На кратко напитката се получава от вечно зеленото и влаголюбиво чаено растениеДата09.04.2018
Размер25.49 Kb.
#64995
Защо чаят е толкова полезен?

Чаят притежава неподозирани свойства

Чаят е добре позната и любима напитка на много хора. В Европа я познаваме от 15 век благодарение на португалските мореплаватели, но чаят има дългогодишна история като част от културния бит в Индия, Китай, Япония, Шри Ланка, Бразилия и други страни. На кратко - напитката се получава от вечно зеленото и влаголюбиво чаено растение.

Има много разновидности на чаената напитка, но черният, зеленият и чаят Оолонг са основните видове.Черният чай се приготвя от листата на зеления, които се подлагат на окисление или ферментация и от тях се получава червеникаво оцветена напитка.
Чаят Оолонг е леко ферментирал чай.
Зеленият чай е неферментирал чай от изсушени чаени листа. Чаят може да бъде оцветяван с естествени растителни оцветители, както и към него да се прибавят други аромати - като жасмин и бергамот.
Билковият чай е по-скоро отвара, получавана от други, предимно лечебни растения - изсушени стъбла, цветове, корени, листа. Този вид е любим на много хора, тъй като не съдържа кофеин.

Ако се чудите кое толкова му е полезното на чая, сега ще разберете - в правилно приготвената чаена напитка са открити повече от 100 вещества, които преминават в чаената запарка. Действа ободряващо, благодарение на полифенолите, които забавят абсорбцията на съдържащия се в него кофеин, и така удължават тонизиращото действие.Що се отнася до кофеина, той е естествено вещество открито в листата, семената и плодовете на повече от 100 растения. Най-известните източници на кофеин са кафето, какаото, плодовете на колата и чаените листа. Кафето и чаят съдържат и други вещества с подобно на кофеина действие (теофилин и теобромин). Наред с тонизиращото си действие, кофеинът оказва благоприятно действие върху дихателните пътища, като подобрява техните функции, както и леко засилване на отделянето на урина.

Умереният прием на кофеин стимулира сърдечната дейност без да предизвиква неблагоприятно състояние на аритмия (неправилен сърдечен ритъм). Чаените листа съдържат 2-3% кофеин, както и каротини, тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), пантотенова киселина, флуорид, който укрепва зъбния емайл и съдейства за намаляване на риска от образуване на зъбни кариеси. Наличните танини в чая могат да повлияват върху един ензим в слюнката (слюнчена амилаза), който започва усвояването на въглехидратите още в устата и така да спомогнат за намаляване на риска от предизвикване на кариес след консумация на въглехидратни храни.

Чаят съдейства на смилателните сокове в стомаха да работят по-добре. Той подпомага действието на стомашните мускули и намалява твърдостта на хранителните хапки в стомаха. Ето защо, чаят се пие най-често по време или след хранене. Тъй като топлите напитки по-бързо се резорбират от организма, чаят е превъзходен източник на течности по време и след физически упражнения, като спомага за набавянето на течности и за ободряване.

Чаените листа са богати на антиоксиданти - вещества, които обезвреждат натрупаните в излишък свободни радикали в клетките на организма и съдействат за намаляване на риска от редица заболявания. Зеленият и черният чай съдържат еднакво количествоантиоксиданти (флавоноиди), но в черния чай те са по-сложни комплексни вещества.

Използването на лечебните и тонизиращи свойства на чая е възможно при правилно приготвен чай и при положение, че се познават сортовете чай и въздействието им върху организма. Слаб чай могат да пият всички, но силен чай не се препоръчва за малки деца, бременни и кърмещи жени и хора, чувствителни към кофеин.
Източник: http://www.edna.bg/zdravoslovno/hrani/zashto-chaiat-e-tolkova-polezen-4152371
Каталог: 2014
2014 -> Закон за правната помощ Обн., Дв, бр. 79 от 04. 10. 2005 г.; изм., бр. 105 от 2005 г., бр. 17 от 2006 г., бр. 30 от 2006 г.; изм и доп., б
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> На финала на предизборната кампания голямата интрига са малките партии
2014 -> Рекламна оферта за Избори за народни представители 2014
2014 -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница