На събора в Сопот Хирург от "Пирогов" с най-засукан мустак д-р Сопотенски не вярвал, че има такава наградаДата13.01.2018
Размер312.49 Kb.
#45051
10 февруари 2014 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕНа събора в Сопот

Хирург от "Пирогов" с най-засукан мустак
Д-р Сопотенски не вярвал, че има такава награда
Ели Крумова

Шефът на Спешна помощ в "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски официално стана носител на приза "Вазовски мустак". Известният хирург бе отличен по време на старопланинския събор "Сопот - 2014", който и тази година премина под мотото "Да стоплим сърцата с вино и любов". В местността Манастирска поляна бяха раздадени и награди за заврян зет, за младо семейство, за най-добра сопотска анасонлийка и какво ли още не. Призът за мустака за първи път излиза от Сопот и отива в София. Шега "Отначало помислих, че е някаква шега. Не знаех, че подобна награда за мустак тип вазовски съществува, но проверих в интернет и се убедих, че това е истина", казва д-р Сопотенски. Той разбрал, че именно неговият мустак е отличен от кмета на Сопот Веселин Личев. Минути по-късно му се обадила и секретарката на директора на "Пирогов", която потвърдила, че призът е действителен. Вчера на Манастирска поляна докторът бе дошъл със съпругата си Валентина и с по-малките си дъщери Искра на 8 г. и Цветана на 10 г. "Имам и по-голяма дъщеря - Ивайла на 24 г.", похвали се д-р Сопотенски. За интересната си фамилия обяснява, че идва от наименованието на село Сопот в Северна България. 'Намира по пътя за Варна. Дядото на моя дядо останал сирак. Майка му се оженила за мъж от село Сопот и заминали да живеят там. Но и вторият съпруг на моята прапрапра баба починал и тя с децата се върнала обратно в село Голяма Желязна, което се намира на около 30 км от Троян. Когато се върнали обратно, роднините им ги нарекли Сопотените и оттук идва и фамилията ми", обясни д-р Сопотенски. "Сега, след като получих наградата за мустака си, ще се заровя по-надълбоко в историята и ще разбера дали е вярно това, че преди столетия жители от град Сопот са се преселили в Северна България и там са създали едноименното село", казва хирургът. Семейство Най-младото семейство, сключило граждански брак в Сопот - Ивелин и Радостина Бакалови, бе наградено с куфар, пълен с прибори за хранене и готвене, бонбониера, вино, както и плюшена играчка. Призьор от друга атрактивна категория - за почетен сопотски зет, стана инж. Тилчо Панайотов, който се оказал "присаден" в известния сопотски род на Булгурови. Най-малките кукери на веселбата над Сопот бяха едногодишната Кристина Джигрова и с година по-големият юнак Габриел Иванов. Накипреното с носия момченце упорито смучеше биберона си, разглеждайки с интерес случващото се наоколо. Мъниците се оказаха част от танцовия състав за автентичен фолклор "Дионисиев звън" към община Сопот.


Щангистки от Перу показаха мускули
Щангистки от националния отбор на Перу демонстрираха мускули и сила на сцената на събора. Младите и крехки дами първо похапнаха сопотско домашно сирене, прясно изпечени наденички и кюфтенца на скара с жар, а след това показаха какво могат с тежестите. Тренира ги сопотчанинът Ганчо Карушков, който от 26 г. живее в Латинска Америка. Първите 23 години бил в Колумбия, а през последните три създава националния отбор на Перу по щанги и за съвсем кратко време успява да спечели с младите си състезатели първото място на шампионата в континентална Америка. В Сопот довел на лагер 21 младежи от националния отбор по щанги, които са от 14-годишна възраст до 20.


С две нови оферти
Англия гушва 200 наши медсестри

Изкушават ги с 5200 лева заплата
Добромир Стоянов

Напук на антибългарската кампания на Острова, британски клиники се канят да гушнат 200 наши медсестри, акушерки и болногледачи. Предлагат им постоянни договори и заплати до 5200 лева, съобщиха от Агенцията по заетостта (A3). За сравнение - у нас медсестрите получават около 10 пъти по-малко. Свободните работни места са обявени в две оферти, които са ни изпратени чрез европейската мрежа за услуги EURES. Само за няколко дни над 3000 души са проявили интерес към тях в сайта на A3. Оферти За длъжността „обща медицинска сестра в болница" се търсят 100 нашенци. Те трябва да имат поне 6 месеца опит по специалността и да владеят свободно английски. Обещаното заплащане за тази позиция е 2200 британски лири. Още 100 българи ще могат да заминат на Острова като асистент-болногледачи. Те ще се грижат за болни хора в домашни условия. Изискванията са да имат квалификация на медсестри и акушерки, като опитът е препоръчителен, но не задължителен. За 37,5 работни часа на седмица ще получават месечна заплата от 1200 лири, или около 2830 лева. Крайната дата за кандидатстване е 31 март 2014 г. Подробности могат да се намерят на адрес eures.bg. Дефицит Всяка година у нас се дипломират 480 медсестри, а 500 напускат страната, за да търсят препитание в чужбина. Много от кадрите ни заминават за Австрия, Швейцария и Белгия и започват работа в домове за деца или възрастни, съобщават от Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи. Средната възраст на медсестрите и акушерките у нас е 48-49 г. и продължава да расте. Заради недостига на кадри в системата работят над 3200 пенсионерки.
Спасете белите престилки
Напук на антибългарската кампания на Острова британски клиники се канят да гушнат 200 наши медсестри, акушерки и болногледачи (виж стр. 7). Може в Англия да върви черна кампания срещу българите, вестниците да маскарят нашите емигранти и да ги представят като паразити, които изсмукват социалната им система, но когато опрем до болници и здравна система, отношението е друго. Защото хората знаят, че специалистите са по-важни дори от ултрамодерните апарати и са наясно, че техните лекари бягат в САЩ, където търсят по-добра реализация. Затова предлагат заплата от 5200 лева на родните сестри, които в България вземат 500 лева за квалифицирания си труд. По-същия начин и Германия привлича и лекари, и медицински сестри от България. Вероятно след 10-20 години в България също ще се усетим, че хората в бели престилки са едни от най-важните, че са крайно недостатъчно, за да обслужват застаряващото и болно население. Но ще бъде твърде късно да си върнем обратно кадрите, разпръснати по света. Въпросът в откъде ще можем ние да си внесем доктори.


Линейка пламна в движение
Линейка се запали в движение на пловдивския булевард „Коматевско шосе" вчера. В колата, отиваща на адрес, е имало медицинска сестра и шофьор, коментира главен инспектор Петър Пасков от ресорната служба в Пловдив. За щастие и двамата са се разминали, без да пострадат. Колата на медиците пламнала в близост до старческия дом в кв. „Кючук Париж". Все още няма официална информация какво е причинило пожара в линейката, тъй като полицията води разследване, но се предполага, че е имало техническа неизправност в колата. Една от версиите е, че е имало проблем с газовата бутилка. Заради инцидента движението в района е било блокирано за около половин час, коментират очевидци. Обгарялата кола е закарана в ремонтното депо на линейките на Бърза помощ в града, което се намира в непосредствена близост до мястото на инцидента.


На старопланинския събор в Сопот

Хирург грабна приза за най-засукан мустак
Шефът на Спешна помощ в „Пирогов” първо помислил, че му правят скрита камера
Ели Крумова

Шефът на Спешна помощ в „Пирогов” д-р Стоян Сопотенски е мъжът в България с най-хубав вазовски мустак.Това е награда, давана всяка година от община Сопот. Чувайки от свои познати, че е отличен, медикът първо помислил, че някой е решил да му прави скрита камера И не повярвал. След това обаче любопитството го загризало и той проверил за конкурса в интернет. И разбрал, че нещата са съвсем истински. Община Сопот действително раздава награди - освен за най-засукан мустак, има и за заврян зет, за младо семейство, за най-добра сопотска анасонлийка и какво ли още не. По традиция, тачена вече 10 години, местността Манастирска поляна край Сопот събира почитателите на старопланинския събор „Сопот – 2014”, който и тази година премина под мотото „Да стоплим сърцата с вино и любов”. Стотици сопотчани и гости от цялата страна специално пътуват до градчето, за да се насладят на вкусна скара, домашното вино и концертната програма. Преди това обаче местният свещеник отец Марко отслужва водосвет, а кметът на общината Веселин Личев и членове на Сопотският еснаф ритуално зарязват лозята край манастира „Свети Спас”. Призьорите в различните категории стават ясни броени дни преди събора. Наградата за мустака за първи път излиза от Сопот и отива в София. Д-р Сопотенски разбрал, че именно неговият мустак е отличен от кмета на Сопот Веселин Личев. Минути по-късно му се обадила и секретарката на директора на „Пирогов”, която потвърдила, че призът е действителен На веселбата на Манастирска поляна преди ден докторът бе със съпругата си Валентина и с по-малките си дъщери Искра, на 8 г., и Цветана, на 10 г. „Имам и по-голяма дъщеря – Ивайла, на 24 години”, се похвали д-р Сопотенски. За интересната си фамилия обяснява, че идва от наименованието на село Сопот в Северна България. „Село Сопот се намира по пътя за Варна. Дядото на моя дядо останал сирак. Майка му се оженила за мъж от село Сопот и заминали да живеят там. Но и вторият съпруг на моята пра-прапрабаба починал и тя с децата се върнала обратно в село Голяма Желязна, което се намира на около 30 км от Троян. Когато се върнали обратно, роднините им ги нарекли Сопотените и оттук идва и фамилията ми”, обясни пред „Монитор” медикът. Той е чувал, че между село Сопот и град Сопот имало някаква историческа връзка, но не знаел подробности. „Сега, след като получих наградата за мустака си, ще се заровя по-надълбоко в историята и ще разбера дали е вярно това, че преди столетия жители от град Сопот са се преселили в Северна България и там са създали едноименното село”, казва хирургът. По думите му за него най-важното нещо в живота след семейството му са неговите пациенти. „Когато се срещнем на улицата и видя, че човекът е жив и здрав, това е най-важното. „Имам сянка, значи съм прав и жив”, ми каза веднъж един от пациентите. По-добро от това няма”, е категоричен д-р Стоян Сопотенски.


Младоженци получиха куфар с прибори за хранене

Най-младото семейство, сключило граждански брак в Сопот – Ивелин и Радостина Бакалови, бяха наградени вчера с куфар, пълен с прибори за хранене и готвене, бонбониера, вино, както и плюшена играчка. Призьор от друга атрактивна категория – за почетен сопотски зет, стана инж. Тилчо Панайотов, който се оказал „присаден” в известния сопотски род на Булгурови.


Щангистки от Перу скриха шапката на сопотчани

Щангистки от националния отбор на Перу демонстрираха мускули и сила на сцената на събора. Младите и крехки дами първо похапнаха сопотско домашно сирене, прясно изпечени наденички и кюфтенца на скара с жар, а след това показаха какво могат с тежестите. Тренира ги сопотчанинът Ганчо Карушков, който от 26 години живее в Латинска Америка. Първите 23 години бил в Колумбия, а през последните три създава националния отбор на Перу по щанги и за съвсем кратко време успява да спечели с младите си състезатели първото място на шампионата в Континентална Америка. В Сопот довел на лагер 21 младежи от националния отбор по щанги, които са от 14-годишна възраст до 20.


Кукери №1 с биберони

Най-малките кукери на веселбата над Сопот се оказаха едногодишната Кристина Джигрова и с година по-големият юнак Габриел Иванов. Накипреното с носия момченце упорито смучеше биберона си, разглеждайки с интерес случващото се наоколо. Мъниците се оказаха част от танцовия състав за автентичен фолклор „Дионисиев звън” към община Сопот, разказаха гордите им майки. На щандовете на „Шекерджийницата” сладкиши и лакомства предлагаха ученици от професията „хлебар сладкар” от ПГ „Ген. Вл. Заимов” гр. Сопот под ръководството на Ваня Личева и Виолета Гърдева по възрожденски рецепти и на народни цени.
Майки на протест срещу ваксините
Майки и граждани от Стара Загора протестираха пред общината срещу задължителното поставяне на ваксини. Те издигнаха плакати под надслов „Дайте ни право на избор”, „Кой ще поеме отговорност”, „Децата не са цифри от статистиката”. Майките настояват да имат правото сами да избират дали да ваксинират децата си, или не. Чрез протеста си гражданите изказаха подкрепа на майката на 3-месечния Павел, който издъхна в края на януари след ваксиниране. „На този етап нямам право да упреквам никого за смъртта на моя син. Искам да се боря докрай за справедливостта”, каза през сълзи майка Павлина Стефанова. В мирния протест се включи и отец Евгени от Сливен, който има 9 деца. „На всички са бити ваксини срещу различни болест, но след този случай, няма да позволя да бъдат ваксинирани повече”, заяви отец Евгени. Според него в последните няколко години имало 3 смъртни случая след ваксиниране, а други 27 деца имали сериозни усложнения. „Когато направиха на дъщеричката ми Паула петорна ваксина, тя я понесе много тежко, вдигна температура, не спа цяло нощ и ни изплаши сериозно”, обясни старозагорката Стефка Пеева.


E-Health приложения и устройства се грижат за нашето здраве

Скоро ще пращаме данни за състоянието си директно на личния лекар
Васил Койнарев

E-Health е бързо развиваща се област, в която си взаимодействат медицинската информатика, общественото здравеопазване, предлагането на здравни услуги и

информация чрез използване на съвременни информационни и комуникационни технологии. То характеризира не само технологичното развитие, но и подхода към глобалното мислене за подобряване на здравните услуги на местно, регионално и глобално ниво. Терминът “електронно здравеопазване” (e-Health) влиза в употреба през 2000 г. В днешно време обаче, паралелно с навлизането на електронното здравеопазване, все по-развити и достъпни стават технологиите, които използваме в ежедневието си. От обичайни устройства като глюкомери, апарати за кръвно налягане, дрегери и други, до кантари и различни измерватели на здравето – всичко придобива възможността да бъде свързвано с нашата мобилна и електронна техника. Уредите, които доскоро ползвахме за всекидневните ни нужди, вече могат да се свързват с нашите смартфони и да синхронизират показанията ни с тях. Защо това се прави? В страните, където E-Health общността е доста по-развита, може да събираме данните за нашето здраве, да ги синхронизираме в нашия профил и да ги изпращаме директно на лекуващия ни специалист по мейла или по друг електронен път. Ако сме диабетици и трябва редовно да измерваме нашата кръвна захар, то има глюкомери, които могат да се свързват директно с телефоните и данните да се показват върху дисплея. Ако мерим често кръвното си, има апарати за кръвно налягане, които се задействат посредством командите от смартфона и записват данните директно на него. Същото се отнася и ако трябва да мерим пулса си, килограмите си, мазнините си и какво ли още не. Прекрасни приложения, дори и български, има за бременните жени. Тези приложения дават възможност да се описва в тях таблично и да се проследява без проблем почти целият етап от бременността. Отбелязват се оставащи дни, гестационни седмици, лунен календар, изследвания и резултати, дата на термина, килограми, тонове на плода и каквото може да потрябва изобщо на една бременна. В повечето от тези приложения има възможност за свързване с други бременни в момента посредством чат, възможност за сравнения на данните помежду им, въпроси, отговори и изобщо всичко, което вълнува една бъдеща майка, може да се намери в тях. Има хиляди приложения за фитнес и инструкции за видове спорт. Апликации, които позволяват отбелязването на напредъка, следене на физическите показатели, провеждането на правилна тренировка без инструктор. Много популярни са и йога програмите, които обучават потребителите на различни асани, как да ги изпълняват и следят, какви последователности да следват и по колко. Огромно е присъствието на апликациите, които следят нашето хранене или ни предлагат диети, съветвайки ни как да се храним правилно.

След време и в България ще можем да получаваме здравни услуги и справки с нашия личен лекар посредством приложенията за мобилните телефони, но на този етап дори възможността да ползваме програмите за мониторинг на нашето здраве е достатъчна. Данните винаги могат да се импортират или разпечатат за улеснение на джипито, а ние се чувстваме по-спокойни от възможността никога да не изгубим информацията, която е в електронен вариант и може да се проследи по всяко време далеч назад.
Отпускат още 200 000 лв. на петричката болница
Петричката болница МБАЛ "Рокфелер" ще получава допълнителни 200 000 лв. на година, съобщиха от Общинската администрация в южния град. Лечебното заведение е било включено в списъка на 36-те одобрени болници в страната, които ще получават допълнителни средствата. Парите ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването по предложение на Управителния съвет на Националното сдружение на общините. Има специални критерии за определяне на лечебните заведения, които ще получат още пари. Те трябва да са отдалечени от областната болница на повече от 50 километра, да имат липса на кадри и да обслужват по-висок относителен дял възрастно население. Лечебното заведение обслужва 57 717 души население, което го нарежда на второ място в областта, съобщи кметът на общината инж. Вельо Илиев.


Правителството бори бюрокрацията само на хартия
Въпреки обещанията министерствата отново не пожелаха да намалят таксите, които събират от гражданите и бизнеса, нито да отменят поне част от лицензионните режими
ТАНЯ ПЕТРОВА

Поетият от правителството ангажимент за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса остава само на хартия. Огромна част от одобрените 139 мерки са неизпълнени, а министерствата отново не желаят да намаляват такси и да премахват лицензионни и разрешителни режими. Това не попречи вицепремиерът Даниела Бобева да обяви това обещание за изпълнено и да заяви, че занапред усилията ще се концентрират върху регулаторните режими на общините.

Проверка на "Сега" показва, че от август насам, когато бе приет първият пакет за намаляване на административната тежест, кабинетът може да се похвали с едно-единствено решение за намаляване на такси със значим ефект - орязването на голяма част от сумите, които се събираха за вписвания в Търговския регистър. Също толкова безрезултатно завърши и опитът за прилагане на обща методика за изчисляване на таксите на разходоориентиран принцип при предходния кабинет. Сред одобрените 139 мерки няма нито една за отмяна на лицензионен режим. В същото време като кандидат-премиер Пламен Орешарски се ангажира с отмяната на 100 лицензионни режима.

При поредно правителство администрацията отказва да извърши подробен преглед на действащите тарифи с такси за гражданите и бизнеса. Предложенията за намалението им се броят на пръсти, а освен това не се и изпълняват. Така например транспортното министерство пое ангажимент на 22 октомври да намали чувствително таксите, събирани от агенция "Автомобилна администрация". Таксата за издаване на лиценз за общността за пътнически и товарни превози трябва да бъде намалена от 2000 на 1000 лв., вписването в регистъра на водещите курсове за професионални водачи да се промени от 1000 на 400 лв., разрешителното на пунктове за технически прегледи 5-а категория трябва да падне от 3000 на 1500 лв. и т.н. За промяната на тарифата е нужно само постановление на МС, но такова няма вече четвърти месец.

Непроменена остава и една от куриозните такси, събирани от Българската агенция по безопасност на храните. Там вземат по 16 лв. на час за всеки ангажиран служител при извършването на проверки по сигнали, завършили с установени нарушения. При липса на нарушение такса не се събира.

Част от министерствата "забравят" и да координират законодателните промени. Така например още през август кабинетът реши, че в закона за местните данъци и такси ще бъде включена изрична забрана общините да събират пари за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения. В предложението се изтъкваше, че тези удостоверения обикновено служат за нуждите на друга администрация и най-често - на издалата ги община. В Благоевград например удостоверението струва 12 лв., изтъкнаха от кабинета. Предложението обаче не бе включено във внесения през октомври законопроект от МФ за промяна в закона и така общините ще продължат да си таксуват гражданите за тази "услуга".

Подобни "отсъствия" на вече одобрени мерки има и в други законопроекти. Така например във внесения от МС проект за промени в Закона за движение по пътищата липсва рекламираната от вицепремиера Даниела Бобева отмяна на нотариалната заверка при прехвърляне на регистрирани автомобили. Тогава Бобева обясни, че такава практика в Европа не съществува и много българи ще бъдат зарадвани от отпадането на таксите. Текстът, в който е регламентирана продажбата на автомобили, е дописан в проекта на МС, но нотариалната заверка остава. Тази заверка, противно на обещаното, не отпадна и при представянето на копия за документи в конкурсите за частни съдебни изпълнители. За отпадането на това изискване е нужна промяна само в наредба.

В момента в Народното събрание се гледат изменения на поне три закона по инициатива на депутати от БСП, в които можеше да се добавят и вече обещани мерки от кабинета, за да не се налага повторно прекрояване на законодателството. Така например правителството обеща да удължи срока на валидност на европейската здравноосигурителна карта, който в момента е една година. Депутати от БСП предлагат промени в този текст от закона за здравното осигуряване, но полза от корекцията за здравноосигурените лица няма да има - в закона се предлага само думата "управител" на НЗОК да се замени с "директор" на НЗОК. Липсва координация и при друг закон, обявен за приоритет - този за професионалното образование и обучение, който се изменя по инициатива на депутати от БСП. От закона най-малкото следва да отпадне противозаконното изискване за представяне на удостоверение за актуално състояние на кандидатите за лицензия за професионално обучение. Припокриване има и при закона за водите. Депутати от БСП искат промяна на текста за концесионирането на минерална вода, кабинетът предлага промяна в същия член, но в друг текст с цел концесионните възнаграждения да се дължат за реално използван воден ресурс.


ТЕМПО

Равносметката е скромна и за намаляването на броя на лицензионните и регулаторните режими. Разрешителните режими, които са предложени да отпаднат или да станат уведомителни, се броят на пръсти. Сред малкото изпълнени мерки е отпадането на категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечение. Голямата част от предложените промени в действащи режими пък всъщност не касаят облекчение, а премахване на закононарушение. Много от законите и наредбите продължават да противоречат на закона за търговския регистър, който категорично забранява при представен ЕИК да се изисква предоставянето на актове, които са публични в търговския регистър. Приемането на тази забрана без измененията на всички закони, които касае тя, налага сега частични промени на куп нормативни документи. Миналата седмица за обществено обсъждане бе пуснат проект с изменения в 23 наредби именно с тази цел.
Аптеките остават без лек срещу грипа
Контактна група за липсващи медикаменти ще правят от фармацевтичния съюз
Жулиета НЕДЯЛКОВА

В разгара на грипната епидемия и предупрежденията на лекарите, че вирусът за часове се превръща в опасна „кървава" пневмония, противогрипното лекарство „Тамифлу" изчезна от аптеките. Препаратът е единственият ефикасен начин да се преборим с инфекцията, тъй като атакува директно грипния вирус и не му позволява да се разможава в тялото. Всички други популярни средства за справяне с болестта като прахчета с парацетамол, сиропи, таблетки за гърло и прочее само облекчават симптомите, без да се борят с вируса.

Проверка на „Преса" установи, че в над 50 столични аптеки препаратът липсва. Само в две намерихме „Тамифлу", но в опаковка от 30 милиграма, подходяща единствено за бебета.

Според указанията в листовката и на лекарите, за да се пребори възрастен човек с инфекцията, трябва да пие поне по две таблетки от 75 милиграма дневно. Това на практика означава, че вместо лечението да ни излезе около 45 лева, трябва да се бръкнем с 95-100 лева. Същото е положението в Пловдив, Велико Търново, Шумен и Благоевград. Във Варна няма изобщо, а в Кърджали го доставят само по заявка след 24 часа. Лекарството обаче трябва да се пие до 24-ия час от първите симптоми, за да има ефект.

В Плевен, Русе, както и във Враца, „Тамифлу" все още може да бъде открито в отделни аптеки. Другият вариант болен да се снабди с подходящия медикамент, и то без пари, е да бъде приет в болница.

От фирмата производител на лекарството съобщиха за „Преса", че не са спирали доставките за българския пазар. „В момента изпълняваме регулярно заявките на дистрибуторите и заради епидемията количествата, които те поръчват, са доста по-големи от тези през миналата година. Поради засиленото търсене количествата в нашия склад са на привършване и работим усилено, за да получим нова доставка преди следващата планирана. Надяваме се това да стане до дни", обясни Виктория Кукова, мениджър „Комуникации" на „Рош България".

„Сега това се случва с медикамент за.грип, утре може да няма онколекарство", коментира председателят на фармацевтичния съюз доц. Илко Гетов. Затова предлага да се създаде контактна група към здравното министерство, която да реагира в рамките на дни, когато някое лекарство липсва на пазара.


200 000 лв. за болница "Рокфелер"
Закъсалата МБАЛ "Рокфелер" - Петрич ще получи помощ от 200 000 лева. Здравното заведение е в списъка на болниците, които ще получат финансова инжекция. Това стана благодарение на Управителният съвет на Националното сдружение на общините, който предложи на Министерството на здравеопазването да бъдат подкрепени с допълнителни средства през тази година лечебници в отдалечени и рискови райони. Болницата в Петрич е в списъка на 36-е одобрени здравни заведения. МБАЛ "Рокфелер" обслужва 57 717 население и е втора по големина по този показател в Пиринския край.


64% искат всенародно допитване
Обществените настроения са в посока на пряката демокрация, става ясно от анкетата на standartnews.com. Въпросът ни тази седмица бе: "Съгласни ли сте с предложения референдум от президента Росен Плевнелиев за промени в Изборния кодекс?"

Почти две трети от отговорилите - 64,17 процента, са категорични, че сега е моментът за дискусия по поставените от държавния глава теми. Още 6,58 на сто също са за всенародно допитване, но смятат, че въпросите не са поставени правилно. Други 12,34% също не са против, но се съмняват, че референдумът ще има реални законодателни последствия. Така противниците на идеята на президента са само 14,58 на сто, а останалите проценти са равнодушни към проблема.


Вече може да отговаряте на новия въпрос на www.standartnews.com: Трябва ли да бъдат премахнати задължителните ваксинации?

Предлагаме ви следните варианти за отговор:

а - Ваксините са опасни и дори трябва да бъдат забранени

б - Майките трябва да имат избор, дали да ваксинират децата си

в - В никакъв случай, подобна стъпка ще повиши значително риска от епидемии

Имате време до следващата неделя да заявите вашето мнение на www.standartnews.com.
Основният въпрос е за частична или пълна демонополизация на касата
Кой ще управлява парите ни за здраве

Всеки модел има плюсове и минуси, дебатите започват след евроизборите
Нов здравоосигурителен модел трябва да избере България до края на годината. Заявките за промени бяха дадени нееднократно от настоящата власт. Идеи не липсват. Очаква се те да се избистрят, след като минат изборите за Европейски парламент.

Две са основните посоки, между които управляващите трябва да избират как да променят здравноосигурителния модел у нас - пълна или частична демонополизация на здравната каса. Различни са и вижданията на двете управляващи партии. ДПС настояват за пълна демонополизация на НЗОК, докато БСП са по-предпазливи и залагат на по-голямата централизация във финансирането. Която и посока да се избере, начините, по които тя може да се реализира, са много. Всеки един от тях има своите плюсове и минуси.

В момента у нас има задължително здравно осигуряване, при което 8-процентовата вноска се изразходва от НЗОК. С нея фондът покрива голяма част от медицинските услуги и лекарства, като е длъжен да сключва договор с всеки доставчик на здравни услуги, който поиска финансиране. Заради ограничените средства, с които разполага касата - малко над 3 млрд. лв. на година, тя не може да покрие на 100% нито реалните разходи на болниците за лечение, нито лекарствата за пациентите или медицинските консумативи. Така здравноосигурените са принудени да доплащат, обикновено под масата. Тези средства в публичния сектор потъват, без да се реинвестират в системата, а лекарите продължават да са недоволни от условията си на работа там. За да се промени положението, политиците предлагат да се развие този двустълбов, не добре работещ модел на здравно осигуряване у нас. Единият вариант за това е моделът на Холандия или т. нар. пълна демонополизация на НЗОК. При него се плаща фиксирана вноска, която е задължителна за всички хора и с нея се покрива определен минимален пакет от медицински услуги и лекарства. Той се доставя от множество частни фондове наред с НЗОК. Освен това обаче има и допълнителна премия, която всеки човек плаща във фонда, който е избрал и с който може да се покриват и други услуги. Първата вноска се акумулира в едно място, например НАП, и се преразпределя към всички останали фондове на базата на броя хора в тях, както и на здравния им риск - болести, възраст, професия и т.н. Всеки един от тези фондове може да реши с кои лечебни заведения да сключва договор, както и на какви цени. Също така дружествата могат да решат да инвестират в свои клиники, ако преценят, че в даден район имат клиенти, а няма кой да ги обслужва. Разновидност на този модел е създаването на касите да става на регионален принцип - отделен фонд във всяка област. Тогава обаче хората отново няма да имат възможност за избор. Някои от експертите обаче се притесняват, че при създаването на повече фондове може да се увеличат разходите за издръжката им, както и някои от тях да фалират заради недобро управление.

Друг вариант за промени, при който има частична демонополизация, е заместващото осигуряване. Тук също има варианти. Единият е хора с приходи, близки до максималния осигурителен доход за страната - 2400 лв., да получат право да се осигуряват в частните фондове. Техните медицински услуги ще се покриват изцяло от дружеството, което изберат. Срещу това то ще получава част от задължителната им здравна вноска, както и премия, която то определи. Останалата част от вноската им обаче ще отива в НЗОК, където ще останат всички останали хора, сред които децата и пенсионерите, осигурявани от държавата. При този модел богатите хора ще могат да получат добри здравни услуги срещу по-висок разход за тях. Проблемът е, че в здравната каса ще останат всички хора, които са по-възрастни и по-болни. Рискът общественият ресурс за тях да намалее още и те да получават по-лоши услуги дори от сегашните не е малък. Разновидност на този тип модел е в НЗОК да останат задължително само децата и пенсионерите, а всички останали хора - и с по-ниски доходи от 2400 лв., да имат право да избират сред различни частни фондове. В случая обаче отново част от вноската ще се акумулира за НЗОК и срещу това те ще могат да се върнат там, когато поискат. Съществува и тристълбов модел на здравно осигуряване. При него един минимален основен пакет се покрива за всички от здравната каса срещу част от задължителната вноска. Срещу останалата част има втори пакет, за който се борят всички фондове наравно. Те могат да предлагат и трети пакет с услуги, които вече са срещу осигуряване по желание. Тук обикновено рисковете са, че на касата се оставят най-тежките за финансиране дейности, а останалите - по-привлекателните, се дават на частните фондове. Подобен вариант например е оставянето на болничната помощ в НЗОК и изваждането на извънболничната в частните фондове. Това обаче може да задълбочат финансовите проблеми на касата. Друг вариант, който се тиражираше и миналата година, беше част от една дейност да се плаща от касата, а друга част от частните фондове, пропорционално на разделянето на вноската. Този вариант обаче не е ясно дали изобщо може да проработи заради сложността в отношенията между касата, фондовете и лечебните заведения.Мария Чипилева


Руснаци, британци и студенти от още 22 страни записаха медицина в Плевен
И руснаци ще учат за лекари на английски в Медицинския университет в Плевен. Те са сред 130-те чуждестранни студенти от 24 държави, записани в първи курс. Занятията започват днес. Най-много са първокурсниците от Великобритания - 61, има от Германия, Индия, САЩ, Канада, Япония, Италия, Гърция, Кипър, Нигерия, Кения, съобщиха от ректората. През 1997 г. университетът в Плевен първи сред сродните вузове въведе обучение на английски за чужденци. Досега са се дипломирали над 900 лекари от 45 държави.


Пращат лимитите за направление в комисията по дискриминация
МИЛА МИЛКОВА

Специалист и собственик на здравно заведение в Монтана е пуснал жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу местната здравна каса заради наложения му лимит на направленията за консултации и медикодиагностични дейности, така му се отнемала възможността да работи нормално. 17 са сигналите до комисията от Монтанско, по 7 са образувани преписки.
По 600 лекари годишно заминават заради липса на развитие тук

В другите страни съществуват много работещи модели за справяне с тази криза
Д-р ЦВЕТАН РАИЧИНОВ

ЛЕКАРИТЕ масово напускат България и тенденцията се засилва. Годишно заминават по 500-600 медици, или колкото един випуск от медицински вуз. Нашите анкети сред ново-завършилите сочат 3 основни причини за това решение.На първо място не са ниските доходи, а липсата на възможност за кариерно развитие. Тя включва специализации и растеж в кариерата. Подготовка, обучение, специализации -всичко това е нерешен проблем у нас. За младите лекари е много трудно да се зачислят за специализация, да я проведат и да работят на добро място, което им гарантира качествено обучение. Това е и втората причина - условия на достатъчно напреднала в техническо обучение медицина и битови условия. На трето място класират заплащането. България е единствената страна в Европа, където младият лекар си плаща, за да работи. Става дума за безсмислени такси в процеса на специализация. Тези, които са по платено обучение пък, нямат и осигуровки. В най-добрия случай 4 години те трябва не само да се самоиздържат, но и да плащат, за да работят. При по-възрастните лекари, които вече имат специалност, водещи са други причини. Те посочват нивото на обезпеченост на лечебното заведение с техника и кадри, организацията и условията на работа. Водеща причина за тях е и заплащането. България е на челно място по ниски доходи на медицинските кадри в Европа. По данни на ЕС средното лекарско възнаграждение у нас е 368 евро, което е под чертата, под координатната система на графиката. Несравнимо и унизително!

Отделно се наслагва и продължаващото недофинансиране на здравната система у нас. Колкото и да се говори, че като маса парите са нараснали, като част от БВП и съотношение между публични и частни средства положението продължава да се влошава. Тези дни в парламентарната здравна комисия бе представен годишният доклад за здравето на нацията. Този много обективен документ с обем около 1000 страници прави 3 прости извода: продължава да се влошава здравословното състояние на българите, нищо позитивно не е предприето в административен и организационен план и никакви стъпки не са направени за оптимизиране и реално остойностяване на дейностите. Всичко това показва защо страната остава без лекари. Това става на фона на увеличаващ се недостиг на медицински кадри в цяла Европа. Просто другите страни могат да си позволят да внасят, докато България няма такъв шанс. Оказва се, че никъде няма по-зле платени лекари. Затова и твърденията, че щели да дойдат медици от Индия и Виетнам, са несъстоятелни - няма за какво да дойдат. Ако някой си мисли, че техните лекари имат нисък стандарт и условията за работа са по-лоши, се заблуждава. Единствената причина да дойде някой е, ако сключи брак с българин или българка. Очаквахме с промените в наредбата за специализациите някои от проблемите да бъдат решени, но в току-що представения проект на здравното министерство няма такива стъпки. Таксата 180 лв. за нашите специализанти остава, докато в Германия например предлагат по 2500-3000 евро за наши лекари веднага щом си вземат дипломата. Отделно веднага започват специализация и езиков курс. Е, как младият лекар да остане тук, където някой трябва да го храни още 4 г., след като там веднага е оценен и започва работа и кариерно развитие?! Наредбата за специализациите трябва да въведе някои прости мерки веднага, за да се пресече тенденцията за изтичане на кадри. Първо, във всички държавни болници трябва да се открият работни места за специализанти. Младите трябва да започват с гарантиран доход и трудов договор и да стартират специализация веднага, без предварителни условия. В момента за зачисляване за специализация се провежда изпит, който като конспект е почти същият като този за вземане на специалност. Много по-добре е изпитът да отпадне, а за всеки специализант да има отговорник за обучението му. Можем да ги наречем супервайзъри, ментори или просто обучители, важното е наистина да обучават младите и да отговарят за тяхното развитие и обучение. На втората година примерно може да се проверява дали младият колега има данни за дадената специалност, развива ли се добре, или трябва да се насочи към друга специалност. За повечето специалности трябва да има места и в областните болници, а само върховите, изискващи специален курс и технически възможности, да бъдат във водещите лечебни заведения. Накрая изпитът трябва да се провежда от членове на съответното научно дружество по специалността, а отговорникът за обучението да присъства, за да се видят и неговите резултати. Острата криза за медицински кадри вече е настъпила в много региони. Тя просто продължава да се задълбочава и няма изгледи процесът да бъде ограничен скоро. В другите страни има много работещи модели за справяне с тази криза, но у нас всичко се прави отначало и по български. След няколко години провал и пак търсим изход. Когато поех поста в лекарския съюз през 2009 г., в регистъра имаше близо 35 000 лекари. Сега са 28 хил. За кого не е ясен изводът? Преди 10 г. в Русе например нямаше нито едно свободно място в болницата. В момента има 20 вакантни места и няма кандидати. Може би само в големите градове не се усеща липсата на лекари, но те не са в състояние да осигурят цялото здравеопазване, а за достъп на гражданите да не говорим. Още по-страшен е въпросът със застаряването на медицинските кадри. За мен най-голямата трагедия е, че само 5% са лекарите между 25 и 30 г. Нека всички да помислим какво означава това.

*Авторът е председател на Българския лекарски съюз


Конституционният съд отмени единната сметка заради осигуровките
Конституционният съд реши, че осигурителните вноски нямат характер на данък, защото срещу тях хората получават право на социално и здравно осигуряване, което е гарантирано от конституцията. Това гласи решението на магистратите от 5 февруари. Така съдът реално отмени принципа на работа на единната данъчноосигурителна сметка, въведена от ГЕРБ.

Най-уязвимо се оказа въведеното с нея правило с вноските, които правят фирми и граждани към хазната, автоматично да се покрива най-старото поред задължение, независимо дали става въпрос за данъци, или осигуровки. Съдиите обаче постановиха, че тези две плащания „почиват на различно правно основание и пораждат различни правни последици". Магистратите постановиха още, че е противоконституционно НАП да прехвърля приходите от вноски в съответните сметки на НОИ и НЗОК до края на всеки работен ден.

„Смесването на осигурителните вноски помежду им, както и с постъпленията от данъци създава определен риск практически да не бъдат използвани по предназначението, за което са внесени", се посочва в мотивите.


Дефицит на лекари сви екипите на Бърза помощ
ДАНИЕЛА ФАРХИ

Варненската Бърза помощ работи със седем, вместо с разчетените по норматив девет екипа. За това алармира зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Антоанета Касабова.

Причината е хроничният дефицит на лекари. От началото на тази година са напуснали трима медици, а през миналата -25. На камък удрят и опитите за привличане на прясно дипломирани лекари. От 14 назначени четирима вече са си отишли, а още неколцина усилено учат езици, за да заминат на гурбет, след като натрупат малко стаж.

В същото време работата расте - за година повикванията на адрес в града и региона са се

увеличили с 1120 до 45 831.

„Кърпим положението с фелдшери, които имат право да работят на терен. Назначили сме на половин щат по втори трудов договор и 11 колеги от други здравни заведения", разясни директорът на ЦСМП д-р Мая Рашева. В центъра и филиалите му в региона през 2013 г. са постъпили на работа общо 38 лекари, сестри, фелдшери, акушерки и шофьори. Напусналите са 51. Водещ мотив не е толкова ниското заплащане, а стресът и рисковите условия на труд.

„Всекидневие е медиците да бъдат ругани и заплашвани от близки на пациенти или от самите болни. Младите не издържат. Казват, че не са учили толкова, за да ги псуват и си хвърлят трудовите книжки", обясни д-р Рашева.

Тя призова варненци да не злоупотребяват с Бърза помощ. На фона на дефицита на екипи миналата година линейки са хвърчали без нужда или на фалшиви адреси 1211 пъти.

финансовата загуба от това е близо 105 000 лв. Статистиката сочи още, че само една четвърт от повикалите екип у дома са имали нужда от настаняване в болница.


Уролог пое „Св. Анна" във Варна
ДАНИЕЛА ИВАНОВА

Подобряване на условията на труд, възнагражденията на персонала и отношението към пациентите си постави за цел д-р Десислав Тасков - новият изпълнителен директор на спешната болница на Варна МБАЛ „Св. Анна". 42-годишният уролог бе избран след заседание на съвета на директорите и заема овакантения от заболелия д-р Веселин Николов пост. Против кандидатурата му гласува само пълномощникът на община Варна, която държи 34% от акциите на болницата. 49% е делът на държавата, а 17% са разпределени между останалите общини във Варненско. Д-р Тасков автоматично влезе и в борда на директорите, където бе направена още една промяна. Д-р Ангелина Ангелова, началник на отделението по диализа, зае мястото на шефа на клиниката по ортопедия и травматология проф. Дико Бошнаков.
2 034 000 българи не плащат за здраве

Нов рекорд и при дълговете на болниците - 402,4 млн. лева
ДИАНА ТЕНЧЕВА

По време на кабинета „Борисов" „върхът" на общите задължения на държавните и общинските болници бе от 378 млн. лв., при служебното правителство към 31 март м.г. се повишиха до 388 млн. лв. Към 30 юни 2013-а, когато министър вече е д-р Таня Андреева, те стигнаха 389,7 млн. лева, а за същия период на 2012-а са били с 38,4 млн. лева по-малко. Към 31 ноември м.г. е достигнат новият рекорд от 402,4 млн. лева.

Здравно неосигурените у нас станаха 2 034 000 души при население от 7,282 млн. българи. Докато в Германия, където живеят 81,2 млн. души, за здраве не плащат едва 50 000.

Тревожната статистика за страната ни е към 31 ноември м.г. и е на Националната агенция за приходите. Това съобщава лично финансовият министър Петър Чобанов в отговор на питане на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, бивш здравен министър.

Към 31 май 2010 г. според справка на тогавашния финансист №1 Симеон Дянков неизрядните платци са били 1 893 595 души.В средата на 2011 -а те са вече 1 931 662 и броят им продължава да се увеличава и до днес.

Страховити данни изнесе и здравната министърка д-р Таня Андреева. Към 31 ноември м.г. общите задължения на държавните и общинските болници са набъбнали до 402,4 млн. лева. Това е абсолютен рекорд, откакто от 2006 г. до сега здравната каса плаща по 300 клинични пътеки и на тази база се правят сравнения.

Министър Чобанов разяснява, че според ГРАО 1,190 млн. българи са трайно пребиваващи в чужбина и затова не внасят данък здраве у нас. Други 130 000 пък не познават здравното законодателство и какво трябва да плащат. За целта НАП провежда информационна кампания, за да им обясни колко важно е да имат пациентски права.

В трета категория са 460 хил. българи, които са крайно бедни и трайно безработни и не могат да вадят от джоба си за осигуровки. А четвърти -254 000 души, плащат вноски само ако ги застигне тежък и скъпоструващ здравословен проблем. След оказаното лечение те пак „излизат' от системата и престават да дават пари за здраве.

Подобна картина увеличи и неосигурените пациенти в болниците. През есента на м.г. от„Пирогов" съобщиха за „Труд", че ръстът на болните им без платен данък здраве е

от близо 50%. През 2011 г. приетите без осигуровки са били 285 души, те са донесли загуба от 260 000 лв. През 2012-а са станали 426, за чието лечение са дадени 411 000 лв., а за първите шест месеца на миналата година са били 303-ма, или ръстът е от 42%, за които са били похарчени 267 000 лв. (т.е. колкото за цялата 2011-а).

И заради неосигурените борчовете на болниците скачат. Но също така и заради недобрия мениджмънт, както и заради трусовете в системата и забавянията на плащанията. Така например 20% от отчетената дейност на лечебните заведения през октомври и ноември м.г. бе покрита едва през януари.

„Да не забравяме и още нещо: по наше време задълженията на болниците бяха започнали да намаляват, защото наложихме плащанията от здравната каса да стават в рамките на 60 дни и шефовете им бяха изработили добри погасителни планове", коментира бившата здравна министърка от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея здравеопазването не може да се управлява с опорни точки, нужна е адекватна политика, а смяната на директори на болници, доказали се като добри мениджъри, затруднява подобен процес.


Нови болници отварят врати в Смолянско
ПЕТЯ ГАЙДАРОВА

Три нови болници са подали заявления за клинични пътеки в здравната каса в Смолян, съобщи директорът на касата д-р Кузман Гелов.

Две болници с два медицински центъра са регистрирани в Девин, където от повече от 2 г. няма лечебно заведение.

Заявление е подало ръководството на общинската лечебница, която лекуваше пациенти от 3 общини - Девин, Бори-но и Доспат, но беше затворена заради 1.8 млн. лева дългове. Новата управа на МБАЛ-Девин разкрива и свое дъщерно дружество „Медицински център-Девин" ЕООД. Общинската болница в Девин е заявила в касата 56 клинични пътеки.

На нейния адрес е регистрирана и „Болница Европа" ООД, която е заявила 27 клинични пътеки, сред които съдова хирургия. Специализирана болница за рехабилитация „Родопи" ЕООД е регистрирана в Рудозем, където също няма болница от над 2 г. Регистриран е и Медицински център „Зубеда" в Доспат, който е на индиеца д-р Васим Замаир.


От медиите

Мажоритарен вот ще е гасене на огън с бензин
Из интервю Иван Костов пред Дарик радио За мажоритарния вот:

„Имперската структура е наложена с купуване на мажоритарни вотове в Рим. Така се е закрепил императорът. Когато на България е поставена диагноза за мощно корпоративно влияние при гласуването, въвеждането на мажоритарен вот е като да гасиш огън с бензин."

За електронното гласуване:

„Интернет банкирането не е опасно, а интернет гласуването е опасно - моля ви!? Щом парите са защитени, нелепо е да се обяснява, че гласуването не може да бъде защитено."

За внесения от ГЕБ вот на недоверие:

„Сектор „Сигурност" е възможно най-лошата тема за опозицията. Вотът ще се обърне срещу тях изцяло - всички най-лоши практики, изпуснатите рискове за националната сигурност, всичко отива на тяхна сметка." **

За АБВ:

„АБВ е резултатът от крайно нестабилната ситуация, която имаше досега: Нестабилна констелация, опряна на гласовете на „Атака". Невъзможност на БСП и ДПС да имат мнозинство. Ключовата роля, която „Атака" заема и може с гласовете на ГЕРБ да спира всякакви леви проекти, на практика захраниха появата на АБВ."За финансовата политика на кабинета:

„Нашата прогноза е за неизпълнение на данъчните приходи с 400 000-500 000 лв. Дефицитът ще бъде удържан на касова основа на цената на силно намаляване на разходите. Едновременно с това прогнозираме, че дефицитът ще е над 2%.

Това правителство изплаща много по-добре от предходното връщането на ДДС. Това, че разплати част от висящите му задължения, че касата разплати болничните дългове и т.н., позволи и фирмите да се разплатят с бюджета и не е чак толкова голямо неизпълнението, колкото можеше да се получи при една консервативна политика."


Здравно уравнение
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Българите, които не плащат данък здраве, станаха 2 034 000 души. А борчовете на болниците скочиха до 402,4 млн. лева

За съжаление властта от години не може да убеди народа, че няма безплатно здравеопазване. И че трябва да погасява вноските си.

От години пък съсловните организации не могат да убедят държавата да осигурява децата реално, а не с половин вноска. Защото как с по 8 евро месечно ще им гарантира адекватни медицински грижи?!

Пак от години до настоящия бюджет на здравната каса държавата внасяше неизменните 941 млн. лв. за групите, за които е отговорна - държавните служители, съдиите, полицаите, военните... Сякаш заплатите им не са мръднали и със стотинка.

Тоест, ако и държавата бе изрядна като 1,5 млн. българи, носещи на гърба си всички останали, в здравната система щяха да влязат над 400 млн. лв. И болниците нямаше да тънат в дългове.
Износът не е причина за липса на лекарства

Според проучване причините за дефицит са регулаторни проблеми
Десислава Николова

Паралелният износ не е причина за липсата на медикаменти в България, показват данните от проучване на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Асоциацията обединява фирмите, които купуват лекарства на ниски цени в България и ги препродават на по-високи в западноевропейските страни, тъй като страната е с най-ниски цени в Европейския съюз (ЕС). Анкетата е направена в болниците, като извадката покрива 80% от пазара на продукти за клиниките.Данните сочат, че при 67% от болниците въобще няма липса или недостиг на медикаменти, коментира в съобщение до медиите Лора Начкова от асоциацията за паралелна търговия. В клиниките, в които има недостиг на лекарства, става въпрос за единични медикаменти и причините са регулаторни проблеми по регистрацията на продукта и разрешението за продажба в България, а другата причина е липса на внос за България от съответната фармацевтична компания.

Именно липсите на лекарства бяха причина управляващото мнозинство да приеме текст, според който нито един медикамент няма да се изнася от България, ако преди това Изпълнителната агенция по лекарствата не провери дали има достатъчно наличности и не издаде разрешение. Тъй като този текст нарушава договора за ЕС в частта му за свободно движение на стоки и конституционното право на стопанска инициатива, президентът Росен Плевнелиев му наложи вето. В същото време Европейската комисия прие жалба срещу текстовете на паралелните търговци и започна наказателна процедура срещу България.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница