„Морални отговорности и етически правилаДата28.02.2022
Размер18.04 Kb.
#113378
Есе - Професионална етика
Свързани:
Реферат, teritorialno-ustroiistvena-harakteristika-na-sofiya-grad (1)

Архитектурен факултет
Катедра: Градоустройство
Специалност: Урбанизъм, година: 2020/2021

Модул: „Професионална етика“

Есе на на тема: „Морални отговорности и етически правила“Изработил: Марияна Гълъбова , ф.№10448


Специалност: Урбанизъм III курс
В живота отношенията между хората са много важни. Често ни се случва да попаднем на недобросърдечни и нетактични личности, които се отнасят с околните по неподходящ начин.
Затова трябва да знаем, че във философията има дял, който се отнася до морала и нравствеността, а този дял е етиката. Етиката има гръцки произход, на гръцки „етос”, означава нрав или навик. Според някои учение, етиката е въведена от Аристотел. Естетическите идеи на Аристотел нямат характера на обикновената житейска практика, а изразяват вътрешната структура на нравствения свят на личността. Аристотел не е съгласен с утвърдените идеи за живота и се стреми да насочи човека към по – значимите ценности на материално-духовния свят. Етиката апелира нравствените качества, знанията и задължителните норми за човешко поведение.
Етиката е съвкупност от много важни качества, които трябва да изгради всеки един от нас в характера си. Това са тактичноста, морала, доброто отношението към околните и приличното поведение. Моралът е насочен към поведението на хората и към начина им за разбиране на живота.
Хората имат различно виждане за света и затова всеки се отнася по различен начин както към себе си, така и към околните. За един човек цинизмите, арогантността може да са най – лошият пример за поведение, а за друг може да е напълно обратното. Когато става дума за професионално поведение в едно предприятие е нужно служителите да са квалифицирани, за да могат адекватно да изпълняват поставените задачи и постепенно да натрупват нови знания и умения. Служителите, които ежедневно имат контакт с много хора трябва добре да са усвоили професионалната етика. Доброто поведение е признак и за добрия външен вид. Служителите трябва да бъдат добре облечени – елегантни, усмихнати, бързо и коректно да дават нужната информация на своите клиенти.
Срещат се и фирми, в които служителите не знаят какво е професионално поведение. Защото липсата на възпитание и култура води до некоректно отношение спрямо клиентите, колектива и собствениците.
Когато започнем работа на ново място трябва да се отнасяме подобаващо с колегите си.Нашето поведение спрямо околните в работната атмосфера говори за професионалната етика, която ние проявяваме. Когато отношенията между хората в една среда са добри, може да се създадат силни приятелства. Благодарение на професионалната етика, която проявяваме към околните е възможно да намерим близки приятели, на които ще можем да разчитаме по всяко време, не само в работната среда. В една работна атмосфера е много важно да се разбираш с колегите си и дори да създадеш приятелства, защото винаги може да изпаднеш в тежко положение и да се довериш само на доказалите се около теб личности.
Ето го и обратния момент – лошото отношение, неумението да се работи в екип, интригите водят до много проблеми и притеснения в работата.Така ще се създаде напрежение между работниците, което определено ще е в минус за производството.
Собствениците на дадено предприятие задължително трябва да проявават етика. По този начин работният процес ще е по – приятен, няма да се допускат чести конфликти и отношението на работниците към задълженията ще е отговорно. Професионалистите трябва да създадат благоприятна среда за работа, да поставят всички служители на равни условия, да им помогнат да създадат един добър екип и когато имат проблеми задължително да се намесят при решаването му.
Една от основните функции на професионалната етика в една фирма е да създава по-добра среда за работа и да защитава интересите на хората. Защото когато един работник е доволен от отношението, което получава, той ще даде най – доброто от себе си в работата и съответно това ще донесе и повече печалба за собствениците.
Чрез професионалната етика може да се предотвъртяват и различни конфликти – чрез точни думи и уважение от страна на собствениците.Когато настъпи проблем, той трябва да бъде решен етично, дискретно, без да се създават излишни неприятности.
Често в някои предприятия не се проявавя етичност и се стига до много почеве проблеми.Затова тези предприятия не постигат успехи, тъй като работниците не са доволни от отношението към тях и предпочитат да си потърсят друго място, на което се отнасят с достойнство и уважение към своя персонал.
Един човек, който се намира в професионална работна среда, а и извън нея, може да бъде егоист или алтроист, безразличен или заинтересован от случващите се около него неща, съпричастен или не към създалите се проблеми… това е негов избор. По – важна тук е житейската съобразителност, изобретателност и находчивост в конкретната ситуация. Бизнесът е работа с хора и етиката е препоръчителна във формата на доверие и взаимна помощ.
Етика е много важен фактор за изграждането на колектив на работното място и за изграждането на едно силно и истинско приятелство. За да имаме успех в бизнеса трябва задължително да владеем професионалната етика. Тя е ключа към успеха. Затова винаги трябва да уважавеме околните и техните интереси, за да може да успяваме. Както е казано и в християнската религия: „Отнасяй се към другите, както искаш те да се отнасят с теб!”. Това е златно правило не само в живота и в отношенията между хората, а и правило за постигането на поставените цели, по честен и справедлив начин

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница