Моят опит с чуждостта“Дата16.03.2023
Размер15.35 Kb.
#116921
Моят опит с чуждостта есе
Свързани:
Модел Резюме

Моят опит с чуждостта“
(ЕСЕ)

Опозицията свое и чужд е доста обширна тема, защото своето може да ти причини нещо, което не очакваш и да се превърне в чужд, и обратно чуждото, може да се превърне в своему!


От мои опити мога да посоча няколко примера за чуждостта. Например аз съм туркиня родена в България и понякога се чувствам много самотна и като чужденка. Туркиня съм – да, но родината ми не е Турция, а България. Родена съм в България – да, но културата, в която пораснах не е българска, а турска. Винаги ми е било много трудно да обясня на хората, които са от друга страна от къде съм и каква съм. Когато ме попитат от къде съм отговарям им, че съм от България и отговора веднага е „Значи си българка“ като им отговоря, че съм туркиня възникват други сложни въпроси.
Понякога мисля по тази тема с часове наред, но никога не мога да намеря точен отговор. И това ме кара де се чувствам като чужда, дето не принадлежи на никъде. Според хората е задължително да принадлежиш някъде, но аз не мога да разбера това – защо човек трябва да принадлежи на някъде? След този въпрос възникват и други въпроси – „щом това е важно проблема в мен ли е?“ „Защо се чувствам самотна“ „Защо се чувствам като чужда?“ и др. След тези примери можем да направим извода, че чуждостта е нещо лошо и е равна на самота, но дали наистина е така?
Друг пример мога да посоча от „свой - чужд род, свое - чуждо семейство“. В семейните срещи понякога се чувствам като чужда, сред хората, които ги познавам от както се помня. Защото гледаме света от различни прозорци – и да това обяснява доста от нещата, но за тях едно нещо може да е черно, а за мен да е бяло. За тях да е грешно, но за мен да е вярно. И това винаги води до конфликти между нас, след тези конфликти винаги се чувствам като чужда сред тази голяма компания хора. Може би това показва, че аз съм различна от тях и от тук може да направим извода, че чуждостта понякога е равна на различността. Но да бъдеш различен от другите не е нещо лошо, a според мен да бъдеш различен е нещо хубаво, защото мисля, че да бъдеш различен от другите означава да бъдеш себе си. И от тук може да направим извода, че чуждостта не винаги е нещо лоша, а има и положителни страни.
В живота винаги ще се срещнем с трудности, с които ще трябва да се борим и ще се чувстваме като чужденци. Но след всяка борба ще разберем, че чуждостта не винаги е лоша.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница