Монтаж Борис Десподов и Гергана Златанова Музика Петър Дундаков Звук Момчил Божков Продуцент Мартичка Божилова Продукция на агитпроп (България) с подкрепата на иа „Национален филмов център, програмаДата29.07.2017
Размер23.07 Kb.
ТипПрограма


Коридор #8 спечели „Сърцето на Сараево” за най-добър документален филм на Международния кинофестивал в Сараево
25 август 2008 г.

Този уикенд отбеляза нов триумф за хита на българското документално кино Коридор #8 на екипа с режисьор Борис Десподов, оператори Борис Мисирков и Георги Богданов, и продуцент Мартичка Божилова. Наградата, представляваща стилизирана скулптура-сърце на парижката дизайнерка Агнес Би, е най-престижната за региона.

Филмът ще бъде представен на 1 септември в Амфитеатър „Аполония” в рамките на Празниците на изкуствата Аполония”.

По време на „Златната ракла” в Пловдив, ще се проведе среща с екипа, създал филма, а от 19 септември 2008 г. филмът тръгва по кината в София.
Коридор No.8

74 мин.


Сценарист и режисьор Борис Десподов

Оператори Борис Мисирков и Георги Богданов

Монтаж Борис Десподов и Гергана Златанова

Музика Петър Дундаков

Звук Момчил Божков

Продуцент Мартичка Божилова


Продукция на АГИТПРОП (България) с подкрепата на ИА „Национален филмов център”, Програма МЕДИА на Европейския съюз и Швейцарска агенция за коопериране и развитие (SDC), в сътрудничество с YLE Co-productions (Финландия) и TSR (Швейцария)

«Елегантен дебют в пълнометражното кино, в който са събрани всички иронии и абсурди на Балканите.», Варайъти
Абсурдно смешен, „балкански”, затрогващо и горчиво искрен, филмът е пленителен портрет на част от новата, обединена Европа.”, Алберт Милгром, кинокритик, САЩ

Световна премиера: Берлинале 2008 – Международен форум на новото кино,
Награда на независимото Екуменическо жури на Берлинале 2008
Наградата на HBO за изгряващ талант в документалното кино – HOTDOCS 2008, Торонто
Фестивални селекции:

Visions Du Reel, Нион - Швейцария, Буенос Айрес, Минеаполис МФФ, Planete Doc Review - Варшава, Артфилм МФФ – Братислава, SILVERDOCS – Вашингтон, Сараево и др.Коридор No.8 разказва за всекидневието на хората, които живеят по протежението на несъществуващ път на Балканите. Пътят преминава през България, Македония и Албания и съвпада с голям инфраструктурен проект, финансиран от ЕС, целящ да свърже Черно и Адриатическо море, който вече десет години е в начален стадий на развитие.
Каубойски влак, железопътен тунел, използван за отглеждане на гъби, международен инвеститор, който строи нефтопровод, местен политик, чиято мечта е да стане следващия американски президент, сводник, който работи за войниците на KFOR и дори песен, посветена на Коридора, която като че ли е единственото истинско нещо в един сюрреален свят... „Коридор, Коридор, Коридор No.8...”
Следвайки нишката на пътя, „нон-роуд” филмът Коридор No.8 улавя настроенията, предразсъдъците и надеждите на хората от трите балкански страни, които по парадоксален начин са „толкова далече, толкова близо” един до друг.
www.corridor8.info


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница