставка на кабинета с основен мотив корупцията при усвояването европейските средства преди доклада на ЕК.

Останалите опозиционни партии в парламента смятат, че искането на оставки заради военно-криминалната заря над София е отделна работа. Това е причината едни чернови на мотиви за вот на недоверие да се разхождат из дяснообазначаващите се партийни централи и да набухват като тесто на слънце. "Ще настояваме да бъдат изслушани всички ресорни министри и шефове на агенции, отговорни за поредния позор с еврофондовете. Ако не получим адекватни отговори на база на силно критичния доклад на ЕК, ще поискаме вот на недоверие към тройната коалиция", кълнат се седесарите. "Премиерът да дойде в парламента, да се обяснява и за скъпотията, и за кражбите от еврофондовете", държат на своето костовистите. "Всъщност възможно е вотът да бъде аргументиран с цялостен провал на управлението", опита се тези дни да тури ред в неразборията Пламен Юруков. Трогателните му усилия обаче доведоха до активизиране на редакторската дейност по мотивите. Всеки иска да добави нещичко, а все още никой не е попитал речевитите националисти от "Атака", които със сигурност ще предложат своя интерпретация.

Да не говорим, че ако надделее мнението за изслушване на премиера и на министрите, чиито ведомства са ангажирани с усвояването на евросредствата, трудно можем да се надяваме, че преди парламентарната ваканция ще има време за вот на недоверие. Не че той ще мине, каквото и да бъде написано в мотивите за искането му. Още повече че коалиционните партньори от триото се консолидираха около нарочените за оставка министри и един през друг обясняват, че те всъщност въобще не са виновни. След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник говорителят Ангел Найденов рече, че БСП може да има претенции към начина на координация между отделните служби след взрива, но не обели дума, че Емел Етем е отговорна за това. Отговорността за забавянето на информацията вече бе поета от военния министър Николай Цонев. Час по-късно същия ден царският партиен глас Станимир Илчев определи действията на Цонев като "професионални, отговорни и адекватни".

Така че, когато и да се случи вотът на недоверие, изненади няма да има. Жълтите няма да се въздържат наказателно, защото самите те са накиснати до ушите и заради еврофондовете, и заради военния министър от тяхната квота. Друг е въпросът, че опозиционерите се хванаха гуша за гуша помежду си, и то на евровълна. Изхвърленият наскоро от парламентарната група на ОДС представител на партията "Ред, законност и справедливост" Яне Янев натопи шефа на СДС Пламен Юруков, че източвал пари по САПАРД, а фирмите му са в черния списък. "Не съм взел нито лев по програма САПАРД. Съществува договор на моя фирма по една от мерките по програмата, сключен в края на 2006 година. По този договор няма постъпили плащания на средства от ЕС. Категорично заявявам, че фирмата е абсолютно изрядна съгласно закона и критериите за участие в САПАРД", оправда се на следващия ден Юруков. Той окачестви нападките към него като плод на завист "заради възхода на СДС, който притеснява всички".

Освен тройната коалиция бихме добавили с основание, защото и след шести, и дори след десети вот на недоверие правителството и мнозинството в 40-ото Народно събрание ще довършат мандата си. Позорно, но безпрепятствено.
12- 18.07.2008 г.

10 ЕТАЖА ЩЯЛА ДА ИМА СГРАДАТА НА МЯСТОТО НА "РИЛА"
Вандалска намеса в архитектурата на града нарекоха в специална декларация общинските съветници от Демократи за силна България проекта за построяване на небостъргач на мястото на сегашния хотел "Рила" в центъра на София. Тъмносините призоваха на инвеститорите да не бъде издавано разрешително за строеж. Според тях ставало дума за сграда на 22 етажа плюс още осем подземни.

Намеренията на собствениците от "Риел 99", които държат 96% от хотела (другите са притежание на Министерството на икономиката - 2.52%, и група физически лица с 1.58%), да съборят хотела и да построят нова сграда бяха атакувани от архитекти, археолози и... политически партии. Към групата на опонентите на проекта се присъедини и Софийската митрополия начело с патриарх Максим. Той е изпратил протестно писмо до районната администрация "Средец", в което се казва, че събарянето на "Рила" ще навреди на църквата "Св. Николай Солунски Чудотворец", която се намира в непосредствена близост до сградата. В дискусията се включи и Институтът за паметниците на културата, тъй като под сградата има древни римски постройки. Собственици на съседни сгради също протестираха срещу евентуалния строеж под земята. Еврейската организация "Шалом" пък претендира за собствеността на терена под хотела.

Самите инвеститори опровергаха информацията за строеж на небостъргач. Оказа се, че те действително имат намерение да съборят старата сграда, но височината на новата няма да надвишава тази на сегашната постройка, а подземните етажи не били осем, каквито бяха обвиненията, а само един. От компанията подчертаха, че в този проект няма нищо противозаконно и нищо, което да е в разрез с интересите на обществото. Според тях на мястото на хотел "Рила" се предвижда изграждането на красива, модерна ифункционална сграда, която да стане една от архитектурните забележителности на столицата.
От компанията определиха като неоснователни обвиненията, че този проект може да загрози центъра на София. В официалното становище се подчертава, че "именно градината пред хотела е превърната в кръчма, а по пейките се търкалят маргинали и е по-добре човек да не пристъпва нощно време там".

Столичният кмет Бойко Борисов определи сегашния хотел като "паметник на грозното социалистическо строителство". Според него той трябва да бъде съборен и на мястото му да бъде построена нова сграда.
12.07.2008 г.

БСП пита за 300 000 лева, потънали в "Баталова воденица"
Парите са отпуснати на Столичната община за решаване на проблема с циганското гето

Питане до кмета на столицата Бойко Борисов ще внесат съветниците от БСП за това как са били изразходвани 300 000 лева, отпуснати целево на общината за решаване на проблема с циганското гето в "Баталова воденица". Парите са дадени на кметството още през 2006 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Не е ясно какво се е случило с парите, отпуснати чрез споразумение, разписано от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов и столичния кмет Бойко Борисов, твърдят левите общинари. Още след първото официално писмо от Европейската комисия до страната ни, в което се настоява да се реши проблемът с неказонните постройки, през октомври 2006 г. парите са преведени на общината.

Това е целева субсидия за благоустрояване на незаконно пребиваващите в "Баталова воденица" роми, обясни левият съветник Калоян Паргов пред Дарик радио. По думите му след второто подобно запитване от Европейския съюз по този проблем Министерството на регионалното развитие е готово да отпусне още 500 хил. лв. за благоустрояване, но при условие, че се даде ясен отчет за преведените преди две години 300 хиляди лева.

Средствата са в размер на 250 000 лева и са били предназначени за благоустрояване на ромите на терен в кв. "Овча купел". Това бе отговорът на зам.-финансовия кмет Минко Герджиков пред Дарик радио. По думите му проектът е спрян след надигането на местните жители, а парите са били прехвърляни в преходния остатък на общинския бюджет и могат да се използват отново.

Ден преди групата на БСП да повдигне въпроса за парите за гетото Столичният общински съвет отложи преместването на ромите от "Баталова воденица" за 23 юли.
14.07.2008 г.

Смет(ки) без кръчмаря
Да се гори боклукът на София е лошо

Да се прави от него биогориво е добре

Големият проблем е как да се разделят отпадъците по вид

Балите със смесена измет са бомби и само трошат пари

Четири варианта за технология за преработка на отпадъците на София има в столичното кметство. Най-лансирано преди около година бе изгарянето, но срещу този вариант скочиха мнозина експерти, граждани, хотелиери. Миналата година зам.-кметовете по екологията Мария Бояджийска и по финансите Минко Герджиков съобщиха, че Столичната община е възложила предпроектно проучване на мястото на бъдещия завод за преработка на сметта на софиянци. Тогава бе обещано до 2010 г. заводът да е готов. Около избора на технология скандалите в градския парламент се въртят от 2004 г. Начало на дрязгите даде подписът на екскмета, сега депутат, Стефан Софиянски за затваряне на депото в Суходол. След протести и преговори започна балиране на боклука. Това обаче се оказа непрактично и скъпо. Оттам тръгна обсъждането: ще горим ли боклука или не, какво ще правим с него.

Технологията за изгарянето се оказва най-скъпа, казаха пред ДУМА експерти от комисията по екология в общината. Освен това експертният комитет се въздържа да избере изгарянето, защото за него трябва да има и депо за опасни отпадъци, отдалечено на 3 км от населено място. В момента София не може да открие подходящ терен за това. Изгарянето е и най-вредната технология.

Вторият вариант е да се използва само депо. Третата технология е сметта да се обработва механично-биологично в инсталация и да се произвеждат алтернативни горива. Четвъртият метод е като третия, но при него е включено и изграждането на ТЕЦ, в която да се използват добитите биогорива.

За момента експертите са се спрели на третата технология. До края на годината се очаква тя да бъде внесена като инвестиционно предложение в МОСВ. Министерството трябва да каже дали предложението е изработено законосъобразно. Според “черновата” се очаква да се изградят няколко инсталации, а не завод. Едната от тях ще е в с. Яна, където боклукът трябва да се сепарира и да се произвежда биогоривото. Засега се предвижда то да бъде давано на циментовите заводи тъй като при смесването му с вар можело да се съхранява дълго време. На площадката в Хан Богров пък ще се обработват биоразградимите отпадъци.

До 20 юли Столичната община и правителството трябва да се разберат какво ще правят с балите. На 27 юни започнаха консултациите между двете ведомства за инсталацията за отпадъците. Вече е внесен доклад за Оценка за въздействието върху околната среда за площадката в с. Яна. Изготвен е и проект за нов път до нея, който трябва да бъде обявен в “ДВ”. Разгледани са вариантите за инсталации, подготовката на тръжните документи, както и проучване на пазара за продуктите, получени след обработката.

Има обаче огромен проблем, който може да препъне всички общински и политически планове. Боклукът не е разделен по видове, а да се сепарират на място (в с. Яна или където и да е) струпаните хиляди тонове смесена мръсотия всъщност ще е безумно трудно, твърдят специалистите. Не бива да се строи завод за изгаряне, той неизбежно ще пуска отровни съединения - диоксини, тази практика светът вече изоставя. Съвременните ефективни технологии са наистина за добив на биогаз от отпадъците. Но и ако ще се прави биогориво, боклукът трябва да е предварително разделен по видове. Т.е. пак опираме до същото. И трето: балирането “по български” е трошене на милиони на вятъра. Опаковане на смесен боклук е малоумие, твърдят учените, които се занимават с тази тематика. В цял свят се пакетира само сепариран боклук. А ние “увиваме” една клоака в пакет и след известно време тя естествено се надува, разкъсва балата и се понася един неприличен дух на много километри наоколо.

Така че големият проблем е един - боклукът не е разделен. В някои градове бе въведено разделно изхвърляне на сметта, та поне оттук нататък да сме готови цивилизовано да се справим с проблема. Но първо, населението ни още няма навици за тази практика и второ - изхвърленият в отделните контейнери боклук се изсипва накуп на едно място в камиона на чистотата и заминава в досегашния си вид на сметището. Тук свършва европеизацията ни.
12.07-18.07.2008 г.

До "Надежда" и назад с метрото
На 22 юли класират кандидатите за строежа на втория диаметър на подземната железница в столицата
Кога жителите на "Надежда" ще могат да прекосяват града под земята и да стигат без светофари и задръствания до "Лозенец"? Ако се вярва на поръчката на общината, офертите за която бяха отворени през тази седмица, това ще се случи някъде през 2012 г. Дотогава трябва да сме забравили и закъснялото пускане на отсечката от ЦУМ до "Младост" и отдавна вече да ползваме трасето. Така може би след четири години софийското метро съществено ще се различава от сегашното си твърде скромно състояние - едва 8 километра дължина и само 7 метростанции.

Проектирането и строителството на новото трасе между жк "Надежда" и бул. "Черни връх" (известно като втори метродиаметър) ще струва 471 млн. лева. Това показват офертите на кандидатите за строежа. Отсечката с обща дължина 6.4 км и седем метростанции е разделена на два лота - от "Надежда" до бул. "Патриарх Евтимий" и оттам до бул. "Черни връх". Очаква се окончателното класиране да стане ясно на 22 юли, когато трябва да приключи работата на конкурсната комисия. По неофициална информация на участници в състезанието обаче в първия лот печели турската компания "Догуш" с цена от 329 млн. лв., а във втория - старозагорската "Трейс груп" с оферта от близо 142 млн. лв. И двете компании са добре познати в пътния сектор. Едни от последните им проекти са за строителство на части от автомагистрала "Тракия". Фирмите са сред кандидатите за дострояване на трасето от аутобана, след като стана ясно, че концесионният договор с българо-португалския консорциум се проваля.


Ако няма обжалвания от участниците в процедурата, през пролетта на 2012 г. разстоянието от квартал "Надежда" до "Лозенец" трябва да се изминава с подземната железница за около 15 минути. Срокът за строителство, който ще бъде записан в договорите с изпълнителите, е 45 месеца.

Проектът за разширение на софийското метро е включен за финансиране по оперативна програма "Транспорт". Според изпълнителния директор на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев скандалите с Брюксел, довели до спиране на европейските пари по ФАР, ИСПА и САПАРД, няма да се отразят отрицателно на проекта и няма да забавят строителството. Това обаче изглежда съмнително с оглед на досегашните темпове на строежа на други участъци. Отсечката от пл. "Света Неделя" до бул. "Драган Цанков" например, която се строи от японската "Тайсей корпорейшън", по договор трябваше да е готова до края на 2007 г. По последни данни от Стоян Братоев трасето вероятно ще бъде пуснато до есента на следващата година. Представители на японската компания обаче обясниха пред общината през май, че едва ли ще могат да завършат строителството преди началото на 2010 г. Трасето от бул. "Драган Цанков" до "Младост", по което работят български фирми, трябва да бъде готово през пролетта на следващата година.

При евентуално забавяне на строителството в бъдеще обаче, изпълнителите няма да бъдат глобявани с 5% от стойността на поръчката, както е предвидено в договора с "Тайсей", а с 20%. Според Братоев тази промяна ще им подейства дисциплиниращо и занапред проектите няма да се протакат във времето.

Това е втората процедура по набиране на оферти за строителството на трасето между квартал "Надежда" и бул. "Черни връх". През пролетта на тази година първото състезание пропадна заради твърде високите цени, предлагани от кандидатите. Тогава в конкурса участваха общо 11 фирми - както български, така и чуждестранни. Тогава общината обяви, че е готова да сключи договори при максимални цени от 400 млн. лв. за трасето от "Надежда" до бул. "Патриарх Евтимий" и 155 млн. лв. за останалата част до бул. "Черни връх".

Паралелно с втория метродиаметър общината се опитва да ускори работата и по останалите части на подземната железница. На 16 юни "Метрополитен" обяви обществена поръчка за проектиране и строителство на разширението на метрото от жк "Младост" до бул. "Цариградско шосе". Оферти ще се приемат до 21 август. Това е част от трасето, което трябва да стигне до столичното летище. То е дълго общо 7.2 км и ще има шест метростанции. Частта до "Цариградско шосе" е с дължина от около два километра и има 2 метростанции. Предвижда се и строителството на подземен паркинг под булеварда. Компанията, която спечели поръчката, ще трябва да проектира и изгради трасето за 39 месеца. Още по-отдалечено във времето е строителството на подземната железница между Княжево и кв. "Левски".


14.07.2008 г.

Община поема яденето и джиесемите на чиновници
Ваучери за храна и пое­мане на част от сметките по мобилните телефони на служителите в Столична община ще бъдат въведени до края на т. г. Това заяви за „Труд" вчера зам.-кметът Минко Герджиков.

Парите за обяд ще са в размер на 40-50 лв. месеч­но, а тези за разговори - от 40 до 70 лв. в зависимост от поста на служителя. „За­платите са ниски, затова трябва да стимулираме хо­рата с допълнителни сред­ства", обясни Герджиков.

Заетостта на щатовете в районните администрации била между 70 и 80 %. В Столична община обаче ня­мало подобен проблем, за­яви заместникът на Бойко Борисов. Месечното възна­граждение в централата е 550 лв., а в районните кмет­ства - 460 лв. Общият брой на служителите е 2141 .14.07.2008 г.

Софийското кметство иска да си върне собствеността на стадион “Юнак”

Вдигат две кули в “Младост”

Общината дава право на строеж в замяна на изграждането на спортна зала


Разследват далавери и в парк “Витоша”

Терен с площ 19 дка в парк "Витоша" е бил заграбен от частна фирма.

Сигнал за това е подала Столична община в прокуратурата, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Той обаче отказа да назове името на фирмата.

"Схемата е подобна на далаверата в парк "Възраждане. Апортирането е станало преди 3-4 години",обясни Диков. Както "Монитор" писа, през май разследващите почнаха да нищят заграбването на огромен терен в парк "Възраждане".
Две кули ще бъдат вдигнати в столичния квартал "Младост" през следващите две години. Едната сграда ще бъде висока 30 етажа, а другата - 20. Това предвижда подробноустройственият план на "Младост-център", който е качен на интернет сайта на направление "Архитектура и градоустройство" към кметството. Небостъргачите ще се издигнат на терен с 80 000 кв.м. РЗП до ключовия булевард "Александър Малинов". Столична община ще даде право на строеж върху парцела на частна фирма. В замяна инвеститорите ще трябва да изградят дълго планираната спортна зала "Младост" в съседство.

Скоро ще обявим обществена поръчка, за да изберем строителите, съобщи главният архитект на София Петър Диков по време на общински семинар в Сандански. Той изчисли, че кметството трябва да получи около 200 евро на всеки кв. метър за даването на строително разрешително. Диков обаче не спомена колко точно високи ще бъдат сградите. Според подробноустройственият план на "Младост-център" заедно с двете кули ще бъдат построени и няколко по-малки блокове със средна височина между 6 и 12 етажа. Очаква се небостъргачите да бъдат превърнати в търговски и офис центрове. Както "Монитор" писа, многофункционалната спортна зала "Младост" ще има около 10 000 места. Изграждането и обзавеждането й ще струват между 50 и 70 млн. лева. Амбицията на Столична община е залата да бъде готова до края на 2010 г., за да може София да кандидатства за олимпиадата през 2011 г. До залата ще има църква и парк, предвижда още планът.Кметството ще се опита да си върне собствеността на стадион "Юнак", съобщи още главният архитект Петър Диков. Той обясни, че това е възможно с промени в Закона за общинската собственост, които позволяват на общината сама да актува терени. Стадион "Юнак" е обявен за държавна собственост през 1999 година с акт на тогавашния областен управител. Според юристи кметството може да издаде нов акт и той да оцелее в съда само ако има писмени доказателства, че "Юнак" е бил общинска собственост преди това.


14.07.2008 г.

"Железопътна инфраструктура" ще прави геодезическо заснемане на Централна гара
Национална компания "Железопътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за избора на компания за изпълнението на проекта по подробно геодезическо заснемане на техническото състояние на железопътната инфраструктура в района на Централна гара в София. Срокът за изпълнението на поръчката е два месеца след възлагането й.
Гаранцията за участие е 800 лв. без ДДС (960 лв. с ДДС). Гаранцията за изпълнение е 5% от стойността на договора.
Кандидатите трябва да представят копие от застраховка за професионална отговорност и копие от годишния си баланс и отчет за приходите и разходите си за предходната година.
Необходим е списък на основните договори, сходни с настоящата поръчка, изпълнени през последните 10 години, с посочена дължина на заснетите обекти, стойностите на проектите, сроковете на изпълнение и възложителите. В списъка не трябва да фигурират проекти, които съдържат само кадастрална информация. Кандидатите трябва да представят списък на специалистите, които ще отговарят за изпълнение на поръчката и документи, удостоверяващи образованието и професионалната им квалификация. Изисква се списък с техническото оборудване, с което разполагат.
Кандидатите трябва да представят технологичен план-график за изпълнението на проекта.
Пълното описание на техническите и финансовите изисквания може да се намери в тръжната документация.
Документите за участие струват 200 лв. Оферти може да се подават до 4 август. Разглеждането на подадените предложения ще стане на 5 август в присъствието на кандидатите или упълномощени от тях лица.


14.07.2008 г.

Стефан Юруков:

Заменяме гори след 5-ия км от морето
Има постъпили 180 заявления, казва шефът на държавната агенция
Доц. Стефан Юруков бе назначен за шеф на агенцията по горите през септември 2007 г. Преди това беше зам.-министър по горите в земеделското ведомство от квотата на БСП. Завършил е Лесотехническия универ­ситет, през 2003 г. става декан на факултета "Горско стопанство". Специализирал е в Кипър, Куба, Франция и Швейцария.

Преди повече от месец заменките на държавни гори с частни тръгнаха с пълна сила след половингодишно затишие. Затова на агенцията беше възложено да подготви промени в Закона за горите, които да въведат ясни правила за тези сделки.
ТИХОМИР ТОНЧЕВ

- Г-н Юруков, до края на юни трябваше да предло­жите промени в Закона за горите, свързани със заме­ните. Какво става с тях?

- Заради повишения об­ществен интерес от парла­ментарната комисия по зе­меделие и гори ни възложи­ха да подготвим експертни предложения за изменение на Закона за горите в текс­товете, които засягат разпо­редителните сделки със зе­ми и гори от горския фонд.

Работната група, която се консултира с еколози, бран­шови и професионални организации, собственици на горски имоти, приключи ра­бота и на 30 юни аз депози­рах този проект в комисията по земеделие.

- Какви са основните про­мени?

- Отново предлагаме 5-километровата зона на Черно море около курортите с национално значение и областните центрове да бъ­де обявена за публична Дър­жавна собственост. Така в районите, които са обект на най-големи интереси, раз­пореждането ще се извърш­ва само от Министерския съвет. Когато става въпрос за отделни урегулирани имоти извън урбанизирани територии, предлагаме да се допуска

промяна на предназначението на не повече от 20% от територията

и да се прилагат минимални­те нормативи за интензив­ност и плътност на застроя­ване. Като добавите и задъл­жителното компенсационно залесяване, което вече бе регламентирано в Закона за горите, смятам, че интереси­те на държавата са доста­тъчно добре защитени.

- Много неправителствени организации поискаха за­мените на частни имоти с държавни да бъдат забране­ни. Това направено ли е?

- Замяната на земи и гори, собственост на частни физи­чески и юридически лица, със земи и гори държавна собственост, е редно да оста­не като една от възможните форми за уедряване на гор­ския фонд, заедно с възмож­ностите за покупка на цени

не по-ниски от данъчната оценка на земите. Специал­но за замените от създаване­то на агенцията по горите досега са финализирани 24 процедури

Така държавният горски фонд се е увеличил с 25 000 дка, без да е похарчена и една стотинка от бюджета.

Освен това, съгласно за­кона, земите и горите, които са заменени, продължават да се стопанисват като гор­ски фонд. Ако собственикът има инвестиционни намере­ния, той трябва да започне процедура по Закона за ус­тройство на територията, да има съгласието на общин­ското ръководство и едва то­гава получава право за смяна на предназначението на зе­мята.

Предлагаме на депутати­те 2 варианта за по-прецизно регламентиране на замените. В единия от тях е предви­дена забрана за изключване на имотите, придобити чрез замяна за 3 години. Дали ще бъде прието, зависи от депу­татите.

По-детайлно е разписано и правото на държавата да придобива земи и гори, като се дава предимство на разпо­ложените в защитени тери­тории, както и гори със за­щитни и рекреационни функции.

- Колко са подадените зая­вления за замени?

- Постъпили са около 180 заявления. Числото се мени, защото постъпват нови. Имаме и откази. Например ако се дават по-малко земи или гори, отколкото се полу­чава от държавата, не прие­маме. Процедурата е ясна и е оставено да се прецени по целесъобразност. Подпис­ваме само когато сметнем, че от лесовъдска гледна точка държавата не губи. Кри­териите са площ, качество на гората и стойност на тере­на.

Когато държавният имот е по-евтин, се подписва де­кларация, че нямат претен­ции за компенсации. Така че има и няколко милиона лева, които държавата не е плати­ла, а е придобила имоти.

Дали сме 13 хил. дка, а сме взели 38 хил. дка

Има 1-2 заявки за по-големи терени за голф игрища. Ху­бавото на такива проекти е, че няма голямо застрояване и се отстъпват не гори, а по­ляни с отделни дървета. Има желания за голф игрища около Ихтиман и Перник.

- Колко е делът на дър­жавните гори у нас?

- По официални данни към края на 2007 г. около 76% от горския фонд е дър­жавен, около 12% на общи­ните и около 10% на физиче­ски лица. Останалата част е на училища, манастири, ре­лигиозни и други организа­ции. Частните гори в България принадлежат на над 1,2 млн. души и са малки по площ, а това затруднява тях­ното стопанисване и опазва­не.

- Докъде стигна горската реформа?

- Работата в Държавната агенция по горите не е спира­ла за миг и искам чрез вашия вестник, който има огромна аудитория, да благодаря на всички служители в горите, изпълняващи съвестно за­дълженията си. Почти всич­ки държавни горски и ловни стопанства са регистрирани в публичен регистър и могат да осъществяват стопанска дейност. Като държавна агенция кандидатстваме за няколко проекта, както самостоятелно, така и съвме­стно с австрийски и немски специалисти.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева много ни помага в това отношение.

- В момента вървят проме­ни и в закона за лова. Въвеж­да се публично-частно партньорство при стопанисването на участъците. Каква част ще бъде отдадено чрез конкурси и каква ще останат изцяло държавни?

- Промените в закона за лова са гласувани на първо четене и се очаква да влязат на второ. По въпроса за публично-частното партньор­ство, което се предлага, смя­там, че част от държавните ловни стопанства и участъ­ци, равномерно разпределе­ни на територията на страна­та, трябва да останат изцяло за стопанисване от държава­та и да служат като резер­воари за развъждане на ди­веч. Може би е най-добре от­даването с конкурси да стане за около 50% от стопанства­та и участъците.

Надявам се, че между две­те четения ще бъдат нанесе­ни корекции съобразно по­лучените бележки от раз­лични институции, и в край­на сметка ще имаме закон, който отговаря на съвре­менните изисквания за за­щита на биологичното раз­нообразие.
14.07.2008 г.

Анализ
Челопечене промени тромавия рефлекс на властта
След известно забавяне правителството прозря, че не може да се крие зад някакви процедури, и се задейства за по-бързо възстановяване на щетите, което не се случи в предишни трагедии
Наделина Анева

Трагедиите, които сполетяха страната ни през последните 7-8 години с досадна точност повтарят реакциите на властта, чиято съпричастност трае само няколко дни. В началото хвърчат щедри обещания за обезщетения, а след това тихомълком политиците се изнизват и оставят бедстващите и опечалените сами да се справят с проблемите си.

Но под напора на общественото недоволство след големия взрив във военния склад край Челопечене властта промени навиците си. Въпросите за безхаберието на висшите военни, които пряко или косвено са причина за експлозията, станаха прекалено неудобни. Когато се говори за гръмналия военен склад, естествено интересът стига и до върховния главнокомандващ на българската армия, който изненадващо се скри от камерите и микрофоните в деня на взрива. С гузно закъснение се появи и премиерът. А военният министър и шефът на Генщаба първия ден се оплетоха в обясненията си, като що се отнася до ген. Златан Стойков, това май е трайно състояние.

Заради спора кой да покрие щетите на хората столичният кмет Бойко Борисов започна да плаши с разследване и вкарване в затвора на отговорните.

В крайна сметка властта прозря, че пламналото огнище от въпроси ще нанесе повече щети на имиджа й, отколкото прекият взрив, и миналата седмица реши да не протака, както в много други предходни ситуации, и отпусна достатъчно пари за обезщетения и за унищожаването на ненужните боеприпаси. Забележителното в случая е, че се отказа от редица тромави процедури, които досъсипват живота на и без това пострадалите хора.

Но не могат да бъдат забравени трагедиите от последните 7-8 години и как са действали съответните органи.Първият пример е "Индиго". В края на 2001 г. пред печално известната дискотека загинаха 7 деца. Други 16 бяха така изпомачкани от връстниците си, че едва ги спасиха. Царското правителство тогава мисли, мисли и накрая реши да обезщети родителите на загиналите и пострадалите 23 деца с по 2000 лв. Вносител на предложението бе финансовият министър Милев Велчев. За компенсация правителството обеща бързо разкриване и наказване на виновните. Делото приключи тези дни окончателно, и то с почти никакви наказания.

Пет години след "Индиго" бяха произнесени първите симптоматични присъди - под минимума, предвиден в НК. Пред съда бяха изправени шестима, обвинени за "причиняване на смърт по непредпазливост". Това са собственикът на МК "Ялта" Красимир Илиев, управителят на дискотеката Ангел Николов, двамата бодигардове в заведението - Анри Силаги и Георги Василев, бившият архитект на София Стоян Янев и Цвятко Барчовски - бивш шеф на бившата Държавна агенция за младежта и спорта. Само двама бяха признати за виновни - Барчовски и управителят Николов. Първият получи 3 месеца условно, а вторият бе освободен от наказателна отговорност и получи само административно наказание - глоба от 3000 лв. Той трябваше да плати и 30 000 лв. обезщетение на близките на едно от загиналите деца. Бившият правосъден министър Антон Станков ръководеше съдебния състав, който оневини управителя на кооперация "Ялта", охранителя и портиера на дискотеката и бившия главен архитект Стоян Янев. В края на януари тази година Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда на първа инстанция на Анри Силаги и Георги Василев и ги призна за виновни. Осъди ги на глоба от 800 лева за всеки един. САС потвърди присъдата на Барчовски и намали глобата на Ангел Николов от 3000 на 1000 лв. Николов, Силаги и Василев солидарно трябва да платят 50 хил. лева на семействата на загиналите деца. Оправдателна присъди получават Стоян Янев и Красимир Илиев.През април 2004 г. в мътните води на Лим загинаха 12 деца. Катастрофата тогава потресе властта и внезапно се загрижи за децата. В крайна сметка виновен се оказа шофьорът Илия Измирлиев, чиято присъда беше намалена от 7 на 4 години. Гражданските искове за всяко от загиналите деца са в размер на 1.2 млн. лв. Те трябва да бъдат платени солидарно от Измирлиев и фирмата превозвач "Пампорово" АД.

"До този момент не сме получили никакви обезщетения. БЧК само дадоха по 1000 лв. на семействата на загиналите деца, с които пари основахме фондацията "Ангели от Лим", каза Веселина Тошева-Петкова, член на фондацията. За погребенията от социални грижи отпуснали също някой лев, но родителите не си спомнят колко.

Те обаче са разтревожени и разочаровани от друго неспазено обещание на властта. "Обещаха ни да забранят екскурзиите на деца в тъмните часове на денонощието. Една камара приказки, обещания. 100 пъти го внасяха това предложение в парламента и 100 пъти го отхвърляха", каза Петкова. Техни познати вече им се присмивали, че фондацията не е в състояние да реши нито един проблем, защото властта не си спазва обещанията.

През пролетта и лятото на 2005 г. страната ни преживя невиждан потоп.

Пострадаха хиляди къщи, стотици семейства останаха без дом, щетите бяха оценени на над 1 млрд. лв. Тогава имаше парламентарни избори и правителството на Станишев обяви решаването на проблема на бедстващите за приоритет номер 1. Тогава беше създадено и министерството на бедствията. Три години по-късно равносметката е жалка. Все още стотици хора живеят във фургони и държавата продължава да нехае за проблемите им, макар че обеща да се погрижи за тях. В с. Дълго поле, общ. Калояново, фургоните са над 50 и министерството на Емел Етем още не може да измисли механизъм, по който да подпомогне хората да си построят нови къщи. Проблемите са основно с незаконните ромски къщи и макар че бяха обещани пари за общините, които да построят общински жилища за бедстващите, те не бяха отпуснати. МС даде само 9 млн. лв. за социално подпомагане на наводнените семейства, с които те си купиха печки и хладилници. Около 3 млн. лв. от тази сума обаче останаха в социалното министерство и не стана ясно за какво друго бяха изхарчени. БЧК събра от дарители над 2 млн. лв., но и те бяха разпределени по неясни критерии. Само БТВ се отчете за събраните от тях 1.7 млн. лв., с които построи къщи.

След потопа в Ихтиман Етем обеща да се поправи канализацията в населените места, да се почистят деретата на реките и да се възстановят дигите. Две-три години по-късно инспектори констатираха, че на много места това не е свършено. Комисията за възстановяване към МС отпускаше суми по неясни критерии, макар че общините настояваха за ясен механизъм и приоритети при покриване на щетите. Комисията на Етем продължи да финансира ремонт на църкви и джамии, изграждане на горски пътища, поправка на собствени бази и фаворизира определени общини, предимно в Русенско и Кърджалийско. Междувременно прокуратурата оневини собствениците на язовир "Тополница" за потопа в Пазарджишко.

Гражданска защита, "Напоителни системи" и общините трябваше да прегледат всички язовири и да вземат мерки за обезопасяването им. Но и това не се случи както трябва.


На 6 август 2007 г. Цар Калоян беше удавен от двуметрова приливна вълна. Скъсаха се язовирните стени на микроязовирите над градчето, превърнати в рибарници. Загинаха 7 души, сред които и дете. Но и за това бедствие се оказа, че виновни няма. Прокуратурата обяви, че концесионерите на рибарниците не са виновни и комисията на Емел Етем дори отпусна пари за възстановяване на един от язовирите - "Езерче 2", който удави Цар Калоян.

Веднага след бедствието там се озова министър Емел Етем и посипа щедри обещания. При следващите й идвания тя вече се криеше от хората, които се почувстваха излъгани. Правителството показа загриженост, но само на думи. От комисията към МС пари за възстановяване на къщите бяха отпуснати през зимата и пролетта - пет-шест месеца по-късно. Тогава обаче хората нямаше как да строят и останаха във фургоните си. За някои държавата плати разходите им за закупуване на нови къщи вместо строеж. Заради липсата на ясни правила хората в Цар Калоян негодуваха, че посредниците за доставка на строителни материали вдигнали цените. От БЧК хората получиха социална помощ и дарения като супички, морени, кроасани. Все пак заради огромното бедствие в общината постъпиха доста дарения. С голяма част от тях обаче бяха покрити разходите на частни фирми за разчистване, включително и на обектите на концесионерите на язовирите. Цар Калоян все още не е възстановен напълно.В края на 2006 г. 18 души загинаха при катастрофа между автобус и камион в Бяла.

Процесът срещу шофьора на камиона Синан Алиев приключи сравнително бързо и той получи 12 години затвор.

След като гръмна новината, властта показа изключителна съпричастност. В Бяла веднага се озоваха вицепремиерите Даниел Вълчев и Емел Етем и министрите Румен Петков и Радослав Гайдарски. Премиерът Станишев се завърна извънредно от официално посещение в Португалия. Шефът на парламента Георги Пирински заяви, че НС трябва да бъде готов да възстанови в пълен размер всички разходи на община Бяла за преодоляване на последствията от катастрофата и подпомагане на семействата на загиналите. Оказва се обаче, че това не е било нужно. Наследниците на 18-те загинали и 11-те пострадали са получили застраховки. "Някои обаче не са доволни от застраховката на камиона, от която получиха около 22 000-23 000 лв., и сега водят дела", разказа кметът на Бяла Юрий Симеонов. Хората са получили пари и от дарителската сметка. Тези дни тя е закрита и на наследник са дадени по около 700 лв. От около половин година нямало никакви постъпления по сметката. Мостът в Бяла е грижа на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и все още четирите му платна не са отворени за движение.

След катастрофата в Бяла депутатите обещаха да въведат по-голям ред в контрола дали товарните автомобили се претоварват и дали работодателите карат шофьорите да бързат, за да направят повече курсове. Според кмета на града Симеонов това обещание се спазвало. "Пътувам от София до Бяла и на три места видях автомобилната инспекция да мери теглото на камионите", каза Симеонов пред "Сега".

Начинът, по който управляващите реагират на трагедиите, сполетели хората, е тест за техния морал. И при безгрижие, и при свръхзагриженост.

Големите обещания са запазен патент на политиците, но несбъдването им винаги оставя следи. А когато болката е лична, следите няма как да избледнеят.
12.07.2008 г.

Общината поръчва проверка на „Софийска вода”

ТАНЯ ПЕТРОВА

Столичната община по­ръча оценка на изпълнени­ето на концесионния дого­вор на „Софийска вода". София ще плати на консул­тант, който да прецени ка­чеството на услугата от 2003 г. насам. Главният сек­ретар на СОС Росен Же­лязков обясни, че консултантът ще проучи основа­нията за налагане на санк­ции и ще изчисли съответ­ните суми. След това ще преговаря с концесионера за доброволно уреждане на отношенията. Като крайна мярка двете страни ще се обърнат към Арбитражния съд. Желязков уточни, че дейността на концесионера

се ревизира от 2003 г. насам заради спорния контрол, оказан от фирма „Омонит" в първите 3 г. на концесия­та.

Крайният срок за внасяне на оферти от консултанти­те е 10 август. Желязков до­пълни, че първият доклад за дължимите суми се чака през октомври. Възможно е претенции към общината да предяви и самият конце­сионер. Според експертите евентуално споразумение ще има в края на годината. Едва тогава „Софийска во­да" ще получи пари по но­вия заем от ЕБВР за 50 млн. лв. Възможно е всич­ко това да доведе до забавя­не на инвестиционната програма на концесионера.
14.07.2008 г.

Скотланд Ярд поема случая

Британските топченгета: Ние действаме, вие - гледате

Скотланд Ярд се захваща с разследването за отвличането на Ангел Бончев и на съпругата му Камелия, научи "Стандарт". От родното МВР обаче отказват да коментират дали информацията от Англия е достоверна.

Едва ли някой от ведомството на Михаил Миков ще си признае, твърдят родни полицаи. Причината е, че при първоначалните разговори от Скотланд Ярд обещали да се включат при едно условие - в екипа им да няма българи. Уговорката включвала също потокът от информация към сега разследващите престъплението наши полицаи да бъде сведен до минимум. Цялата оперативна информация за хода на разследването да става известна само на 2-3 служители от английската служба, поискали още от Скотланд Ярд.

Спецченгетата от Острова са известни с добрите си резултати при разкриването на отвличания. И това е една от причините да поискаме помощ именно от тях, научи още "Стандарт". По тази причина може би и столичният кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов подхвърли идеята за чуждо участие в разследването. Според Генерала не е изключено в групата, отвлякла Бончев и съпругата му, да участват настоящи или пък бивши полицаи. Затова и толкова време разследващите не са стигнали до извършителите, тъй като към бандата е текла информация от МВР.

Експертите от Скотланд Ярд се бяха заели и с експертизите на зверски убитите сестри Белнейски преди две години. Тогава разследването у нас забуксува, много от доказателствата бяха напълно унищожени от родните експерти. Оказа се, че и взетите ДНК проби от телата не стават за нищо. Въпреки това те бяха отнесени в лаборатории на Скотланд Ярд. Специалистите там обясниха, че двете момичета може би са били изнасилени, а блъскането им от кола е инсценирано. Сега цели две лета по-късно в Скотланд Ярд бе изпратен за втори път биологичен материал от двете момичета. Той бе взет след ексхумацията на телата.


14.07.2008 г.

Челопечене стана минно поле
СОФИЯ. Челопечене се оказа минно поле. И досега там сапьорите откриват на ден поне по 5-6 необезвредени бомби за ужас на местните хора, довериха експерти пред "Стандарт" вчера. А вече минаха близо 2 седмици от взривовете. Военна полиция дебне да не минат хора отвъд загражденията, за да няма жертви. Разчистването ще продължи още поне седмица. Въпреки усилията на военните да заглушат обезвреждането на снарядите взривове още се чуват и паникьосват хората. Само преди дни военното министерство плати 300 000 евро за специален робот, който да реже безшумно гранатите и снарядите. Оказа се обаче, че това невинаги се получава и взривове още се чуват. Въпреки купищата коментари, че двама възрастни пазачи не стигат за охрана на поделение от такъв вид и мащаб, схемата си остава същата. Пак двама служители на охранителната фирма МОБА са оставени да дебнат за сигурността на базата. Единствената промяна след екшъна от 3 юли е, че смените на охранителите са намалени от 24 на 12 часа. Междувременно се разбра, че полицаи са тарашили домовете на командира на поделението в Челопечене Мирослав Митов и на негов заместник. Разследващите търсили документи или каквито и да е доказателства, които биха свързвали Митов и останалите с взривовете. Уличаващи данни обаче не били открити. Утре се очаква на разпит да се яви бившият зам. военен министър Радослав Бозаджиев. Както "Стандарт" писа пръв, командирът Митов е разследван за далавери с боеприпаси и според магистрати сделките не са ставали без благословията на висш шеф от МО. След Бозаджиев на разпит отиват и действащите зам.-министри Иван Иванов и Спас Панчев.

Александра Златинова

Мария Максимова13.07.2008 г.

София не може да си изхарчи парите

Пътища и забавачки стоят недостроени заради бумащина
ЗДРАВКА АНДОНОВА

София няма да мо­же да си изхарчи за­ложените за тази го­дина пари за нови пъ­тища, детски градини, метро и инфраструк­тура. За първите 6 ме­сеца на 2008 година Столична община е усвоила само 13% от капиталовата си прог­рама, която възлиза на близо 350 млн. лв.

Това стана ясно от от­чета за изпълнение на "Бюджет 2008" по вре­ме на общинския семи­нар в Сандански.

"Около 7 млн. лв. от предвидените средст­ва за изграждане и ре­монт на пътища няма да бъдат усвоени през та­зи година. Причината за това са бавните тръжни процедури," обясни зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Той допълни, че трябва да бъдат взе­ти радикални мерки, ако размерът на усвоените средства е толко­ва нисък и през септем­ври. Само 6,4 млн. лв., или по-малко от 10%, са па­рите, които са похарче­ни от японския заем за строежа на метрото.

София няма да успее да усвои и половината от средствата за от­чуждаване. До момен-

та са изхарчени само 5 млн. лв. от предвидени­те 40 млн. лв. за тази дейност.

Забавачки

Общината ще спести и пари за забавачки. Средствата за изграж­дане на 5 модулни дет­ски градини няма да бъ­дат усвоени през тази година, тъй като проек­тирането им се бави.

"На 19 август ще отво­рим офертите на фир­мите, които са участва­ли в конкурса за строе­жа на тези забавачки," обясни зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Тя допълни, че първата детска градина от този тип ще бъде от­крита в Казичане през септември.

208 млн. лв. са прихо­дите на София от съб­рани данъци за перио­да от април до юни, со­чи отчетът за изпълне­нието на столичния бю­джет.


12.07.2008 г.Пирински да прочете конституцията
ГЕОРГИ ПИРИНСКИ Обвини Благоевградския админи­стративен съд, че отказал да касира изборите в Сандански под натиска на силни интереси

Доскоро си мислехме, че от първите мъже в държава­та само столичният кмет Бойко Борисов не е чел консти­туцията. Човекът под път и над път се жалва, че градона­чалниците не можели да са партийни лидери, а за прези­дентите вето нямало. Борисов явно е пропуснал текста в основния закон, според който държавният глава олицет­ворява единството на нацията - т.е. не може да носи в джоба си партийна книжка. Но простено да му е! Кметът е твърде зает да прави от компотите комплоти, за да че­те законите на страната. Оказа се обаче, че парламен­тарният шеф Георги Пирински също трябва да мине поп­равителен. Без да му мигне окото Жоро Кошарата обви­ни Темида, че обслужва тъмни интереси. Направи го в Деня на конституцията, който самият Пирински подоба­ващо отпразнува вчера. Само дето явно е забравил коя по точно конституция чества. Защото член първи, прог­ласяващ партията и държавата за едно цяло, беше в предния основен закон. В настоящия разделението на властите е закон, а да хвърляш обвинения без доказа­телства е недопустимо.Вярно, че жегата навън влияе на мозъка, но не е зле Пи­рински да пийне една студена вода и да си опресни закони­те. Иначе не става за парламентарен шеф.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница