Mobilkom austria group внесе нота до Европейската комисия по повод регулаторната политика на българския телеком пазарДата15.10.2018
Размер30.46 Kb.ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

София,


24 септември 2008 г.
mobilkom austria group внесе нота до Европейската комисия по повод регулаторната политика на българския телеком пазар
mobilkom austria group, собственикът на Мобилтел, внесе нота до Европейската комисия, в която изразява своята загриженост относно бъдещото развитие на българския телекомуникационен пазар. Нотата е в резултат на редица нарушения на правилата за равнопоставеност, прозрачност и предвидимост както от страна на КРС, така и от страна на БТК.
В нотата се описва ситуацията на мобилния и фиксирания пазари в България, основните характеристики на двата пазара, липсата на баланс при регулацията им и се изказват опасения относно подкрепа на търговската политика на БТК, което компрометира обективността на регулаторните оценки и решения.
По-конкретно, в документа се засягат данни и тенденции като:

 • Наличие на силна конкуреция и динамика на пазарните дялове в мобилния сегмент, при който процесът на преразпределение на пазарните дялове е в съответствие с тенденциите на общия пазар;

 • Трайна тенденция на намаление на цените на дребно за мобилни услуги – 25-30% годишно;

 • Ежегодно намаляване на приходите от абонат във всички пазарни сегменти;

 • Повишаване на разходите за обслужване на клиентите;

 • Увеличение на инвестициите в капацитета и качествените параметри на 2G и 3G мрежите;


Документът изтъква и тревожни факти, свързани с регулацията на двата пазара:

 • Дисбаланс при регулацията на мобилния пазар и съответно на пазара за фиксирана телефония. За мобилния пазар, който е силно конкурентен, се налагат драстични мерки, докато за фиксирания, който е крайно монополен (97% пазарен дял от една фирма), се предприемат козметични мерки.

 • Вместо да въведе предвидими и пропорционални мерки, Регулаторът ревизира свое решение от януари 2008 г. за поетапно намаление на цените за терминиране в рамките на 18 месеца, комбинирано с мерки за асиметричен ценови контрол за Вивател, мобилното подразделение на БТК.

 • В същото време, публикуваният за обществено обсъждане анализ на фиксирания пазар не идентифицира съществуващите проблеми по отношение на конкуренцията, осигурявайки по този начин удобна пазарна позиция за БТК от гледна точка на регулации;

 • Предвидените мерки не са пропорционални, тъй като самите анализи не отразяват съществуващи пазарни провали, а именно допускането на безпрецедентен пазарен дял на фиксирания телеком;

 • Други проблеми на фиксирания пазар, които не са взети под внимание в последния пазарен анализ, са кроссубсидирането на мобилните дейности чрез множество нелоялни практики, налагане на агресивни цени и дискриминационни практики, обвързването на различни гласови услуги. Като пример е посочено обвързването на ADSL услугите с гласови услуги.


Изказаните в Нотата опасения:

 • Асиметричният ценови контрол за Вивател ще доведе до преливане на пазарна сила от БТК и до изкривяване на конкуренцията на пазара в ущърб на потребителите.

 • Други неприемливи действия от страна на Регулатора:

- допусна сливането на БТК и Вивател в едно търговско предприятие, въпреки многобройните случаи на кроссубсидиране, внесени в КРС и КЗК;

- Отказа официална позиция по случаите с кроссубсидиране, за които тя беше информирана;

- КРС публикува проект на Функционалните спецификации за преносимост на фиксираните номера, според който се удължава периода на пренасяне на 25 работни дни и който предвижда алтернативните оператори да преговарят техническите условия директно с БТК.

- КРС подкрепи БТК в опита й за едностранно нарушаване на Споразумението за взаимна свързаност с Мобилтел, подписано преди 4 месеца.


mobilkom austria group изразява увереност, че Европейската комисия ще вземе под внимание изложените в нотата опасения и ще предприеме необходимите мерки, за да допринесе в максимална степен за запазване на ефективната и лоялна конкуренция на телекомуникационния пазар в България. Мнението както на mobilkom austria group, така и на Мобилтел, е че регулации е задължително да има, но те трябва да бъдат прилагани в еднаква степен към всички участници на телеком пазара и в съответствие със законовата рамка в сектора, защитавайки по този начин интересите и на крайните потребители.


Корпоративни комуникации

Мобилтел ЕАДПоделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница