Москов се похвали: Обърнах модела от бизнеса към пациентастраница1/20
Дата17.11.2017
Размер1.32 Mb.
#34805
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
27.01.2017
Национални вестнициМосков се похвали: Обърнах модела от бизнеса към пациента


130 млн. лв. ще спести касата от отстъпки за лекарства, 80 парамедици почват работа

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 4  

Промяна във философията, по-прозрачно и ефективно разходване на средствата в здравеопазването и нов стандарт в спешната помощ - тези постижения за 2 г. начело на здравното министерство отчете д-р Петър Москов ден преди да предаде поста на служебния министър.

"Върнахме държавността във всеки един от секторите", обяви той. Това станало чрез промяна на системата на здравеопазването от бизнес ориентиран модел към центриран към пациентие. Сред постиженията Москов посочи подобряването на лекарствената политика. След като се промени законодателството, вече може да се договарят по-големи отстъпки от фирмите към здравната каса. През 2014 г. те са били 2,5 млн. лв., а през 2017 г. се очаква сумата да бъде над 130 млн. лв. Броят на неосигурените пък е намалял от 2 млн. през 2012 г. до 518 хил. в края на 2016 г. след въвеждането на по-строги санкции срещу неосигурените, посочи още той.

Похвали се и с нов стандарт в спешната помощ, който утвърди професията парамедик. В момента за нея се обучават 80 човека, които се очаква да започнат работа до края на 2017 г. След увеличаването с 50% на заплатите в спешната помощ броят на постъпващите вече е по-голям от този на напускащите. Москов очерта и кои стъпки трябва да се продължат при следващото ръководство - създаване на национална аптечна карта, отмяна на търговския статут на болниците и изплащане на задълженията им от държавата и общините. В момента дългът им е общо 411 млн. лв., от които 150 млн. са просрочени, покриването им за период от 4 г. ще влезе в предизборната програма на Реформаторския блок.

Въвеждане на електронния търг за лекарства за всички болници и електронни рецепти и направления посочи още той. За пример даде херцептина за онкоболни, който сега се купува с 25% разлика в цената от различните болници. Разходите на болниците трябвало да се разделят между държавата, която да плаща сметките за ток и вода, и здравната каса, която да поема заплатите за персонала.

5-годишно почина, подозират скарлатина


Ваньо СТОИЛОВ

24 часа  стр. 8  

Момченце на 5 години от Сливен е починало в понеделник късно вечерта в местната болница. То било доведено 5 часа преди смъртта му с висока температура.

Детето е починало от инфекциозна болест, но се чакат резултатите от изследванията, за да се определи каква е тя, обясниха от здравната инспекция в Сливен. Според директорката на детската градина на починалото дете майка му е донесла бележка от личния лекар за скарлатина. Детето било за последно на градина миналия четвъртък и си тръгнало с температура.

Част от децата от детската градина са задържани от родителите им вкъщи след случая, докато се изясни причината за смъртта.

Починалото момченце е било единствено дете на семейството.
Проф. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести

Ротавирусната ваксина показва до 98% ефективност


У нас няма случай на регистриран страничен ефект от нея

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа   стр. 28- Проф. Тихолова, родителите на малки деца се ужасяват от ротавирусните гастроентерити заради асоциациите с холера. Очите на страха ли придават зловещ ореол на тежките остри диарии?

- В ранната детска възраст тежкият ротавирусен гастроентерит може да има холероподобно протичане. Правим всичко възможно да не се стига до катастрофален изход, но при някои заболяването протича тежко. Жалко е, при положение че има ваксина, да оставяме деца да боледуват.- Правителството прие Националната програма за контрол и лечение на ротавируспите гастроентерити, очаквате ли безплатната ваксина да намали заболеваемостта?

- Това е много добра стъпка за ограничаване на заболяването. Ротавирусните гастроентерити са най-честата причина за тежка диария при бебета и малки деца. Над 90% от всички деца до края на първата си година се заразяват свируса. Първото боледуване по правило протича най-тежко и диарията може да доведе до животозастрашаваща дехидратация. В индустриалните страни рядко се допуска това да доведе до смърт, но заболеваемостта е значителна и е свързана с високи разходи. Ваксинацията е единственият начин за предпазване. Чрез препоръчителната, заплатена от държавата, но незадължителна ваксинация на деца от 6-седмична възраст ще се намали общата заболяемост.- Честа ли е инфекцията?

- В световен мащаб за 1 г. от остри гастроентерити боледуват над 25 милиона деца и за около 2 милиона в тежко състояние се налага болнично лечение. За съжаление, близо 440 000 са смъртните случаи в изостаналите страни. Ротавирусните гастроентерити са причина за 223 000 хоспитализации, 1,8 милиона амбулаторни посещения и към 7,1 милиона случая на домашно лечение. Лечението е насочено срещу дехидратацията и възстановяването на електролитния баланс, тъй като липсват специфични противовирусни средства за лечение.- Каква е картината у нас?

- По данни на Националния център за заразни и паразитни болести от 2011 г. досега годишно се регистрират между 18 и 20 хиляди остри гастроентерити от всякакъв инфекциозен произход. От тях 12% са случаите на ротавирусните гастроентерити, а във възрастта до 5 г. те са 20% от всички. Тези гастроентерити са 49% от всички лабораторно доказани случаи с остро протичащи диарии при болнично лекуваните деца. В мащабно едногодишно проучване, включващо около 700 деца до 5 г., проведено в 30 амбулаторни практики у нас, е доказано, че ротавирусите предизвикват около 25% от общата детска диарийна заболяемост. От всички деца с тежки форми, които са наложили хоспитализация, 80% са причинени от ротавиру си. По клиничната пътека за остри чревни инфекции с диариен синдром при деца всяка година се дават 9-10 млн. лв.- Какъв е опитът в Европа?

- Ротавирусните ваксини се прилагат масово в 21 европейски страни. Ще дам няколко примера. След въвеждането на ваксината в Испания честотата на ротавирусните гастроентерити намалява 2,5 пъти още през първите 2 г. В Белгия след първата година се отчита 81 % намаление на случаите с тежко заболяване, които налагат болнично лечение. Англия също има висок обхват на ваксинация и в резултат на това - 70% спад на заболяванията. За социален ефект и икономическа рентабилност съобщават и Холандия, Германия, Франция. Австрия е чудесен пример за т.нар. колективен ефект от ваксинациите, след като над 80% от бебетата на възраст от 7 седмици до 6 месеца започват да се ваксинират.- Какво означава колективен имунитет?

- В конкретния случай това означава, че при децата на възраст между 32 и 60 месеца, които не са обхванати с ваксината, поради това, че са преминали ваксиналната възраст, има спад в честотата на ротавирусните гастроентерити с 22%.- Работи ли ваксината?

- За Европа ео^ктивността да предпазва от тежки форми на заболяването е от 68 до 98%. Масовото прилагане на ваксините води и до намаляване на хоспитализациите между 65 и 84%. Според препоръките на СЗО от 2013 г. ротавирусната ваксинация трябва да се предлага на всички здрави бебета в Европа.- Родителите се интересуват и от възможните странични ефекти. Какви са те?

- Публикуваните 6 мащабни проучвания в реалната практика и 9 фармакоикономически анализи показват, че ваксината осигурява надеждна защита. Като всеки лекарствен продукт и ротавирусната ваксина има и странични ефекти, но те не са сериозни. В световен мащаб се съобщава за редки случаи на повишаване на температурата, повръщане и умерено протичащи диарийни инциденти за няколко дни след ваксинацията. За България до момента няма нито един регистриран случай за страничен ефект от ваксината.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница