На 2 февруари в Пловдив ще се проведе третото регионално състезание „EвросколаДата24.07.2016
Размер25.68 Kb.
#4789
София, 28 януари 2013 г.

Регионално състезание „Eвроскола“ на 2 февруари в Пловдив


На 2 февруари в Пловдив ще се проведе третото регионално състезание „Eвроскола“ за училища от Пловдивска и Старозагорска област, област Смолян и Пазарджик. На него отбори от по 5 ученици от 20 училища ще се състезават за спечелването на квоти за участие в програмата „Eвроскола“ на Европейския парламент през първата половина на 2013 г. Състезанието ще се състои на 2 февруари, събота, от 10,00 часа в зала „Съединение“ в Регионалния историческия музей в град Пловдив (пл. „Съединение” № 1). След края на състезанието (към 16,15 ч.) ще има пресконференция, на която ще бъдат обявени училищата, спечелили квоти за посещение на Страсбург.

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците да спечелят квота за програмата „Eвроскола“, като демонстрират своите познания и умения за провеждане на динамичен дебат по актуална европейска тема, както и доброто владеене на един от трите работни езика в „Евроскола“: английски, френски или немски. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие в програмата „Евроскола“ за своите училища, вероятно за първото полугодие на 2013 година.

Състезанието се организира в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката, Регионалния инспекторат по образованието — град Пловдив и Националната асоциация на европейските български клубове.

Събитието е отворено за медии. В 16,30 часа ще се състои кратка пресконференция, на която ще бъдат обявени имената на победителите.За програмата "Евроскола" на Европейския парламент

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни от ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа в рамките на "Младежкия европейски парламент", като разискват и гласуват въпроси от интерес за Европейския съюз.


По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезичните работни групи.

От 2006 г. насам, повече от 65 български училища и над 1200 български младежи са участвали в програмата "Евроскола".Повече подробности за програмата „Евроскола“

Информационно бюро на Европейския парламент за България


epsofia@europarl.europa.eu


: (02) 985 35 45

Информационно бюро на ЕП в България


Европейският парламент във Facebook

Европейският парламент в Туитър

Информационното бюро в България във Facebook


Каталог: resource -> static -> files
files -> Пресконференция на Комисията по култура, образование и медии на еп в Пловдив на 10 октомври от 11. 30 часа
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> За младежи! На 28 януари 2013 г приключва срокът за кандидатстване за международната награда „Карл Велики
files -> По-малко от месец остава за участие в конкурса за млади журналисти на еп в България
files -> Гала вечер на наградата за кино лукс 2012 на Европейския парламент
files -> Програма „Правосъдие, организиран от Министерство на правосъдието в България
files -> До 18 януари е регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Пловдив
files -> Панорама на финалистите за наградата за кино на еп lux 2012 на 28-30 ноември в Дома на киното
files -> Българска премиера на носителя на наградата за кино лукс на Европейския парламент
files -> 17 декември Прожекция на "Това не е филм" на Джафар Панахи и дискусия за наградата "Сахаров" 2012 на еп


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница