Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктбстраница1/15
Дата23.07.2016
Размер0.87 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
05.03.2015
Национални вестнициМосков се закани на директори на болници заради борчове и КТБ


Диана Тенчева

Труд  стр. 5  

В близките дни ще има промени в ръководствата на столичната болница "Св. Анна", на пловдивската "Св. Георги" и на варненската "Св. Марина".

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов на извънредно заседание на здравната комисия. Той обясни, че трите лечебни заведения са държали повече от 25% от авоарите си във фалиралата КТБ и заради това са генерирани загуби от над 1 млн. лв.

Още на 15 януари т.г. министърът съобщи, че пет държавни болници, въпреки че са имали задължения и Министерството на финансите не е разрешило, са държали суми като 5 млн., 7 млн. или 9 млн. лева в КТБ. Тогава на въпрос на "Труд" той заяви, че директорите им ще получат административни санкции.

Д-р Москов бе категоричен вчера, че смените в управите на лечебни заведения няма да са изключение и ще станат практика за всяка болница, която трупа дългове и не спазва правилата. Министърът отсече, че болниците не може да продължават да харчат безконтролно както досега, след което държавата да покрива натрупаните задължения. "Купонът свърши, всеки шеф на болница, който не спазва разписаните правила, ще бъде сменян", заяви още Москов. Той можел да даде ясен анализ на всяка закъсала болница как чувствително да свие разходите си. Неслучайно Министерството на здравеопазването вече е сформирало ново звено, което се занимава с анализи и прогнози. Създаването му е част от промените в устройствения правилник на ведомството, които след около седмица ще станат факт.

На заседанието на комисията новият й председател д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), заела мястото на ген. Стоян Тонев, заяви, че единственият кандидат за управител на НЗОК ще бъде изслушан от депутатите още идната седмица - на 10 март.
Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването:

С турбо рейтинг срещу здравното статукво


Диана Тенчева

Труд  стр. 15  

Той е най-популярният министър. С рейтинг точно като на премиера. А може и да го задмине. Това е здравният министър д-р Петър Москов, който щом пое здравеопазването, веднага влезе с бутонките на тежкия терен на статуквото.

И други преди него са грабвали вниманието на обществото минути след представянето си. Като проф. Анна-Мария Борисова, която препоръча да пием по 8 литра прясно мляко на ден... Или д-р Таня Андреева, която противно на всякакви очаквания като здравен министър се обяви за либерализиране на режима за пушене в ресторанти и заведения...

А в първия си ден на поста Москов посочи 10 цели, които се зарече да постигне. Интересно бе, че експертите от години призовават властта да реализира същите тези промени. Първата стъпка, независимо в чий екшън план е, е електронното здравеопазване. Защото само с единна информационна система в сектора ще лъснат фалшивите дейности и във всеки един момент ще се знае какво се случва в болниците, при джипитата или специалистите. Оттук започна и Москов.

На второ място, обеща повече пари за здравеопазване, реални промени в спешната помощ, намаляване броя на неосигурените, които да получават грижи само ако са с опасност за живота. Така най-сетне ще се появи разлика в осигуряването на лечение между тези, които всеки месец дават 8% от заплатата си, и тези, които години наред не са броили и стотинка, аргументира се министърът.

Той се обяви и за надграждащ модел в здравното осигуряване чрез допълнителни фондове. Даде гаранция за облекчен режим за специализация на младите лекари, за да не захранваме с кадри болниците на ЕС. Зарече се да е безкомпромисен с директорите на болници, които не се справят с финансовия им баланс.Страхотен план. Но каква е равносметката за свършеното през изминалите 100 дни?

До второ четене в здравната комисия стигнаха написаните от него промени в Закона за здравното осигуряване, чрез които ще се реализират реформите. С тях лечението се разделя в спешен, основен и допълнителен пакет. За това свое предложение министърът получи предупреждение от пациенти, опозиция, работодатели и синдикати, че ще се стигне до дълги листи на чакащите, до лавина от дела заради забавени терапии, а заради липсата на информационна система богати пациенти за планова операция с пари под масата лесно ще пререждат пенсионери и бедни. С промените се заложи също при системна неудовлетвореност на пациента от догодина болниците да остават без договор с касата. Неосигурените да получават само спешна помощ, а тези, които ще влизат в системата, да плащат осигуровки за 15 години назад. ДПС вече обявиха, че ако последната мярка се гласува, ще я дадат на Конституционния съд.

Обещаната наредба за специализацията на младите доктори също е факт. Но ако искаме да посочим промяна, която реално може да усети всеки пациент, това са само 10-те назначени лекари в столичната спешна помощ, където зеят още 80 празни щатни места. Разбира се, и десетките хора, на които министърът помага всеки ден, след като са го потърсили по личния телефон.

Да, изминали са само 3 месеца. Но наред с високия турбо рейтинг на министъра и очакванията към него са огромни. Защото години наред никой от предшествениците му не нагази в мътните води на здравната система.

Следващите месеци ще покажат дали стремежът му към по-добро здравеопазване ще остане само на думи, или наистина нещо ще се промени. Решаващо обаче ще е доколко чува болката на пациентите и критиката на експертите.

Енергичен като начало

Само екипът на Москов знае как баща на четиригодишно дете с рядко заболяване отишъл при министъра, защото у нас липсвало спасителното лекарство. След няколко часа доставката му вече била разпоредена... Министърът изненада и с поведението си при първия за България сигнал за пациент със съмнение за ебола. Цяла нощ той не напусна министерството, докато не излязоха отрицателните резултати от изследванията. Заради реакциите си дотук, които за обществото са сито за компетентността и човечността му, политическите анализатори прогнозират, че ако реформаторите го изправят в битката за кмет на София срещу Йорданка Фандъкова, той ще й е достоен опонент. Москов отрече да поема към тази схватка. Но спомнете си, че той отричаше до последно, че ще става и здравен министър.ЕДНО КЪМ ЕДНО

Проф. Александър Чирков, кардиохирург:

Още през 1991 г. Филип Димитров ме покани да стана министър на здравеопазването. След това поста ми предложи Иван Костов, а после и царят, но аз отказах. Не само защото си обичам професията, но и защото знам мисловната култура на над 85% от лекарите. И тя е всеки срещу всеки и всеки срещу себе си. С такива хора нищо нямаше да постигна. Както мисли и действа министър Москов, ми харесва. Аз стоя на разположение и ще му помагам по всяко време. А ако намери такива като мен, които са за изграждане на здравната система, служеща от най-бедния до най-богатия пациент, ще успеем.

***

Иван Димитров, председател на Български пациентски форум:

На работата на министъра дотук пиша три по десетобапната система. Той няма никаква комуникация с пациентските организации, а ако е извикал една от тях, това не е достатъчно. Няма добра комуникация и с НЗОК. За съжаление и Москов прави политика в здравеопазването, а не здравна политика. Явно това е хронично заболяване на почти всички здравни министри досега.

***

Д-р Костадин Ангелов, директор на Александровска болница:

За намеренията на човек може да се съди смътно дори и само след един ден работа. А след 100 дни на министъра стават ясно, че има воля за промяна, за слагане на ред, мисли в перспектива и търси решения на много проблеми.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> 9 януари 2014 г. 09. 01. 2014 г., с. 3 94 шефове на болници са работили за дс


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница