Може ли да заслужим Божията благодат?Дата12.03.2018
Размер32.45 Kb.
#62464
Може ли да заслужим Божията благодат?
Вероятно думата благодат е по-известна като нещо, което се излива и дава. Да, това е така, но благодат е изливаща се не заслужена милост. Не заслужена милост... Аз нищо не мога да направя, за да получа милостта на Бог, защото Той е първоизточника на тази незаслужена милост. Той Исус умря на кръста, за да изработи тази незаслужена от нас човеците милост – благодат.

Рим.5:21 «така щото, както грехът бе царувал и докара смъртта, така да царува благодатта чрез правдата и докара вечен живот чрез Исуса Христа нашия Господ.»

Тук ръка за ръка са се хванали незаслужената милост и правдата в Исус, а не твоята човешка правда, която може и никога да не покаже милост.

Тит 2:11 „Защото се яви Божията благодат, спасителна за всичките човеци”

Благодатта е постоянна и непрекъсваща, но човек сам избира да живее ли в нея или да бъде извън нея. С други думи има причини, поради които може да живееш без милостта на Бог. Грехът е пречката за не получаването на благодат.

Юда 1:4 „Защото са се вмъкнали някои човеци, които отдавна са били посочени, че подлежат на това осъждане, нечестивци, които обръщат благодатта на нашия Бог в похотливост и се отричат от единствения Владетел и Господ наш Исус Христос.”

Не може да обръщаш милостта на Бога в своите си желания и порочни навици и да си казваш, че пак ще си имаш милостта от Бога. Без Исус няма как да имаш благодат. Той е изворът на тази милост. Вярно е, че Бог е много милостив и дълго търпелив, но Той е и Бог ревнив.

Як.4:6 „Но Той дава една по-голяма благодат; затова казва: "Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат".”

1 Петр.5:5 Б „Облечете смирението; защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат.”

Следващата стъпка е да знаем, че с греха няма благодат.

Рим.6:1 «Тогава какво? Да речем ли: Нека останем в греха, за да се умножи благодатта?»

Ако живота ни е пълен с неща, които дори самите ние си знаем, че са грешни няма как да имаме тази незаслужена милост, Но ще си кажете, че това не е никаква милост, щом трябва да се покайвам. Ако пуснеш тази незаслужена милост тя ще бъде част от живота ти, но ако ти си затворен за Бог няма как да черпиш от тази благодат.

Ефес.1:7 «в Когото имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат,»

Има богатство на незаслужена милост към всеки човек. Какви думи говорят устата ти? Имат ли милост?

Ефес.4:29 «Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, но онова, което е добро, за назидание според нуждата, за да принесе благодат на тия, които слушат;»

Думите трябва да носят живот и да са пълни със сила, която да съгради отсрещния човек. Твоите думи привличат вниманието на Бог и Той се интересува от това какво говориш. Затова нека думите на устата ти да са угодни пред Бога.

Спасението на твоята душа е от милостта на Бога и нищо и никое твое дело не може да изработи спасението на душата ти. Така, че докато устните могат да кажат: „Боже, моля те прости...” Има прошка докато си жив и това ти е незаслужен подарък от Бог, както и казва Ап. Петър:

1 Петр.1:10 „За това спасение претърсиха и изследваха пророците, които пророкуваха за благодатта, която бе назначена за вас;”

Няма Нищо и никой, който да постигне заслуги, за да има благодат. Исус даде живота си вместо теб, за да имаш тази благодат. А твоята отговорност е да Го приемеш, за да имаш тази незаслужена милост, която може да обнови живота ти и да те промени, самият ти да даваш милост, когато другите не заслужават милост. Защото ти самият си получил без заслуги милостта на Бога.

2 кор.6:1 „И ние като съдействуваме с Бога, тоже ви умоляваме да не приемате напразно Божията благодат.”

Ето още как Ап. Павел ни препоръчва да живеем в тази незаслужена милост, защото ти и аз не трябва и не можем да имаме благодат без следващите неща, на които да държим в живота си:

Фил.4:8 „Най-после братя, всичко, що е истинно, що е честно, що е праведно, що е любезно, що е благодатно,- ако има нещо добродетелно, и ако има нещо похвално,- това зачитайте. Учете се и увещавайте се с псалми и химни и духовни песни, като пеете на Бога с благодат в сърцата си.”

Да пееш и обичаш Бог и да знаеш, че ти не си заслужил това, но поради Неговата милост живееш, дишаш и съществуваш.

Живота е колело, което се върти, но има и край, който ти не знаеш. Това вярвам, че ще признаеш?

Бог е началника на края.

Ти си човекът, който избираш да не стигнеш неподготвен за този край.

Както тревата изсъхва, така е и с човешкият живот. Но има милост, която те чака и ти не можеш да я заслужиш, но само да я приемеш.

Спри забързания ход на живота си и се хвани за Божията благодат, която в Христос е сила и вечен живот.

Спри и остави Бог да отмахне тежкия хомот.

Превит под ударите на греха,

Искам да ти кажа, че те чака милостта.

Отвори сърцето си за благодатта!Илияна Киркова
Каталог: iliana
iliana -> Каква е тази увереност, на която уповаваш?
iliana -> Само още малко
iliana -> Книга като нещо, в което се изреждат имена след имена. Но днес това за мен се промени
iliana -> Да запазиш мира, който Бог ти дава
iliana -> Голиат и Давид
iliana -> Ще пътувам в живота на патриарха Авраам. Интересен път, с вълнуващи обещания от Бог и ето първото в стих 7 „
iliana -> Спокойно ще легна и ще спя, Защото Ти, Господи, в самотия ме правиш да живея в безопасност
iliana -> Загрижено обърнах внимание на вас и на извършеното с вас в Египет. Затова реших: ще ви избавя от подтисничеството в Египет и ще ви заведа в земята на ханаанци, хетейци, аморейци, ферезейци, евейци, и йевусейци, в земя
iliana -> Пожелание за 2009-та
iliana -> При изворите


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница