На съдии от Софийски районен съд, Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд до всички съдии в странатаДата22.01.2019
Размер36.5 Kb.
#110805
ОБРЪЩЕНИЕ

на съдии от Софийски районен съд, Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд до всички съдии в страната

Уважаеми колеги,

Днешният безпрецедентен акт на Висшия съдебен съвет да наложи най-тежкото дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова от СГС е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган. Това решение е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт. То минава всяка граница на търпимост, защото в контекста на добре известните на всички ни обстоятелства, разкрива истинската неспособност на органа на самоуправление на съдебната власт да отстоява независимостта й и да бъде гарант за пълноценното й функциониране. Мирослава Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта. Известно е, че колегата Тодорова е генератор на настоятелните искания на редовите съдии за действителна реформа на съдебната власт, че тя олицетворява борбата за промяна, че е открит критик на порочните практики на ВСС, злепоставящи всички почтени и честни магистрати, че отстоява независимостта на съдебната власт от недопустимите посегателства на изпълнителната власт. Известно е, че е честен и достоен човек и че проявява общопризнат и изключителен професионализъм в съдийските си задължения.

ВСС реши да лиши съдебната система от качествен съдия с високи нравствени качества, като за пореден път не спази закона и изопачи действителността. Няма съмнение, че днешното решение не е легитимно. Има основателни съмнения обаче, че то е изпълнение на политическа поръчка. Целите й са прозрачни: всякакви опити за промяна на статуквото да се унищожат в зародиш. Съдия Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите в България и която оглавява активната дейност на редовите съдии да изберат нов качествен ВСС, въпреки законовите пречки за това, която се изправи лично срещу министъра на вътрешните работи, стана жертва на най-брутална политическа разправа.

С това никой съдия не може де се примири. Повече не можем да понасяме срама заради уронващите престижа на съдебната власт действия на малцина. Ние не искаме да се срамуваме от професията си, нито считаме, че е редно да понасяме отъждествяването ни с онези, които я злепоставят. Неведнъж сме изразявали открито своята позиция по актуалните проблеми на съдебната власт в писма и декларации. ВСС нито веднъж не показа, че има желание да чуе гласа на съдиите и да води равнопоставен диалог. Време е да я демонстрираме безкомпромисно.

Апелираме към всички съдии, които са загрижени за достойнството на съдийската професия и считат за свой дълг отстояването на независимостта в полза на гражданите, на които трябва да служим, решавайки делата в честен и справедлив процес, подчинявайки се само на закона, към онези, които като нас отказват да приемат погазването на основните демократични принципи.ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ НАШИЯ ПРОТЕСТ – ДА ОТЛОЖИМ РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ВСИЧКИ СЪДЕБНИ ДЕЛА УТРЕ, НА 13.07.2012 г., И ВСИЧКИ, КОИТО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ, ДА СЕ СЪБЕРЕМ В 10.00 ч. ПРЕД СГРАДАТА НА ВСС!
Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница