На международните отношения. Последици от Първата световна война. Териториални, военни и репарационни клаузи на Версайските договори. Общество на народите структура и функции. Мандатна система. Вашингтонска конференцияДата06.05.2017
Размер97.64 Kb.
#20547
УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО

КАТЕДРА МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ


ВЪПРОСНИК

По История на Международните отношения

след Първата световна война
1. Версайско-Вашингтонска система на международните отношения. Последици от Първата световна война. Териториални, военни и репарационни клаузи на Версайските договори. Общество на народите – структура и функции. Мандатна система. Вашингтонска конференция.
2. Репарационния въпрос и френско-германските противоречия. Конференция в Сан-Ремо – фиксиране на репарациите. Конференция в Геноа. Окупация на Рурската област и пасивна немска съпротива. План Дауес. Женевския протокол за агресия.

3. Териториални спорове и съюзи в Източна Европа. Полско-съветска война и изход от гражданската война в Съветския съюз. Значение на Съветския съюз за баланса на силите в Европа. Кемалистка революция в Турция и Лозански договор. Формиране на Малката Антанта. Спор между Италия и Югославия за Фиуме и Далмация.

4. “Ерата на пацифизма” в Европа. Локарнските споразумения от 1925 г. Членство на Германия в ОН. Германско-съветски договор от 1926 г. Идеита за Източно Локарно и Балканско Локарно. Пакт “Бриан-Келог”. Идеята за “Паневропа”.

5. Световната икономическа криза (1929-1933 г.) и повратът в развитието на международните отношения от пацифизъм към война. Причини за Световната икономическа криза и политически последици. План Йънг. Мораториум на Хувър и окончателно уреждане на репарационния и дългов въпрос. Опитът за Аншлус 1930 г. Конференции на Дунавските държави 1930-1932 г. Конференция по разоръжаването – причини за провала. Японската експанзия в Манджурия и реакция на Обществото на народите.

6. Германските опитите за разрушаване на Версайската система. Напускане от Германия на ОН. Проектът за Пакт на четирите. Германско-полския пакт за ненападение 1934 г. Убийството на Долфус и опит за Аншлус. Балкански пакт. Идея за източен пакт за колективна сигурност. Плебисцит в Саарската област. Превъоръжаване на Германия. Пакта от Стреза. Френско-съветски договор и чехословашко-съветски договор. Англо-германско морско споразумение.

7. Предвоенната криза и политиката на омиротворяване. Италианската агресия в Абисиния и последици за пакта от Стреза. Ремилитаризация на Рейнската област. Конференция в Монтрьо за статута на черноморските проливи. Гражданска война в Испания – ход и намеса на външните сили. Акт за неутралитет на САЩ. Създаване на оста Рим-Берлин. Антикоминтерновски пакт. Японско нападение над Китай – механизъм на ОН за решаване на конфликта. Френско-германски договор. Английска политика на договаряне с Германия. Аншлус в Австрия. Мюнхенски споразумения и предаване на Судетите на Германия.

8. Пътят към Германско-съветския пакт и началото на Втората световна война. Окупация на Чехословакия. Британски гаранции за Полша, Гърция, Румъния и Турция. Германско-румънски договор и оформяне на Стоманения пакт. Отваряне на съветската политика към Германия. Успоредни съветско-германски и съветско-английски-френски преговори. Пакт Рибентроп-Молотов. Подновени британски гаранции за Полша и начало на Втората световна война. Съветско-финландски конфликт. Странна война на западния фронт и предложения за примирие.

9. Формиране и възход на Тристранния пакт. Поражение на Франция. Битката за Англия. Анексиране на Прибалтийските републики и Бесарабия. Формиране на Тристранния пакт. Преговори за включване на Съветския съюз в Тристранния пакт. Втори виенски арбитраж и Крайовската спогодба. Японско-германски преговори от март 1941 г. Японско-съветски пакт за неутралитет. Мисия на Рудолф Хес във Великобритания. Германско нападение над Съветския съюз. Преговори за японско-американско споразумение. Японско нападение над пърл Харбър и влизане на САЩ във Втората световна война.

10. Формиране и действия на Антихитлеристката коалиция. Атлантическа харта. Декларация на обединените нации. Британско-съветски и американско-съветски договор 1942 г. Въпросът за стратегията на Антихитлеристката коалиция - балкански, италиански и нормандски варианти за втори фронт. Противоречия между съюзниците. Японска офанзива в Тихия океан.

11. Преговори за приключване на войната и следвоенното устройство на света. Московска конференция 1943 г. Техеранска конференция 1943 г. Полски и германски въпрос. Конференция в Дъмбъртън Оукс. Спорове относно организацията на ООН. Московска среща на Чърчил и Сталин 1944 г. Ялтенска конференция. Полски, германски въпрос и споразумение за Далечния Изток. Конференция в Сан Франциско – органи и функции на ООН. Противоречия между съюзниците преди Потсдамската конференция – твърд курс на Труман. Капитулация на Германия. Потсдамска конференция.

12. От следвоенното регулиране към корените на Студената война. Значение на американското ядрено оръжие за международните отношения. Ядрени бомбардировки над Япония и капитулация на Япония. Срещи на министрите на външните работи и Парижка мирна конференция. Репарационни и териториални въпроси. Въпросът с изборите в Източна Европа. Гражданска война в Гърция и формулиране на доктрината Труман.

13. Формиране на източния и западния блок. План “Маршал” и идеите за участие на Източна Европа. Договори между СССР и източноевропейските страни. Налагане на съветското влияние в Източна Европа. Западен съюз и формиране на НАТО. Създаване на СИВ. Договор СССР-Китай от 1945 г. Гражданска война в Китай – значение за баланса на силите. Окупационен режим в Япония и сключване на мирен договор с Япония 1951 г. Политика на сдържане - Корейската война.

14. Германският въпрос след Втората световна война. Формиране на окупационни зони. Американско-съветски разговори за обединение на окупационните зони. Политически и икономически въпрос. Берлинска криза. Саарски въпрос. Учредяване на ФРГ. Учредяване на ГДР. Проекти за мирен договор с Германия, план Идън. Въпросът със сигурността на ФРГ – план Плевен, Европейска отбранителна общност и Парижки споразумения от 1954 г. Създаване на Организацията на Варшавския договор. Формулиране на доктрината Халщайн. Държавен договор с Австрия.

15. Деколонизация в Азия и Африка. Деколонизация на Индия – разделение на Индия и Пакистан и война от 1947-48 г. Изтегляне на британските сили от Палестина. Позиция на ООН по арабско-израелския спор. Създаване на Израел. Война от 1948 г. Деколонизация в Индокитай. Женевски споразумения 1954 г. Движение на необвързаните – Бандунгска конференция. Суецката криза 1956 г. – дипломатически и военния усилия за разрешаване ан спора . Роля на САЩ и СССР в конфликта. Доктрина Айзенхауер. Деколонизация на Френска Африка – алжирска война. Учредяване на Организацията за африканско единство. Премахване на британските колонии в Африка.

16. Стратегическо противопоставяне между СССР и САЩ през Студената война. Значение на ядрените оръжия и междуконтиненталните ракети за баланса на силите. Американската стратегия за масирано възмездие. Смъртта на Сталин и ХХ-ти конгрес на КПСС. Женевска среща 1955 г. – мирни предложения. Унгарски събития 1956 г. Берлинската криза 1958-1963 г. Космически програми и надпревара във въоръжаването. Кубинската ракетна криза 1963 г. Смяна на съветското ръководство.

17. Китай и конфликтите в Далечния изток. Съветско-китайските отношения през 50-те години. Новата анти-империалистка стратегия на Китай. Китайската ядрена програма. Тайванска криза. Виетнамска война – въвличане на САЩ. Включване на Китай в движението на необвързаните. Конфликт СССР-Китай и триъгълната дипломация. Операция Тет и изтегляне на САЩ от Виетнамския конфликт. Членство на Китай в ООН.

18. Регионалните конфликти в хода на Студената война. Индо-пакистанските войни от 1965 и 1971 г. Създаване на Обединена арабска република и ливанска криза от 1958г. Учредяване на Организацията за освобождение на Палестина. Шестдневна война от 1967 г. Арабско-израелска война от 1973 г. Последици за световната икономика. Мирен процес в Близкия изток – споразумения с Египет.

19. Усилията за разоръжаване и мирно съжителство в епохата на разведряването. Договора за забрана на ядрените опити в трите сфери 1963 г. Вътрешни противоречия в блоковете – 1968 г. Пражката пролет и доктрината “Брежнев”. Договор за неразпространение на ядрените оръжия 1969 г. Новата източна политика на правителството Бранд / Шел. Московската среща и договора САЛТ 1. Договор за противоракетна отбрана между САЩ и СССР. Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа и Хелзинкския заключителен акт 1975 г. Договор САЛТ 2.

20. Близкоизточните конфликти през 80-те години. Иранската революция от 1979 г. Съветската интервенция в Афганистан. Ирано-иракския конфликт 1982-1988 г. – намеса на външните фактори. Израелско нахлуване в Ливан и развитие на близкоизточни якнофликт през 80-те години. Войната в Персийския залив 1990-1991 г.

21. Новата конфронтация и края на Студената война. Полските събития 1980-1982 г. Ядрените оръжия със малък и среден обсег на действие и американската стратегия за звездни войни. Новата дипломация на Горбачов – срещи в Женева и Рейкявик. Преговори за съкращаване на конвенционалните сили в Европа. Договор за съкращаване на ядрените оръжия със среден и малък обсег на действие. Изтегляне на СССР от Източна Европа. Причини и последици от края на Студената война.

22. Разпадането на Ялтенската система. Обединение на Германия – позициите на СССР, САЩ, Франция и Русия. Маастрихтски договор за Европейски съюз. Разпадът на бивша Югославия – конфликти в Хърватско, Босна и Косово. Разпадът на Съветския съюз и етнически конфликти в Кавказ, Приднестровието и Централна Азия. Въпросът за контрола над съветските ядрени оръжия. Договори СТАРТ 1 и СТАРТ 2. Конвенция за забрана на химическите оръжия и договор за забрана на ядрените опити. Споразуменията от Осло и близкоизточния мирен процес.

23. Войната с тероризма и перспективите за нов световен ред. Преформулиране целите на НАТО. Хуманитарни интревенции в края на 90-те години. Русия и Чеченския конфликт. Среща на хилядолетието и идеите за реформи в ООН. Атентатите от 11.09.2001 г. и новата американска стратегия за сигурност. Интервенция в Афганистан. Американската интервенция в Ирак и противоречия между Европа и САЩ.


ЛИТЕРАТУРА
А. ОСНОВНА
1. Александров, Ев., “История на международните отношения”, изд. “Интела”, София, 2000

2. Aмброуз, Ст. И. “Стремеж към глобализъм – Американската външна политика от 1938 до началото на 90 години” Изд.“Петър Берон”, С. 1995

3. Андроников, Г., “История на Втората световна война 1939 – 1945”, Том 4, Военно издателство, С., 1977 г.

4. Бояджиева, Н., “История на международните отношения ( XVIII – XX в.) Исторически и правни аспекти”, изд. “Албатрос” С., 2002г.

5. Бринкли, А. “История на американския народ” София, Рива, 1999

6. Вайс, М. “Международните отношения след 1945 г.”, изд. кама, София, 2004 г.

7. Верт, Н. “История на Съветския съюз” С., Кама, 2000г.

7а. Гадис, Д. "Студената война - нова история", изд. "

"Кралица Маб", С., 2007 г.

8. Гонионски, С., “История на дипломацията”, Том 4 и 5, “Партиздат”,1977 г.

9. Динков, Д., Сотиров, П., “Международни отношения и външна политика на България 1878-1945г.”, ВИИ “Карл Маркс”, София, 1985

10. Иванова, З., Костадин Грозев, “Преди и след “Желязната завеса”, изд. “Тилиа”, София, 1998 г.

11. К и н д е р, Херман и Вернер Хилгема. Атлас “Световна история”, том 2. Летера 1999

12. Кенеди, П., “Стратегия и дипломация 1870- 1945”, С., 1998 г.

13. Кисинджър, Х., “Дипломацията”, изд.къща “ Труд “, 1997 г.

14. Мирчева, Хр. “История на международните отношения в най-ново време”, изд. “ Софи – Р “, С.,2002 г.

15. Митов, Й. и Ф. Узунов, “Съвременна история на модерния свят 1918 – 1945” изд. “ Абагар “, В. Търново, 1996 г.

16. Нежинский, Л. Н. “Советская внешняя политика в годьi холодной войньi (1945 – 1985)” Москва, Международньiе отношения, 1995

17. “Оксфордска история на ХХ век”, изд.къща “ Труд “, С., 2000 г.

18. Раф, Д., “История на Германия”, Кама, София, 2000 г.

19. Таунсън, Дънкан. “Речник на световна история от 1945 до наши дни” ЛИК, София, 2001

20. “Техеран-Ялта-Потсдам”, сборник документи, С.1972, “Партиздат”.

21. Чърчил, У., “Мемоари”, в 6 тома, изд. къща “ Труд “, София, 1993 г.

22. Chang Gorden H. “Friends and enemies:The United States, China and the Soviet Union:1948-1972”, NY, 1990

23. Colin S. Gray “The Second Nuclear Age”, Boulder and London: Lynne Rienner Publishers, 1999

24. Duroselle, J.B, “Histoire diplomatique de 1919 a nos jours”, Paris, 1970

25. “International relations in Modern World 1900-1988”, Himalaya publishing house, 1990

26. Levesque, J, “L’URSS et la politique internationale de Lenine a Gorbatchev”, Paris, 1987

27. Michel, H. “La seconde guerre mondiale”, Paris 1993, Presse universitaire de France.

28. Renouvin, P. “Histoire des relations internationales, III de 1871-1945”, Paris.

29. Richardson P., “Britain, Europe and the Modern World, 1916-1968”, Cambridge Mass, 1970.

30. Steele, J; “Soviet power. The Kremlin's foreign policy from Brezhnev to Andropov”, New York, 1983

31. Thanassecos, L. “Chronologie des relations internationales, 1914-1971”, Paris, 1972.

32. Young, J. and J. Kent “International relations since 1945”, Oxford university press, 2004.

Б. ДОПЪЛНИТЕЛНА
1. Атанасов, Ангел “ООН и ядреното разоръжаване”, Партиздад, София,1989

2. Баев, Й. “България и създаването на военната организация на Варшавския договор”, Военноисторически сборник, 1995 г., кн. 4

3. Баева, И “България и “Пражката пролет” 1968 г.”, Политически изследвания, 1993 г., кн. 1

4. Баев, Й. “Военнополитически конфликти след Втората световна война и България”, изд. “Св. Георги Победоносец”, София, 1995 г.

5. Баева, И. Източна Европа след Сталин: 1953 – 1956 г. Полша, Унгария, Чехословакия и България. С., УИ ,,Св. Климент Охридски”, 1995

6. Боев И. “Ракетно оръжие и външна политика на САЩ” , С. , 1970

7. “Втората световна война – кратка история 1939 – 1945”, Партиздат, С., 1985 г.

8. Емануилов Е., “Мюнхенската конференция”, УИ .св. св. Кирил и Методий, В. Търново, 1998 г.

9. Загладин, В. “Международни кризи през 70-те и 80-те години”, София, 1985 г.

10. Джонсън, П., “Съвременността.Светът от 20-те до 90-те”, Университетско издателство “Св. Климент Охридски”,С.,1993 г.

11. Кальвокоресси, П. “Мировая политика после 1945 года в двух томах”, Москва, 2000 г.

12. Кенеди, П., “Възход и падение на великите сили, І и ІІ част”, изд. “ Св. Георги Победоносец “, С., 1997 г.

13. Микел, П. “История на Франция”, Кама, София, 1999 г.

14. Мирчева, Хр. “Глобална конфронтация в глобалната политика. История на международните отношения 1945-1995 г.”, София, 1999 г.

15. Нинов, Н. “Конференцията в Бандунг”, София, 1955 г.

16. Орлов, А. “История на Русия. От най-древни времена до наши дни”, София, 2002 г.

17. Петков, Т. “Разоръжаване: основни проблеми, договори и споразумения”, София, 1989 г.

18. Порталски, Ив. “Преговорите САЛТ-СТАРТ и стратегическото равновесие”, София, 1982 г.

19. Примаков, Е.М., “Анатомия на близкоизточния конфликт”, С., Наука и изкуство, 1980,

20. Ротермунд, Х. О. “История на Южна и Източна Азия през 19 и 20 век”, Кама, София, 2003 г.

21. Савов, Еньо, Варшавския договор, изд.Партиздат, С., 1985г.

22. Сирков, Д. ”Коминтернът и пактът Молотов - Рибентроп”, Историческо списание ”Епохи”, Великотърновски университет ”Св.св.Кирил и Методий”, Университетско издателство, Велико Търново,1996 г.

23. Сотиров, Ст. “Отношенията между малките страни-членки на Варшавския договор и неутралните държави от Западна Европа”, София, 1988 г.

24. Типпельскирх К. “История Второй мировой войны”. Москва, 1999 г. Чубариан, А. О. “Советская внешняя политика в ретроспективе” Москва, Наука, 1993

25. Цветков, П., “Колективна сигурност или неутралитет”, Херон Прес, 1999 г.

26. Цветков, П., “Между руския комунизъм и германския националсоциализъм”, Херон Прес, 1999 г.

27. Цветков, П., “Под натиска на Хитлер и Сталин”, Херон Прес, 1999 г.

28. “Холодная война. Новые подходыр новые документы”, Москва, 1995 г.

29. Balmand, P., “Histoire de la France”, Hatier, 1992

30. Bell, C. “The Diplomacyof Détente”, New York, 1977.

31. Campbell, G. “Confrontation in Central Europe: Weimar Germany and Czechoslovakia”, Chicago, 1975.

32. Cohen, W. “America in the Age of Soviet Power 1945-1991”, New York, 1993.

33. Duiker, W. “Twentieth-Century World History”, Belmond, CA, 1999.

34. Findling, J. “Distcionary of American Diplomatic History”, New York, 1989.

35. Gaddis, J. “We Now Know: Rethinking Cold War History”, New York, 1997.

36. G ö r t e m a k e r, Manfred. Geschichte der Bundesrepublik Deutschland - Von der Gründung bis zur Gegenwart. Verlag C.H. Beck, München 1999

37. Herzog, Ch. “The Arab – Israeli Wars. War and Peace in the Middle East”. N. Y., 1984.

38. Herring, G. “America’s Longest War: The United States and Vietnam 1950-1975”, New York, 1995.

39. Hildebrand, K. “The Foreign Policy of the Third Teich”, New York,1973.

40. Kindleberger, Ch. “The World in Depression 1929-1939”, Berkley, CA, 1986.

41. Le Breton J., “L'Europe centrale et orientale de 1917-1990”

42. Lefevre, E.W. “Nuclear arms in the world. United States Policy Dilemma”, Washington, 1979

43. Leffler, M. “The Elusive Quest: America’s Pyrsuit of European Stability and French Security 1919-1933”Chapel Hill, N.C., 1979

44. “L’Histoire du Monde de 1918 a nos jours”, изд. LAROUSSE, 1996г.

45. Maier, Ch “Recasting Bourgeois Europe: Stabilization in France, Germany and Italy in the Decade After World War I”, Princeton, NJ, 1975.

46. Mastny, V. “The Cold War and Soviet Insecurity, the Stalin Years”, New York, 1996.

47. Nathan, J. “The Cuban Missile Crisis Revisited”, New York, 1992.

48. Palmer, A. “Penguin Dictionary of Twentieth-CenturyHistory”, 4-th Edition, London, 1992.

49. Pfetsh, F., “Die Aussenpolipik der Bundesrepublik 1949-1992”, Wilhelm Fink, Muenchen, 1993ã

50. Roberts, J. “Decision-making during International Crisis”, New York, 1988.

51. Roberts, J. “General History of Europe 1880-1945”, London, 1972

52. Potthoff, H. , “Im Schatten der Mauer.Deutschlandpolitik 1961 bis 1990’’,Ullstein Buchverlage Gmbh & Co. KG, Berlin, 1999

53. Rowse, A. “Appeasement: A Study in Political Decline 1933-1939”, London, 1961.

54. Scott. G., “The Rise and Fall of the League of Nations”, 1974

55. Taylor, A. “The origins of the Second Wolrd War”, New York, 1963.

56. Taylor, T. “Munich: The price of Peace”, New York, 1979

57. Weinberg, G. “The Foreign Policy of Hitler’s Germany: Diplomatic Revolution in Europe 1933-1936”, Chicago, 1970.

58. Weinberg, G. “The Foreign Policy of Hitler’s Germany: Starting World War II 1937-1939”, Chicago, 1980

59. Westad, O. “Reviewing the Cold War: Approaches, Interpretations, Theory”, London, 2000.

60. Westwood, M. “Enduranc and endeaver – Russian History 1812-1986”, London, 1987.

61. Woznik, Vladimir, Understanding Soviet Foreign Policy. Readings and Documents, McGraw – Hill Publishing Company 1990

62. http://cwihp.si.edu

63. http://militera.lib.ru/h/tippelskirch/index.html

64. http://phw.binghampton.edu/samplepages/html/nato/structure.htm

65. http://students.concord.edu/jsmontgomery/mod/coldwarmap/page3.htm

66. http://www.aneki.com/Warsaw_Pact.html

67. http://www.artehistoria.com/frames.htm?http://www.artehistoria.com/batallas/fichas/639.htm

68. http://www.fas.harvard.edu~hpcws/journal.htm

69. http://www.history.navy.mil/colloquia/index.htm

70. http://www.ish.ethz.ch/php/documents/collection_13/texts/info.pdf

71. http://www.pjhealy.com/coldwar/foreign.htm

72. http://www.socialstudieshelp.com/Armer_History_Containment.htm

73. http://www.trumanlibrary.org/hst/g.htm

74. http://www.yale.edu/lawweb/avalon/wwii/moscow.htm

75. http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/economics/staff/faculty/harrison/archive/persa/018english.pdf

76. www.fas.org/nuke/control/start1/news

77. www.library.thinkquest.org

78. www.tufts.edu,

79. www.wikipedia.org.

80. www.worldwar.net/timeline

81. www.yankton.net/stories/031303
СЪСТАВИЛИ:

Доц. д-р Динко ДинковАс. Бойко Вълчев
Каталог: attach
attach -> Решение за отказ за заплащане на правна помощ служебно или по предложение на адвокатския съвет
attach -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица март 2016 година
attach -> Национален календарен план за 2014 година I. Национални инициативи
attach -> Национален календарен план за 2015 година I. Национални инициативи
attach -> 10 ноември демократичното начало тогава и сега
attach -> Решение за въвеждане на културно-национална автономия в Пиринска Македония, като се подготви присъединяването на този край към нрм
attach -> Списък на възстановените заглавия към 31. 07. 2012
attach -> Секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването
attach -> 1 април /неделя/, 10. 00 часа, център село Поликраище


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница