Може да има корекции на бюджети на болницистраница1/10
Дата27.10.2018
Размер331.5 Kb.
#101305
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
Прес клипинг: „Здравеопазване”
08.04.2015
Може да има корекции на бюджети на болници


МЗ мисли да поеме част от издръжката на лечебните заведения

Ана Атанасова
Промени в бюджетите на някои болници може и да има, макар и след месеци, стана ясно от думите на зам. здравния министър Ваньо Шарков вчера. Заради намалението на парите и налагането на твърди лимити общински и частни болници протестираха символично през вчерашния Световен ден на здравето.

"Ние също имаме някои притеснения относно методиката за финансиране на болниците. И те са свързани с това, че първоначалният ни разговор беше за 90% при 5% допълнително за тези, които оказват спешна медицинска помощ. Впоследствие имаме лечебни заведения, които определено не оказват спешна медицинска помощ, но в същото време имат 96%", обяви пред БНТ Шарков, който е и член на надзора на здравната каса и на практика отговаря за изпълнението на методиката.

"Не може в цялата страна средната заболеваемост от неврологични заболявания да бъде 20%, а в една област на страната да бъде 48%. Не може в една общинска болница да се лекуват повече случаи на кома, отколкото в цяла София", мотивира Шарков идеята болниците да се контролират чрез налагане на фиксирани лимити.

Компромиси обаче може и да има. Първите три месеца от действието на методиката ще са времето на първоначалните данни, а следващите три месеца - време за анализи за това дали има ощетени лечебни заведения, обясни Шарков. Ако анализите покажат нещо подобно, ще бъдат намерени начини, по които да се поправи "тази несправедливост", обеща зам.-министърът. "Но в същото време лечебно заведение, което некоректно спрямо другите лечебни заведения в страната работи, също ще понесе своята отговорност", категоричен беше той. Според друг член на надзора - Иван Кокалов от КНСБ, методиката за финансиране направо ще бъде преразгледана през юни.

В отговор на недоволството на лекари, че лимитите пречат за увеличение на заплатите в болниците, Шарков обеща, че след седмици ще започне обсъждане на идеята на МЗ собственикът на болница - държавата, община или частен предприемач, "да поеме своята част от разходите за поддръжка и издръжка на инфраструктурата". "А средствата от НЗОК да бъдат единствено и само за да плаща медицинските дейности. Това ще помогне на мениджърите на лечебните заведения да увеличат заплатите и да могат да разплащат своите финансови задължения", обясни той.

ПРОТЕСТ


Към протеста се присъедини и университетската болница "Св. Иван Рилски" в София, откъдето първи обявиха, че формират листи на чакащи заради намалено финансиране. "Лечението на онкологично болните изисква те да бъдат своевременно лекувани, понеже стандартите за лечение изискват схемите да се провеждат през определен период от време. И включването на пациентите в листа на чакащите би довело до прогресия на заболяването им", обясни пред бТВ онкологът д-р Божил Робев.

"Пациентът идва със своето ясно желание да бъде лекуван от определен лекар, от определен екип, определена болница и тази болница да застане пред него и да каже - ние не можем да лекуваме, защото лимитите са изчерпани. Нека от здравната каса да дойде някой пъдар да връща тези пациенти. Ние не можем да си позволим това. Това е абсурдна ситуация", коментира неврохирургът д-р Емануил Найденов.


Пациентите не подкрепиха протеста на частни болници


Диана Тенчева
Пациентските организации не подкрепиха вчера протеста на частни и общинските болници срещу влязлата в сила от март т.г. методика за финансиране на медицинските грижи от НЗОК. Според нея лечебните заведения, които изпълняват спешни дейности, ще получат до 95% от парите си за миналата година, а ако нямат спешни пациенти - до 90%. Целта е да се спре постоянно нарастващият преразход, който от години отчитат болниците.

"Сега не е време за протести, а ръководствата на лечебните заведения да седнат на една маса, за да изработят план как най-сетне да се спрат течовете в системата, а болниците, които лекуват пациентите добре и качествено, да бъдат оставени да функционират безпроблемно". Това заяви пред "Труд" д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, в която членуват над 60 асоциации на болни българи). Той е категоричен, че ефективни мерки ще могат да дадат само добре работещите болници.

"В здравеопазването цари хаос и липса на контрол. Затова трябва да се даде шанс на екипа на МЗ да проведе предлаганите реформи", допълни Пенка Георгиева, председател на пациентските организации "Заедно за теб". Тя припомни, че по цял свят има плановост в приема на болни чрез листи на чакащите. Изчакването известно време за операция, когато заболяването го позволява, не би застрашило правата на пациентите, каза тя и призова към повече търпение и толерантност.

"Това, че ни няма на протеста, значи, че не го подкрепяме", коментира и Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Той не приема призива на някои частници "Вземете пари от лекарствата и ги дайте на болниците". "Да не говорим, че още няма механизми, по които да се спрат кражбите в лечебните заведения", каза още Таушанов.

"Болничните мениджъри са приели бюджетите си още при подписването на договора с НЗОК за годината. Защо тогава не са реагирали?", запита Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Според нея или ще се прави реформа и всички ще разпределят тежестта й помежду си и ще я понесат, или няма да се нагнетява напрежението в системата.


Иванов стана доцент с разработка на е-картон

"Независимо дали си на работа, у дома или в командировка, непрекъснато имаш достъп до здравния си е-картон." Този извод описва в научния си труд депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, който от втори опит стана доцент, заяви пред Нова тв журналистът от "168 часа" Сима Владимирова, написала разработка по случая "Доц. Иванов". За да стане доцент, човек трябва да представи определен брой публикации с научна стойност.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница